Fórum témák
» Több friss téma |
Füzet ceruza bőven elég. A probléma úgyis az lesz, hogy most kell kitalálnod, hogy több év múlva mire lesz szükséged.
Nekem a sima falú jobban bejön.
Szerintem minimum két körvezeték a szobába, egy a 230-nak egy/több meg a gyengeáramnak (LAN antenna hangfal csengő ) Mondjuk mióta minden rádiós már, a termosztát lan meg a csengő kevésbé kritikus. Amiben biztos lehetsz, valami kimarad ( különösen a konyha/fürdő ilyen, villámgyorsan áttervezik, mikor kész a villanyszerelés ) . Újra csempézendő helyre a csempe alá sem árt valami jól megválasztott helyre egy csövet berakni, aminek a vége a csempézett területen kívül van. Később csak a csempét kell átfúrni az esetleges tükör alatt, nem levésni az egészet. Mindenfelé annyi tartalék helyet kell hagyni, hogy a későbbi bővítésnek ne az legyen az akadálya. Vezérelt áram esetleg ha van, azt sem árt elvezetni, legalább a várható felhasználási helyig még ha most nem is kell.
Én is csak sima falut használok, 16-ost a legtöbb helyre. Minden 1000 W-nál nagyobb fogyasztónak ( mosógép, mosogatógép, tűzhely, mikró ) érdemes külön csövet, kismegszakítóval kialakítani.
Alapvetően kerülni kell, sokkal nehezebb vezetéket húzni bele.
Ha van türelmed és erőd, megpróbálkozhatsz symalen csővel. Én most ilyet raktam (igaz a padló alá) és álomszépen végigcsúszik rajta minden. egyedül lazán végigtoltam 6-8 méteren egy oldalról 6db 2,5-es Mcu-t. Sajnos éles kanyart nem tud.
MÜII-ből 16 cső a minimum, én 20-assal gondolkodnék, ha a sarkokban elfér a könyök. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2016
Csövezést aljzatban Symalen csővel. Oldalfalban, mennyezetben, illetve álmennyezet felett lépésálló gégecsővel ajánlott szerelni. Falon kívül szobába mini DLP-t ajánlok. Symalen csőnél MCu vezetékkel, a többi esetben MBCu kábelszerű vezetékkel. Erősáram és gyengeáram különválasztva szerelendő, azaz nem vezetjük bele a TV koax kábelt a világítás és dugalj védőcsövébe. Innentől, hogy milyen lámpatesteket, meg szerelvényeket választasz, azt már rád bízom. Egy hálószobát meg lehet csinálni minimál igényekkel, vagy magasabb igényekkel.
Ha még egyszer építkeznék, a bergmanncsövek mellé vésnék be egy kis téglát is.
Már most előre sajnálom csóri villanyászt, aki megy oda szerelni.... Részletekre nem térnék ki, csak egy példa erejéig. Betervezel neki valami vékony csövet, 100 hajlítással és 8 2,5mm2 vezetékkel...
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2016
Gégecsővel soha semmit semmikor!
Borzalom. Nem akkor, mikor dróttal együtt belefektetik a falba. Bármilyen utólagos munka majdnem lehetetlen. Ráadásul legalább kétszer olyan széles és mély vésés kell. Lakáson belül 3*1,5 vagy 3*2,5-nél több ritkán megy együtt, de még az 5*2,5 is elmegy a MüIII-as 13-as csőben. Ugyanehhez kevés a 20-as gégecső.
Csupán be kell tartani a szabályokat. Doboztól dobozig max. 2 hajlítás. Ha nem kell kanyarodni, hosszan el lehet húzni, ha van benne kanyar, max. 6 m.
Gégecsővel ajánlott? Ez elég fura ajánlás, kb. a legrosszabb megoldás.
Elég sokat szerelünk gégecsővel, nem volt gond. Persze, ahol van horonymaró... Valamint nem spórolunk vele, ha nem muszáj. Inkább belekerül még egy cső(25-ös vagy 32-es) a falba, vagy álmennyezet fölé. Jó, tervezünk is sok új épületet, vagy felújítást. Akinek nem tetszik, nyugodtan kiválthatja simafalú Mü III-al.
Na igen, a szabályok betartása a lényeg. Csak a probléma ott kezdődik, hogy sokan úgy vágnak/vágnának bele, hogy nem tudják ezeket a szabályokat. Láttam én már olyan házat becsövezve, ahol a hangszóróknak a helyére, kiállt a tulaj, fél méteren 8 kanyarral
6-os válaszfalba...
Ha már csövezés. A mellékelt szerszámot ismeri valaki?
Hát hogyne ismerné
Na jó, valaki biztos, de innen valaki?
Tipp: bergmann cső hajlító?
(Nem vagyok villanyszerelő...)
Pedig akkor sem.
Kendre viszont telibe találta. Ezzel hajlították több lépésben a régi bergmann csöveket. Múltkor kaptam őket, több méret is van. Így használták. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2016
Pontosan!
Ismertem ezt a szerszámot, csak gondoltam, hogy bedobom most a kérdést, nem sokan ismerhetik ma már ezeket a szerszámokat. Használni én sem használtam ilyet soha. Azon jár az agyam mindig amikor rájuk nézek, hogy mire tudnám használni őket. Sajnos elég célspecifikus szerszám. Másfajta csövek hajlítására alkalmatlan, ma pedig már a "berman" cső (ahogyan itt mondják) nincs használva. Nem voltak rosszak, mert padláson, gerendán vezetve az egér nem tudta megrágni a kábelt, viszont a kátránypapíros belseje miatt nyáron pokol volt vele dolgozni.
Valamikor a '60-as években vezetékezte át anyám nagybátyja a házunkat. Kicserélte a sima kátránypapír csöveket horganyzott lemez burkolatúra. No meg a beszövött gumiszigetelésű drótokat műanyagra. Voltak helyek, ahol porcelán babákon ment a két szál az eresz alatt. Kisiskolásként láttam az egészet. Nem ez ösztökélt arra, hogy villanyszerelő legyek.
Ezt a szerszámot nem ismertem, ma is tanultam valami újat ! Ma is érdemes volt felkelnem !
Egy háznál találtam bontás közben egy porcelán könyököt, gyorsan meg is mentettem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |