Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezérlő fesz előállítása I2C DAC eszközzel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Axi hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
Sziasztok!

LED-es lámpatest vezérlését szeretném megoldani. 0-10V vezérlőfeszültséggel lehet a fényerejét (teljesítményt) beállítani a 150W-os LED lámpának. Egy AVR-en keresztül szeretném a vezérlést kezelni.

Az volt az ötletem, hogy találok egy I2C DAC-t, ami 12V-os tápról 0-10V kimeneti feszültséget produkál. Mindezt megfelelő teljesítményszinten. 8 bit felbontás bőven elég lenne.

Létezik ilyen IC és kapható is?
Vagy esetleg lenne más megoldási ötlete valakinek? Lényeg, hogy kevés elemből álljon és megbízható legyen. A kontrollerből sem szeretnék 8 kimenetet feláldozni.

Kösz előre is,
Ákos
(#) tiggersoft válasza Axi hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Annak az AVR-nek az egyetlen "feláldozott" kimenetét PWM-ként használva jóval több mint 8-bit felbontást kapsz. Nem kell DAC csak néhány alkatrész a kimenetre.
(#) proba válasza Axi hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Egyetértek a PWM-mel.Az analóg szabályzó fűt rendesen,illetve az elméleted szerint nem működik.A ledek fényereje csak szűk feszültség tartományban változik.Ha 12V ra van méretezve ,gyanítom 8V már a szinte nulla fényerő.
(#) _vl_ válasza Axi hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Idézet:
„0-10V vezérlőfeszültséggel lehet a fényerejét (teljesítményt) beállítani a 150W-os LED lámpának.”

Ez milyen lámpa belül? Mert maguknak a LED-eknek a fényerejét nem feszültséggel lehet szabályozni.
Tehát vagy tényleg 0-10V vezérlőfeszültséggel lehet irányítani a lámpádat - ebben az esetben kell belül lennie egy vezérlőnek, ami a ráadott 0-10V vezérlőfeszültség alapján ki-bekapcsolgatja a lámpákat (PWM-mel).
Vagy ha nincs benne vezérlő, akkor rosszul gondolod, és nem fogod tudni 0-10V feszültséggel irányítani a lámpák fényerejét.

Szóval először tisztázni kéne, hogy tényleg van-e benne vezérlő, vagy direktben kell meghajtani a lámpákat. Ha van benne vezérlő, akkor valószínűleg nem fog jól működni az, amit itt többen javasoltak (PWM kimenet, a vezérlést hol 0-ra, hol max. feszültségre kötöd). Ha nincs benne vezérlő, akkor viszont ez a helyes megoldás.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem