Fórum témák
» Több friss téma |
Bővebben: Link
Mint pl. ez?
Ez tökéletes választás! Elvileg a 35V-os elko is elég lenne, de fő a biztonság! Az én rádiómban felrobbantak, mikor megemelték a hálózati feszültséget 260V-ra, úgyhogy mindenképpen 50V!
230 az a 260, kolléga...
Igen, valóban, de a pontosság kedvéért 220/380V helyett 230/400V névleges feszültségre tértünk át .
A Videoton rádióban levő kék színű MM magyar elektrilit kondenzátorokon az effektív érték van megadva. pl: 40V . A mai kereskedelemben levő elkóknál meg a csúcsérték.( 50V ) Tehát egy 4700µF 40V Magyar kék elkónak 50V érték a mostani feltüntetett érték megfelelője. Remélem azért nincs 260V hálózati feszültség a hálózatban. Ezt soknak tartom. A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
akkor itt Sziasztok
Vettem egy régi Vidi tornyot, pár hét óta nem volt vele gond, viszont láttam néha hogy erősen leng a membrán a hangszórókon. Ma le is égette mind a kettő preludioumot, pedig nme ment hangosan. Kérdés: mi lehet általában az oka hogy egyenfeszültség jelenik meg a hangszóró kimenetén? A tuner állandó elhangolósásáról már nem is beszélek...
A 260V valós, de most csak 255V van, Fluke műszerrel mértem!!! Már többször is jeleztem az EON felé. A hagyományos izzók 1-2 hetet bírnak maximum. A HiFi cuccaimat most jobb híján a leválasztó trafómról használom. Azzal össze tudtam 227-230V-ot hozni
Ha annyi, az sajnos sok.
A konstans egyenfeszültségnek van effektív értéke?
Leng? Mikor? Ha üzem közben, és nem a bemenőjel része a "lengés" akkor az alacsony frekvenciás gerjedés.
Ha nagyobb egyenfeszültség van, akkor végfokozat hiba. Ha kisebb, pár mV, az a VT szerint megengedhető. Szegény M21-es Vifa mélyközép. Többet ért, mint az egész erősítő.
A nyugalmi egyenfesz 70mV/6 Ω ami jelre felmegy 500-1000mV-ra.
Jellemzően pl hangolásnál, nagyobb hanglöketeknél. Mélyszűrőre megszűnik. Hetekig nem okozott problémát, látható volt, hogy néha az egyenfesz megtolja a membránt, de sajnos nem törődtem vele, mert jól szólt. Most egy külső forrásból ment a jel az erősítőre, nem szólt különösebben hangosan, de kinyírta a preludiumokat, ma viszem a hangszóróshoz 2x2500 ból remélem megúszom...Egy ELEKTRONIKA hangsugárzót tettem most rá, azzal vizsgálom. Sajna lehet a végtranyók ki lehettek cserélve BD 809-810-re. Kacsolásban nem találom a kicsatoló kondit talán 470-40V lesz az VC 47?
Van aki azt mondja: szont érdemes megnézni a szabályzó modulban a kondenzátorokat, mert ha az rossz, akkor gerjed a modul, ez okozza az 1-2Hz-es kilengéseket. (#) simongab válasza bekeipeter hozzászólására (») Válasz • Vas, 22:16 / Az lehet...meg tudnád adni a számát a kapcsolási rajzon? (#) bekeipeter válasza simongab hozzászólására (») Válasz • Vas, 22:35 / SC01 a szabályzó modulon! (#) simongab válasza bekeipeter hozzászólására (») Válasz • Vas, 22:49 / 47uF? A kérdés, hogy mit mérjek, és lehet e hogy ez egy normális leégés mert a Vidi ekkora egyenfeszt üzemszerűen kienged a hangszórókra? A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2015
Mondjuk a prelúddal vigyázni kéne, mert jellemzően nem tudják megcsinálni normálisan a hangszórósok. Ez nem Videoton.
A végtranzisztor eleve BD809-810. Ez a helyes. Csatolókondenzátor nincs a kimeneten, nem az a változat. Mivel ezek filléres dolgok, legegyszerűbb, ha egy forrasztással az összes kis csatolókondit kicseréled a végfok és a szabályzó modulon (esetleg jelútban az alaplapon). Aztán ha még mindig megvan a hibád, akkor lehet majd nyomozni (sokkal több idő a korrekt hibakeresés). A hangszórók főképpen nagyobb kimenőteljesítménynél négyszögesedő, magas harmonikus torzítású jelektől szoktak leégni. Ui: A némítással minden rendben van? Hja, és mindkét oldalon (bal+jobb) egyformán jelentkezik a hiba? A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2015
köszönöm, nekiállok kicserélni. A preludiumot meg lehet hogy bebuktam...
Ez 6363? Csak hogy jó rajzot nézz a cserénél. Bővebben: Link
A szimmetrikus tápellátás esetén nincs kicsatoló kondenzátor.
Alacsony szinten van a kimeneten az egyenfeszültség, ha a végfok tranzisztorok párba vannak válogatva. A kimeneten a közel 0 V feszültséget a VP 3 potméterrel állítjuk be ( VT 17 tranzisztor mellet van ). A VT27 tranzisztor hűtőbordára kivezetésének van fontos szerepe. Ezt gyárilag nem oldották meg . Ezt kell utólag megoldani a nyugalmi áram stabilitása érdekében. Tehát az eredeti Texas kapcsolás az jó, csak a futószalagon a Videotonban a kivitelezés nem volt tökéletes. A szabályozó modulon is megmérheted a kondenzátort, ha hibás, természetesen cserélni kell.
Mi az a VP3? A végfokban nincs ilyen. Semmilyen potenciométer nincs rajta, de még trimmerellenállás sem.
Ha ez a hiba kondenzátortól származik is, nem valószínű, hogy egyszerűen mérhető. A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2015
Ha nincs, lehet beletenni, vagy el kell fogadni a hibáival együtt és nem lehet rajta állítani ( változtatni ) A későbbi változatra nem véletlenül lett beépítve.
Igen, ezt néztem, látom hogy 250mV DC a megengedett kimeneti egyenfesz. Ezt hogy lehet legjobban egy olcsó digiméterrel megmérni? Mert ugye én nagy löketeknél mértem 700-800mV ot a hangszórón DC állásban
Az a poti csak az RA6386S és EA7386S végfokában van és a nyugalmi áramot állítja.
Egyszerűen digit multiméterrel csak a kivezérlés nélküli állapotot tudod mérni. Ha az 70mV akkor szerintem még elfogadható.
A hangfrekis jel mellett megjelenő egyenfeszültséget, hát, maximum szkóppal láthatod. De érdekes lenne, ha tényleg nagyobb egyenáramú komponense volna a kimenőjelnek. Az alacsonyfrekvenciás gerjedés sokkal valószínűbb. Ha elég nagy az amplitudója, akkor ez is lehetett rossz hatással a lengőcsévére. Mi a helyzet a csatoló és egyéb kis értékű kondenzátorok cseréjével, nem használ?
Hali mindenkinek. adott egy 6383 erősítő amit ajándékba kaptam.
Hibajelenség mind2 csatornán nagyon halk és max hangerőn hatalmas torzítása van. Szétszedve a VR47 "szétégve és a vr39,40 melegedik. a némítása működik. Kijelzés tökéletes (hangerőre szépen ugrál és növekszik). Dominó tuchelt kiiktatva és áthidalva is ez a jelenség. Minden csatornán több eszközzel próbálva. A végtranyók nem melegednek túlságosan de a VR39-40 jó meleg. A bemenet piszkálva próbáltan "hangos gerjedésre bírni de sikertelenül. Csak halkan csinálta sajnos.. Azt tudom hogy a VR 47 egy 4,7Ohm os 2 W ellenállás cserélni kell mind2 panelen. Szerintetek mi miatt ment tönkre és mi mehetett még tönkre? A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2015
Valószínűleg végfokozat hiba, lehet hibás vég/meghajtó tranzisztor, vagy rossz egyenáramú munkapont. Esetleg a meghajtóknál vagy már korábban a nyugalmi áram beállításnál is lehet probléma. Ezeket végig kellene mérni. A VR47 magas frekvenciás gerjedésnél, vagy nagy harmonikus torzítású jeleknél ég szét jellemzően.
Ha a végfok egyenfeszültségek szempontjából rendben van, végtranzisztorok jók, akkor kell tovább ellenőrizni, és megnézni, hogy a szabályzó panel kiiktatásával, közvetlenül a bemenetre (végfok panel 2-es láb) hangfrekis jelet csatlakoztatva mit produkál. Ha így normálisan szól, akkor valahol előtte van a hiba. A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2015
azt hiiszem végfokozat hiba lesz 2es lábra jelet kötve ugyan úgy torzan halkan szólt. véletlenül hozzáértem a vr39 40es fűtőszálhoz és a kezemen maradt a nyoma. Akkor olvasgatva itt a fórumban komplett félvezető csere lesz a végfok paneljein...
Érdekesség a gyári alkatrészlista szerint a VT06 BC213B lenne, nálam egy C560B van benne mit vegyek ide? Érdekelne hogy melyik végfokpáros ajánlott a 809/810 páros helyére?
Kb. jó az 556-546 mindenhova. Nem kell szelektálni nagyon (csak P és N legyen betartva). Az 550-560 régen mint kiszajú változat szerepelt, de ma már kb. nincs különbség. Esetleg a 7386-ból érdemes lehet átvenni az ötletet, hogy VT16-ot BD140-re cserélték. Így is melegszik.
Plusz ha nagyon stréber akarsz lenni, VT17-et lehet BD139-re cserélni, és kivezetni, felcsavarozni elszigetelten a bordára a végtranzisztorokhoz minél közelebb (igazság szerint azokkal egy hőmérsékleten kellene lennie). De ez már irreálisan nagy munka szerintem. Ha nagyon spórolós vagy, akkor végtr. lehet BD243-44 is, ha 80Ft nem számít, akkor 911-912.
BC560 maradhat ha jó, az egyenértékű a kiszajú BC213B-vel. Ha a 2 huzal ellenállás nagyon melegszik kivezérlés nálkül akkor a nyugalmi áram magas. Végig kell mérni a félvezetőket és ellenállásokat a végfok paneleken. Végtranyónak a BD911-912 ajánlott. De csak ha rosszak akkor cseréld. Valószínű jók, mert kint lenne az egyenfeszültség a kimeneten ha rosszak lennének.
A hangszórók szólnak és nem is melegszik végtranyó. Amikor megégettem magam akkor közel teljes hangerőn próbáltam hallgatni az MP3 lejátszómmal.
Lehet, hogy már csak idő kérdése. A teljes félvezetőkészletet kicserélni a végfok panelen kb. 10 perc, és 100-150Ft. Méregetni kb. egy félóra-óra (attól függ, szerencséd van-e). Namost, én azt gondolom, egy fagyi árát beáldozni arra, hogy megszabaduljak egy órás görcsöléstől... megfizethetetlen. Nem beszélve arról, hogy egy lecsúszó mérőcsúcs újabb gyönyörű hibákat képes okozni. Semmi értelme méregetni. Főleg, hogy a legrosszabb BC546-556 is sokkal jobb ma mint azok amiket a VT anno random belepakolt.
dfafan, az invertáló bemenetről a test felé a 47uf-os elkót is érdemes cserélni. Változatos hibajelenségeket tud produkálni. A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2015
Igen a kis tranyókat lehet egyből cserélni mert filléres. Régen én is így javítottam de utána megtaláltam hibát keresni. Meghajtó és a végtranyókat felesleges cserélni ha jók. Ellenállásokat se árt kimérni mert már viccelt meg egy látszólag ép 82 ohmos példány.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |