Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   392 / 983
(#) botesz válasza papo69 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Az lehet de semmi köze ahhoz hogy mi van a drót túloldalán.
(#) botesz válasza botesz hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Közben szétszedtem a gépet.Nos a nulla kizárólag a vezérlésnek és a 2 motornak van a fűtésnél össze vannak kötve a fűtőbetétek nullái egy közös csillagpontba.Azt gondoltam ki hogy 1 fűtőbetétet kötök be és annak adok csak nullát.Ennek így elvileg működnie kell és így jön ki az előző fotón látott 3200W os teljesítmény az 5400 helyett.
(#) ötfelezős válasza botesz hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Bocsánat, eme kijelentés igazságtartalma nullához tendál.
(#) ötfelezős válasza botesz hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Bocsánat, szerintem egy betét kevés lesz ahhoz.
(#) djapor96 hozzászólása Dec 15, 2014 /

A konyhánkba a konyhai felsőszekrénybe be van építve 3db 12V-os 35W teljesítményű spotlámpa. A hozzá beszerelt adapter 12V, max 105W, max 9A-t tud a secunder körön. Az adapterrel nincs is gond, csak a kijövő kábellel, ami eléggé melegszik. 0,75-ös kábel jön ki, majd ketté osztódik és az egyik ág megint ketté. Ez így üzemel kb. 4 éve. A feleségem takarításkor vette észre, hogy nagyon forróak a kábelek. Megvizsgáltam oly annyira melegszik, hogy a szigetelés már meg van merevedve rajta.

Hol a hiba? Milyen átmérőjű kábelt kellene használnom, hogy nem melegedjen? Bővebben: Link számlálója szerint, MSZ alapján elég a 0,75-ös, de a feszültségesés alapján 1,5mm-es. Akkor most melyik?
(#) djapor96 hozzászólása Dec 15, 2014 /

Ja, egyenáramú a secunder kör!
(#) kadarist válasza djapor96 hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Szia!
9A-re már illik 1,5mm2 keresztmetszetet használni.
(#) qvasz2 válasza djapor96 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Cseréld le LED-re, ötöd annyit fog fogyasztani, és nem kell újrakábelezni sem !
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
(#) proba válasza djapor96 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Számolj a rosszabbal.A közös részeket legalább cseréld le vastagabbra.(akár a 2,5mm2 sem túlzás ha teljesen ki van használva) Hamár lámpa, akkor világításra fordítsa az energiát. Ami pozitív, az égő élettartamát növeli ez az alkalmazás.
(#) Kismazsika válasza mikado hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Igen igen ismerős és igen csak meglepődtem De mindig vigyázni kell mert mindenhol vannak ezermesterek is.
(#) Sanyi74 válasza botesz hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Szia! Van köze! Olvasd el a szerződésedet.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Mármint a vékonyabb vezeték növeli az égő élettartamát.
(#) szikorapéter hozzászólása Dec 16, 2014 /

Üdv. Volna itthon egy Legrand 036 64 1000W-os távszabályozható moduláris fényerőszabályzóm. Az volna a kérdésem hogy az "A" illetve "B" csatlakozásra mit kell kötni? Már egy ideje a polcon porosodik,és nemrég elővettem,de sajnos nem tudom használni. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) rolie válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Szia! Egy francia leírást találtam, egyszerű nem világítós kapcsolót kell rákötni. 1,5 mm2-es vezetéket javasol.
(#) szikorapéter válasza rolie hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Tehát egy egysarkú sima kapcsoló,vagy nyomógomb?
(#) rolie válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Kapcsoló, de azt hittem egyértelmű lesz

Értem,és köszönöm a segítséget.
(#) elektroton válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

A fényerő szabályozóhoz nem kapcsoló kell!
Hanem nyomógomb. Egy kapcsolóval hogyan is szabályoznál, főképpen párhuzamosan kötve őket.
Nyomógomb nyomogatásával lépteti a szabályozást.
(#) proba válasza elektroton hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Az 5.ábra lefordíttatása szerint egyszerű nem világítós nyomógomb.
(#) rolie válasza elektroton hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Valóban, figyelmetlen voltam, elnézést a kérdezőtől is. A felfogásom lemaradt a nem világítós zárónál, a nyomógomb kimaradt. Az kell hozzá.
(#) elektroton válasza proba hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Nekem viszont a Legrand katalógus segített a rendelési szám beazonosításához.

Köszönöm mindenkinek a választ holnap kipróbálom,hogy működik-e még a ketyere.
(#) CsemanAttila hozzászólása Dec 18, 2014 /

Jó Estét Mindenkinek!

Van valaki aki tudna segíteni Ganz Mol28-as, olajos mágneskapcsoló bekötésében? Annyi a gondom, hogy eddig egy régi hidrofolt vezérelt. Két vezeték jött le a nyomáskapcsolóhoz. Erre szeretnék bekötni egy áramlás érzékelőt. Ez vezérelné a relét, ami indítja a szivattyút.

Arra gondoltam, hogy a Motor "V" vagy "U" pontjára kötném azt az egy vezetéket, amire a régi nyomáskapcsoló adta a feszültséget. Csak azt nem tudom, melyiken jelenik meg az áram.

Kép 1
(#) elektroton válasza CsemanAttila hozzászólására (») Dec 18, 2014 /

Elsőre itt egy eredeti bekötési ábra az olajkapcsolóról.
Idézet:
„Csak azt nem tudom, melyiken jelenik meg az áram.”

Így nehéz pontos választ adni, mit értesz az "áram" alatt, fázist?
Muszáj ragaszkodni ehhez a régi kapcsoló készülékhez? Nem volna jobb egy mai száraz mágneskapcsoló?
De azért próbálok csinálni egy rajzot hamarosan.
(#) CsemanAttila válasza elektroton hozzászólására (») Dec 19, 2014 /

Köszi szépen! Sikerült bekötni, annyi volt, hogy eddig fázis vezérelte a relét, viszont az áramlásszabályzó a nullát kapcsolgatja Cserélni nem nagyon akarom, nincs vele semmi gond, teszi a dolgát.
(#) elektroton válasza CsemanAttila hozzászólására (») Dec 19, 2014 /

Idézet:
„áramlásszabályzó a nullát kapcsolgatja”

Azért az optimálisabb volna ha a rajz szerint a fázis volna az áramlás érzékelő kapcsolt ágában, azaz a L-V között. Ugyanis e kettő pont között van a belső reléje.
(#) Gafly hozzászólása Dec 20, 2014 /

Lefényképeztem a kicsi zöld példányt
(#) szamóca válasza Gafly hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Ezen még lehetne spórolni. Túl vastag az a szigetelés, elég lenne a fele is.
(#) bakos13gab válasza Gafly hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Ilyeneket már régóta kapni. 2x használtam, de nem győzött meg.
(#) yulo5310 válasza Gafly hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Én a két csavarosba is egymás mellé rakom a szálakat,és úgy csavarozom össze!
Következő: »»   392 / 983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem