Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB EXPLORER
 
Témaindító: pici, idő: Aug 17, 2009
Lapozás: OK   7 / 10
(#) slowhand válasza ilyesimre hozzászólására (») Nov 20, 2010 /
 
Hali! encoder>AVR>UART>RS232 sztem. De akkor már kár PC-n nézni. Az AVR-re rá lehet kötni egy LCD-t.
(#) ilyesimre hozzászólása Nov 21, 2010 /
 
de szeretném később a pc-ről irányítani ezért jobb ha már ott látom a menetet .amit írtál az segített kösz az encoder-t kerestem csak a kapcsolási rajz-all vagyok bajban nincs ötletem hogy mi kel hozzá.ha valaki tud link-et vagy van ötlete az segítsen. kösz
(#) slowhand válasza ilyesimre hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Szia! Nem akarom szét off-olni a topicot. Azt hiszem rossz helyen tetted fel a kérdést, de megpróbálok segíteni.
Elmondom, hogy szerintem mi kell hozzá, és katalógusból meg tudod rajzolni. Az encodert magadnak kellene megcsinálni, az a legolcsóbb. Mivel itt gondolom több száz/ezer menetről van szó, csak az optikai jöhet szóba, ehez kell két opto kapu. Esetleg használhatsz HALL szenzort is, ha az jobban tetszik. Persze abból is kettő kell. Ennek a jelét fel kell dolgozni egy mikrokontrollerrel. A pontos típusa és a programja attól függ, hogy milyen funkciókat szeretnél bele. Az eredményt az UART porton kiküldeni. Ezt fogadja egy MAX232 (ha soros portra szeretnéd kötni), vagy egy FTDI (ha USB-re). Emellett még írhatsz egy PC-s programot is... Semmi közöm hozzá, de nem igazán értem, hogy egy ilyen tekercselőgép vezérlésében mi lehet az, amit egy AVR vagy PIC nem tud megoldani, de a PC igen. De ez persze már a te dolgod, és bocs az okvetetlenkedésért!
(#) ilyesimre hozzászólása Nov 21, 2010 /
 
találtam valami hasonló megoldást Bővebben: Link igy megoldható.
(#) slowhand válasza ilyesimre hozzászólására (») Nov 21, 2010 /
 
Nagyjából szó szerint ezt bátorkodtam javasolni.
(#) ilyesimre hozzászólása Nov 21, 2010 /
 
csak én pc szeretném a számokat nézni nem lcd kijelzőn,lehetséges hogy az egér infáját kicserélem egy encoder-re vagy lehetetlen
(#) Steven19 hozzászólása Nov 26, 2010 /
 
Srácok! Olvastam a témában olyat hogy néhány embernek nem működött elsőre az Explorerje. Érdemes megnézni mit csinál hogyha csak a zeneres illesztés van az USB porton mert ha akkor is azt írja hogy az : "Eszköz nem ismerhető fel", akkor valamelyik Zener SZAR. ez is okozhat ilyen jelenséget. Ilyet tapasztaltam már TOPI Úr AVR programozójával is de ott más problémák is jellemzőek voltak mint pl.: Biztosítékbitek beállításának közlése lemaradt ami sok selejtet eredményezett nállam, és kellemetlenséget is, idővel pótolva lett a hiány és most azóta is tökéletesen működik.
(#) slowhand válasza ilyesimre hozzászólására (») Nov 26, 2010 /
 
Bocs, nem voltam a közelben! Az egér "infrája" egy optikai encoder. A videón is szépen számol fel-le. Azt úgy ahogy van, felhasználhatod.
(#) xoren hozzászólása Dec 21, 2010 /
 
Helló.

Nekem az lenne a kérdésem, hogy cryptoworks ös kártyáról (pl.upc kártya) le e tudná olvasni az adatokat.
Előre is köszi az infót.
(#) awe74 hozzászólása Feb 23, 2011 /
 
Szia!

Megépítettem az áramkört, de át lett tervezve, mert csak DIP20 tokozásu AVR-t tudtam venni.
Sajnos a felprogramozásnál elakadtam. Szabvány ISP porton hogyan lehet felprogramozni? Nekem egy szimpla USB -s ISP programozóm van, de nem látja az eszközt, pedig nyomva tartom a RESET-et.
Mit hova kéne kötni, hogy müködjön? MSIO MSOI SCK GND Vcc bekötve.
(#) pici válasza awe74 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Szia
A ISP programozáshoz a következő dolgok kellenek:
táp: 3,3V vagy 5V ez mehet USB-ről
Mosi Miso Sck Gnd lábak bekötve az ISP programozód lábaira. (A DIP procid adatlapjában nézd meg melyik-melyik és a megfelelőket kösd a programozód lábaira. Annak is van adatlapja és csatlakozó bekötése)
A programozás elejétől végéig nyomni kell a RESET lábat.
12MHz-es kristály bekötve?
SOIC - DIP lábkiosztás azonos.
(#) awe74 hozzászólása Márc 3, 2011 /
 
Hi!

Sikerült végre felprogramozni USB ASP -vel. De sajnos már a 4. AVR-t nyirtam ki, mert a FUSE biteket nem tudom korrekt módon beállítani. A BASCOM alapból elbarmolja, az aXtreme Burner -AVR meg hexa kódban kéri a Low és High fuse biteket. Már elég sokba van nekem ez a kütyü, ezért kérnék egy korrekt leírást, amiben benne van, hogy mik a konkrét FUSE bit beállítások, és hogyan lehet ezt pl. a fent említett programozóval beírni a CHIP-be. A legjobb elért eredményem az volt, hogy kb. 10-20 mp-et világít az egyik majd a másik LED, A legdurvább meg az volt, hogy a RESET gombot benyomva valahogyan kiégett az AVR. Gondolom nedves volr az ujjam, és a Vcc rákerült a RESET lábra. Ez az SMD reset gomb megoldás elég gáz, persze ha elsőre megvan a sikeres programozás, akkor korrekt.

Üdv:
Kero
(#) turcsanyii hozzászólása Márc 10, 2011 /
 
Üdvözlet Urak!

Csak most kezdek neki az USB felfedezésnek, és talán rendkívül ostoba kérdésem lenne, szóval előre is elnézést kérek a hozzáértőktől!

Megépítem az USB-explorert. Nekem csupán arra kellene a kütyü, hogy egyik lábon jelet akarok érzékelni vele, másikon meg egy ledet kapcsolgatni. No de a lényeg: a PC programozás része nem nagyon megy. C-hez nem nagyon tudok hozzászólni, egyetlen vonal amit valamennyire ismerek és használtam a Lazarus névre hallgató Free Pascal rendszer. Az alatt viszont elképzelésem sincs hogyan tudom megszólítani ezt a kütyüt! Tudom, google a barátom...de mégse. Van esetleg mód arra, hogy az USB-Explorer-t egy teljesen közönséges LPT portként ismertessem fel a windowsal? Mert azt le tudnám programozni...
Köszönöm!
(#) pici válasza awe74 hozzászólására (») Márc 10, 2011 /
 
Szia
Az AVR-t nehéz kinyírni. Ha elszúrod a fuse biteket, akkor 2 dolog lehet:
- reset letíltva, ezt ugye nem tesszük, mert akkor ISP nem fog menni. Megoldás highvoltage programming. Ez kicsit macerás, de megy.
- oszcillátor rosszul lett megadva. Azaz pontosabban külső oszcillátort állít be a programozó és ilyenkor se a belsó kvarccal, se egy külső kvarccal nem indul el. Ezért kellene egy 4 lábú táppal ellátott oszcillátor 4-20Mhz frekin. Ezt könnyű produkálni és így javítani. Ilyen nekem is volt amikor ponyproggal programoztam.
A helyes fuse bitek beállítása BASCOM programmal a legjobb. ott egyértelmű. Külső nagyfrekis kvarcot kell beállítani. De ha beleolvasol ebbe a topicba, akkor találsz infót.
A "reset gombnál kiéget" dolog kétséges, mert ha nem nyomod a gombot és VCC kerül rá, akkor nincs semmi gond, mert alapból is úgy lenne. Ha meg nyomod a gombot, akkor az egész reset láb L-be van és a vcc csak zárlatolná a tápot és így nem lenne baja az AVR-nek. sztm
(#) bancza hozzászólása Ápr 4, 2011 /
 
Szia Pici!
Delphi programól próbálom kezelni az i2c-t. Az algoritmust az i2cmaster.s-ból irtam át. De nem működik. Egy at24.... eepromot kellene kezelni. Tudnál segiteni?
(#) bancza hozzászólása Ápr 4, 2011 /
 
Természetesen USB Explorerrel.

Bővebben:
Az at24c256 megfelelően be van kötve, minden láb a helyén. Egy atmega32-vel rendesen működik az EEPROM, de USB Explorerrel nem megy.

Csatolom a pas fájl ide vonatkozó részeit. Az eljárások nevei I2C_-vel kezdődnek.

Az USB Explorer is megfelelően működik kezeltem már vele LCD-t is.

Az USB Explorert csak annyira módosítottam hogy nincsnek rajta LED-ek, és a szabad 5 D portot is kivezettem tüskékre.

a.txt
    
(#) Zoszko hozzászólása Júl 13, 2011 /
 
Valaki tudja, hogy azt a LED-es panelt, hogyan kell elkészíteni? (kapcsolás) Már többen kérdezték de a nagyra becsült készítő senkinek sem válaszolt. Nyilván titok... de akkor legalább annyit írt volna, hogy ne kérdezzétek meg még egyszer mert nem mondom meg... na mindegy. Szóval valaki elárulja, hogy működik?
(#) Zoszko hozzászólása Júl 18, 2011 /
 
Ilyet kapok felprogramozás után:
(#) makrodom hozzászólása Júl 25, 2011 /
 
Hello!
Én is arra az elhatározásra jutottam,h megépítem ezt a kapcsolást! Azért teszem ezt közhírré, mivel PICI kérte,h aki belekezd, befejezi az írjon ide pár sort! Ezzel is felméri,h hány embernek tetszik a dolog!
Nos amint lesznek kérdéseim rögtön jövök!

Sőt már van is egy!
Személy szerint én C#-ban szeretném megoldani a PC-ről való LED-vezérlést... tudja valaki hogyan lehet ebben a nyelvben elérni az AVR-t? és kiküldeni rajta 8 bitnyi adatot? PB0-PB7 lábakon?

Üdv mindenkinek!
(#) bancza válasza Zoszko hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
Ezt az AVR Studio akkor szokta kiírni ha nem látja a mikrovezérlőt. Programozás alatt nyomni kell a reset gombot az USB Explorer-en. Lehet hogy programozás alatt kicsit lecsúszott az ujjad a gombról. Arra is figyelni kell, hogy a program égetése után még visszaellenőrzi az írást és még akkor is nyomni kell a gombot. A FUSE biteknél csak a CKDIV8-t kapcsold ki, SUT_CKSEL-t pedig "Ext. Crystal Osc. 8.0- Mhz; Start-up time: 14ck+65 ms"-re állítottam.
(#) bancza válasza makrodom hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
Tudnod kell használni külső dll-t. Nevezetesen a libusb0.dll-t. Ebben van definiálva pár függvény a használatához. Holnap megnézem és megírom a használatukat.
(#) bancza válasza makrodom hozzászólására (») Júl 27, 2011 /
 
Nem tudom C#-ben hogyan kell dll-t használni. Delphi-ben van egy pas kiterjesztésü fájl ami definiálja a Delphi számára a dll függvényeit és tipusait. Ez ebben az esetben libusb.pas. Ha ezt hozzáadom a project-hez, akkor használhatom a dll függvényeit. Szükséges függvények (ilyen sorrendben kell meghívni őket):

usb_init: nincs visszatérési érték, nem kell paraméter

usb_find_busses: nincs visszatérési érték, nem kell paraméter

usb_find_devices: nincs visszatérési érték, nem kell paraméter

usb_get_busses:visszaad egy mutatót a bus-ok leírójára, nem kell paraméter. A mutatott adatok között lesz az eszköz leírója. Adatszerkezet:libusb.pas-ban

usb_open:az eszköz leírója kell neki paraméterként, vissza adja az eszköz handle-jét.

usb_control_msg(eszköz handle-je, 192, parancs, érték, 0, buff,255,5000)
a buff 256 byte mértű tömb

az usb_control_msg-t kétszer kell kiadni. Először
parancs=1, érték=255. Majd parancs=2 és az érték a kívánt ledvezérlő byte.
(#) Fish válasza bancza hozzászólására (») Júl 28, 2011 /
 
Hello bancza

Engem érdekelne az USB Delphi alatt. Olvastam hozzászólásod, ami alapján akkor ez azt jelenti hogy a LIBUSB.DLL segítségével bármilyen USB-s eszközt tudok kezelni? Ezt a libusb.pas-t meg az egész libusb-t hol lehet beszerezni? Köszi a választ.
(#) makrodom válasza bancza hozzászólására (») Júl 28, 2011 /
 
Köszi a választ! Sokat segítettél vele! Utánanézek valahogy ,h a C#-ban hogyan kell... Már kész a vezérlő szoftver (kivéve a porthozzáférést)....
Tudtommal C#-ban a dll-t a köv.képp lehet használatba venni:
  1. [DllImport("inpout32.dll", EntryPoint = "Out32")]
  2.         public static extern void Output(int address, int value);
  3.         [DllImport("inpout32.dll", EntryPoint = "Inp32")]
  4.         public static extern int Input(int address);

Ez a .dll az LPT port vezérléséhez kell!

Fish:
Szerintem te azt keresed ami a Project végén fel van tüntetve egy windows-driver zip fájlba:
Bővebben: Link
(#) bancza válasza Fish hozzászólására (») Júl 29, 2011 /
 
A dll fájl az USB EXPLORER fórumon letölthető. A pas fájl pedig innen:Bővebben: Link


Nem tudom, h minden eszközt lehet-e kezelni az USB-n kersztül ezzel. Én próbáltam pendrive-t, külső hdd-t egyiket sem látta. Lehet más beállítások kellenek hozzá.
(#) Zoszko hozzászólása Aug 10, 2011 /
 
Na sikerült újra életet lehelni az AVR-ekbe hála zombee kollégának. Felprogramozom, felválta villan a 2 LED 1 sec-enként. Felismeri mint ismeretlen eszközt és nem tudom beállítani neki a drivert... Próbálkoztam XP-n és win7-en. Próbáltam csináltatni drivert a libusb-vel is azzal sem akarta... Azt írja ki, hogy minden nagyon tuti "Ismeretlen eszköz".... HELP!
(#) pici válasza Zoszko hozzászólására (») Aug 11, 2011 /
 
Szia
1 bent vannak a zénerek?
2 a cikk végén lévő windows-driver.zip-ben lévő drivert installáltad?
(#) makrodom válasza pici hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Hello!

Összeszedtem az alkatrészeket... viszont ami van nyomtatható NYÁK rajz, ott nem stimmelnek a TINY lábai, meg az USB csatlakozóm sem az ami... nekem mini USB-m van 5pin-es.
Próbáltam megtervezni magam az egészet, viszont az automata huzalozó nem tudja behúzni a vezetékeket!
Magamtól meg nem nagyon megy... nincs tapasztalatom EAGLE-ben... kezdő vagyok benne....
Ezért arra kérnélek, h átküldenéd nekem a NYÁK-sémát? A zennereset? 5.10.0 verziót használok... de csak Trial (ide vág egy kérdésem,h ilyenkor alkatrészet sem tudok tervezni?)
Előre is köszi!

Üdv!
(#) Zoszko válasza pici hozzászólására (») Aug 24, 2011 /
 
Igen bent vannak. Próbálkoztam vele miután az eszközt felismerte mint ismeretlen eszközt. Azt a hibaüzenetet kapom, hogy "nem alkalmasabb mint a jelenleg telepített". Roppant érdekes...
(#) dinokal válasza makrodom hozzászólására (») Aug 26, 2011 /
 
Szia! Minden használható, csak nyákméret és azt hiszem lábszám korlátozás van. Küldtem emailt.
Következő: »»   7 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem