Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   151 / 274
(#) Medve0 válasza szilva hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Jó estét mindenkinek!
Igen sikerült megölni az eredeti IC-t és az a gond, utána sem tudtam nézni milyen való bele, mert még a service manual kis-könyvért is elkérnek 20 dolcsit az ebay-en. Szkópom sincsen sajnos, de most szétszedtem teljesen a végfokot és tökéletesen működik, ha nem az erősítőből kapja a jelet. Amint hozzáérintem vagy a földet vagy a jelet a bemenethez, búgni kezd anélkül hogy bármi rá lenne kötve! Az erősítő jelét is végigfüleseztem és az sem zúg. Külön teljesen jól működik a két egység, csak együtt nem akarnak dolgozni.
(#) Kedvi92 hozzászólása Márc 1, 2011 /

Sziasztok! van egy erősítőm 2 darab tda2030 as van benne, 2X 4 ohm, hidalni szeretném mivel egy 8 ohm-os hangszórót kéne vele meghajtani. Kérdésem az lenne hogy tudnám ezt megvalósítani? és kb mekkora teljesítményre számíthatok? köszönöm előre is
(#) kistotti01 hozzászólása Márc 2, 2011 /

Sziasztok!
Találtam itthon elfekvőben pár darab TDA 2030-at. Arra gondoltam, hogy bővíttem velük az erősítő táramat. Nézegettem az IC adatlapját, és ott láttam, hogy leeht vele asszimmetrikus táplálású erősítőt építeni. Nekem pont erre lenne, szükségem úgyanis a trafóm amít szánnák hozzá, asszimetrikus feszültség előállítására képes. Valakinek esetleg nincs hozzá valamilyen tesztelt, jól bevállt nyákrajza? Lehet mono vagy sztereo, mindegy, mert mono nyákrajz esetén megdupláznám a nyákot. Akinek van nyákterve és megosztaná velem, azt szívesen fogadom.
(#) Hx-2 válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Ezt lattad?

tda2030.gif

(#) kistotti01 válasza Hx-2 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Hello!
Igen, a topic képeit nagyából átnéztem. De mint írtam, én asszimetrikus megtáplálással szeretném ellátni, nem pedig szimmetrikussal. Továbbá nyákot szeretnék találni, hozzá. Ha valakinek van esetleg, Ő megoszthatná velem.
(#) kadarist válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Szia!
Itt mindent megtalálsz.
(#) kistotti01 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Köszönet érte. A nyákrajzolat az méretarányos ugye??

Az írás szerint igen.
(#) kistotti01 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Én is úgy fordítottam a csekély angol tudásommal. (a német az sokkal jobban megy). Egyébként te már megépítetted ezt az áramkört? Ha igen akkor, mi a véleményed róla? (gondolok itt arra hogy hangja milyen stb.)

Nem építettem meg, de javítottam már megsült 2030-as erősítőt. Hogy milyen a hangja? Mint egy olcsóbb házimozinak, de nem vészes.
(#) Hx-2 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Azert eleg jo kis erosito ez!
(#) kistotti01 válasza Hx-2 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Nagyjából talán lesz itthon mindenem hozzá, összerakom, aztán meghallgatom, hogy milyen is valójában.
(#) kadarist válasza Hx-2 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Nem mondtam, hogy rossz. A hetvenes évek bipoláris technológiája. Az adatlap-adatok viszont beszédesek.
(#) szilva válasza Medve0 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Nekem van valahol egy STR-VX30 rajzom, azon meg lehet nézni, hogy mi van gyárilag benne. A 20-as szerintem annak a kisebb testvérével működhetett eredetileg. Egyébként én majdnem biztos vagyok abban, hogy a pótlás betételekor nem teljesen körültekintően lett kialakítva a GND összecsatlakoztatása az eredeti panellal, és emiatt alakul ki földhurok, ami a brummot összeszedi. Az ilyet sajnos csak a készülékhez egyedileg igazított, kialakított jel- és nagyáramú földeléskialakítással lehet korrekten megszüntetni, lehet, hogy csak babra munkával.
(#) velkey hozzászólása Márc 2, 2011 /

Sziasztok!
Építettem egy tda7560-as erősítőt és azt szeretném kérdezni szerintetek lehetne -e hidalni? Ha nem akkkor párhuzamba köthetném a kimenetét,
(#) Kedvi92 hozzászólása Márc 2, 2011 /

Hiába kérdezek itt bármit, ugyse válaszol rá senki :S pedig nem egy bonyulult kérdést tettem fel..:S
(#) Kedvi92 hozzászólása Márc 2, 2011 /

Köszönöm válaszod (végre valaki) sok időt parzaroltam erre hogy megkeressem hogy hogyan kell hidalni, de az én esetemben ez nem egyszerű :/ csak annyi lenne a lényeg hogy mit mivel kössek össze konkrétan : )
(#) gabesz.mi074 válasza Hx-2 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Köszi szépen hogy válaszoltatok ismét nekem a kérdésemre , kicsit visza felé tekintve itt az írásokra ,bár ami a 16mikrós kondit illeti nekem is ezt mondták nincs már ilyen és úgy ahogy írtátok nem kapható. 10mikrós, és 4,7mikrós van . Ezt a kapcsolást még nem láttam a 100watos tda2030 +transistor hídkapcsolásból illetve hát ez a 3ik amit látok . Ennek álltam viszont neki , és ehez találtam nyák tervet http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/a2/a2e88e409200f92dbf12e...63.jpg
úgy hogy kíváncsi vagyok rá milyen lesz , és hogy valójában tudja e a 100watot , mert más nagyon hasonló kapcsoláson 200w van rá írva ami szerintem azért nem fedi a valóságot . Azt hiszem a 16mikrós kondi helyére 10mikrós kerül majd be
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Márc 2, 2011 /

Persze még annyit hozzá fűznék a két rajz így első rá nézésre ugyan az
(#) Hx-2 válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Jo valasztas de ha ragaszkodsz a 16µF az is osszehozhato.
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

A VX30-asban STK3041-es meghajtó és STK2230-as végfok van eredetileg. A 2230-as egy külön kis panelkán van a nagy panelből "kiharapott" beugróba illesztve, vezetékekkel bekötve. Ha ilyen jellegű a VX20-as végfokja is eredetileg, akkor az szerintem mindenképpen javítható, mert akár még önálló tranzisztorokból is összerakható az STK2230-as helyettesítése, de olyat (vagy nagyobb testvérét) lehet is kapni boltban.
(#) Medve0 válasza szilva hozzászólására (») Márc 3, 2011 /

Igen, ugyanez a VX20-as belseje is, csak a 2230IC-nek a nyákja nincs meg. A 3041 vagy 3042-est meg sehol se lehet kapni, ahol eddig néztem.
(#) kistotti01 hozzászólása Márc 4, 2011 /

Sziasztok!
Ma összeraktam egy erősítőt hidbakötött TDA 2030-al. Az eredményt nem mondanám tulzottan jónak... Szólni szól az erősítő, de nem hozza a tőle elvárt teljesítményt. Igazándiból 12V-os tápfeszültség melett. kevesebb mint 1A-es átfolyó áramot tudtam belőle "kipréselni". Efelett torzittani kezd. Ez megközelítőleg 10W teljesítmény 36 helyett. Annyi módosítást végeztem az alkatrészeket illetően, hogy az 1Ohmos ellenállások helyett, 2,2Ohmosat tettem bele (csak ilyen volt itthon). Azonkívül minden az "előírtak" szerinti. Ez a módosítás okozhatja a csekély teljesítmény hibaforrásást? Vagy esetleg, valakinek valami ötlete van, hogy merrefele kezdjem el a hibakeresést...
(#) Piszkos válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Szia! Jól gondolom, hogy 8-ohmos hangszóróval próbáltad? Ezt a teljesítményt megközelítőleg is csak 4-ohmos hangszóróra adná le véleményem szerint, de nem vagyok benne biztos, hogy tud kezelni ekkora áramokat majd.
(#) kistotti01 válasza Piszkos hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

4 Ohmos hangszoróval probáltam.
(#) kistotti01 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Egy hidalt kapcsolást építettem. És a kimenő teljesítmény megközelítőleg 10W... Elméletbe egy IC-nek többet kellene tudnia, mint nekem 2 db (hidalt) tud. Azért is gondolom, hogy valami nincs rendben. Csak arra nem tudok rájnni, hogy mi lehet a gubanc.
(#) kistotti01 válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Még egy dologra tudok gondolni. Arra, hogy nem elegendő az IC-nek a bemeneti jel. Telefonról hajtom az erősítőimet álltalában, ami csúcsban 1V körüli effektív értéket tud előállítani. Eddig az összes TDA-s erősítőmnek elegendő volt. Aki megépítette már, esetleg meg tudná mondani mekkora bemeneti jellel "elégedik" meg az IC??
(#) Hx-2 válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Ebben minden bent van:

1458.pdf

(#) Kedvi92 válasza kistotti01 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

hello! gondolom tettél rá hangerő szabályzó potit, lehet hogy túl nagy, csak egy gondolat: )
(#) kistotti01 válasza Kedvi92 hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Poti egyenlőre még nincs rajt. Egyenlőre a panel "élesztése - tesztelése" van folyamatban. De mint írtam, töredéke teljesítményt adja mint kellene. Holnap igyekezek a dolog végére járni...
Következő: »»   151 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem