Fórum témák
» Több friss téma |
köszi gr 89 már végigmértem mindent de csak a két vég(TE1819,TE1820) a 19es előtti bc337 meg elégett a két 0,47ohmos tekercs azon kivül más hibát nem mértem a végfokon csak az h az erősítő többi részén nem e lehet hiba de láthatóan a TE1820 halt be először mer annak a sarka le volt törve mikor beraktam egy másik biztit de nem tulajdonitottam neki nagy figyelmet mer csak a felső sarkából hiányzott egy pici (esztétikai hiba)
Nem biztos, hogy szemmel/digitmulti szakadásvizsgálattal látható ha halálán van egy tranyó. Mivel nem drága, érdemes a teljes félvezetőkészlettől elbúcsúzni a bf244A-n kívül, mert azt nehezebb pótolni.
Sziasztok!
Újabb problémám van.Ha a felétől jobban feltekerem a hangerőpotit akkor elkezd recsegni és még füstöl is.De nemolyan nagyon füstöl csak egy kicsit épp, hogy van szaga.De a hangján nagyon észrevenni.Mit kell ilyenkor csinálni?
Megkeresni a füst forrását?
A hangerőpotiból jön egy kevés.
Na az érdekes. Arra még én sem tudom mit lépnék. De ha tényleg, akkor meg kell nézni van-e a környéken egyenfesz. Amitől füstölhet.
Az elég érdekes, ha a hangerőpoti füstöl. Ilyenről én még nem hallottam. :no:
Szia! Bocs, hogy csak most reagálok, de nem volt időm foglalkozni a motyóval. Tegnap kicseréltem a VC04 jelű 4,7u/40V elkót a végfokon, és azóta megszűnt a kikapcs-bekapcs utáni búgás, majd recsegés. Most már két napja rendesen működik. Üdv : Viktor
Sziasztok,
A végfoknyákon található 2 db 0.47-es (VR39-40) huzalellenállást lehet helyetesíteni sima lakkozott rézből tekert ellenállással?
Vagy egy-egy 2-5W 0,47ohm-mal.
sziasztok!
Van egy 6363 s erősítőm, viszont egyelőre nincs hozzá hangfal... Annyi biztos, hogy az egyik oldal halkan/szinte nem is szól, viszont ha a mono gombot benyomom, akkor hallható már hang a másik oldalon is, viszont az egyik még így is halkabb, mint a másik. Már belenéztem, de látszólag semmi sem égett el. Végigolvasgattam a hozzászólásokat, de mivel nem vagyok igazán otthon a témában, így egyikről sem merem azt gondolni, hogy egyezik... Van egy régi hifiből való néhány w-os hangszórócska, azt vajon próbaképpen rá lehet dugni? Köszi előre is a segítséget!
Helló!
Ezt a halkabban szólást bemenetről csinálja, vagy rádióról is? Ha rádióról is, akkor esetleg hangerőszabályzó, vagy szabályzó modulban is lehet a hiba. A kis hangszórót is rákötheted, de ne nagyon vedd fel a hangerőt, mert nem fogja jól tolerálni a hangszóró.
Balance poti is esélyes, meg a he. szabályzó. Könnyen elfáradnak a videoton potik ennyi év után.
Hi vikcsi,
nem biztos hogy a tiédnek is az a baja, de azért megosztom a tapasztalásom, hasonlóképpen jártam mint Te egyszer, az egyik oldal érezhetően halkabban szólt mint a másik...aztán felcseréltem a végfok modulokat ezután a másik kimenet lett a halkabb..lényeg: a végfokmodulon lévő fetek[VT03] (BF244A) okozták a problémát, amióta újak vannak benne nincs eltérés.
Akkor majd megpróbálom a kicsi hangszóróval... rádió vagy bemenet... nem mindegy?
Potik sztem nem gázak, mert ahogy tekerem őket, működnek... no meg mono-ra reagál az erősítő. Belenyúlni végső megoldásként fogok, legalábbis ilyen forrasztgatás-kísérletezés szinten.. Köszönöm mindenkinek a választ, de még jöhetnek a tippek
Valóban nem lehet a poti, mert megnézve a rajzot a mono kapcsoló eléggé az elején van, közvetlenül a he. szabályzó poti "bemenetén" Tehát csak az előtte lévő egytranzisztoros fokozat környékén lehet gond, ha a forrásnál még minden rendben van.
Hja nem, vissza az egész. Azt írod a mono-t bekapcsolva is halkabb az egyik oldal. Akkor gyakorlatilag bármi lehet a felsoroltak közül továbbra is. Idézet: Nem, mert ettől is függ merre kell kezdeni a hibakeresést. És kizárható vele egy-két ok. „rádió vagy bemenet... nem mindegy?”
Nem bizony. Ha a rádiónál jó, akkor esetleg lehet hibás a bemenetválasztó kapcsoló, esetleg a bemeneti csatlakozó is. Ha mindenhonnan ilyen, akkor még több hibalehetőség lehet. Nekem a szabályzómodul csinált ilyen hibát, hogy az egyik oldal alig szólt Átforrasztottam az összes alkatrész lábát és jó is lett. Szóval lehet, hogy csak kontakthiba van valahol, amin nem is csodálkoznék.
Igen, az isostatok is ott vannak még Ha nem egyértelmű, hol a gond, akkos is egyszerű jelkövetés, csak visszafelé kell haladni, ugyanazt a jelet adni mindkét végfokbemenetre, és megnézni hogy ugyanaz-e a kimenőjel mindkét oldalon. Aztán folytatni vissza egészen a bemenetig, és útközben valahol meglesz a hiba.
Sziasztok.
A végfokmodulon a VD25 és VD30-as diódák típusa a rajzon N125.Ez mit takar, mivel tudom helyettesíteni? Előre is köszönöm!
Egy kis áramú gyors diófa. Mostanában 1N4148-nak hívják.
Kösz szépen shalafi a gyors reagálást.
Szép napot :kalap:
Ismét sikerült elhárítanom egy hibát. Pár napja huzamosabb állás után rádiót szerettem volna hallgatni. Bekapcsolás után egy picit után kellett állítani, de utána viszont meghülyült és össze vissza kezdett ugrálni. A tunerben a hangolófesz beállító trimmer volt kontakthibás. Ha már itt szét volt szedve, akkor megnéztem, hogy bekapcsolásnál miért gerjed az egyik oldal. Ahogy jobban megnéztem egy kondi egyik lába nem volt beforrasztva és még fel is volt hajlítva a kondi plusz hiányzott a kimenetnél lévő RC tag 4,7 Ohm-os ellenállása is. A kondit beforrasztottam, tettem be egy ellenállást és meg is szűnt a gond. Ezután pedig ismét a szabályzómodul szívatott meg a kontakt hibájával. Az egyik oldal halkabban szólt, mint a másik és a balanszal sem lehetett kiegyenlíteni. Szinuszjelet küldve a magnóbemenetre a szabályzó előtt mért fesz még egyenlő volt a két oldalnál, de a kimeneten már az egyik oldal csak a harmada volt a másiknak. Átforrasztottam az egész szabályzópanelt, de akkor is rossz volt, majd a modul mozgatására megjavult. Mivel nem volt csavarral lefogatva a modul, így ezt most pótoltam és ezután tökéletes lett a szimmetria. Szóval megvolt a délutáni elfoglaltságom.
Hy! Most egy ilyen tipusú erősítőt kaptam javítani. Amikor megkaptam az egyik végfok le volt égve, meg egy-két ellenállás és kondenzátor. Ezeket kicseréltem és elindítottam. Ugye kell bele egy 800mA-es, egy 2 A-es és egy 0,4 A-es biztosíték. A 800 mA-est kivágta ezek közül. Mi okozhatja ezt?
Az, hogy a végfoknál még mindig zárlat van.
Ahogy shalafi írta a végfoknál zárlat van.
Kapd ki azt a modult és állj neki a méricskélésnek,tranyók,diódák stb...a modulon rendberakod a dolgokat utána működnie kellene a gépnek
A végfokba a 2 végtranyót ugye nem a rajz szerint ültetted be, mert azon pont fordítva van, mint ahogy lennie kellene, ahogy egy régebbi hsz.-emben is írtam, amit most idéznék:
"a legtöbb rajzon, így a Magnósok évkönyvéből származó rajzon is a két tranyó fel van cserélve. A TE1820-as mint PNP tranyó szerepel a rajzon a pozitív feszültségű ágban, pedig oda az NPN tranyó kellene. A legkönnyebben úgy tudod ellenőrizni, hogy jól vannak-e bekötve, hogyha a végfokpanel csatija alul van (mint amikor bent van az alaplapon) akkor az NPN tranyónak kell felül a panel tetejénél a PNP-nek pedig alulra bekötve lennie." E rajz szerint kell lennie bekötve, ahogy azt Pörköltszaft is írta: http://kepfeltoltes.hu/100109/rajz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Remélem tudtam segíteni. Üdv: Laci
Megérdemelt volna egy 911-912 párost, a hamis félvezetők kikerülése miatt is.
Persze.
Az ST felirat alatt még lehet másféle lapka. |
Bejelentkezés
Hirdetés |