Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   211 / 370
(#) granpa válasza Wallami hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Ennél már csak a faék egyszerűbb: Ismered a szekunder végeket, tehát ismert tekercsre rákötsz 10 és 40V közötti feszt; méred a primer végeken megjelenőt, és máris mindent tudsz.A trafó 'visszafelé' is trafó.
(#) Wallami válasza granpa hozzászólására (») Dec 29, 2013 /
 
Rendben, de pont ezt nem szerettem vonla.
Azért köszönöm.
(#) adamka199 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 29, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget, így már világosabb!
(#) Gertian hozzászólása Dec 30, 2013 /
 
Udv mindenkinek!
Vettem egy trafót az -eladó állítása szerint- a kimenet 2x13V 5A ,van 4 szekunder kivezetés /lásd fotó/. Gondolom, hogy mind két szekunder 5A -ig terhelheto - konkrétan nem tudom. Kérdésem: párhuzamosan osszelehet-e kotni a két szekundert úgy, hogy 1x13V és 10A legyen a kimenet?
Elore is kossz a segítséget.

trafo.jpg
    
(#) peti333 válasza Gertian hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Szia!
Igen.
(#) fongab válasza Gertian hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
szia
"párhuzamosan osszelehet-e kotni a két szekundert" Igen ha egyezik a két tekercs. (együtt van tekerve ) Az egyik tekercs egyik végét hozzákötöd a másodiktekercs egyik végéhez. Két eset lehetséges vagy26V mérsz a két szabadon lévőtekercsvégen vátofeszültségbe, ekkor a egyik tekercs végeit cseréld fel, vagy 0V ot. Ha 0V ot akkor a két véget összekötheted azt a két vezetéket. Ha nem 0V akkor melegedni fog a trafód, akár, egészen a füstig.
Az megint más kérdés hogy a 10A tudja e, ez több esélyes. A vasmag tudja e a 130...140W ot. A primer tekercs tudja e a 130W ot ha igen akkor a trafod müködni fog.
Esetleg nézz utánna:
Bővebben: Link
üdv.
(#) RobertK válasza granpa hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Sziasztok mindenkinek! Kiszáradt a trafóm, és be mertem kapcsolni, mérni tudtam rajt. Vagyis:
M magos, 150x125 mm, 65 mm vastagon, magkeresztmetszet 4x6,5=26 cm2. Primer: 110;127;150;220;240 V kivezetés. 220 V-osra 230 V-ot adva szekunderen 0-5,2-11-21-42 V-ot mérek a Ganzuniv 2-vel. Primer eredetinek tűnik, a varniscsövek el vannak rajta öregedve, szekunder újratekercselt, átm. 2-es zom. huzalból az egész. Kérdésem lenne, hogy tudok-e ebből netán 2xvalahány voltos (milyen lenne célszerű?) labortápot készíteni, és esetleg még pákát is üzemeltetni róla? Gondoltam, beépíteném a kialakítandó műhelyembe, mert nem egy hordozhatós méret. (Vagy újratekercselés ésszerűbbre, de mi lenne az?)
Várom a segítségeteket. Köszönettel: Robi

Trafó.jpg
    
(#) pucuka válasza peti333 hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Szia!
Általában nem. Csak speciális esetben, ha a szekunder tekercs teljesen szimetrikus. Ez pedig elég ritkán fordul elő, csak akkor, ha direkt így volt tekerve.
(#) Ge Lee válasza RobertK hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Kérdés hogy a tekercsek egyben vannak-e, vagy szétbontható a végük. A 21V pl. tökéletes egy Weller pákának, a 42V-ról meg mehet egy labortáp, a 11V-ról meg egy másik, kisebb feszültségű táp.
(#) Gafly válasza RobertK hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Idézet:
„0-5,2-11-21-42”

Azaz 6/12/24/42V, ahogyan egy hasonló "műhelytrafó"-tól elvárható...
Régi módszer szerint 42V az a világítás (mert ugye ahhoz gyengeáram kell).
6/12/24V meg a páka és hasonlók.

Ha rám hallgatsz, akkor kicsit "rázd gatyába" és építsd be.
Azaz tisztítsd meg, szigetelést javítsd meg (ámbár "öreg varnish, nem vén varnish"), kicsi festés, stb...
Vezesd ki a különböző feszültségeket. 24V pont jó a "kattogós" Wellernek.
Combosabb egyenirányítóval panellfúró is elmegy róla. Akkut tölteni is lehet vele, izzóval sorban
Idézet:
„Kérdésem lenne, hogy tudok-e ebből netán 2xvalahány voltos (milyen lenne célszerű?) labortápot készíteni”

Ezt nem teljesen értem, de egy áteresztó tranyós tápot símán akaszthatsz utána, autórádió, stb...
Határ csak a csillagos ég, nagyon hasznos darabja lészen a műhelyednek, áttekerés nélkül is...
Egyedi tervezést igényel, valamint találd ki hogy mire használod...
Klasszikus "labortáp" alatt mellesleg én mást értek.
(#) peti333 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Igazad van. Feltételeztem, hogy ha "2x13V", akkor ez szimmetrikus, bár ha kézzel készült, akkor lehet pár menet eltérés.
(#) RobertK válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Szia! Szétbontható a végük, ha a képen nem is igazán látszik. (Csak telefonos kép) Így vannak sorban: 5,2 ; 5 ; 11 (inkább 10,2) ; 22 V. Tehát 42 V-ot csak az összes sorbakötésével tudok előállítani. Azért kérdeztem, mert most jönne a takarítás, rozsdás az egész. Nem becsülte meg a gazdája, egy udvaron verte az eső, igaz, dobozban. Köszönöm a tanácsot, megpróbálok valamit kihozni a szerkezetből. Üdv.
(#) RobertK válasza Gafly hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Szia! Köszönöm a választ, épp ezek után azt hiszem van értelme "gatyába rázni", persze "Klasszikus labortáp" nekem még nem kell, újrakezdő vagyok a vén fejemmel. Egy szabályozható, pl. 1,5-30 V, 5 A egyszerű tápra gondoltam, azt nem zavarja, ha pákát is kapcsolok mellé? Egyébként üresben 140 mA-t vesz fel. Kicsit sok?
(#) Gafly válasza RobertK hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Idézet:
„Egyébként üresben 140 mA-t vesz fel. Kicsit sok?”

Ekkor trafótól 30W tulajdonképpen rendben is van.
Járasd pár óráig (miután kicsit rendbeszedted) és ha nem melegszik komolyabban, akkor OK.
Idézet:
„nem zavarja, ha pákát is kapcsolok mellé?”

Másként fogalmaznám meg a kérdést: Galvanikusan ugye egymástól nem lesznek leválasztva. Dehát úgye épeszű ember bekapcsolt készülékben úgysem szokott forrasztani, valamint a 24V-os páka sem szokott földelve lenni, stb...
Persze biztonsági trafónak azért nem javasolnám.
Idézet:
„Egy szabályozható, pl. 1,5-30 V, 5 A egyszerű tápra gondoltam”

Erre még alszok egy sort (és közben reménykedek hogy valaki közben készít neked célre szabott rajzot ). Annyi ötletem már most van, hogy a 6/12/24/42V bemenő váltófeszültséget átkapcsolhatóvá tenném, mert ugye az nagyon nem mindegy, hogy a stabilizátoron eső teljesítményt azt 6V-ból egyenirányított feszültségből, vagy 42V-ból egyenirányítottból kell elfűteni. Mondjuk kezelni nem lesz ettől könnyebb...
Könnyíti a helyzetet az 1.5V minimum feszültség...
Viszont lehet hogy ez itt mar OFF és a tovabbiakban át kellene vonulni a tápegységes topic-ba.
(#) granpa válasza Wallami hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Pedig ennél egyszerűbb, biztonságosabb módszer nincs!
(#) RobertK válasza Gafly hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Köszönöm válaszodat, még az "épeszűek" közé számítom magam, amit végiggondoltam eddig: Feltétlen kell egy tápnak használható valami, erre tán jó lesz ez a trafó. hegeszteni, autóakkut tölteni nem akarok róla. Forrasztani szeretnék, de a Weller nekem irtózat drága.
Lehet, jobban járnék egy 5 e Ft-os forrasztóállomással? Cseh páka nem megoldás. Na, most hová kerülök, mert ez tényleg OFF. Kösz!
(#) granpa válasza RobertK hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
A tápegységes témák képei között temérdek jó kapcsolást találsz, amit ráapplikálhatsz a trafódra. Én a 24V-os részből csinálnék szimmetrikus tápot is, nem nagy dolog kapcsolgatni a trafó feszültségeit, és ahogy tanult kollégánk írta, kevesebb az elfűtés az áteresztőkön. Vannak jó kamrás kapcsolóim hozzá, amik bírják az áramot. Jók a 'hagyományos' pákák is, elég csak pákát venned; trafód van hozzá.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
(#) RobertK válasza granpa hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Köszi! Annyi jó tippet adtok, alig győzöm végignézni. A tápegységes témákat körbenéztem, csak választanom kell, megnézem a hagyományos pákákat.
(#) RobertK válasza Gafly hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Az "épeszűség" nem bántás akart lenni, csak nem tudom, hogy osszam el úgy a rendelkezésre álló tekercseket, hogy ne legyen baj belőle. És ha valamit kitalálsz, örömmel fogadom. Van egy kockám (Bayley flipperből) amire az van írva: NBS30-200L, felette:nae816+ Úgy 28x28x11 mm alu tokos Graetz, 5,5-el megfúrva középen. Ez pedig a "Milyen alkatrész?" Vajh' mit tudhat? Nem találtam a g..-n.
(#) Gertian válasza fongab hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Szia!
Hogy eggyutt van e tekerve azt én megmondani nem tudom, ha nincs eggyutt tekerve az baj?
Én gondoltam mégy egy másik megoldásra: eloszor kulon-kulon egyenirányítom egy-egy graetz hidon,majd osszekotném a plusz s plusszal a minuszt a mínusszal. Nem volna igy biztonságosabb ami a kiégést ill a zárlatolást illeti?
(#) pucuka válasza Gertian hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Pedig meg lehet mondani. Ha megnézed hogy hol jönnek ki a tekercsek a csévéböl, milyen messze a vastól, megállapíthatod. Párhuzamos tekercselés esetén egy helyről, egymás mellől jönnek ki a kezdetek, és a végek, azonos vastagságú huzallal. Ha ez nem így van, hanem sorba vannak tekerve, van egy kezdet, majd kijebb két vezeték egy helyen, mint középleágazás, maj még kijebb a tekercsvég található. Ezt már a középleágazás szétbontása után nem ajánlatos párhuzamosítani, mert ha más nem is, de a tekercsek ellenállása különbözik, az eltérő átmérőből adódó eltérő tekercshossz miatt.
Az egyenirányítás után még roszabb a helyzet, még kisebb az esélye az azonos belső ellenállásnak, mégha a kapocsfeszültségek meg is egyeznek. A kisebb belső ellenállású táprész fogja a nagyobb terhelést felvenni, és ennek a terhelhetősége fog határt szabni.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
(#) erbe válasza Gertian hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Ha középkivezetéssel készítenek trafót, azt vagy kétutas egyenirányításhoz vagy szimmetrikus tápegységhez szánják. Kétutas egyenirányításnál a két tekercs gyakorlatilag párhuzamosan üzemel, szimmetrikus tápegységnél sorban és párhuzamosan is. Semmit nem kell hozzá a trafón átalakítani.
(#) _JANI_ válasza Gertian hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
A képen:_ Link_ úgy néz ki mintha párhuzamosan lennének tekercselne a szálak. De már javasolták előttem:
Idézet:
„Az egyik tekercs egyik végét hozzákötöd a másodiktekercs egyik végéhez.”

A képen középmegcsapolásosként azaz sorba vannak kötve a tekercsek.
Azaz az azonos végek közül kell valamelyiket összekötni.

Idézet:
„Két eset lehetséges vagy26V mérsz a két szabadon lévőtekercsvégen váltófeszültségbe, ekkor a egyik tekercs végeit cseréld fel, vagy 0V ot. Ha 0V ot akkor a két véget összekötheted, azt a két vezetéket.”

Vagyis ha a két szabad vég között nem mérsz feszültséget, akkor a két tekercs teljesen párhuzamosan lett feltekercselve. Így ezt a két kivezetést is összekötheted, s így lesz párhuzamosan kötve a két tekercs. ( Kezdet a kezdettel - vég a véggel összekötve.
Idézet:
„Ha nem 0V akkor melegedni fog a trafód, akár, egészen a füstig.”

Ha a két tekercs nem egyforma akkor a graetz hidas egyenirányítás is csak rész megoldás.
Az sajnos a képen jól látszik, hogy a vasmag korán sincs teljesen kihasználva, azaz legalább fele üresen maradt az ablak keresztmetszetnek. Meg kellene mérned a szekunder tekercs átmérőjét és egy megfelelő táblázatból:_Link_ ki kell keresni a huzal legnagyobb áramerősségét. Sajnos a képen úgy látszik, mintha a primert hajlékony kivezetéssel készítették volna el. Pedig fontos a primer tekercs terhelhetősége! Mert tulajdonképpen a transzformátor teljesítményét ez a tekercs adja meg. ( Keresztmetszet és menetszám. ) Gyanús, hogy az a két szekunder tekercs kevés lesz az elvárásodnak. De ne legyen igazam!
(#) peti333 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Éppen ezen az eltérő ellenálláson agyaltam. Ha jól tudom szoktak betenni "áramosztó" vagy valami hasonló nevű, kisértékű ellenállást mindkét tekerccsel sorba, ami segít, hogy mindkét tekercset közel azonos árammal terheljük.
(#) pucuka válasza peti333 hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Persze lehet kipótolni az eltérő ellenállásokat. De egy tápegység akkor jó, ha minél kisebb a belső ellenállása. A tekercselő huzal ellenállásával nincs mit kezdeni, de hogy ezt még direkt meg is növeljük, háát, és még a megnovekedett veszteségek.
Remélem csak elméleti a kérdés, mert a gyakorlatban inkább olyan trafót tekernék, (vennék, szereznék) amire szükség van.
(#) RobertK válasza granpa hozzászólására (») Jan 1, 2014 /
 
Szevasz! Azt hiszem, rá fogok "bukni" a kamrás kapcsolóra, lassan alakul az elképzelésem kis műhelyemről. Ha szabadulok B.füredről, lesz már konkrét tervem (remélem), és akkor hajrá!! Nem gond, ha megy egy páka erről a trafóról, közben a tápot meg ki-be kapcsolgatom?
(#) RobertK válasza Gafly hozzászólására (») Jan 1, 2014 /
 
Megtettem, amiket javasoltál, bár a lakkozás még hátra van. Járattam üresben kb. 3 órát, aztán 42 V-on egy darab kb. 5 ohmos kanthállal, (jól leterheltem, ugye, el is szállt a 10 A méréshatárom, én hüle :banghead de csak kézmeleg lett, nem is zörög. És a takarítás után csökkent az üresjárati áramfelvétel, most 120 mA. Köszönöm a segítséget! És januárban lesz 3 hetem, hogy kigondoljam, mit teszek vele. Robert.
(#) adamka199 válasza adamka199 hozzászólására (») Jan 1, 2014 /
 
Annyit még kérdezhetek, erről a transzformátorról, hogy a megbontása nélkül, esetleg így ránézésre meg lehet mondani hogy mekkora lehet a terhelhetősége? Audió erősítő építése miatt érdekel, mert akkor olyan kapcsolást keresek hozzá. Köszönöm!
(#) granpa válasza adamka199 hozzászólására (») Jan 1, 2014 / 1
 
Mérd meg az egy tekercsben lévő vas méreteit (keresztmetszetét, valami ilyet, hogy: 3.5x2.5), ebből lehet saccolni a teljesítményt (VA). Valamint a kijövő huzalok átmérőjét is; ezek utalnak a terhelhetőségre (A). A lényeg: sorba kell kötni a két oszlopon lévő tekercseket 230V-ra. 1' bemenet, 8-as 5-ös (3-3') összeköt, 1(6-os) kimenet; azaz, 1 és 1'-re fázis és 0. A szekunder végeken leellenőrizhető a helyes kötés, feszültség méréssel. Kipróbáláskor sorba kötsz egy 100W-os izzót: ha világít ~rendesen, akkor 8-assal az 1-est(6-os) kell összekötni, és az 5-ös lesz a másik bevezető vég. Ekkor az izzó elhalványul bekapcsolás után. Ekkor mérhető az üresjárási árama a trafónak (néhány mA). 100VA tán megvan így ránézésre.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
(#) Szabi1 hozzászólása Jan 3, 2014 /
 
Helló szétbontottam egy régi ekográfból egy transzformátort, sokféle kiemenete van, megtudná nekem valaki mondani mekkora teljesítményű lehet?
Következő: »»   211 / 370
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem