Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Ennél már csak a faék egyszerűbb: Ismered a szekunder végeket, tehát ismert tekercsre rákötsz 10 és 40V közötti feszt; méred a primer végeken megjelenőt, és máris mindent tudsz.A trafó 'visszafelé' is trafó.
Rendben, de pont ezt nem szerettem vonla.
Azért köszönöm.
Köszönöm a segítséget, így már világosabb!
Udv mindenkinek!
Vettem egy trafót az -eladó állítása szerint- a kimenet 2x13V 5A ,van 4 szekunder kivezetés /lásd fotó/. Gondolom, hogy mind két szekunder 5A -ig terhelheto - konkrétan nem tudom. Kérdésem: párhuzamosan osszelehet-e kotni a két szekundert úgy, hogy 1x13V és 10A legyen a kimenet? Elore is kossz a segítséget.
szia
"párhuzamosan osszelehet-e kotni a két szekundert" Igen ha egyezik a két tekercs. (együtt van tekerve ) Az egyik tekercs egyik végét hozzákötöd a másodiktekercs egyik végéhez. Két eset lehetséges vagy26V mérsz a két szabadon lévőtekercsvégen vátofeszültségbe, ekkor a egyik tekercs végeit cseréld fel, vagy 0V ot. Ha 0V ot akkor a két véget összekötheted azt a két vezetéket. Ha nem 0V akkor melegedni fog a trafód, akár, egészen a füstig. Az megint más kérdés hogy a 10A tudja e, ez több esélyes. A vasmag tudja e a 130...140W ot. A primer tekercs tudja e a 130W ot ha igen akkor a trafod müködni fog. Esetleg nézz utánna: Bővebben: Link üdv.
Sziasztok mindenkinek! Kiszáradt a trafóm, és be mertem kapcsolni, mérni tudtam rajt. Vagyis:
M magos, 150x125 mm, 65 mm vastagon, magkeresztmetszet 4x6,5=26 cm2. Primer: 110;127;150;220;240 V kivezetés. 220 V-osra 230 V-ot adva szekunderen 0-5,2-11-21-42 V-ot mérek a Ganzuniv 2-vel. Primer eredetinek tűnik, a varniscsövek el vannak rajta öregedve, szekunder újratekercselt, átm. 2-es zom. huzalból az egész. Kérdésem lenne, hogy tudok-e ebből netán 2xvalahány voltos (milyen lenne célszerű?) labortápot készíteni, és esetleg még pákát is üzemeltetni róla? Gondoltam, beépíteném a kialakítandó műhelyembe, mert nem egy hordozhatós méret. (Vagy újratekercselés ésszerűbbre, de mi lenne az?) Várom a segítségeteket. Köszönettel: Robi
Szia!
Általában nem. Csak speciális esetben, ha a szekunder tekercs teljesen szimetrikus. Ez pedig elég ritkán fordul elő, csak akkor, ha direkt így volt tekerve.
Kérdés hogy a tekercsek egyben vannak-e, vagy szétbontható a végük. A 21V pl. tökéletes egy Weller pákának, a 42V-ról meg mehet egy labortáp, a 11V-ról meg egy másik, kisebb feszültségű táp.
Idézet: „0-5,2-11-21-42” Azaz 6/12/24/42V, ahogyan egy hasonló "műhelytrafó"-tól elvárható... Régi módszer szerint 42V az a világítás (mert ugye ahhoz gyengeáram kell). 6/12/24V meg a páka és hasonlók. Ha rám hallgatsz, akkor kicsit "rázd gatyába" és építsd be. Azaz tisztítsd meg, szigetelést javítsd meg (ámbár "öreg varnish, nem vén varnish"), kicsi festés, stb... Vezesd ki a különböző feszültségeket. 24V pont jó a "kattogós" Wellernek. Combosabb egyenirányítóval panellfúró is elmegy róla. Akkut tölteni is lehet vele, izzóval sorban Idézet: „Kérdésem lenne, hogy tudok-e ebből netán 2xvalahány voltos (milyen lenne célszerű?) labortápot készíteni” Ezt nem teljesen értem, de egy áteresztó tranyós tápot símán akaszthatsz utána, autórádió, stb... Határ csak a csillagos ég, nagyon hasznos darabja lészen a műhelyednek, áttekerés nélkül is... Egyedi tervezést igényel, valamint találd ki hogy mire használod... Klasszikus "labortáp" alatt mellesleg én mást értek.
Igazad van. Feltételeztem, hogy ha "2x13V", akkor ez szimmetrikus, bár ha kézzel készült, akkor lehet pár menet eltérés.
Szia! Szétbontható a végük, ha a képen nem is igazán látszik. (Csak telefonos kép) Így vannak sorban: 5,2 ; 5 ; 11 (inkább 10,2) ; 22 V. Tehát 42 V-ot csak az összes sorbakötésével tudok előállítani. Azért kérdeztem, mert most jönne a takarítás, rozsdás az egész. Nem becsülte meg a gazdája, egy udvaron verte az eső, igaz, dobozban. Köszönöm a tanácsot, megpróbálok valamit kihozni a szerkezetből. Üdv.
Szia! Köszönöm a választ, épp ezek után azt hiszem van értelme "gatyába rázni", persze "Klasszikus labortáp" nekem még nem kell, újrakezdő vagyok a vén fejemmel. Egy szabályozható, pl. 1,5-30 V, 5 A egyszerű tápra gondoltam, azt nem zavarja, ha pákát is kapcsolok mellé? Egyébként üresben 140 mA-t vesz fel. Kicsit sok?
Idézet: „Egyébként üresben 140 mA-t vesz fel. Kicsit sok?” Ekkor trafótól 30W tulajdonképpen rendben is van. Járasd pár óráig (miután kicsit rendbeszedted) és ha nem melegszik komolyabban, akkor OK. Idézet: „nem zavarja, ha pákát is kapcsolok mellé?” Másként fogalmaznám meg a kérdést: Galvanikusan ugye egymástól nem lesznek leválasztva. Dehát úgye épeszű ember bekapcsolt készülékben úgysem szokott forrasztani, valamint a 24V-os páka sem szokott földelve lenni, stb... Persze biztonsági trafónak azért nem javasolnám. Idézet: „Egy szabályozható, pl. 1,5-30 V, 5 A egyszerű tápra gondoltam” Erre még alszok egy sort (és közben reménykedek hogy valaki közben készít neked célre szabott rajzot ). Annyi ötletem már most van, hogy a 6/12/24/42V bemenő váltófeszültséget átkapcsolhatóvá tenném, mert ugye az nagyon nem mindegy, hogy a stabilizátoron eső teljesítményt azt 6V-ból egyenirányított feszültségből, vagy 42V-ból egyenirányítottból kell elfűteni. Mondjuk kezelni nem lesz ettől könnyebb... Könnyíti a helyzetet az 1.5V minimum feszültség... Viszont lehet hogy ez itt mar OFF és a tovabbiakban át kellene vonulni a tápegységes topic-ba.
Pedig ennél egyszerűbb, biztonságosabb módszer nincs!
Köszönöm válaszodat, még az "épeszűek" közé számítom magam, amit végiggondoltam eddig: Feltétlen kell egy tápnak használható valami, erre tán jó lesz ez a trafó. hegeszteni, autóakkut tölteni nem akarok róla. Forrasztani szeretnék, de a Weller nekem irtózat drága.
Lehet, jobban járnék egy 5 e Ft-os forrasztóállomással? Cseh páka nem megoldás. Na, most hová kerülök, mert ez tényleg OFF. Kösz!
A tápegységes témák képei között temérdek jó kapcsolást találsz, amit ráapplikálhatsz a trafódra. Én a 24V-os részből csinálnék szimmetrikus tápot is, nem nagy dolog kapcsolgatni a trafó feszültségeit, és ahogy tanult kollégánk írta, kevesebb az elfűtés az áteresztőkön. Vannak jó kamrás kapcsolóim hozzá, amik bírják az áramot. Jók a 'hagyományos' pákák is, elég csak pákát venned; trafód van hozzá.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
Köszi! Annyi jó tippet adtok, alig győzöm végignézni. A tápegységes témákat körbenéztem, csak választanom kell, megnézem a hagyományos pákákat.
Az "épeszűség" nem bántás akart lenni, csak nem tudom, hogy osszam el úgy a rendelkezésre álló tekercseket, hogy ne legyen baj belőle. És ha valamit kitalálsz, örömmel fogadom. Van egy kockám (Bayley flipperből) amire az van írva: NBS30-200L, felette:nae816+ Úgy 28x28x11 mm alu tokos Graetz, 5,5-el megfúrva középen. Ez pedig a "Milyen alkatrész?" Vajh' mit tudhat? Nem találtam a g..-n.
Szia!
Hogy eggyutt van e tekerve azt én megmondani nem tudom, ha nincs eggyutt tekerve az baj? Én gondoltam mégy egy másik megoldásra: eloszor kulon-kulon egyenirányítom egy-egy graetz hidon,majd osszekotném a plusz s plusszal a minuszt a mínusszal. Nem volna igy biztonságosabb ami a kiégést ill a zárlatolást illeti?
Pedig meg lehet mondani. Ha megnézed hogy hol jönnek ki a tekercsek a csévéböl, milyen messze a vastól, megállapíthatod. Párhuzamos tekercselés esetén egy helyről, egymás mellől jönnek ki a kezdetek, és a végek, azonos vastagságú huzallal. Ha ez nem így van, hanem sorba vannak tekerve, van egy kezdet, majd kijebb két vezeték egy helyen, mint középleágazás, maj még kijebb a tekercsvég található. Ezt már a középleágazás szétbontása után nem ajánlatos párhuzamosítani, mert ha más nem is, de a tekercsek ellenállása különbözik, az eltérő átmérőből adódó eltérő tekercshossz miatt.
Az egyenirányítás után még roszabb a helyzet, még kisebb az esélye az azonos belső ellenállásnak, mégha a kapocsfeszültségek meg is egyeznek. A kisebb belső ellenállású táprész fogja a nagyobb terhelést felvenni, és ennek a terhelhetősége fog határt szabni. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
Ha középkivezetéssel készítenek trafót, azt vagy kétutas egyenirányításhoz vagy szimmetrikus tápegységhez szánják. Kétutas egyenirányításnál a két tekercs gyakorlatilag párhuzamosan üzemel, szimmetrikus tápegységnél sorban és párhuzamosan is. Semmit nem kell hozzá a trafón átalakítani.
A képen:_ Link_ úgy néz ki mintha párhuzamosan lennének tekercselne a szálak. De már javasolták előttem:
Idézet: „Az egyik tekercs egyik végét hozzákötöd a másodiktekercs egyik végéhez.” A képen középmegcsapolásosként azaz sorba vannak kötve a tekercsek. Azaz az azonos végek közül kell valamelyiket összekötni. Idézet: „Két eset lehetséges vagy26V mérsz a két szabadon lévőtekercsvégen váltófeszültségbe, ekkor a egyik tekercs végeit cseréld fel, vagy 0V ot. Ha 0V ot akkor a két véget összekötheted, azt a két vezetéket.” Vagyis ha a két szabad vég között nem mérsz feszültséget, akkor a két tekercs teljesen párhuzamosan lett feltekercselve. Így ezt a két kivezetést is összekötheted, s így lesz párhuzamosan kötve a két tekercs. ( Kezdet a kezdettel - vég a véggel összekötve. Idézet: „Ha nem 0V akkor melegedni fog a trafód, akár, egészen a füstig.” Ha a két tekercs nem egyforma akkor a graetz hidas egyenirányítás is csak rész megoldás. Az sajnos a képen jól látszik, hogy a vasmag korán sincs teljesen kihasználva, azaz legalább fele üresen maradt az ablak keresztmetszetnek. Meg kellene mérned a szekunder tekercs átmérőjét és egy megfelelő táblázatból:_Link_ ki kell keresni a huzal legnagyobb áramerősségét. Sajnos a képen úgy látszik, mintha a primert hajlékony kivezetéssel készítették volna el. Pedig fontos a primer tekercs terhelhetősége! Mert tulajdonképpen a transzformátor teljesítményét ez a tekercs adja meg. ( Keresztmetszet és menetszám. ) Gyanús, hogy az a két szekunder tekercs kevés lesz az elvárásodnak. De ne legyen igazam!
Éppen ezen az eltérő ellenálláson agyaltam. Ha jól tudom szoktak betenni "áramosztó" vagy valami hasonló nevű, kisértékű ellenállást mindkét tekerccsel sorba, ami segít, hogy mindkét tekercset közel azonos árammal terheljük.
Persze lehet kipótolni az eltérő ellenállásokat. De egy tápegység akkor jó, ha minél kisebb a belső ellenállása. A tekercselő huzal ellenállásával nincs mit kezdeni, de hogy ezt még direkt meg is növeljük, háát, és még a megnovekedett veszteségek.
Remélem csak elméleti a kérdés, mert a gyakorlatban inkább olyan trafót tekernék, (vennék, szereznék) amire szükség van.
Szevasz! Azt hiszem, rá fogok "bukni" a kamrás kapcsolóra, lassan alakul az elképzelésem kis műhelyemről. Ha szabadulok B.füredről, lesz már konkrét tervem (remélem), és akkor hajrá!! Nem gond, ha megy egy páka erről a trafóról, közben a tápot meg ki-be kapcsolgatom?
Megtettem, amiket javasoltál, bár a lakkozás még hátra van. Járattam üresben kb. 3 órát, aztán 42 V-on egy darab kb. 5 ohmos kanthállal, (jól leterheltem, ugye, el is szállt a 10 A méréshatárom, én hüle :banghead de csak kézmeleg lett, nem is zörög. És a takarítás után csökkent az üresjárati áramfelvétel, most 120 mA. Köszönöm a segítséget! És januárban lesz 3 hetem, hogy kigondoljam, mit teszek vele. Robert.
Annyit még kérdezhetek, erről a transzformátorról, hogy a megbontása nélkül, esetleg így ránézésre meg lehet mondani hogy mekkora lehet a terhelhetősége? Audió erősítő építése miatt érdekel, mert akkor olyan kapcsolást keresek hozzá. Köszönöm!
Mérd meg az egy tekercsben lévő vas méreteit (keresztmetszetét, valami ilyet, hogy: 3.5x2.5), ebből lehet saccolni a teljesítményt (VA). Valamint a kijövő huzalok átmérőjét is; ezek utalnak a terhelhetőségre (A). A lényeg: sorba kell kötni a két oszlopon lévő tekercseket 230V-ra. 1' bemenet, 8-as 5-ös (3-3') összeköt, 1(6-os) kimenet; azaz, 1 és 1'-re fázis és 0. A szekunder végeken leellenőrizhető a helyes kötés, feszültség méréssel. Kipróbáláskor sorba kötsz egy 100W-os izzót: ha világít ~rendesen, akkor 8-assal az 1-est(6-os) kell összekötni, és az 5-ös lesz a másik bevezető vég. Ekkor az izzó elhalványul bekapcsolás után. Ekkor mérhető az üresjárási árama a trafónak (néhány mA). 100VA tán megvan így ránézésre.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Helló szétbontottam egy régi ekográfból egy transzformátort, sokféle kiemenete van, megtudná nekem valaki mondani mekkora teljesítményű lehet?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |