Fórum témák
» Több friss téma |
Szia,
rengeteg takarékos meg ledes izzó van különböző lámpákban, de gondolom nem ezekről van szó, mert maga a lámpatest választja el a földet az izzók bármelyik pólusától. Ledes tápegység két helyen van, egyik közvetlenül egy kapcsoló után, ahol nincs is bekötve a föld, a másik egy lámpatest belsejében - ott valószínűleg be van, de egy hasonló tápot megnéztem most és semmi kapcsolat nincs a föld-betáp között. Így is bezavarhat?
Ebben lehet igazad, mert az egyikből egy kék megy a másik irányába, oda viszont kettő érkezik
![]()
csavarok
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2023
Van nálad másik tarifás mérő is ? Amennyiben két különböző nulla össze van kötve, a Fi relé akkor is leold.
Szia! Amiket leválasztasz hibásnak vélt nullákat olyankor milyen fogyasztók nem működnek? Egyszerre csak az egyiket kellene leválasztani és abbn az áramkörben vizsgálódni és nem méréssel hanem belenézni a kötési pontok helyére.
![]()
Köszi az ötletet. Jobb oldali dobozban: ha simán kihúzom a jelzett kéket az elosztóból, a földszinti dugaljak nem működnek (egyik sem, semennyire). Ha hozok a helyére a másik dobozból nullát az elosztóba, akkor működik minden a kikötött vezeték mellett.
Bal oldali dobozban: ha simán kihúzom, a földszinten bármelyik lámpa felvillanás után levágja a FI-t. Ha hozok az elosztóba a másik dobozból nullát (másik kábel is közben visszakötve), akkor is ugyanúgy. Tehát a bal oldaliban az a nulla lehet, ami innen megy tovább az összes lámpa felé, és valahol nyilván a földön keresztül nullázódik (és a kihúzása után valószínű azért nem találtam máshol N-PE zárlatot, mert még nem szedtem szét az összes dobozt a földszinten). A jobb oldaliban meg az, ami a fsz. dugaljakat a szekrénnyel kötné össze (itt viszont nem nagyon van más doboz útközben ![]() ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2023
Sziasztok!
DATCON DT530 műszerről van valakinek infoja? Nekem a Google a barátom, de most nem segített...
Vedd fel a kapcsolatot a gyártóval! Hazai.
Idézet: „egyetlen kör vágta le következetesen a FI-t, a földszinti világítás.” Idézet: „Ha ezeket kihagyom és a helyüket a két dobozban összekötöm egy külső vezetékkel, akkor az egész földszinten bármelyik világítás levágja a FI-t egy felvillanás után (pont mintha a földre kerülne a kimenet), plusz nem mennek a konyhai konnektorok” Én arra gondolok, hogy a világítás a konektorokról van leágaztatva de a hiba szerintem leget a konektorok valamelyikében, mert amikor a kapcsolószálak valamelyike használja ezt az áramkört, az valahol a konektoroknál kapcsolatba kerül a földeléssel. Az is lehet, hogy a világítás kapcsolóinak valamelyike a saját dobozában összezár a rögzítőkörömmel az ott átvitt földelés szálával. Ha a konektorokat "jóra" kötöd azaz nem old le az FI és csatlakoztatsz bele egy földelt fogyasztót, akkor is fenn marad az FI? .... mert akkor már csak a világítás marad. ![]() Idézet: „Ha a konektorokat "jóra" kötöd azaz nem old le az FI és csatlakoztatsz bele egy földelt fogyasztót, akkor is fenn marad az FI?” Hát naná, eleve a megúszós módszert használtam végig, szóval semmit nem húztam ki a dugaljakból a teszt alatt, így szépen elindult a hűtő meg a többi a visszakapcsolt árammal. Eljutottam addig, hogy egyetlen körre szűkült a hiba, az egyik elosztódobozból az összeérő PE-N már csak egy lámpához megy (aminek a bekötését már az első körben megnéztem, szóval nem ott van a hiba, hanem valahol útközben, de másik dobozt nem találtam, és a kapcsolón csak a fázis megy keresztül). A csillárral megbeszéltem, hogy nem lesz zárlatos, aztán lekötöttem ennek a körnek a földjét a doboznál, és örültem ![]() ![]()
A teszt gombra reagálásából csak akkor szabad az ÁVK egészségi állapotára következtetni, ha az összes elmenő ki van kötve.
Nos,a Lidl nem kapkodja el a garancia kérdést)pedig korábban nagyon jó véleménnyel voltam róluk),így ma.elmentem a szerszámoutletbe,és bevásároltam horonymaróból.
Hikoki CM5. Megegyezik a Metabo MF40-nel. Holnap főpróba.
Lehet kivülről szemre egyezik, belül meg feleakkora motor csücsül. Múltkor szétszedtem egy leégett noname flex-et, benne tökmag motor, csoda hogy forgott valaha terheléssel...
Sziasztok!
Az mennyire szabványos, ha egy több eres (pl 5 ér) kábelen viszek 220 V-ot, és 24 V DC-t is?
Szia
Én úgy tudom szabálytalan, sőt közös csőben sem lehetnek, nem hogy egy kábelben...
Szigorúan tilos!
Az MSZ HD 60364-4-41:2018 szabvány 414.4szakasza a következőket írja:"A SELV és PELV-áramkörök (DC max:120V, AC max:50V) vezetékrendszereinek védőelkülönítését más áramkörök,legalább alapszigetelésű aktív részeitől a következő elrendezések egyikével lehet biztosítani.
-A SELV és PELV áramkörök vezetőinek az alapszigetelésen túl legyen nemfémes köpenye vagy legyenek szigetelő burkolattal körülvéve; -A SELV és PELV áramkörök vezetői legyenek földelt fémköpennyel vagy földelt fémárnyékolással elkülönítve az I-es sávnál nagyobb feszültségű áramkörök vezetőitől; -I-es sávnál nagyobb feszültségű áramkörök vezetői lehetnek ugyanabban a többerű vezetékben vagy más vezetékcsoportban is, ha a SELV és a PELV-áramkörök vezetői az abban előforduló feszültségre vannak szigetelve; -más áramkörök vezetékrendszerei feleljenek meg a fenti szabvány 412.241 szakasznak; -fizikai elkülönítés alkalmazásával." Továbbá előírás még a színjelölés:MSZ HD 60364-5-51:2010 szabvány 514.3.Z2 szakasza szerint, a fázisvezető színe: barna,fekete,szürke; a nullavezető:kék; a védővezető színe zöld/sárga legyen, teljes hosszában.
A 24V-ot szállító vezetéknek is kell a 230V-os szigetelés, tehát megfelelö kálbelt kell választanod, akkor mehetnek egy csöben, én így tudom.
Még annyit,hogy a vezetékek túlterhelés-elleni védelméről is gondoskodni kell.
5 erű vezetékre gondoltam, erenként 230 V szigeteléssel. 1. ér fázis, 2. ér nulla, 3. ér védőföld, 4. ér +24 V, 5. ér a 24 V táp testje.
Fizikailag nyilván tökéletesen működik, de szabványos?
Szerintem, ha a 24 voltos rendszer is I. érintésvédelmi osztályban üzemel, mint a 230 voltos, mehet együtt.
Nem szabványos. Egyneműnek kellene lennie a feszültségszinteknek. Ráadásul igazodni kell a kábel tulajdonságaihoz is. Ha például egy CAT5 kábelen 24V-ot viszel, az rendben van, mert 60V-os a szigetelése. Sok helyen sajnos olyannal is találkoztam, hogy 230V-os zónaszelep mozgatókhoz is CAT5 kábelt húztak, mondván, hogy csak 2W. Csak éppen a szigetelése nem arra van méretezve. Ahogyan nem mindegy, hogy az adott kábel 300, 500, vagy éppen 1000V-os szigetelésű. Hiába van egy YSLY kábeled például 12 érrel, Ha már van rajta 230V-os áramköröd, akkor már nem vihetsz rajta 24V-os áramkört. De ha ugyanezen az YSLY kábelen már van 24V-os áramköröd, akkor 230V-ot nem vihetsz rajta. Sőt még egy berendezésen belül sem mindegy, hogy hol használsz 230V-os vagy 24V-os áramkört, mert jól megkülönböztethető módon el kell tudni különíteni egymástól. Az még nagyobb perverzió, ha az egyik AC a másik DC áramkör.
Arról nem is beszélve, hogy a parhuzamosan kis távolságra lévő kábelek közt a kapacitásuk miatt megemelkedhet a feszültség.
Szerintem annyival kiegészítve, mindkét áramkör érintésvédelmének a magasabb feszültségű rész szabályainak meg kell felelni.. Tehát a 24V os részt is mindenhol a 230V szabályai szerint kell szigetelni, nem csak a kábelben.
Bocs, ezek helytelen megállapítások. A szabvány valahogy így szól:
528.1.1. Azonos kábel- vagy vezetékrendszerben nem lehet együtt I-es és II-es feszültségsávba tartozó áramkör, csak akkor, ha minden kábel vagy vezeték a jelen lévő legnagyobb feszültségre van szigetelve vagy ha a következő megoldások közül valamelyik teljesül: – a többerű kábel vagy vezeték minden vezetője a kábelben vagy vezetékben jelen lévő legnagyobb feszültségre van szigetelve; vagy – a kábelek vagy vezetékek a rendszerfeszültségükre vannak szigetelve és a vezeték-profilcső vagy vezetékcsatorna-rendszer külön rekeszében vannak elhelyezve; vagy – külön védőcsőrendszer használata. Azért fogalmaztam úgy, hogy valahogy, mert ez egy régebbi kiadás szövege, a ma érvényes kiadás csak angolul van kiadva, a lényeg ugyanaz. Kovidivi és Tóthgyula már leírta 4 napja. A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2023
A kapacitív feszültségosztó inkább csak zavart kelt, áramütésveszélyt legfeljebb ipartelep mértekben okoz.
Van egy fázisú 230 V-os elektromos, fűtőszálás 2000 W-os fűtőtestem. A hálózati kábelét megrágta valami. Szerencsére cserélhető. Egy sorkapocssal csatlakozik be a három kábel. Tehát a kábel könnyen cserélhető. Van ilyen kábelem. Azonban a bemenő vezetéken sárgaréz csupasz érvéghüvelyek vannak felszerelve. Ilyennek nekem nincsenek.
Ha sima "ezüstszìnű" érvéghüvelyeket raknék a sárgarezek helyett, akkor azzal rosszat csinálnénk? A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2023
Az is réz, csak ónozva van. Használhatod nyugodtan.
Köszönöm!
![]() Ha aranyozva lenne bajba lennénk. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |