Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   368 / 965
(#) Feri válasza laller015 hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Jó minőségű földelés készítése biztosan segít megoldai a problémát, de inkább bízd szakemberre.
(#) VIM válasza laller015 hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Szia! Ebben a hsz.-ben találsz egy képet és a leírás is arról szól, "hogyan és milyet". A mostani felállásod azonnali földelési szonda ellenőrzést kíván, legfőbbként az ellenőrzési pont kötésénél. Ha majd felrakod az FI-t akkor látni fogod, hogy melyik áramköri résszel lesznek a problémák, mert az majd leold ha valamit nem talál rendben. A lakáselosztó automatáival pedig le tudod majd szűkíteni a kört, hogy hol a hiba.
(#) bakos13gab válasza amdni hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Most kaptam én is választ, ezzel a melléklettel.

Igen, érdekes, hogy a konkrét választ kerülik.

Szóval akkor egyébként a lényeg, hogy szükséges pasztázni a vezetéket wago-ba is.

alupasta.pdf
    
(#) laller015 válasza VIM hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Köszönöm a gyors választ,hát innen már értem a dolgokat!Viszont azt elfelejtettem mondani hogy be van kötve a földelés végig van húzva feltételezem a bojlerig (mert máshol nem láttam piros vezetéket....igen pirossal van bekötve)Viszont ami még elég aggasztó hogy nincs a bojlernek külön kapcsoló üzemű vezérlése,és egyik ismerősömnek nem túl jó tapasztalatai voltak a FI-relével és a bojlerrel.Ergó attól tartok hogy ha a FI-relé figyeli a bojlert akkor azt fogja velem is játszani mint ismerősömmel,neki heti egyszer-kétszer lekapcsolódott a FI-relé a bojler miatt,hiába mért jó szigetelési ellenállásokat a komám,valamiért mégis leoldotta a FI-relét a bojler.Egyébként a földelő szonda elég jól néz ki, mintha az egész valami saválló anyagból lett volna csinálva,már csak azt lenne jó tudni hogy az esetleges hibaáramot le lehet-e rajta folyatni
(#) pjg válasza laller015 hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
A vizsgálata egyszerű. Egy 100W-os izzó egyik pólusát a földelő nyársra, a másikat a fázisra kapcsolod. Ha jól virít, vélhetően jó a földelés. Ezután egy vasalót kapcsolsz az izzó helyére. Átfolyó áramot mérsz és kiszámolod a teljesítményt. Ha egyezik a vasalóra írttal akkor megnyugodhatsz.
(#) Gery78 válasza laller015 hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Szia!
Ez a kapcsolószekrény miért undorító? Az igaz, hogy régi, de működik. Azt megteheted, hogy az olvadóbiztosítékokat és a régi kismegszakítókat kicseréled újakra, hogy üzembiztos legyen, és mint mondtad beépíted a FI relét is. Ezt egy szép falon kívüli szekrénybe beépítheted. A régi vezetékeket meg kell nézni, ha nagyon gáz (mállik le a szigetelés, ki van keményedve/száradva esetleg repedezett is, vagy már megvan minimum 40 éves), akkor mindenképpen ki kell cserélni, de lehet hogy csak elég lenne a kötéseket újra csinálni. Ezt Neked kell eldöntened, mert Te látod a helyzetet. A bojlert meg mindenképpen nézesd meg szakemberrel, mert ha már ráz akkor az nagyon életveszélyessé válhat pillanatok alatt.
(#) granpa válasza laller015 hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Ha az a piros föld vezeték alumínium, akkor csere; menet közben is el tud rohadni, ott ahol nem látszik. A bojlerhez a vezetékeknek megszakítás nélkül kell mennie, a KÉTSARKÚ kapcsolótól (mérőszekrény)! A földelésnek pedig direktben (külön).
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2014
(#) Gabó válasza laller015 hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Ezzel az elosztóval mi is a problémád? Semmi szörnyű nincs benne, csak kicsit régi technológia. Kivéve az órát. Én se vagyok még annyira idős, de ezekkel a berendezésekkel mind találkoztam, és tudom mik.
A bojlernek meg nagyon nem kellene ráznia, semmilyen esetbe se. Ott vagy a fűtőszál hibás, vagy a hőkapcsoló, vagy valami lerakódáson vezet át. Nálunk egyszer játszotta a bojler ezt, és a fűtőszálat jobb váll bal kéz kombóval javítottam, (kicseréltem és a régit messzire hajítottam ) és a hiba megszűnt. Persze ki is pucoltam kívül belül.
A piros vezeték meg szerintem alu lesz. Ha megoldható, végig cserélni a vezetéket, külön fire tenni a bojlert, meg a lakást, és elkerülhető az ilyen egész lakásos "áramszünetek". Még érdemes ugyan arra a fire tenni az egész fürdőt a biztonságért.
Szüleimnél is megérett már a kábel és elosztócsere, ami szerintem jövőre be is fog következni. Ott is alu vezetékek vannak, és folyamatosan panaszkodnak a konnektorokra, főleg porszívózásnál.
Ami meg a legfontosabb, meg meg majdnem lemaradt, ha nem értesz hozzá, (ez alapján az írás szerint nem eléggé ) inkább bízd szakemberre, mert rengeteg kellemetlenséget meg hibaforrást meg lehet spórolni. Rosszabb esetbe tüzet, vagy halált is lehet szenvedni a hibás szerelésnél.
(#) elektroncso válasza laller015 hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Remélem a komád lekötötte az ÉV-relét(FI-relét). Ha ez leold ott valami baj van. Ne attól félj hogy folyamatosan le fog oldani, hanem attól hogy nem fog és agyonvág valakit mondjuk a kád. Szigetelési ellenállást hogy mért, gondolom simán rámért áram nélkül. Nem mért hibát vagyis jónak állapította meg. Hallottál olyanról hogy a fémek hő hatására kitágulnak? A fűtőszálon ha van egy vékony hajszálrepedés akkor hideg állapotban jónak mutatkozik a fűtőszál, viszont felmelegedve ez a repedés kitágul, áram kezd el haladni a vízbe. Szigetelési ellenállást speciális műszerrel kell mérni áram alatt. Erre egy multiméter nem jó.
Amúgy még a 70-es években is a piros volt a szabványos színe a védővezetőnek. A 70-es évek második felében kezdték bevezetni a ma szokásos, általános zöld-sárgát.
(#) Gery78 válasza Gabó hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Idézet:
„fűtőszálat jobb váll bal kéz kombóval javítottam, (kicseréltem és a régit messzire hajítottam )”

Vagy húzhat rá zsugorcsövet is szigetelés gyanánt... Csak viccelek, ha rossz a fűtőszál mindenképp cserélni kell!
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2014
(#) kameleon2 válasza laller015 hozzászólására (») Szept 25, 2014 / 1
 
Szia! Hidd el még "szakemberek" sincsenek teljesen tisztában vele - sajnos. Ennél azért kicsit több kellene, mint egy elektronikai végzettség. Én azt javaslom - keress egy tapasztaltabb szakembert - egyedül ne ugorj neki. Nem árt a PEN szétválasztáson túl pár dologgal még tisztában lenni: vezeték keresztmetszetek, csöméretek, kismegszakítók tulajdonságai, fogyasztók stb, stb stb. Amúgy - ami a szekrényetekben van - az a korának megfelelő technológia. Ma már igaz, hogy más a trend, de nem kell lenézni. Ha komolyan gondolod a dolgot - akkor nagyobb a munka mint hitted. Ha a villanyóra szekrényt ugyanúgy hagyod - adtál a sz..nak egy pofont. Éppen a védőföld új kialakítása és egy korszerű mérőelhelyezés az ami lendítene a dolgon - de nagyon sok lesz a helyreállítási költség is a végén. Nem véletlenül a villanyszereléstől félnek legjobban a tulajdonosok - elég sokba szokott lenni - még házilagos kivitelben is. Én biztosan az asztal mellett kezdeném a fogyasztók és a jövőben várható fogyasztók teljesítményeinek a leltározásával. Amikor megvan az össz. teljesítményigény és van már előzetes betáp kalkuláció, akkor el lehet kezdeni beszerezni az anyagokat. Az óraszekrényt én az egyszerűség kedvéért mindig egy helyi szolgáltatós emberkével intézem közösen, hogy a plombálással ne lehessen gond. Kialakítok mindent úgy ahogyan kéri, megoldom az ideiglenes betápot - mert ugye a felújítás alatt is kell áram - és ha már megvan az ideiglenes - akkor lehet szétverni mindent ami régi. Utána lehet kitalálni - hová kellhet esetleg kiselosztó, hogy ne kelljen mondjuk mindig a főbiztit lekapcsolni, ha az ember egy izzót akar cserélni. Nem megvetendő szempont az sem, ha mondjuk télvíz idején nem a kertbe kell vizes fejjel rohangálni, ha épp leoldott egy kismegszakító, hanem bentről a melegből ez kényelmesen működhessen. Sorolhatnám még napestig. Egy új ház építésénél kb 4-6 óra, mire csak képbe kerül egy tulajdonos, hogy mit is jelent a villanyszerelés. Ne kérdd, hogy itt pár sorban csak eddig a szintig is eljussunk.
(#) Gabó válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Vagy szétszedi, és visszaviszi a rezet a méhbe Csak az a baj, hogy mint a fent említett példa is hozza, ráz, és egyszerűbb kikötni a fi-t, mint megjavíttani a bojlert. Meg kell tanulni, hogy villannyal, gázzal (meg sok egyéb dologgal se) nem játszunk... De ha egyszer megtörténik a baj, akkor meg már késő lesz a siránkozás...
(#) laller015 hozzászólása Szept 25, 2014 /
 
Köszönöm a rengeteg hasznos választ!Szerintem valamilyen szakemberrel közösen nekilátunk ennek a témának.Nincs mentség át kell kábelezni a házat egyrészt mert tele van mindenhol kötési hibákkal,égésekkel az összeadásoknál,másrészt mert 47 éves a ház.Szerettem volna egyedül megküzdeni a problémával,mert az árban azért kellemesebb lett volna,dehát az élet nem játékszer.
(#) fúró válasza Gabó hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Szia ez vonatkozhat éppen a wagora is nem csak a csavart kötésre:
(#) Gabó válasza fúró hozzászólására (») Szept 25, 2014 /
 
Csak ezzel az a baj, hogy a wago egyrészt előírás, másrészt van műbizonylata, míg a kézzel készített csavart kötésre nincs műbizonylat, és nem lesz mindig ugyan olyan. Ergo megcsinálhatsz 100kötést is így, ha mind a 100 más lesz, és annak 80% nem jó... Wagonál azért ez a hiba arány, jóval kisebb, és szabvány előírás.
(#) Fricu hozzászólása Szept 25, 2014 /
 
Hali kollégák
hálózati zavarszűrő bekötéséről érdeklődnék:
A rajza szerint a fázist és a nullát is át kell vezetni rajta a fogyasztóhoz, a védőföldet is csatlakoztatni kell (ezt csak egy ponton - a bemeneten).
Mi van ilyenkor a NEFH-val (TN)?
Ha csak egy készülék van rajta (mondjuk egy kettős szigetelésű kütyü) akkor még csak hagyján, de mi a helyzet ha ha egy épületrészt kell kiszolgálnia?
Ilyenkor nem lesz gond ?
Nekem aggályaim vannak. Nem lesz potenciálkülönbség a szűretlen és a szűrt hálózati rész nullája között?
(#) elektroton válasza Fricu hozzászólására (») Szept 27, 2014 /
 
Idézet:
„A rajza szerint a fázist és a nullát is át kell vezetni rajta a fogyasztóhoz, a védőföldet is csatlakoztatni kell (ezt csak egy ponton - a bemeneten).
Mi van ilyenkor a NEFH-val (TN)?”

A földelést azért nem kell átvezetődjön, mert az csupán a szűrőház leföldeléséhez ill. a benne lévő LC szűrőtag közös pontjának földpotenciálra kötéséhez kell. A fogyasztó(k)-hoz nem ezen keresztül, hanem ezzel párhuzamosan kell a földelés elvinni.
A szűrő utáni szakaszon ha újra összekötnénk pl. a nulla vezetéket, akkor értelmetlenné válna a soros induktív tag a szűrőben. Ez e soros induktivitás 50Hz-en jelentéktelen (induktív)ellenállást képvisel, jelentősége nagyobb frekvenciákon ill. nagy meredekségű jelszint változáskor van, ekkor "szűr". Tehát számottevő potenciál külömbséggel nem kell számolni.
(#) gaben110 hozzászólása Szept 28, 2014 /
 
Sziasztok!
Mi okozza azt a jelenséget a lakás villamos rendszerében hogy minél nagyobb fogyasztót vagy fogyasztókat kapcsolok be annál nagyobb feszültség jelenik meg a Föld vezetőn és a Null vezetőn is!!.Be kapcsolok egy 2000 w vasalót rendesen csíp a Föld vezető és a Null vezető is,ha emelet egy másik konnektorba bárhol bekapcsolok egy időben még egy 1000 w fogyasztót akkor még erősebben csíp ha megérintem akár a víz csapot is mert fém csövel van megoldva ami a bojlernál földelés vezetékkel össze van kötve.Ha pedig egy Led nek az egyik lábát kezemben fogom másikat a Nullának vagy Földelés érintkezőnek érintem a led nagyon erősen világít de a nullán erősebben mint a Földelés vezetőn.Multiméterrel a Nulla és a Föld vezető között is mérek feszültséget hálózat terhelésétől függően 5-7 v váltó feszültséget,és ezen közepesen erősen világít egy 12v os 20w os autós izzó is!
Ami még érdekes hogy ha áramtalanítóm a lakást kismegszakítót lenyomom akkor megszűnik a nulla és föld között a feszültség, de külön a Nullán és a Föld vezetőn is világít a led ha nekiérintem az egyik lábár és a másikat fogom.3 vezeték jön be a villany oszlopról megfigyeltem de abból 2 közösítve van a villany oszlopon és picit vékonyabbak a 3 ik nál, gondolom ez a kettő lehet a Föld és Nulla vezető de már az oszloptól külön vannak hozva.És feltehetőleg már az oszlopon is valami kóboráram lehet a Nulla-Föld vezetőn amitől világít a led, de minél jobban terhelem a hálózatot annál erősebb az a kóbor áram.Ütöttünk le egy 2 méteres vastag acél föld szondát de nem viszi el azt az áramot hiába érintem a null vezetőhöz.
Ha valakinek van ötlete mi okozza kérem írjon.
Köszönöm!
(#) Bakman válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Holnap első dolgod, hogy keresel egy villanyszerelőt, amíg meg nem hal valaki! Veheted parancsnak is, mert ez nem játék! Valahol szakadt a nullavezető és a földelésen keresztül kapják a "nullát" a fogyasztók. Ez az állapot nagyon életveszélyes, ilyen házban zuhanyozni pedig olyan, mint orosz rulettet játszani úgy, hogy a hatos tárban öt éles lőszer és egy gáztöltet van.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2014
(#) gaben110 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Én is azt hittem hogy szakadt a null vezető de nem, ez az érdekes hogy nem szakadt mivel multiméterrel mérve is sípol a nulla és föld vezető között, kint a villanyoszlopon vannak közösítve onnan külön vannak hozva a nulla is és a föld is,most cseréltek villanyórát is ott is minden rendben van nem szóltak semmit,tehát nekem nem a villanyórától van külön hozva a konnektorokig a föld és a nulla hanem már a utcai villanyoszloptól!És a csap is már picit rázott mikor kicsi voltam emlékszem akkor is fürdéskor főleg ha seb volt a kezemen ott nagyon.Most hogy már kicsit jártasabb lettem az elektronikában most kezdtem el megméregetni átnézni a dolgokat így tudtam le írni pontosan mik a jelenségek.
(#) VIM válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Szia! akkor valaki valahol összekötötte a nullát és a földelési szálat, mert úgy gondolta, hogy úgy is mindegy. De NEM!
(#) elektroncso válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Az oszlopról soha nem hozzák a védőföldet. Azt a lakás főelosztójánál kell kialakítani. Mivel a közüzemű hálózaton nullázást alkalmaznak, ezért értelmetlen a karóról húzni két teljesen egyforma (ugyan oda van bekötve PEN) drótot.
Nem véletlenül 3 fázis van a házban?
(#) gaben110 válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Nincs 3 fázis, bizony itt így van megoldva,valamikor a 90 es évek közepén mikor egészen az óráig kicserélték így oldották meg.Egy nagyon vastag sodort alu szigetelt,és mellette 2 kicsit vékonyabb.A két vékonyabb össze van kötve egy drótra kint az oszlopon látható hogy a szomszédnak is arról megy be a Nulla övé is oda van kötve, de neki van 3 fázis amelett még másik három is megy be neki és nekem az a vastag odavan kötve ahova neki az egyik fázis.Lefigyeltem jól látható.
(#) gaben110 hozzászólása Szept 28, 2014 /
 
Hozzáteszem hogy nagyon messze vagyunk a trafó tól, ez egy kisebb utca ami nagyon hosszú és a hálózaton mért feszültség sincs meg a 230v, jó esetben 205-2015 v között mozog,ha bekapcsolok egy nagyobb fogyasztót akkor leesik 200 v ra is ,és ez nem vicc ha 5 házzal arrébb hegeszt ismerősöm nálunk is villog vibrál a villany,Ja és szemmel jól látható hogy ebbe a utcába sokkal de sokkal vékonyabb vezetéket hoztak fel az oszlopokon mint a fő utcán mert itt nem sok ház van de hosszan van felhozva!
(#) szamóca válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
A leírás alapján a szomszédnak egy PEN és három fázis szál van bevezetve, ami normális TN hálózat. Neked pedig szabálytalan hálózatot szereltek fel? Magyarországon sehol nincs TN-S hálózat, ahol is a védővezetőt és a nullát külön viszik.
(#) Fantasy válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Üdv.
Idézet:
„3 vezeték jön be a villany oszlopról megfigyeltem de abból 2 közösítve van a villany oszlopon és picit vékonyabbak a 3 ik nál, gondolom ez a kettő lehet a Föld és Nulla vezető de már az oszloptól külön vannak hozva.”

Ezek szerint 1 fázis van a lakásban. PEN vezetőt visznek az oszlopról a villanyórához, az azután levő lakáselosztóban(régebben gúman táblára szerelt kismegszakítók vagy olvadóbetétek) történik a PEN vezető szétágaztatása nulla vezetőre és a levert földelővel való összekötése.Ez a nullázás. Valamikor a 80-as évek elején tették kötelezővé.
Ami nálad közösítve lehet az oszlopon az a nappali mérő fázisvezetője és a bojler mérőnek a fázisvezetője, a harmadik szál ami valószinűleg csupasz tartósodrony, az a nulla, ami nálad szakadt lehet valahol. Régen a bojler mérők fázisvezetője az utcai hálózat 6. száljára volt kötve, amit árampályának neveztek, ezt a szálat kapcsolták egy nagy teljesítményű mágneskapcsolóval a trafónál elhelyezett kapcsolóórák. Mivel ezek már sok helyen nem működnek, ezért szokták azt csinálni, hogy bojler mérő fázisvezetőjét egész egyszerűen levették a 6. szálról és áttették az egyik fázisvezetőre, szerintem ezt láthatod, mint közösített vezeték.
Ahogy az előttem szólók is írták, valahol szakadt a nulla! Feltétlenül meg kell keresni a hibát!
(#) elektroncso válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Én pedig azt mondom hogy ez nullszakadás. Ilyen hibát alacsony feszültségszint nem okoz. Sajnos ezek azok a hibák amik távgyógyítással nem javíthatók. Azért kérdeztem a fázisok számát, mert gondoltam olyanra is, hogy leszakadt a PEN vezető a tetőtartóról. A ház ilyenkor csak az esetleges földelőrúdról kap nullát, ez okozhatja az alacsony feszültségszintet is. Vajon a szomszédnál is ilyen alacsony lehet a feszültség?
(#) Fantasy válasza VIM hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Ma a szabvány kötelezővé is teszi a két vezető összekötését (nullázást), a 80-as évek előtt épült házaknál nem volt összekötve.
(#) gaben110 hozzászólása Szept 28, 2014 /
 
Köszönöm a sok segítséget utána fogok járni mindenképpen!És az az elmélet nem lehetséges hogy mivel a lakásban is alu vezetékek vannak sajnos és gyenge, és már az oszloptól külön van behozva a nulla és a föld és ha bekapcsolok egy nagyobb fogyasztót ugye mérem feszültséget a nulla és föld között, de ez lehet azért van mert túl vékony a nulla és gyenge, és ilyenkor valamennyit rásegít a föld vezető ha konnektornál fogyasztót teszek nulla és föld közé pl egy izzót,és lehet azért is világít ?Nem tudom érthetően írtam e le de úgy képzelem el mintha pl: van egy áramforrásom és egy fogyasztóm, fázist vastag drótban viszem el, nullát 2 fele olyan vékonyban, de lehet kevés a nullának az egyik vékonyabb szál és ilyenkor ha a másik vékony szálat párhuzamosan kötöm az másik vékony mellé megoszlik a terhelés és áram folyik azon a vezetéken is, de ha egyik felén egy izzót iktatok be akkor az világít mert a terhelés azon keresztül folyik.Nem lehet hogy ez a jelenség van itt is,vagy alapból vékony alul méretezett a null vezető az egész utcában és nem bírja elvinni a terhelést és valamennyi áram a föld felé mérhető ami az én esetemben a kézben tartott led világítást okozhatja a Null vezetőn és ugye a fold vezetőn is mert közösítve vannak már az oszlopnál.?
(#) elektroton válasza gaben110 hozzászólására (») Szept 28, 2014 /
 
Nagy valószínűséggel a szolgáltatói szakaszon van nulla vezető kötés hiba is. Ez lehet a fogyasztásmérőben(villanyórában) is meg kint a légvezetékes kötésnél is.
Továbbá nagyon meg kellene vizsgálni a földelő szonda létét és minőségét is, azt jó minőséggel kivitelezni, bekötni a EPH pontba.
Mindenféleképpen kötés lazulás lehet a háttérben.
Következő: »»   368 / 965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem