Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Az eddigi legjobb (No1 !)esetem ; Mályiban a melegvizhőcserélős szivattyú állomás =kazánház! (igen vizüzemű kazánház !) Ha kigyulladna ,akkor oltóviztartály szükséges mellé ! (800m3 ! ) Ezt határozatban el is rendelte a "méltóságos Hivatal !" Évente járnak ellenőrizni! Tehát vannak kétségeim a szabályokkal kapcsolatban és az alkalmazókkal is. Idézet: „,a 3 fázisú hálózat eddig ismeretlen volt nekem.” A 3 fázis jó szétosztása a terhelésre, inkább ez fog talán gondot okozni. A 3 x20A-ert kell jól szétosztani úgy, hogy ne okozzál aszimmetrikus terhelést és lakószobákba ne vezessél be 3 fázist feleslegesen, fázis zárlat se legyen.
Kigyulladhatnak a motorok (szivattyúállomás), miközben a csövekből nem folyik ki a víz?
Magyarországon vannak olyan helyek, ahol a víz metántartalma elég magas. Volt olyan, hogy a gömbalakú víztorony felrobbant, kinyílt, mint a tubarózsa. Gondolom ezért a nagy elővigyázatosság, bár nem tudom mit segít ezen az oltóvíztartály.
Igazából két éve problémamentesen működik, de most olvasgattam a hálózatokról, ezért gondoltam megkérdezem nálam okosabbaktól:
Adott egy csőkút a világ végén, ahova egy háromeres földkábelen lett kiépítve a 3f, nulla nélkül. A 3f csőszivattyú nem is igényelt N-át csak 3 fázist és földelést. A motorindító és a 3f mágneskapcsoló N vezetékei a földelésre lettek közösítve. A FI a motorindító és a szivattyú közé lett bekötve, így a földbe kötött N nem zavar be. A földelés egy 5 méteres szonda, ami -3 méterről indul lefelé. A kérdésem, hogy van-e valamilyen gond ezzel? Főleg abból a szempontból, hogy a N nincs összeköttetésben a hálózattal. (Nem mintha folyna áram a N-n a 3f motor üzeme közben...) Köszi: Shakes
Szerintem ezzel egy gond van, feltetted a kérdést. A választ tudod nem szabályos. Ami biztos, évek óta működik, és ezért a tulaj 90% nem fogja lecserélni 5 eres kábelre a jelenlegit. Esetleg motorindítóból nem volt valami 400V-os? Működéstanilag lehet szépítene az áramkörön....Legalább a földelőszondának megmaradna csak a hibaáram elvezetés és nem kellene fogyasztót is működtetnie...
Tekintve, hogy ez egy tanyához tartozó föld végébe fúrt kút, több száz méter kábel lecseréléséről lenne szó, ami anyagilag kivitelezhetetlen. Már a 3x4-es NYY is egy vagyon volt. A motorindító 400V-os Schneider, de a N ebből is a földszondába van bekötve.
Hogy szabálytalan, az nem volt kérdés. A kérdésem arra vonatkozott, hogy mivel a 3 fázis adott pillanati áramerősségének összege 0, nincs szükség N vezetékre, azon áram amúgy sem folyna, tehát eltekintve a szabálytalanságtól, milyen tényleges problémát okozhat egy így felépített áramkör? Főleg annak a ténynek a tudatában, hogy magán a szivattyún nincs N bekötési lehetőség, az 4 vezetékkel (L1,L2,L3,föld) rendelkezik csupán és ez egy modern IBO szivattyú.
Szia!
Mivel a vezérlés is fogyasztó ,az meg nem működhet a földelésről. Tehát itt a vége! --A többi csak fényesités +cukormáz. Ilyen helyen lehetett régen találkoznin csengővezetékkel,meg TV szalagkábellel , mert az olcsóbb ! Lehetett volna 3 eres vagy akár 2 eres kábel is Egy jó kis test zárlat után is igy fogsz nyilatkozni?(szivattyúnál gyakori a szimmering meghibásodása ) Mert a vizvezeték szépen szétviszi a hiba feszültséget. A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2022
T! Atis57!
Mikor volt,vagy volt-e egyáltalán vízgáz-elemzés? Van-e erről szakértői jegyzőkönyv?Békés megyében pl. elég gázosak a vizek.Rb. zóna, zónatérkép van-e? Ez a fő kérdés.
Semmilyen fényezés nincs. Tények részletezése van, meg kérdésfeltevés. Egyébként a csőszivattyúban a motor és az összes csatlakozás olajban úszik, tehát a szimering meghibásodása esetén sincs zárlat, de ha mégis lenne, akkor a FI leold.
A tény az, hogy a vezérlés is két éve működik a földelésről, a kérdés az, hogy mi történhet? A történethez az is hozzá tartozik, hogy a kútszivattyú semmilyen összeköttetésben nincs a vízvezetékrendszerrel, csak IBC tartályt tölt. Idézet: „kérdés az, hogy mi történhet?” A nullának használt földelés hibája esetén az egyfázisú fogyasztó simán áram alá teszi a szivattyú burkolatát. A firelé meg rossz esetben vállat von. Aztán a tulaj meg táncraperdül a subbass (50 Hz) ritmusára.
Mielőtt még elfajulnának a dolgok, létezik ( talán még az apróban is ) 400/24 voltos trafó. Az AC24V meg minden segédáramkört meg tud táplálni, mágneskapcsoló, stb.
Szia!
Ez távfűtési kiemelő-vissza sajtoló szivattyúház. Teljesen zárt kör. A nyomás-áramlás értékeket precizen tartják, ne legyen vizkó stb. kiválás.
Ez egyértelmű, ha lenne egyfázisú fogyasztó rajta, annak a földelt felületein áram folyna, de ahogy többször írtam, itt egy 3f szivattyú van rajta és a vezérlők is mind 3f. A motorvédő/indító-nak ugye pont az a lényege, hogy ha bármelyik fázison áramkimaradás van, akkor megszakítsa a másik kettőt is.
Kimérve egyébként, az indítás után már nem folyik áram a (föld)nullán, ami logikus is, tekintve a fázisok 120° fokos különbségét és azt a tényt, hogy egy kiegyensúlyozott 3f fogyasztóról van szó. Mindezt, valamint azt a tényt is figyelembe véve, hogy a N egyébként a trafónál és a villanyóránál is le van földelve, a szabálytalanság tényén kívül más, a hálózat szempontjából érdekes probléma ezidáig nem merült fel. Idézet: „motorindító 400V-os Schneider, de a N ebből is a földszondába van bekötve.” Vs. Idézet: „ahogy többször írtam, itt egy 3f szivattyú van rajta és a vezérlők is mind 3f.” Most akkor használ nullát, vagy sem? Idézet: „Most akkor használ nullát, vagy sem?” Elhanyagolható mértékben és ideig. Továbbá nincs földelt, szigeteletlen felülete. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2022
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem az pedig az lenne hogy szabályos és megengedett e a mérőóra dobozába kismegszakító dobozt tenni ?? Köszönöm a segítséget előre is!
Mármint a fali faszekrénybe? Persze, lehet. Csak a mérőt nem szabad piszkálni (felerősítés, plomba, méretlen vezeték).
Szia a főmérő után kötelező rögtön a biztosíték. Ezzel véded az elmenő kábelt egy esetleges zárlat esetén. Az elosztódoboz nem biztos hogy ott van az lehet messzebb is, ott megint biztosíték, aztán lehet szétosztani a hálózatot, minden körre külön biztosíték. Tőlem kértek olyat hogy minden szobára avilágításra és a konnektorokra legyen külön bizti, és a légkondikra megint..... Villanyóra, ÉV, aztán a házban központi szekrény.... Hát mit mondjak szerintem Paks egyszerűbb lett volna.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2022
60nm lakás ,némi melléképület ...
Sziasztok!
Olyan kalapsínes 230V vezérlőfeszültségű monostabil relét keresek, mely egy 1,2kW fogyasztású kis vízmelegítőt fog kapcsolni. Ha létezik ilyen egyszerű feladatra célhardver, mi a típusa?
Keress rá a 10A relé-re, nagyon sok találat jön be..
kanlux kontaktor De, ha már itt vagyunk: a hestore-ban is vannak ilyen cuccok és biztosan segítenek is... Az fontos, hogy minimum 2 áramkörös legyen! Mivel le kell választani mindkét felét kikapcsolt állapotban. A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2022
Van ilyen bőven, kb. a sarki fűszeres kategória. Pl.: Bővebben: Link.
Na ez pl, pedig a legkisebb itt...
https://www.hestore.hu/prod_10040133.html
Köszönöm a segítséget akkor nem lessz baj ha a mérő óra fadobozába beépítem a kismegszakító dobozt.
Ez a Kanlux eléggé olcsó, merjem venni vajon?
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2022
Sajnos nem ismerem.
A mérőszekrény fadobozába TILOS beépíteni az említett elosztótáblát.Az MSZ 447:2019 szabvány 3.9.2.3.pontja ezt írja: "FELHASZNÁLÓI MÉRT FŐELOSZTÓ: a mért felhasználói hálózat részét képező,ennek a fogyasztásmérő-berendezés utáni első elosztására és az egyes áramkörökbe iktatott túláramvédelmi készülékek, és egyéb(pl:túlfeszültség-védelmi,áramütés elleni védelmi)eszközök elhelyezésére szolgáló elosztó."
Továbbá a 40/2017(XII.4.)NGM rendeletben előírtakat kell alkalmazni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |