Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   59 / 291
(#) Wegg válasza levaitamas hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Szervusz !
Én úgy gondolom hogy elsőnek az asztalon kell rendbe rakni a panelt .A maximumot kihozni belőle.És utána mehet a karámra.Arra gondolok hogy Szikra közt mindenféleképpen használj.
1.A tirisztor vezérlését kapcsold ki .(így kellő idő marad feltölteni a kondenzátort )
2.Mérd meg hogy így hány voltot mérsz a dióda hídon.(ez lehet a maximum amire feltölti a kondenzátort)
3.A tirisztor gyújtási ciklusa 1mp ezt a diac -nál levő R-C taggal lehet állítani .(ha ez az idő kicsi akkor mielőtt feltöltődne a kondi máris rásüti a trafóra így nem éri el soha a lehetséges maximumot)
4.A kondenzátor értéke is fontos !Ha túl nagy akkor ugyan úgy nem tudja időre feltölteni .És töltetlen állapotban kerül kisütésre a tirisztor által.

Nagyon kicsi trafót használsz ezeknek, jóval nagyobb a feszültség esése terhelés hatására mint általában .Az én szerkezetem az 14VA-es trafóval készül-t .De csak azért mert ez volt a fiókba.Szóval nagyon sok minden beleszólhat abba hogy miért nem töltődik fel magasabb feszültségre.Az én kapcsolásomban felmegy 300V-ra De mivel trafó védő ellenállást is raktam bele.Így ez a maximális tölthető szint vissza eset 270 voltra 10µF esetén de az idő alapot is megkellet növelni mert még ennyi Volt sem volt . Ellehet vele szórakozni az biztos .Egyszerű de mégis minden mindennel összefügg.
És akkor még a karámhoz nem is jutottunk el .De ezeket előbb tisztázni kell.A karámról az előző hozzászólásban már kifejtették a magvas gondolatokat .Szigetelés szigetelés ... hogy minél kevesebb legyen a vesztesség.
És még nagyon fontos a jó helyi földelés
üdv
(#) mex válasza Wegg hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Egy fontos dologról nem esett szó mostanság: a pásztor által előállitott áram nagysága, ez nem lehet akármekkora az életvédelmi szempontok miatt. Tehát túlzottan nagyteljesitményű trafót sem szabad használni. Biztosan van rá előirás (talán láttam itt a fórumon a linket is), mindenesetre érdemes lenne utánanézni, nehogy akaratlanul is sérülést okozzon a jóhiszemű utánépitő, mert annak büntetőjogi következményei lehetnek.
(#) Remci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Szia!

Régebben feltettem két leírást, az ebben szereplő trafókról mi a véleményed? Ezek alkalmasak lehetnek az invertereshez? Ők azok. Igazából mivel még nem tekertem trafót, már az M65 dinamó lemeznél megakadtam , úgyhogy tovább nem is foglalkoztam vele. De érdekelne hogy ezek jók lehetnek-e autó gyújtótrafó helyett.
(#) Wegg válasza mex hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Szervusz.
Igen igazad van. Ezek valóban fontosak.Jó volna valóban, ha valaki aki tudja hogy mi az elő írás . Leírná vagy a linket közre adná.Mindenki okulására.
De mint olvasható volt még a működés határát ép hogy átlépő konstrukciókról volt szó .A nagyfesz trafóé és a kondié a kulcsszerep . Tölthetem bármilyen " Power-rel ".
üdv
(#) levaitamas válasza Wegg hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Az asztalon kifogástalanul működik kb 2,5 cm a szikra stabilan. A kondin lévő 250V akkor is mérhető ha a keítés rá van kapcsolva a pásztorra, "csak" a szikra nagysága csökken le. A kerítés kb 180 méter hossz, gyári szigetelőkkel akác karókba tekerve. Fű vagy egyéb növényzet nem ér a dróthoz. Azért gondolom hogy a kerítés jó, mert a gyári villanypásztor jól működik vele, de majd teszek fel egy pár képet.
(#) Remci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Bocs. Egyik.
(#) Remci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Másik.
(#) Remci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Ja , hogy így néz ki. Igazából a kérdésem az lett volna, hogy az elemes vill. pásztornál leírt trafó ( M65) a megadott tekercsel, vagy a másik leírásban szereplő EI 66-ra épített trafó az inverteresnél használható-e a gyújtó trafó helyett.Mert ezeknél nem 3-400 voltot kapcsolnak rá ha jól olvastam.
(#) Remci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Ok,köszönöm
(#) poros válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Köszönöm hozzászólásaidat látom nem tévedtem a trafót illetően. Így talán megoldódik azok problémája is akiknek nem csak a tyúkól körüli 10méterre kell mint nekem.
(#) Wegg válasza levaitamas hozzászólására (») Máj 6, 2010 /
 
Szia.
Próbáld növelni a kondenzátor µF értékét.Max addig amig nem csökken a kondi feszültsége 250Volt alá.
Ha ez sem segít akkor.Valami más fajtájú nagyfesz trafó kell bele .Akkor itt a határa az autó gyújtó trafónak valószínű. A beépített szikraközöd mérete mennyi mm-ben ?
Más gondolatom nincs ami segíthetne .
üdv
(#) levaitamas válasza Wegg hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
Szia!
Max 50µF-al próbáltam, a trafó az egy új Lada trafó. A szikra még 2,5 cm-nél stabil kerítés nélkül, de ha lecsökkentem 10mm-re a szikraközt és ráteszem a kerítésre akkor a drótnál már csak 2mm. Ez szerintem nagyon kevés. A drót ellenállása 2,3Ohm/m, hossza kb 180m. Nem ér hozzá semmi. A képeket ígértem, estére megpróbálom feltenni.Lehet hogy konstrukciós hibát vétek. Másra már nem tudok gondolni.
(#) JSRoland hozzászólása Máj 7, 2010 /
 
Sziasztok.Érdeklődöm,kimeneti nagyfeszt(12kv)mivel tudnék bemérni egyszerűen?A ledes megoldás nem jó,csak 6-10kv-ig mér.Köszi.
(#) frob válasza JSRoland hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
miért ne lenne jó
tegyél hozzá mg pár ellenállatot ledet és jó lesz akár 20kV ig is...
(#) dizi válasza JSRoland hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
"A ledes meg oldás nem jó"
Persze,hogy nem jó ,mert ezekben ugyanis glimm lámpák vannak.
(#) Remci hozzászólása Máj 7, 2010 /
 
Sziasztok!

Egy ismerősömnek kellene összeraknom az inverteres pásztort lovakhoz és birkákhoz.Kb 2 km gyári vezeték, szigetelő stb lenne rajta.Az lenne a kérdés hogy mekkora feszt. állítsak be rajta hogy jó legyen a birkához és a lóhoz is, mert ezek egy karámon belül lennének.A birkának ugye nagy a szőre, viszont a hozzá beállított feszültség meg lehet hogy a lónak nagy.Azt sem szeretném ha a lónak valami baja lenne.( a birkát legfeljebb megfőzöm ) Szerintetek?
(#) Ninoo válasza Remci hozzászólására (») Máj 7, 2010 /
 
hy!
A lovat is meg lehet főzni.

hegusp
(#) waschergyörgy hozzászólása Máj 8, 2010 /
 
sziasztok.nem tudna valaki segíteni ?szükségem lenne egy legkisebb inverterre ha valakinek lenne tartalékba mert itt a környékünkön 14000 ft-ot kérnek érte. a vadak közbe garázdálkodnak. üdv gyuri
(#) levaitamas válasza Wegg hozzászólására (») Máj 8, 2010 /
 
Hali!
Itt vannak az ígért képek:
(#) levaitamas válasza levaitamas hozzászólására (») Máj 8, 2010 /
 
A készre szerelt pásztor, a "karám" egyik oldala, illetve a föld alatti átvezetés gázcső+KPE cső. Lefényképeztem még a vezeték adatait is.

DSCF0401.JPG
    
(#) levaitamas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 8, 2010 /
 
Igen. 230/9V 3,5VA. Akkor valószínűleg ezért szívok vele?! A kapcs rajzon 1,8-3,5VA nyáktrafó van írva.http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/cf/cf2446ec098000e311213e6d138c85bd.jpg
(#) levaitamas válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 8, 2010 /
 
Oké legyen igazad!!! Megnézem egy nagyobb teljesítményű trafóval!
(#) Remci válasza levaitamas hozzászólására (») Máj 8, 2010 /
 
Próbáld ki egy 230/12 v 500 mA-os (6W) dugasztáp trafójával.Én amiket csináltam azokba ilyet tettem és a feszültség felment 4-500 v-ra üresjáratban. Az R1-R2-vel
be tudod lőni neked megfelelő feszültségre. Nálam 3-3.5 KHz-en megy, az áramfelvétel 100-110 mA. Kisebb frekvencián kisebb feszt ad. De ez trafónként változik.
(#) isssti válasza levaitamas hozzászólására (») Máj 8, 2010 /
 
Szia Tamás!

Nem zizegős kicsit a doboz neked? Gyanúsan közel van a föld és a kimenő nagyfesz vezetékelése a dobozban, meg az a hangszóró csati az nem egy tuti megoldás szerintem!
(#) Ninoo válasza levaitamas hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
hy!
Én már csináltam párat ezzel a kapcsolással, a trafó teljesítménye nincs elírva. Tegyél 230/9V-ost, vagy 6V-ost.Azzal nagyobb lesz a DC fesz.Az biztos, hogy nem kell 35VA-es trafó.És szerintem is közel van a két kimenet, csak nálad nem csattog, mert nem ad annyit, amennyit kellene, így kicsi a szikra hossza.
hegusp
(#) dizi válasza Remci hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Hi
A lehető legnagyobb feszültséget állítsd be a birkák miatt,ha ez a feszültség a lovat is meg csapja az nem baj mert csak egyszer csapja meg és soha többet nem megy a közelébe a ló nem olyan birka mint a birka a lónak több esze van,de a lónak szalagot kellene alkalmazni.
(#) Remci válasza dizi hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Szia!

Köszi.Akkor a lónak elvileg nem lesz baja. Csak azért kérdeztem, mert mintha azt olvastam volna hogy lóhoz olyan 5-8 Kv körüli fesz kell, de mivel itt birkák is vannak ezért nekik ezt kevésnek találtam.Bár múltkor dolgoztunk kint a pusztában, olyan helyen ahol lovak voltak és a házi készítésű vill.pásztorban lévő szikraköz csattogását 50 m-ről még hallottam. A vezetéken is kb 3cm -es ívet húzott Úgy 500 m-nél nagyobb nem volt a vezeték hossz.
(#) dizi válasza waschergyörgy hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Hi
Erről a készülékről van szó?
(#) waschergyörgy hozzászólása Máj 9, 2010 /
 
igen erről van szó
(#) dizi válasza waschergyörgy hozzászólására (») Máj 9, 2010 /
 
Mint a fotón látható azaz nem látható, nincs olyan adat a készülékre írva,hogy hány Wattot fogyaszt,pl 220V 50-60Hz és XY Watt vagy XY A vagy mA ez lényeges lenne ez határozná meg,hogy mekkora inverter kell neki ami nem is túl nagy és nem is túl kicsi.
Következő: »»   59 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem