Fórum témák
» Több friss téma |
Szervusz !
Én úgy gondolom hogy elsőnek az asztalon kell rendbe rakni a panelt .A maximumot kihozni belőle.És utána mehet a karámra.Arra gondolok hogy Szikra közt mindenféleképpen használj. 1.A tirisztor vezérlését kapcsold ki .(így kellő idő marad feltölteni a kondenzátort ) 2.Mérd meg hogy így hány voltot mérsz a dióda hídon.(ez lehet a maximum amire feltölti a kondenzátort) 3.A tirisztor gyújtási ciklusa 1mp ezt a diac -nál levő R-C taggal lehet állítani .(ha ez az idő kicsi akkor mielőtt feltöltődne a kondi máris rásüti a trafóra így nem éri el soha a lehetséges maximumot) 4.A kondenzátor értéke is fontos !Ha túl nagy akkor ugyan úgy nem tudja időre feltölteni .És töltetlen állapotban kerül kisütésre a tirisztor által. Nagyon kicsi trafót használsz ezeknek, jóval nagyobb a feszültség esése terhelés hatására mint általában .Az én szerkezetem az 14VA-es trafóval készül-t .De csak azért mert ez volt a fiókba.Szóval nagyon sok minden beleszólhat abba hogy miért nem töltődik fel magasabb feszültségre.Az én kapcsolásomban felmegy 300V-ra De mivel trafó védő ellenállást is raktam bele.Így ez a maximális tölthető szint vissza eset 270 voltra 10µF esetén de az idő alapot is megkellet növelni mert még ennyi Volt sem volt . Ellehet vele szórakozni az biztos .Egyszerű de mégis minden mindennel összefügg. És akkor még a karámhoz nem is jutottunk el .De ezeket előbb tisztázni kell.A karámról az előző hozzászólásban már kifejtették a magvas gondolatokat .Szigetelés szigetelés ... hogy minél kevesebb legyen a vesztesség. És még nagyon fontos a jó helyi földelés üdv
Egy fontos dologról nem esett szó mostanság: a pásztor által előállitott áram nagysága, ez nem lehet akármekkora az életvédelmi szempontok miatt. Tehát túlzottan nagyteljesitményű trafót sem szabad használni. Biztosan van rá előirás (talán láttam itt a fórumon a linket is), mindenesetre érdemes lenne utánanézni, nehogy akaratlanul is sérülést okozzon a jóhiszemű utánépitő, mert annak büntetőjogi következményei lehetnek.
Szia!
Régebben feltettem két leírást, az ebben szereplő trafókról mi a véleményed? Ezek alkalmasak lehetnek az invertereshez? Ők azok. Igazából mivel még nem tekertem trafót, már az M65 dinamó lemeznél megakadtam , úgyhogy tovább nem is foglalkoztam vele. De érdekelne hogy ezek jók lehetnek-e autó gyújtótrafó helyett.
Szervusz.
Igen igazad van. Ezek valóban fontosak.Jó volna valóban, ha valaki aki tudja hogy mi az elő írás . Leírná vagy a linket közre adná.Mindenki okulására. De mint olvasható volt még a működés határát ép hogy átlépő konstrukciókról volt szó .A nagyfesz trafóé és a kondié a kulcsszerep . Tölthetem bármilyen " Power-rel ". üdv
Az asztalon kifogástalanul működik kb 2,5 cm a szikra stabilan. A kondin lévő 250V akkor is mérhető ha a keítés rá van kapcsolva a pásztorra, "csak" a szikra nagysága csökken le. A kerítés kb 180 méter hossz, gyári szigetelőkkel akác karókba tekerve. Fű vagy egyéb növényzet nem ér a dróthoz. Azért gondolom hogy a kerítés jó, mert a gyári villanypásztor jól működik vele, de majd teszek fel egy pár képet.
Bocs. Egyik.
Másik.
Ja , hogy így néz ki. Igazából a kérdésem az lett volna, hogy az elemes vill. pásztornál leírt trafó ( M65) a megadott tekercsel, vagy a másik leírásban szereplő EI 66-ra épített trafó az inverteresnél használható-e a gyújtó trafó helyett.Mert ezeknél nem 3-400 voltot kapcsolnak rá ha jól olvastam.
Köszönöm hozzászólásaidat látom nem tévedtem a trafót illetően. Így talán megoldódik azok problémája is akiknek nem csak a tyúkól körüli 10méterre kell mint nekem.
Szia.
Próbáld növelni a kondenzátor µF értékét.Max addig amig nem csökken a kondi feszültsége 250Volt alá. Ha ez sem segít akkor.Valami más fajtájú nagyfesz trafó kell bele .Akkor itt a határa az autó gyújtó trafónak valószínű. A beépített szikraközöd mérete mennyi mm-ben ? Más gondolatom nincs ami segíthetne . üdv
Szia!
Max 50µF-al próbáltam, a trafó az egy új Lada trafó. A szikra még 2,5 cm-nél stabil kerítés nélkül, de ha lecsökkentem 10mm-re a szikraközt és ráteszem a kerítésre akkor a drótnál már csak 2mm. Ez szerintem nagyon kevés. A drót ellenállása 2,3Ohm/m, hossza kb 180m. Nem ér hozzá semmi. A képeket ígértem, estére megpróbálom feltenni.Lehet hogy konstrukciós hibát vétek. Másra már nem tudok gondolni.
Sziasztok.Érdeklődöm,kimeneti nagyfeszt(12kv)mivel tudnék bemérni egyszerűen?A ledes megoldás nem jó,csak 6-10kv-ig mér.Köszi.
miért ne lenne jó
tegyél hozzá mg pár ellenállatot ledet és jó lesz akár 20kV ig is...
"A ledes meg oldás nem jó"
Persze,hogy nem jó ,mert ezekben ugyanis glimm lámpák vannak.
Sziasztok!
Egy ismerősömnek kellene összeraknom az inverteres pásztort lovakhoz és birkákhoz.Kb 2 km gyári vezeték, szigetelő stb lenne rajta.Az lenne a kérdés hogy mekkora feszt. állítsak be rajta hogy jó legyen a birkához és a lóhoz is, mert ezek egy karámon belül lennének.A birkának ugye nagy a szőre, viszont a hozzá beállított feszültség meg lehet hogy a lónak nagy.Azt sem szeretném ha a lónak valami baja lenne.( a birkát legfeljebb megfőzöm ) Szerintetek?
sziasztok.nem tudna valaki segíteni ?szükségem lenne egy legkisebb inverterre ha valakinek lenne tartalékba mert itt a környékünkön 14000 ft-ot kérnek érte. a vadak közbe garázdálkodnak. üdv gyuri
Hali!
Itt vannak az ígért képek:
A készre szerelt pásztor, a "karám" egyik oldala, illetve a föld alatti átvezetés gázcső+KPE cső. Lefényképeztem még a vezeték adatait is.
Igen. 230/9V 3,5VA. Akkor valószínűleg ezért szívok vele?! A kapcs rajzon 1,8-3,5VA nyáktrafó van írva.http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/cf/cf2446ec098000e311213e6d138c85bd.jpg
Oké legyen igazad!!! Megnézem egy nagyobb teljesítményű trafóval!
Próbáld ki egy 230/12 v 500 mA-os (6W) dugasztáp trafójával.Én amiket csináltam azokba ilyet tettem és a feszültség felment 4-500 v-ra üresjáratban. Az R1-R2-vel
be tudod lőni neked megfelelő feszültségre. Nálam 3-3.5 KHz-en megy, az áramfelvétel 100-110 mA. Kisebb frekvencián kisebb feszt ad. De ez trafónként változik.
Szia Tamás!
Nem zizegős kicsit a doboz neked? Gyanúsan közel van a föld és a kimenő nagyfesz vezetékelése a dobozban, meg az a hangszóró csati az nem egy tuti megoldás szerintem!
hy!
Én már csináltam párat ezzel a kapcsolással, a trafó teljesítménye nincs elírva. Tegyél 230/9V-ost, vagy 6V-ost.Azzal nagyobb lesz a DC fesz.Az biztos, hogy nem kell 35VA-es trafó.És szerintem is közel van a két kimenet, csak nálad nem csattog, mert nem ad annyit, amennyit kellene, így kicsi a szikra hossza. hegusp
Hi
A lehető legnagyobb feszültséget állítsd be a birkák miatt,ha ez a feszültség a lovat is meg csapja az nem baj mert csak egyszer csapja meg és soha többet nem megy a közelébe a ló nem olyan birka mint a birka a lónak több esze van,de a lónak szalagot kellene alkalmazni.
Szia!
Köszi.Akkor a lónak elvileg nem lesz baja. Csak azért kérdeztem, mert mintha azt olvastam volna hogy lóhoz olyan 5-8 Kv körüli fesz kell, de mivel itt birkák is vannak ezért nekik ezt kevésnek találtam.Bár múltkor dolgoztunk kint a pusztában, olyan helyen ahol lovak voltak és a házi készítésű vill.pásztorban lévő szikraköz csattogását 50 m-ről még hallottam. A vezetéken is kb 3cm -es ívet húzott Úgy 500 m-nél nagyobb nem volt a vezeték hossz.
Hi
Erről a készülékről van szó?
igen erről van szó
Mint a fotón látható azaz nem látható, nincs olyan adat a készülékre írva,hogy hány Wattot fogyaszt,pl 220V 50-60Hz és XY Watt vagy XY A vagy mA ez lényeges lenne ez határozná meg,hogy mekkora inverter kell neki ami nem is túl nagy és nem is túl kicsi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |