Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi szépen a válaszod!
És még olyan kérdésem lenne, hogy az normális, hogy a végfokpanelen lévő némító Jfet helyett valami BC337 van benn, de a némítás működik gombérintésre és MUTE gombra is?
Normálisnak kell lennie ha működik...
Amúgy ha nem akarsz távoli adókat venni akkor tökéletesen megfelelő egy kb. 0.7méteres vezeték FM-re.
Üdv!
Nemrég került hozzánk egy RA6363, aminek az egyik végfoka el volt égve. Sajnos szó szerint, a végtranyók emitterellenállásai (0-47 ohm-ok) teljesen szénné váltak és a környéken jópár alkatrész felismerhetetlen lett. Emellett a panelban egy jó nagy luk is keletkezett itt, a luk szélei pedig totálisan elszenesedtek. A vége az lett, hogy a topicban korábban közzétett panelrajzot (hálás köszönet érte!) kinyomtattuk és az egész végfokot újraépítettük a fiammal. A tönkrement alkatrészeket újra cseréltük, a megmentetteket megmértük beépítés előtt, de a tranzisztorok mind cserélve lettek. Mivel eredetileg BD809/810 volt az erősítőben, de olyat nem kapott a srác, BD249/250-et adtak neki helyettesítőnek (én nem feltétlenül örültem neki, de végülis jó lett), ezt viszont a másik oldalban is kicseréltük, hogy legyenek egyformák. Végülis a műtét jól sikerült, szól mindkét oldal rendesen. Van viszont egy olyan gondom, hogy a hangerő és a balansz poti is nagyon rossz állapotban van. Tudtok javasolni valami beszerzési helyet, ahonnan lehetne 4mm-es potit szerezni a javításhoz? Legalább a hangerőt meg kellene oldani, az sem baj, ha nincs leágazása a fiziológiai hangerőszabályozáshoz. Ha tudtok valamit, annak nagyon örülnék. Előre is köszi!
Na megcsináltam az erősítőben azokat a módosításokat, amik nemrégen itt lettek közétéve, de nekem nem működik, ugyanis még mindig nagyon nagy az alapzaj. Hiába vezetékeltem át, zúg mint az állat. Van két apró eltérésem is a mellékelt rajzhoz képest, mégpedig az egyik az, hogy nekem ott, ahol a phono aljzat mellett jelölve van egy nyákvágás, ott nekem alapból sincsen összekötve a TAPE bemenetek és a PHONO bemenet gndje. Ill. a másik, hogy ahova a vezetékeket forrasztjuk csillagpont szerűen, és a két végerősítő 4-4 lába elvileg egy nagy nyákfelülettel össze van kötve, nekem ott nem a 4-4 láb van összekkötve, hanem 2-2 láb csak, és a két külön nyákvonal nincsen összekötve, szóval nem teljesen így néz ki a panelem. Mit tudok tenni, hogy elmúljon a zaj?
És még azt szeretném kérdezni, hogy ott az előerősítőnél a két láb bekarikázva lilával, ott mit kell csinálni? Köszönöm a választ!
A trafó melletti 2 "nagy" tápkondit cseréld ki,feszültségben és értékben is rakhatsz nagyobbat ha nincs a megfelelő értékű. Ez a legtöbb esetben sokat segít,ennyi idő után már előfordulhat,hogy ki van száradva és nem szűr és nem tárol megfelelően.
Ez a rajz az átalakításról RA-6360-hoz készült, valóban van pár eltérés, azzal ne foglalkozz, értelem szerűen ahol gyárilag nincs fólia ott nem kell vágni
A PHONO előerősítőnél a 2 lábat bekarikázva ki kell(ene) forrasztani, bár az RA-6363S-nél nem tapasztaltam jelentőségét, szerintem csak az RA-6360-nál lényeges, itt nyugodtan bent hagyhatod. Egy kis alapzaj sajnos az átalakítás után is marad, nagyon gyengén ugyan, de pl. fejhallgatóval még hallható. Puffer kondikat a trafó oldalán megpróbálhatod esetleg cserélni, bár tapasztalataim szerint ritkán azok a hiba okai. Ha esetleg próbára kicseréled őket és megmarad a hiba, javaslom, hogy tedd vissza az eredetieket, mert ha nem zárlatosak/nincsenek kiszáradva sokkal jobbak mint a ma boltokban kaphatóak, ráadásul méretben sem könnyű/olcsó ilyen nagyot találni... MM / ROE ELKO-k ritkán száradnak ki, max zárlatosak lesznek de azt meg könnyű észrevenni Üdv: Laci
Helló!
Köszi a választ! A zúgással jelenleg már nincsen bajom, nagyon halk alapzaj maradt csak, viszont az egyik oldali végfokkal van egy kis gubanc, kiszereltem mindkettőt, és labortápról élesztettem, az egyik szépen megy, megfelelő teljesítményt le is adja, de a másik valamiért csak a negatív félperiódust erősíti.... Nincs valamit ötleted ez mitől lehet? A végtranyók és a meghajtók jók, +-30V tápfeszültséget megkapja a panel! Köszi a választ előre is!
Nézd meg az áramhatároló BC337 (VT26) tranziszort, lehet meg van szakadva E-B irányban. De az NPN végtranzisztor emitter köri huzalellenállás forrasztásával is lehet gond.
Helló!
Elkezdtem csinálni az erősítőt, kiforrasztottam a BC337-25 tranyót, multival mérve semmi baja, de visszatettem egy másik BC337-40 tranyót, elvileg csereszabatosak egymással. Még mindig nem megy a cucc, a pozitív félperiódust levágja...Kicseréltem a diódákat mindet 1N4148-ra, átméregettem az ellenállásokat, a VR12-es nem stimmelt, 490ohm volt, kicseréltem 470ohmra, ahogy a rajzon van, és a VT19 tranyó sem BC546 volt, így azt is tettem bele, a VR20 ellenállás is 120ohm volt a 68ohm helyett, így azt is cseréltem. A VR22 ellenállás 15K helyett 1,5K volt, ha jól látom a rajzon 15K van, így arra cseréltem. A nyákon szakadásnak nyoma sincsen, semmi füstölt alkatrész. A VT08-VT16-VT14 tranzisztorokat kicseréltem BC557-re, hátha sikerül kiszűrni a hibát, de továbbra sem működik. Tápfeszültség ráadására VT05 emitterén +0,7V helyett 0,78V-ot mérek. Fogalmam sincsen mi lehet a hiba. Amíg nem teszek terhelést a végfokra, addig a kimeneten szépen ott van az erősített, torzítatlan sinus jel, de ha a terhelés rákerül, a pozitív fél eltűnik, a negatív oldalon ugye megnő az áram felvétel,de a pozitív tápoldalon semmi, alig van áramfelvétel. A két huzalellenállás drótból van tekerve, sztem gyári, a szigetelése meg van olvadva, de nincsen megszakadva, lehet az a baj? Mivel tudom azokat helyettesíteni?
Most cserélgettem az összes tranyót BC547-557re. A rajzon feltüntetett mérési pontokon az értékek hajszál híján jók, de mégsem megy az ármakör. (+0,72V, -1,2V)
A VR39 nél lesz valami, vagy az NPN végtranyód van megszakadva. Légyszíves mérd meg a VT17 Emitterén és Kollektorán hány voltot látsz, valamint a VR34 és VR35 ellenállásokon hány volt van. Mérd meg a VR09 ellenállást is!
Helló!
VT17 emittere üresjárásban -1,2V, terhelve(8ohm, 1Khz sinus) 4,63V, collectora ürresjárásban 1,2V, terhelve 7,13V. VR34 üresjárásban 650mV, terhelve 7,41V. VR35 üresjárásban 560mV, terhelve 206mV. A VR09 pedig 1,8kohm, de cseréltem újra.
Nah eddig úgy állok, hogy a végfokok BD249-250 végekkel menne szépen, teljesítményt labortápról élesztve leadja mind a kettő, annyit amennyit kell neki. Ha bekerül a dobozba, akkor a kimeneten 100Hz-es zavarjel van, elég hangosan is szól(80, 81es kép). A végfok bemenetén is ott van ugyanez a jel, csak kisebb amplitudóval(84-es kép), így gondolom hogy nem a végfokban jön létre a zavar, az csak erősíti. Van esetleg ötleted, honnan jöhet ez a zavar? A MUTE funkció gombja nem működik, csak annyit csinál, amikor hozzáérek elnémul a kimenet, de ha elengedem újra megy a zene, ha be van nyomva a gomb ha nem. De ez mellékes, csak a zaj szűnne már meg.
Köszi az eddigi válaszokat!
Amit még elfelejtettem, hogy a háttérvilágítás ledes, a világítás 6,3V-ját egyenirányítottam, és így mennek a ledek róla, arra a kis graetzre kell valamiféle szűrést tenni? Vagy az nem lehet oka ennek a 100Hz-es zajnak?
A mute gomb arra van, hogy ha rádióadót keresel addig néma míg nem talál adót.
Brummot vagy a táp vagy a trafó, vagy a szűretlen tápvezetékkel párhuzamosan menő bemenet vezeték okozhat - többek között Esetleg próbáld meg hogy rövidre zárod a végfok bemenetet, aztán az előfok bemenetet, stb. Nincs előttem a rajz. Ahol eltűnik a brumm az előtt szedi össze.
Szia!
Bocs, de csak most olvastam a tegnapi üzeneted, én is valamelyik végtranyóra tippeltem volna a félperiódusos működéssel kapcsoltban, de mint látom ez megoldódott BD249-250 páros helyett a jövőben javaslom a BD911-912 párost, sokkal jobbak erre a célra, és kevesebb a hamis is belőlük. A MUTE gomb ahogy a kolléga is írta csak az FM rádió zajzárja, az az érintős-némítás funkcióval nem csinál semmit, az mindig él a bemenetváltáskori tranziensek kiküszöbölésére. A 100Hz-es zavarjel akkor is megvan ugyan ilyen mértékben a kimeneten, ha semelyik bemenetre sem csatlakoztatsz semmit, és pl. TAPE 2-re kapcsolsz? Mindkét csatornán egyenlő mértékben van jelen a zavarjel? Üdv: Laci
Igen, a zavarjel mindkét végfokon ugyanolyan mértékben jelen van, és akkor is megjelenik, ha a TAPE 2 bemeneten vagyok, és semmi nincs rákötve az erősítőre.
A VR22 a rajzon valóban 15k, és a nemrégiben újraépített végfokban nálam is 1.5k volt. Ha kicseréled a rajzon szereplő 15k-ra, akkor a végfok nyugalmi árama teljesen nulla lesz, ami nem szerencsés torzítás szempontjából, szóval szerintem hagyd ott azt a 1.5k-t, ami a panelban volt eredetileg!
Én az újraépített erősítőben még trimmeltem is egy kicsit az értékeket (VR21 és VR22), mert a gyárilag odatett ellenállásokkal (3.3k, 1.5k) túl alacsonynak találtam a nyugalmi áramot.
Nálam is elbillent módon indult a végfok először (minden félvezető új), aztán rájöttünk, hogy mindkét túláramvédő kis tranyó helyére sikerült BC337-et betenni, így negatív oldalon nem volt képes áramot szolgáltatni a kimenetre. Csere után természetesen megjavult.
Köszi srácok a segítséget, sikerült megoldani minden gondot. A 100Hz-es zajt, ahogy írták is, a kiszáradt tápszűrő kondik készítették nekem. Azokat kicseréltem, és nagyon szép, zajmentes a cucc. Nagyon magas hangerőnél hallani egy nagyon kicsi zajt, de az még a gyárban került bele, így benne maradhat.
Még egyszer köszi a segítséget!
Abból csak annyi baj lehet, hogy egy esetleges rövidzárlat alkalmával nem lesz semmi baja a végfoknak, más baja nem lehet a nagyobb végtranyóktól
Sziasztok!
Az érdekelne engem, hogy mi a neve a Videoton RA sorozatok kimeneti csatlakozójának. Pl: Az ra7300S -nek. Szerintem DIN, de hátha tévedek. http://www.hestore.hu/cat_216.html Ezek közül melyik lenne jó hozzá? (Aljzat és hozzá való dugó)
Köszi a gyors választ!
Szép estét!
Igen DIN tuchel. Akkoriban az volt a szabvány.
Hoppá megelőztek.
Azt esetleg nem tudjátok, hogy egy RA 7300S-nek mennyi most a piaci értéke? Mennyiért érdemes megvenni egy hibátlan állapotban lévőt (max karcokkal a tetején)
Egy körülbelüli összeget ha írnátok jó lenne, mert elég nagy szórásban találtam (hibás 4000; szép állapotú 15ezer)
szerintem olyan 7-8ezer közötti az értéke, csak vannak akik többet látnak benne alkudni tudsz
Sziasztok!
A problémám a szokásos, FM modul elhangolódás. Egy hete küzdök vele. A szokásos trimer és 741 csere megtörtént, azonban a helyzet nem sokat javult. Bekapcsolás követően 15-20perc után beáll a rendszer, és utána órákig viszonylag stabilan üzemel, nem kell utána állítani. Végig olvastam az eddigi összes hozzászólást, a javasolt kondikat cseréltem, de ezek után sem történt meg az áttörés. A hangolófeszültséget mérve a következőket tapasztaltam: AFC nélkül folyamatosan nő, kb, 1 mV/perc sebességgel. AFC-t bekapcsolva pedig ennél kissé lassabban csökken. Próba képen cserélve volt már az oszcillátorkörben a BB139, a TDA1062, uA3089, az oszcillátor tekercsét is rögzítettem körömlakkal, de az elmászás megmaradt. Ezek után lenne e valakinek tippje vagy megoldása erre a problémára? Gyula
Nekem az a tapasztalatom, hogy nem alkatrészhiba, hanem konstrukciós probléma okozza az ilyesmit. Nevezetesen amit én tapasztaltam, az a varikapok nagy hőfüggése, azaz amíg be nem áll a belső hőmérséklet a tunerben, addig folyamatosan kúszik.
Nem tudom, mit lehet tenni ellene, emlékeim szerint talán ebben a topicban is felmerült régebben, hogy többen próbáltak hőfüggő alkatrészt beépíteni a hangolófeszültség-előállításba a diódák hőfüggésének kompenzálására. Arra viszont nem emlékszem, hogy lett volna egyértelmű eredménye az ilyen kísérleteknek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |