Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   88 / 123
(#) Tairon hozzászólása Feb 7, 2016 /

Nos --- multiméterrel bemértem és úgy tűnik mindegyik OK
Igaz a két ellenállás 5,4 Ohm-ot mutat
A két kondinál megvan a 150nf -- és ellenállás mérésnél is OK
(#) Tairon hozzászólása Feb 7, 2016 /

Arra is rájöttem hogy csak a BAL oldali panellal van valami gebasz
Egyenként kipróbáltam a 2 hangfalat mindkét oldalon -- JOBB oldalon szépen muzsikál.
De a bal súg és sistereg folyamatosan.
(#) bekeipeter válasza steelbird hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Tapasztalatom során az esetek 70-80%-ában nem a szénpálya kopik el a VT potiknál, hanem a közép csészéje oxidálódik el és attó recseg kegyetlenül az egész tartományban. Ha kopás van, akkor csak bizonyos (általában az első nyolcad) helyen recseg. Ilyen kevés volt még!
(#) djhans válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Volt valami nyomós oka hogy a 6363 FM modulból kihagytak néhány alkatrészt a Cleopátrához képest? Pár ellenállás és egy elko értéke is más.
(#) Pityu44 hozzászólása Feb 8, 2016 /

Tisztelt Mesterek!
Újra a segítségüket kérem(tavaly már nagyon sokat segítettek pl.:bekeipeter)
A Videoton 6363 S rádióerősítőhöz csatlakoztathatom a DC 2000 Videoton hangfalakat?

Köszönöm!
(#) bekeipeter válasza Pityu44 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Természetesen csatlakoztatható, de a hangerővel és a mélyhangokkal vigyázni, mert repül a végfok és a mélysugárzó is!
(#) bekeipeter válasza djhans hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Ha jól emlékszem a 3089 tápját hagyták ki és a varicapok ellenállását. Csupán "kölségcsökkentésből" hagyták ki. Ezek nélkül is épp olyan SZ***R volt a modul. Igazából az eredendő hibáját sohasem orvosolták.
(#) bekeipeter válasza Tairon hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

A felső végtranyók a modulon fordítva vannak bekötve!!!!!!!!
(#) Pityu44 válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Köszönöm Szépen!
Sajnos csak DC 2000 -t tudok olcsóbban venni a rádióhoz az eredeti igen drága.Gondoltam hangszórókból építek egy dobozt,de amikor láttam hogy "hangváltó" is van az eredetiben felhagytam vele.Különben az micsoda minek bele?
(#) doktor válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Igazából az eredendő hibáját sohasem orvosolták. Talán valószinileg azért, mert nem jelentkezett?
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
(#) bekeipeter válasza doktor hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

De jelentkezett!!! Az apám Aidája is folyton mászkált már szinte új kora óta. Az OIRT adóknál nem annyira volt durva, mint a CCIR adóknál, de mi CCIR adókat is hallgattunk (Ö3)....
(#) bekeipeter válasza Pityu44 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

A hangváltó dolga, hogy szűrőkkel szétválassza a hangfrekvenciát az adott hangszórók számára megfelelő megfelelő sávokra. Pl. a magas hangszóróra csak magashang megy, mély nem, mert attól azonnal leégne. Ennél egyszerűbben és tömörebben nem tudom leírni.
(#) Pityu44 válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Ez is csodálatos volt ,megértettem!
Köszönöm Szépen!
(#) doktor válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 9, 2016 /

Gyakorlatilag, te két készülékre vonatkozva, általánosítasz dolgokat.
/ megjegyzem, csak az elmúlt évben 10 db olyan készülék , érkezett hozzám, amin, eredeti viaszpecsét volt/.
Én is hallgattam, az osztrák adókat, valamint jó terjedés estén, még a BBC-t is sztereoban.
(#) bekeipeter válasza doktor hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Az én készülékemre nem tudok általánosítani, mert azt az Aidát az apám '93-ban eladta, mertt belefáradt. Ha általánosítok, akkor melyik készülékemre nézve kellene, hogy általánosítsak? Van egy '78-as és egy '81-es Cleopatrám, van egy '82-es RA6360, egy '83-as és egy '86-os RA6363 jelenleg. De már sok készülék megfordult a kezeim között.
(#) doktor válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

djhans múltkor írta,a RT 6363 narancssárga hangolásjelzős kivitelt, én ezidáig,nem láttam ilyet, de most érkezett egy gyári viasz pecsétes készülék, amin hibátlan a rádió része is.
Egyedül a potik KH-sak.
Ezért is mondtam, hogy nehéz általánosítani .
(#) steelbird válasza doktor hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Volt sok a narancssárga ledesből is.
(#) bekeipeter válasza doktor hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Az én '83-as RA6363 masinám is sárga ledes!
84-től már változtattak....
(#) djhans válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

Érdemes beépíteni a hiányzó áteresztő tranyós stabot az FM modulba vagy maradjon a soros 120 ohm? O-C váltó alkatrészeinek kigyomlálása hoz valamennyit a konyhára stabilitási szempontból?
(#) bekeipeter válasza djhans hozzászólására (») Feb 10, 2016 /

A stabilitási problémára nincsen hatással az O-C váltó kigyomlálása. Én azért szoktam kigyomlálni, mert fel szoktam használni Loudness kapcsolónak. A 10V-os táp visszaépítése javít valamit a CA3089 referencia feszültségének stabilitásán. De, ha visszább olvasol, megleled a megoldást. Egypárszor már leírtam.
(#) Tairon válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Eredetileg is úgy voltak bekötve -- Így szépen egyenként leszedtem őket és úgy cseréltem ki.
Már vagy 10 éve nyúzom a kicsikét és eddig nem volt vele gond
Viszont a BAL oldallal még mindig ugyan az a problémám.

Van egy műszerész figura itt a városban, elviszem hozzá majd hogy nézze meg mi lehet a probléma.
(#) djhans válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

Kicseréltem a trimmereket. Most már elég jó lett.
(#) bekeipeter válasza djhans hozzászólására (») Feb 11, 2016 /

A TDA1062-nél végezd el az ellenállások módisítását, vagy kössed át a 10V-os tápra, csodákat művel!
(#) djhans válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 12, 2016 /

Ok. Megpróbálom.
(#) djhans hozzászólása Feb 12, 2016 /

Szerintetek a 6363 készült a legnagyobb darabszámban?
(#) bekeipeter válasza djhans hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

Ha jól tudom az RA6363 rádiót 1983-86 között gyártották, míg az RA6360 rádiót pedig 1982-83 között. Tehát valószínűsíthető, hogy a 6363-ból készült a legtöbb. 1987-ben jött a 7300-as széria A Cleoparta 1978-82, az Aida pedig 1981-82 között készült, de sok maradt fenn!
(#) djhans válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

6386-nál nem értem a logikát. Ennek már 7-es sorozatnak kellene lennie. Én ilyet használok legtöbbet és meg vagyok vele elégedve. Nincsenek potméter együttfutási problémák. 6363 a műhelyben van de kis hangerőt alig lehet beállítani a fent leírt probléma miatt.
(#) gyuszo válasza djhans hozzászólására (») Feb 13, 2016 /

Utolsó analóg , a számozás logikája.
(#) bekeipeter válasza djhans hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

A Videoton betartotta azt a logikát, hogy egy végfokot, két generációban használ
Prometheus (Texas Instruments) - Cleopatra/Aida - RA6360/EA6380
RA6363/EA6383 - EA7386 (Itt csupán pár ellenállásban tér el)
(#) djhans válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 14, 2016 /

Hát igen. A végére pedig belekerült a nyugalmi áram állító trimmer is.
Következő: »»   88 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem