Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   73 / 289
(#) otto54 válasza culimuli hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Szia!
Köszönöm,kérem a képet! Üdv. Ottó
(#) botkaa válasza erdgab hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
üdv!

Na, megvan a vezérlés a villanypásztornak, holnap össze kell csak szépen raknom.A szikraköz érdekelne a gyújtótrafód felfogatásához van rögzítve ugye, én ha a föld kivezetéshez egy csokival rakom ugyan az nem? Bocsi a hülye kérdésért,mer akkor gondolom a gytrafó föld kivezetése és felülete ugyan az.Mert én dobozba gyors kötegelővel rakom a trafót meg kondit.

Köszi a válaszér és bocsánat ha nagy hülyeségeket kérdeznék.
(#) Wegg válasza culimuli hozzászólására (») Aug 24, 2010 /
 
Szervusz !
Szívesen megnéznénk mi is a képeket itt a fórumon ha ez lehetséges .Elnézést a királyi többes használatáért.
Köszönettel Wegg
(#) erdgab válasza culimuli hozzászólására (») Aug 25, 2010 /
 
Csatlakoznék a fórumtársakhoz,szívesen néznék képeket,esetleg rajzot is a készülékről,köszönöm.
(#) erdgab válasza botkaa hozzászólására (») Aug 25, 2010 /
 
Az egyik vége a gy.trafó 15 pontján van,ez tartja is egyben és a lefogató bilinccsel is össze van kötve.A szikraköz méretéről fentebb írtam,de a kép alapján is megsaccolható.
(#) culimuli válasza otto54 hozzászólására (») Aug 25, 2010 /
 
Sziasztok!
Felrakom a képeket amiket ígértem.Még az lenne a kérdésem hogy szerintetek mennyi vezetéket bír el?
(#) dizi válasza culimuli hozzászólására (») Aug 25, 2010 /
 
Ez szerintem kb 70km-t, de csak akkor ha a vezetéked ohm ellenállása 1 ohm/méter alatti.
Egy villanypásztor megfelelő üzemeltetéséhez a 3 legfontosabb dolog 1 jó minőségű lehetőleg gyári szigetelők 2 jó minőségű vezeték 3 nagyon jól kiépített rendszer és kiváló földelés. :yes:

Amúgy ezzel a készülékkel ha az adatok igazak akkor egy 7,7ohm-os vezetékkel kb 3-5 km-nyi vezetéket tudsz rá akasztani.
(#) otto54 válasza culimuli hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Szia!
Köszönöm a képeket!
Mivel az érdeklődő azóta nem jelentkezett,így gondolom, hogy megoldódott a problémája.
Egyébként valószínű, hogy ennek a készüléknek egy korábbi változata van meg neki.Az elmondottak és a képeken látható készülék között sok hasonlóságot fedeztem fel.
Üdv.
Ottó
(#) IMi válasza otto54 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Sziasztok!
Hozzám is bekerült egy "gyári" pásztor javításba, ennél a kiöntött tekercs szakadt meg.
Idézet:
„Egyébként valószínű, hogy ennek a készüléknek egy korábbi változata van meg neki.Az elmondottak és a képeken látható készülék között sok hasonlóságot fedeztem fel.”

Valószínű hasonló mint a képeken.
Valaki tud erről esetleg egy rajzot, de az is elég lenne, hogy mekkora feszültséget sütött ki a kimenő trafóra.
Köszönöm!
(#) dizi válasza IMi hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Én csak azt nem értem miért kell ennyire túl bonyolítani ezeket a ketyeréket.
Szerintem kb 4-500voltot állított elő, mert a képen látható TESLA tirisztor 600 voltot bír el.
(#) otto54 válasza dizi hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Hello!
Ha eladásra készíti az ember,akkor azért sokkal több szempontot figyelembe kell vennie,mint ha magának.
Például,ha az akku feszültség nagyon lecsökken,akkor tiltsa le önmagát - lehetőleg ne nyírja ki az akkut.
Zivataros időben a "kerítésben" indukálódó feszültség visszatranszformálódva ne nyírja ki az elektronikát.
Állattól és rendszer nagyságtól függően más és más energia értéket kell beállítani ez pl. lehetőleg ne függjön az akkumulátor töltöttségétől.
Viszonylag szélsőséges hőmérsékleti határok között is üzemeljen.
Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Üdv.
Ottó
(#) dizi válasza otto54 hozzászólására (») Aug 26, 2010 /
 
Nekem ezeket nem kell felsorolnod,készítettem már egy párat és nem magamnak,de azok közül amiket leírtál a fele badarság ne vedd sértésnek miért menne tönkre zivataros időben ,legfeljebb csökken a kraft a kerítésben a nedves szigetelők miatt, ha viszont a készülék max 100 ma fogyaszt akkor egy 150Ah aksival akár 3 hónapig is el van,ezalatt az idő alatt az ember úgy is többször ellenőrzi a rendszert.
Ha egy aránylag kis területet pl 100m vezetéket akaszt egy nagy készülékre akkor az ember csak leszúr egy pálcát az első oszlopnál azaz csinál egy szikraközt ami kb 5 mm.akkor már a nagy készüléket is használhatjuk akár tacsikutyához is.
Amit én készítettem azt 3 napon keresztül bent volt a frigóban -20 cfok társaságában és vígan kattogott, és abban sem volt nyolc alkatrésznél több.
(#) otto54 válasza dizi hozzászólására (») Aug 27, 2010 /
 
Hello!
Kíváncsivá tettél!
Próbáltam az általad említett egyszerű készülék kapcsolási rajzát itt a listán fellelni,de valószínűleg elkerülte a figyelmemet,mert nem találtam.
Milyen dátumnál ,vagy azonosítónál keressem?
Üdv.
Ottó
(#) athor77 hozzászólása Aug 27, 2010 /
 
Sziasztok.

A pásztor teszterhez a glimmer égőknek ha 230V-os jelzőlámpát veszek az is megfelelne?

Ki kell belőle forrasztani a glimmet vagy jó direktben is?

A másik amit a környéken be tudok szerezni csak 90V -os,az azért kevés nem?
(#) botkaa hozzászólása Aug 27, 2010 /
 
Sziasztok!

Hát próbálgatom a pásztor vezérlést amit erdgab mutatott(invertere),még nem jött rendesen össze,na a problémám 2 kis trafóm van egy kisrádióé és egy régi szokol rádió töltőből szedett,a szokollal a trafó primer ágán 12,4V mérek(az inverterbe hiányzik még a 22µF es kondi,kis próbára egy kisebbel 3v a vége) a kisrádióéval pedig 3.4-5 V ot szerintem ez valahogy nem az igazi :no: Elvileg mind 2 (230/9) es. De az a 555 is olyan csúnyán néz rám forrasztásnál eléggé felmelegedett a szélén kicsit megolvadt a műanyag.Ma jön szerencsére 2db ha pótolni kellene.Lehet a gond ez szerintetek?
(#) poros válasza botkaa hozzászólására (») Aug 27, 2010 /
 
A túlzott meleget egyik integrált áramkör sem szereti. Használj IC foglalatot akkor az ilyen hibát elkerülheted.
(#) dizi válasza otto54 hozzászólására (») Aug 27, 2010 /
 
Hi
Azt a rajzott nem tettem fel, mert az a sorozat gyártott pásztorom rajza és nem szeretnék magamnak konkurenciát,de tettem fel egy pár megbízható rajzot.
(#) dizi válasza athor77 hozzászólására (») Aug 27, 2010 /
 
Miből gondolod hogy a jelző lámpában másmilyen van hisz abban is van egy ellen ha jelző lámpákban gondolkodsz akkor azokból csak a gilimmet használd.
(#) erdgab válasza botkaa hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Milyen szörnyeteggel forrasztottál? :shocking: Hogyan tudott a tok is megolvadni?Előfordulhat,hogy az a szerencsétlen 555 átköltözik a kukába.Ha mindent jól csináltál,annak az áramkörnek elsőre működni kell,de nem ajánlom szikraköz nélkül bekapcsolni,olyan helyeken is át fog ütni,ahol nem is gondolnád.Vegyük két részre az áramkört,az első rész az 555 és környéke a 230/12 (9) V trafóig.A trafóra tegyél egy gréc hidat,legalább 600V legyen és egy bipoláris kondenzátort a gréc + és - kimenetére,olyan 1µF/450V már megfelel,a kondenzátor sarkaira akassz rá egy feszmérőt (750-1000V DC méréshatárban),ha működik az 555 akkor az 1µF kondenzátoron 260-350V mérhető a trafó áttételétől függően.Vigyázat,lekapcsolás után a kondin még sokáig megmaradhat a fesz,melynek érintése nem kellemes! Ha eddig működik,akkor már össze lehet kötni a teljes áramkörrel (tirisztoros kapcsoló kör),majd a trafóval.Első bekapcsolásnál néhány másodperc várakozás után indul és kb. 1másodpercenként ad egy szikrát,tessék vigyázni,megrázó is lehet a dolog.
(#) dizi válasza erdgab hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
[OFF]Az egyik ismerősöm aki persze nem igazán vágta a mikroelektronika szabályait nekiállt,hogy a PANASONIC videójában(ami akkoriban profinak és igen drágának volt mondható) meg forrasszon egy mittom én mit és nekiállt egy olyan pákával amit a bádogosok használnak(800Wattos),nem is kellett több a videónak egy óvatlan pillanatban a páka 12mm hegye meg csúszott és abban a pillanatban egy halom SMD-t lesöpört a panelről aminek még a profi szervizes kolléga se tudta meg határozni a helyét,így a video is a qka tartalmává változott.
(#) botkaa válasza dizi hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 


Szerencsére azért tudom,hogy kell megfelelő szerszám,csak sajnos el se merem hinni de a kínában gyártott kis pákám meghalt.És pisztollyal csináltam aminek még volt is megfelelő hegye csak csömböllék ónom volt azt vagy egy hétig kell melegíteni.Most vettem megint jó ónt 3 fajtát is amiből 1-et lehet normálisan használni.Ég és föld van köztük.Nem tudom de valamelyik mintha nem is forrasztásra lenne kitalálva meg kicsit megpiszkálom és törik,olyan rideg.
(#) botkaa hozzászólása Aug 30, 2010 /
 
Megcsináltam és működöt!!! amíg rá nem raktam a karámra. :no: addig szépen szikrázott 1mp ként a szikraköznél,majd semmi el is hallgatott a kis sípolás, nézem kiégett a biztosíték. Majd cserénél megint nem úgy működött semmi szikra.16µF/450V kondi van.Bővebben: Link kapcsolással.Egy trabi gyújtótrafóm van.És kis trafónak egy szokol rádió töltő 230/9 az itt lévő öreg rókák talán jobban ismerik tudják mik bír .Szerintem a gytrafóm valahogy nem az igazi mert igazából semmi ereje nem volt.Viszont a kondit "manuálisan" elsütöttem szinte a "föld beleremegett".Ti milyen trafót és kondit javasoltok?600-700m vezeték de nagy vadak ellen lesz.
(#) otto54 válasza botkaa hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Hello!
A kapcsolási rajzot, ha nem gond *.jpg vagy *.pdf kiterjesztéssel is tedd fel.

Köszönöm:
Ottó
(#) botkaa hozzászólása Aug 30, 2010 /
 
Na* agyaltam rajta kicsit.Csak a karám első 10m ét kötöttem rá ahol a földelés is van így az kevés volt neki ezért halt meg,az 555 volt a gond kicseréltem és a biztosítékot és újra működik.De most a teljes karámot tettem rá.Először azt hittem semmi,megfogtam nem érzek ütést majd kiléptem a papucsból rendesen megcsapott csak néztem de kicsi a szikra.Szerintem egy vastagabb szőrzetű vad ellen nem lesz jó mert nem tudja megütni.Van valami jól bevált gépjárműtrafó nektek vagy próbáljak valami mást inkább berakni.

Kéretik a h tagod mellőzni. köb..
(#) botkaa válasza otto54 hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Ok*, ez a kapcsolás igazából.Bővebben: Link
(#) levaitamas válasza botkaa hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Hello!
Én is ugyan így jártam. Az asztalon működött viszont a karámot rákötve minimális volt a szikra. Annyit változtattam, hogy az 555-nél R1-R2-t potira cseréltem a 9/230-3VA-es trafó helyett egy 1A-es állítható dugasztáp tarfója lett betéve a 7,5V-os csapolásnál. Így ugyan a tranzisztor eléggé melegszik (hűtőlapon van), de nem okoz neki gondot a hosszú karám.
(#) otto54 válasza botkaa hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Hello!
Ezt már látom! Köszönöm ! Üdv.Ottó
(#) otto54 válasza otto54 hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Látom,hogy a "valami" helyett a csillag jelölés nem volt valami szerencsés!
Nos itt a "valamit" helyettesítette.
Bocs azoktól,akiknek nem ezt jelenti!
Üdv.
Ottó
(#) botkaa válasza otto54 hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Semmi gond,igazból nem tudom én se minek írtam a valamit véletlen lehetett mert visszatöröltem egyszer az üzenetet.Amúgy ahogy többször is nézegettem tesztelgettem,felváltva a gyárit és ezt nem lett olyan rossz mint gondoltam és ajánlani tudom ezt a változatot.Igaz hogy 1-2mm volt a szikra de a karám elszigetelése nem volt tökéletes elég nedves idő van 1-2 helyen a fű hozzáér.A gyári is kb 25% nyújtott jobb teljesítmény úgyhogy egyelőre hagyom,kitelepítem a pincéhez és meglátom beválik e . Max a 22µF os kondi helyére nagyobbat rakok akkor talán jobban feltölt majd kisülés előtt.De nem akarom hogy nagyon lassú legyen mert szerintem könnyen beugorhatnak a vadak.

Köszönöm a segítséget mindazoknak akik tanácsot adtak az építésben.
(#) dbase hozzászólása Aug 30, 2010 /
 
Haliho.
Esetleg ez az áramkör ismerős valakinek?
Gondolom cd4001, vagy cd4011 az ütemadó, esetleg valaki rajzzal tud szolgálni?

pasztor.jpg
    
Következő: »»   73 / 289
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem