Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   152 / 274
(#) Kedvi92 hozzászólása Márc 4, 2011 /

Sajnos tegnap próbálgattam a hidalt tda2030 as erősítőmet, és a hangszóró két vezetéke összeért : S és most csendbe van. Szerintetek milyen alkatrészeket méregessek benne, ami által kiderülne a hiba oka? Ic -ét nemtudom hogyan kell kimérni, nagyon fontos lenne a válaszotok !
(#) kistotti01 válasza Kedvi92 hozzászólására (») Márc 4, 2011 / 1

Az áramkörben elég sok passzív alkatrész van, aminek igazándiból nem nagyon tud baja lenni, ha igen azokat könnyedén kiderítheted. Ellenállásokat ki tudod mérni: értékük + átvezetnek e. (Az 1 ohm az ne tévesszen meg). Fólia kondik értékét színtén tudod mérni, sőt még a 22µF elkót is. A diódák megint egyértelműen kimérhetők. Ha ez mind jó, akkor sajnos az IC-k közül valamelyik adta meg magát, vagy netán mindkettő. Most, hogy így belegondolok, az én panelemen is az IC körül kellene vizsgálodnom...
(#) Kedvi92 válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Köszönöm, holnap az lesz az első hogy kimérem ezeket, ugy történt az eset hogy összeért a kimenet és 5s -ig torz hang, és csend lett, az Ic-ék hidegek voltak (direkt megnéztem rögtön), esetleg az megtudnád mondani hogy hogyan lehet kimérni az ic-ét hogy müködik-e ? : )
(#) dinokal válasza Kedvi92 hozzászólására (») Márc 5, 2011 / 1

Szia! Az ic-k hő és túláram védettek, ezért ritkán szoktak tönkremenni.
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Márc 5, 2011 /

Meg építettem a 100watos tda +transistor hidat de nem reagál semmire. A hangszó koppan mikor ki húzom de a be menete nem csinál semmit. Egy rádió decket működtetnék vele ha jó volna persze. A 40watos sima tda 2030 +transitorral jól működik de ezzel nem. Elképzelhető az egyik ic gyári hibás ? Hogy lehetne ki mérni ? Szerintetek mi a baj ?
(#) kistotti01 hozzászólása Márc 5, 2011 /

Sziasztok!
Érdekelne, hogy aki megépítette már a TDA 2030 hídat, Ő mekkora tápfeszültségről hajtja az áramkört. Én 12V-ról hajtottam, ahogy a kapcsolási rajzra írták amit építettem, és nagyon csekély teljesítményt nyujtott... Ezért nekiálltam tanulmányozni alapossabban a TDA adatlapját és láttam a karakterisztikákat, hogy miként viszonyúl az IC a leadott teljesítményhez a rákapcsolt tápfeszültség függvényében. Adatlap szerint 32V-on vagy +-16V-on adja le a maximális teljesítményt. Én a sima asszimetrikus változatot építettem, tehát elméletbe növelhetném jelentőssen a tápfeszültséget egészen 30V közeléig. Kinek, mi a tapasztalata ez ügyben? Rámerjek kapcsolni az IC-re 30V DC-t?
(#) Kedvi92 válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 5, 2011 /

nekem + - 16v on ment, szépen meghajtotta, aztán zúgott egyett a hanszóró és leégett az IC, valószinünek tartom hogy váltó áramot kapott : S
( egyébként ha nagyobb hangerőre vettem akkor sípoló hang lett és le kellett kapcsolni) sztem a biztonság kedvéért próbáld elősször 20 vagy 25 V-al : )
(#) pixels válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Nekem a szólótápos verzió dugasztápról nem ment, 18V-os akkus fúró akkupakkjáról viszont már szép hangja volt. Nem próbáltam nagyobb feszültséggel, nem volt kéznél csak az akkupakk, a hangszóróm csak 4 ohmos volt. 8 ohmos hangszóróhoz jó a 32V, 4 ohmos hangszórónál viszont ne menj 22-24V fölé, mert az IC kipurcan.
(#) highand válasza highand hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Az előzménynél található a 100W-os tranyó néküli TDA2030-as végfok.
(#) szilva válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Gondolom, ez alapján építetted, és innen veszed azt is, hogy 30W felett kellene lennie a teljesítménynek. Hát el kell keserítselek, de sosem lesz annyi. (Sajnos a linkelt oldalon lévő kapcsolások közül nagyon sokról bebizonyosodott, hogy vagy a kapcsolások, vagy a melléjük írt szövegek inkorrektek, ezért nagy-nagy fenntartással kell kezelni azokat!)

Ha egy kicsit leülsz alapvető elektrotechnikai számolásokat végezni, máris kiderül a lódítás: szimpla 12V-ról ideális esetet feltételezve (amikor az IC tápfeszültségig kivezérelhető maradékfesz nélkül) 24Vp-p érték tud a hangszóróra jutni, ami 2 ohm-os terhelésen lenne 36W. A valóságban azonban minimum 2V "benne marad" az IC-ben (az adatlap teljesítménygörbéiből vissza lehet számolni), így nem 24Vp-p, hanem csak nagyjából 16Vp-p fog a hangszóróra jutni, ami 2 ohm-on (elméletileg) 16W teljesítmény. És most jön be az adatlapon olvasható, másik fontos paraméter: az IC kimeneti csúcsárama 3.5A-ben van limitálva, belsőleg. Ez azt jelenti, hogy 8V-ig sem fog elmenni a kimenet, hanem 7V-nál határolni fog az áramkorlát miatt (2 ohm-os, rezisztív terhelést feltételezve), azaz a 2 ohm-on 12.25W lesz a maximális teljesítmény, amit le fog tudni adni.

Az idézett kapcsolás tehát 4 ohm-on (itt még nem lép be az áramkorlát) várhatóan 8W körüli teljesítményt fog leadni, 8 ohm-on pedig 4W-ot. A linkelt oldalon olvasható, "több mint 30W" állításnak köze nincs a valósághoz...

Ha a kapcsolásnak adsz 24V-ot, és 8ohm-os hangszóróval terheled, akkor reális kb. 25W. 24V tápfesz mellett a 4 ohm-os terhelésnél már az áramkorlát miatt nem lehet teljesítménynövekedésre számítani a 8 ohm-hoz képest.
(#) highand válasza szilva hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Sajnos még a 25W is csak éppen van meg. Viszont, ha párhuzamosan köt IC-t, akkor a kimenőáram már eléri a 7 Ap-t és hidalva ezzel még 4 ohm-on is megvan a 100 W.
(#) highand válasza highand hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Megmértem a megépített kapcsolást. Valósan csak 92 W-ot tud.
(#) szilva válasza highand hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Igen, láttam a rajzodat, és az úgy egy korrekt megoldás. De még ahhoz is tápfeszültséget kell emelni, a 12V az adatlap szerint is az abszolút minimum.
(#) potenciameter hozzászólása Márc 6, 2011 /

Sziasztok! Tud valaki ajánlani egy fázisforditó kapcsolást, vagy valamit amivel hidalni tudok két TDA2040es véget? És hány Volt a maximum amit elbir, nemtudok eligazodni az angol adadtlapján. A két panelt szimetrikus táphoz csináltam.
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Márc 6, 2011 /

Közben rá jöttem mi volt a hiba a TDA2030+Transistor hídkapcsolásnál a panelon volt egy zárlat az icnél a 2 es és 5 ös láb között a biztonság kedvéért ki cseréltem az ic t is hátha elszállt. Ezután mindenféle furi dolgot csinált mikor rá kötöttem a tápot , sistergett azután mint a géppuska durrogott a hangszóró. Akár hogy nézem százszor is mindent a helyére tettem , jól kötöttem . Őszintén szólva kételkedem most már ebben a kapcsolásban mert a 40watos TDA2030+transistor elsőre működött és a TDA2030 Hídkapcsolás is. Melegszik borzasztóan az egyik transistor . Szétfogom szedni és csinálok belőle 2db 40watosat el ment tőle a kedvem. De ha valaki meg építette üzenhetne nekem működik e ez a kapcsolás:http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/a2/a2e88e409200f92dbf12ec1127e04363.jpg
(#) kistotti01 hozzászólása Márc 6, 2011 /

Sziasztok!
Ma tesztelésbe fogtam a TDA 2030 híddal. 33V tápfesszel hajtottam meg az áramkört, amít gond nélkül elviselt. A feszültség az fixen maradt annyi, mert egy másik erősítőhöz volt behangolva a trafóm, ami 400VA-es, és 20000µF pufferrrel volt ellátva, nem szerelgettem... egyből ment rá, pont jó volt neki tehát esélye se volt csökkenni a feszültségnek. Áramfelvételt folyamatossan mértem. Hallható torzitás, olyan 1.2A áramfelvétel fölött kezdődött. Tehát maradt tartalék az IC-ben bőven hisz 3A fölött is bírná. Ez hallásra 30W körüli teljesítménynek, tűnt, de végzek pontos méréseket a jövő héten. Amint időm engedi megnézem oscilloscopeon is a dolgokat, hogy ténylegesen emnnyit is tud teljesíteni a híd...

A hétvégén meg építettem ezt a kapcsolást :http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/4b/4b0ee861121f797c61a5e51b257159c7.jpg
Elsőre volt egy zárlat a panelon amit valamiért nem mart ki a vas klorid , másodjára ki ütötte a 4óhmos hangszórót amit nem vettem észre mert ellen állás méréssel megvolt a hangszóró óhm értéke. Harmadjára egy nagy videoton 8óhmos hangszórót kötöttem rá ezzel ugyan szólt a hang erőre sincs panasz de lehet hallani a hangján hogy gerjed, és igen durván melegszenek a transistorok . A transistor lábaiból nem vágtam el semmit nem tudom talán ezért gerjedne e így. Szerintem ez a kapcsolás nem élet képes de szeretném ha most adnátok választ mert semmilyen tapasztalatom nincs az erősítő építésben. Azt hiszem vissza térek a simma TDA2030 hídhoz abból csinálok sztereó végfokot mert az be vált és egy szobában elég a hang ereje bőven. Mivel nem értek ezekhez a dolgokhoz csak vill.szerelő vagyok szükségem volna a segítségetekre . Szerintetek én rontottam el vagy a kapcsolás nem jó ? Én úgy érzem ez a kapcsolás nem jó ilyesmitől nem gerjedhet be hogy hosszúk a transistor lábai . Valaki ezt tuti meg építette már szeretném ha írna nekem mit gondol erről a kapcsolásról .

Meg ittam 1üveg bort is akkor sem jó . Nem értem mit csesztem el mikor még a nyák tervet is le másoltam .
(#) velkey hozzászólása Márc 6, 2011 /

Szerintetek ez megéri ennyiért?
(#) kistotti01 válasza velkey hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Hello!
Ezt így elég nehéz eldönteni. Az otthon építésnek, és a gyári kit megvételének is vannak előnyei, illetve hátrányai. Egyrészt sok idő elkészíteni egy ilyen panelt, összevállogatni, megvenni az alkatrészeket szintén sok időbe tellik. Arról nem is beszélve, hogy egy gyári minőségű panelt elkészíteni otthon lehetetlen, vagy nagyon nehéz és körülményes. Gondolok itt az ónozásra stb... Másrészről a bolti kit 100%-ra biztosan müködik, rosszat nem adnának el. De persze meglehet csinálni otthon is a panelt, meg lehet venni az alkatrészeket külön- külön, kifurni, leónozni, és ha ezt mind összeszámolod kb. 500-1000Ft-al lesz kevesebbre jön ki mint a kit. Ha beleszámolod a ráfordított ídőt, a vegyszereket (ami ugyebár fogy) akkor már majdnem ugyanott jársz. De ha olyan szellemű vagy mint én és szeretsz otthon bibelődni ilyenekkel, akkor nem kérdés hogy magad csinálod meg.
(#) Piszkos válasza velkey hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Szia!

Szerintem 2x30W rms teljesítményért kicsit sok, főleg ha tudsz nyákot gyártani.
(#) velkey válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Én is így gondolom de harmadszorra se sikerült a tda7560-as erősítőm, így kicsit elment kedvem.
(#) Piszkos válasza velkey hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Ha még nem csináltál és még az elején vagy, érdemes egy tda 2030-ast építeni kezdésnek, mert egyszerű és olcsó, hidalt verzióról is volt szó itt a topikba, vagy pl a Draculát is megpróbálhatod itt a kapcsolások között, jól van dokumentálva, ha már van egy kis tapasztalatod, az is jó.

Ez is szimpatikus lehet, elég jó egyszerű és teljesítményre se rossz ahhoz képest, ajánlom egy kis sikerélmény képződéshez.
Bővebben: Link
(#) velkey válasza Piszkos hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Nincsen szimetrikus tápom.
(#) zolika60 válasza velkey hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Hát csinálj.
(#) velkey válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Írd le hogy kell
(#) pixels válasza velkey hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Csak meg kell keresni, nem kell messzire menned: Egyenirányítók - tápegységek
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Márc 7, 2011 /

Én viszont el indítottam ezt a kapcsolást végre rá jöttem mit rontottam el , és a tápba a puffer kondi után kevés volt a sima 220nf kondi . : http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/a2/a2e88e409200f92dbf12e...63.jpg
Elég kemény menet volt de most már megy .
Az elején úgy indult kudarcra van ítélve azt hittem nem lesz jó. Sikerült tönkretennem vele sajnos egy 4óhmos hangszórót, és nem volt itthon csak 8 óhmos de még így is sokkal hangosabb mint a sima TDA2030Híd . Akit érdekel tudom ajánlani . Ha időben haza érek fel teszem ide róla a fényképet .
(#) velkey hozzászólása Márc 8, 2011 /

JA bocs, azt tudom, hogy kell, csak nincs ilyen trafóm.
(#) Piszkos válasza velkey hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

A TDA1558Q-hoz szimpla táp is jó!
Következő: »»   152 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem