Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Szia!
A 74141 -et használom úgy, hogy a cső ki legyen oltva, a bemenete 15 -ös kódot kap. Normális körülmények között a Nixie nem gyújt be, nincs egyetlen katódon sem fény. A hiba onnan jöhet inkább, hogy ekkor a nagyfeszültségű tápnak nincs terhelése, a kimenő feszültség megemelkedhet, a megemelkedett feszültségre derengés léphet fel a kioltott csövekben, ami a zénerre nézve túl nagy áramot okoz. A késletetett be- és kikapcsolás megoldható, amíg tervezett kapcsolásról van szó. Egy áramszünet okozta kikapcsolásnál már nem biztos a sorrend. Lehet, hogy az üzemi áram nagy, a nagyfeszültségű táp egy kicsit túl van terhelve a bekapcsolt csövekkel. Ha valamelyik / több cső is / ki van oltva, az anódfeszültség túl nagy lesz.
Szervusz!
Ez is igaz, illetve mindkettő együtt! Legjobb lenne valóban egy korrekt nagyfesz táp, amelynek nem túl nagy a feszültsége, és terhelés nélkül nem fut meg. Csak, hogy olvasva az itteni írásokat, sokszor adódik gond vele, illetve az anódfeszültség nagyságával állítják a fényerőt és nem a megfelelő értékű anódellenállás kiválasztásával. Az anódfesz késleltetése nem lehet gond, inkább a "nem tervezett" kikapcsolás során lehet probléma, de ha a PIC tápja jóval nagyobb időállandójú szűrőelkót kap az anódfesz tápjánál és az anódfesz teljesen önálló egyeniányítóval és pufferel megy és nem a PIC DC tápjáról, akkor a nagyfesz mindíg hamarabb fog megszünni mint a vezérlés. Persze a konkrét esetben csak találgatni lehet, mert nem látjuk hogy lett megoldva a "keresztezés" Multiplexelt vezérlésnél, a nagyfesz kapcsolótranzisztorok megfelelő vezérlése is kiküszöbölheti a kikapcsolási tranziens okozta túlfeszültség problémákat, ha azok ki-bekapcsoláskor, illetve ha a 74141 15-ös (nem 0-9) kód kap, már biztos le vannak zárva.
A nagy időállandójú PIC táp kikapcsoláskor megoldaná ezt a problémát, de viszont bekapcsoláskor a PIC-ek tápfesze a nagy értékű kondik miatt később jelenne meg, így amit kikapcsolásnál nyernél, az bekapcsoláskor elveszne, az az hosszabb idő után tudnának a kondik feltöltődni a tápegység belső ellenállása miatt, így a tápfeszültség is később jelenne meg, ami ugyanazt a problémát okozhatná, mint amit a fentiekben "boncolgattatok".
A bekapcsolás sem bonyolult: pl. a PIC tápja egy RC elemen keresztűl kapcsolhat egy tranzisztort, ami pedig indíthatná/letilthatná a legtöbször amúgy is kapcsolóüzemü nagyfesz tápot... a vezérlő táp feszültségének megjelenése esetén.
Nem maradt benne a Tom025-órájából a pufferkondi? Lehet, hogy az tárolja a terhelés nélkül megszaladó tápfeszt, aztán attól elszáll a 74141. Ilyen hibát nem tapasztaltam se a Mule v1 se a Mule v2-nél. :no: Ezért kéne látni a kapcsolást, anódellenállásokat stb. A trafós tápnál jóval magasabb a tápfesz, mégis jól működik az óra a megfelelő anódellenállások alkalmazásával...
Sziasztok!
Elnézést, hogy csak most lépek be, de most kerültem gépközelbe... Sajnos rajzom nincs / le fogom rajzolni! /, de a puffer nincs benne, és a két tápfesz kölön van, a tápcsatlakozóról indítva / DC és +5V /A terhelés nem befolyásolhatja, mert terhelés nélkül állítottam be a 170V-ot a DC-DC tápon, és ehhez méreteztem az anódellenállásokat. Viszont azt megnézem, hogy ha a benne lévő akkumulátor nem merül le teljesen,akkor is kiüti-e? Megint egy 74141.... Köszönöm a segítséget, ha ezzel nem tudom megoldani, lerajzolom, és újra kérem az ötleteiteket. Üdv: Csupasz
Szia Csupasz!
Egy apróság, lehet ostobaság lesz, de én ezzel kezdtem volna, ám nem írtál erről… Biztosan elszálltak azok a meghajtók? Csinálj egy ”rezetet” a PIC áramkörében, és tegyél vissza egy régi, már rossznak hitt 74141-et. Ha ezen már rég túl vagy, akkor elnézésed kérem.
Szia
Köszi, de ezt már megnéztem, azok a 74141-ek elmentek az örök elektromos mezőkre... Viszont arra gondoltam, hogy ha az okozza a hibát, hogy a vezérlés lassabb mint az anódfeszültség / és csak akkor csinálja, ha a beépített akku teljesen kisült! /. akkor van egy jumperem az MPSA-k előtt, azt egy kapcsolóval átkötöm, és kb. 5sec késéssel kapcsolom be. Okozhat ez valami más gondot? Lehet az, hogy az akku induló töltőárama miatt leesik a feszültség, és ettől lesz zárlatos a 74141? Üdv: Csupasz
Szia Csupasz!
Sajnálom, kár azokért a meghajtókért. Ha az akku töltése nagyon beterhelne a +5V-nak, akkor a PIC programja valóban nem tud elindulni, ebből lehet olyan probléma is, amely a ’141 helytelen, induló működésében zavart okozhat. Ha terhelés nélkül felmegy a nagyfesz puffer feszültsége, történhet ilyen probléma is, képes átütni a ’141 kimenti védő zéner diódáját is. (Ugyan mitől szállhatna el más okokból, míg a PIC mindig megússza?) Azt a késleltető kapcsolót úgy is bekötheted, hogy az egyik (megszakított) oldalon egy megfelelő terhelés is legyen rajta, ezt átkapcsolva az MPSA tranyók felé már egy korlátozott nagyfesz kerülne. De, lehetne egyszerűen egy nagyobb terhelést is a rendszerről lekapcsolni késleltetve, amely nem engedi ”szabadonfutó” módban megszaladni a DC-DC konvertered. Lám-lám, csak ide jutunk a végére mindig. (Egy ilyen rossz ’141-es kimeneti lábait azért előzőleg megmérném, van-e ott valamiféle zárlat?)
Sziasztok!
Feléledt a PC -s kezelő program is... Néhány képernyőkép.
és még néhány...
A mért adatok nem valóságosak, az órából csak a kontroller és oszcillátora, az RTC telep nélkül valamint az RS232 illesztés van felépítve.
Sziasztok!
Mivel a múlt hét során nem érkezett sok megrendelés, ma este zárom a megrendelést és indítom a gyártást. 13 db DC-DC konverteres órapanel, 7 db Z573M, 2 db Z560M és 1 db IN12 kijelző panel valamint 2 programozott kontrollerre van igény.
Szia! Megkaptam a mail-ed, majd estétől már tudom tesztelni, ha minden igaz. Még a 74141-ek tápellátása átalakítás alatt van, de azzal is végzek ma. A PWM freki megemelése egyébként elhallgattatta a csöveket. Volt még egy rejtélyes hibám, de nem tudom még mi okozta, és csak 2x fordult elő, hogy egyszerűen eltűnt a kijelzés. Viszont nem tudom, hogy a PIC fagyott-e, vagy más volt-e a hiba, mert pánikból azonnal kikapcsoltam, és eszembe sem jutott számítógéppel a PIC-et lekérdezni... Azóta meg nem sikerült ezt reprodukálni.
Szia
Bocs, de nem értem, hogy gondolod a terhelést... Valami skiccet csinálnál? Üdv: Csupasz
Szia!
Van benne egy automatikus kijelző kikapcsolás, a bekapcsolás után 1 órával kikapcsol... Ezzel a programmal szinte belelátsz a kontrollerbe...
Szia Csupasz!
Két lehetőség is van, de szerintem egyik sem igényel kapcsolási rajzot. A nagyfesz tápra (170V) kötsz egy kb 12-15K ellenállást egy kapcsolón keresztül, addig legyen a tápon a terhelés, míg fel nem éled a +5V tápfesz, ezután egyszerűen lekapcsolod és kész. A másik lehetőség, a DC-DC konvertert egy kapcsolón keresztül helyezed a tápegységre, természetesen a szükséges ideig késleltetve. (Ez utóbbit már többen is említették, lehet automatikusan egy időzítőn keresztül működtetni később, ha a hiba oka valóban innen ered.)
Sziasztok! IN-12-nél és z560M-nél ne felejtsétek le az anódok bekötését, a nyomógombokat is ki kell vezetni külön ezeknél a csöveknél
Szia!
Anódok kivezetve, furatok "Trought hole" -ra állítva - ahol kell, a led -ek felülete "SMD pad" -ra alakítva. A Z560M -en a nyomógombok nem férnek már el, az IN12 -ről - sajnos - lemaradtak. A gyártás holnap indul..
Gondoltam, hogy megcsinálod, nem alaptalanul... A gomb úgyis a tetejére kell az ébresztőórának, ezek meg homlokkijelzősek...
Szia! Igen az automata kikapcsolás volt... Próbálgattam a programot, a részletes eredményeket küldtem mail-ben.
Idézet: Végül 57 licit után majdcsak 250000 Ft-ért ment el a használt CD47... vááááá :gun: :violent: „Csak kár, hogy ilyen horrorisztikus az ára...”
Ez elkelt, kíváncsi voltam mennyiért, így figyeltem... 908€ magáért beszél...
szerk: látom nem csak én figyeltem...
És be fogják rakni egy 4,30 eurós postai csomagba?
A postaköltség valószínű nem fogja a teljes összeg jelentős részét képezni. Azért a helyében valami biztosítást kötnék rá... De ez -sajnos- nem a mi problémánk...
Sziasztok!
A panalek gyártása folyamatban (a fekete lakkra kell még egy kicsit várni..). Az alacsony darabszám és a kis méret miatt a paneleket "montirozták" azaz egy nagyobb filmre több panalt helyeztek egymás mellé, és ebből gyártottak 3 példányt. Az előzetes számítások szerint minden panel (kétoldalas, furatfémezet, forrasztásgátló lakkal bevont kivitel) (az egyforma méret miatt) ára kb. 1000 Ft + postaköltség. A montírozás miatt van egy kis tartalék a későn ébredőknek - a választék kötött...
Sziasztok.
Az IN 12A és az IN 12B között mi a különbség? Valakinek van hozzá adatlapja ami nem orosz?
Szia! Az IN-12A-nak nincs tizedes pontja, a B változatnak van a szám bal oldalán. Mi kéne az adatlapról? Hátha tudok segíteni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |