Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   943 / 985
(#) xeri válasza VIM hozzászólására (») Szept 17, 2023 /

Szia,
rengeteg takarékos meg ledes izzó van különböző lámpákban, de gondolom nem ezekről van szó, mert maga a lámpatest választja el a földet az izzók bármelyik pólusától. Ledes tápegység két helyen van, egyik közvetlenül egy kapcsoló után, ahol nincs is bekötve a föld, a másik egy lámpatest belsejében - ott valószínűleg be van, de egy hasonló tápot megnéztem most és semmi kapcsolat nincs a föld-betáp között. Így is bezavarhat?
(#) xeri válasza proba hozzászólására (») Szept 17, 2023 /

Ebben lehet igazad, mert az egyikből egy kék megy a másik irányába, oda viszont kettő érkezik de az mégis jelenthet valamit, hogy ha a két dobozban a két gyanús vezetéket leválasztom a többitől, akkor máshol nem találok olyan nullát, ami a földdel rövidzárt mutatna (beleértve a villanyszekrényben eredetileg talált kék szálat, meg a többi elosztódobozban korábban jelző csomópontokat is) - ha meg visszakötöm valamelyiket, akkor igen. Holnap megrángatom őket jobban, hátha jutok valamire.
(#) Sany77 válasza kumpl hozzászólására (») Szept 19, 2023 / 1

csavarok
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2023
(#) gyuszo válasza xeri hozzászólására (») Szept 23, 2023 /

Van nálad másik tarifás mérő is ? Amennyiben két különböző nulla össze van kötve, a Fi relé akkor is leold.
(#) xeri válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

Nincs, csak 1 óra van.
(#) VIM válasza xeri hozzászólására (») Szept 24, 2023 /

Szia! Amiket leválasztasz hibásnak vélt nullákat olyankor milyen fogyasztók nem működnek? Egyszerre csak az egyiket kellene leválasztani és abbn az áramkörben vizsgálódni és nem méréssel hanem belenézni a kötési pontok helyére.
(#) xeri válasza VIM hozzászólására (») Szept 25, 2023 /

Köszi az ötletet. Jobb oldali dobozban: ha simán kihúzom a jelzett kéket az elosztóból, a földszinti dugaljak nem működnek (egyik sem, semennyire). Ha hozok a helyére a másik dobozból nullát az elosztóba, akkor működik minden a kikötött vezeték mellett.
Bal oldali dobozban: ha simán kihúzom, a földszinten bármelyik lámpa felvillanás után levágja a FI-t. Ha hozok az elosztóba a másik dobozból nullát (másik kábel is közben visszakötve), akkor is ugyanúgy.
Tehát a bal oldaliban az a nulla lehet, ami innen megy tovább az összes lámpa felé, és valahol nyilván a földön keresztül nullázódik (és a kihúzása után valószínű azért nem találtam máshol N-PE zárlatot, mert még nem szedtem szét az összes dobozt a földszinten). A jobb oldaliban meg az, ami a fsz. dugaljakat a szekrénnyel kötné össze (itt viszont nem nagyon van más doboz útközben ) bár ezek a megállapítások némileg ellentmondanak a korábbiaknak , azért csak szűkül kicsit a kör (sajnos az időm is )
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2023
(#) Kovács Tibor hozzászólása Szept 25, 2023 /

Sziasztok!
DATCON DT530 műszerről van valakinek infoja?
Nekem a Google a barátom, de most nem segített...

adatlap.jpg

(#) erbe válasza Kovács Tibor hozzászólására (») Szept 25, 2023 /

Vedd fel a kapcsolatot a gyártóval! Hazai.
(#) VIM válasza xeri hozzászólására (») Szept 25, 2023 /

Idézet:
„egyetlen kör vágta le következetesen a FI-t, a földszinti világítás.”

Idézet:
„Ha ezeket kihagyom és a helyüket a két dobozban összekötöm egy külső vezetékkel, akkor az egész földszinten bármelyik világítás levágja a FI-t egy felvillanás után (pont mintha a földre kerülne a kimenet), plusz nem mennek a konyhai konnektorok”

Én arra gondolok, hogy a világítás a konektorokról van leágaztatva de a hiba szerintem leget a konektorok valamelyikében, mert amikor a kapcsolószálak valamelyike használja ezt az áramkört, az valahol a konektoroknál kapcsolatba kerül a földeléssel. Az is lehet, hogy a világítás kapcsolóinak valamelyike a saját dobozában összezár a rögzítőkörömmel az ott átvitt földelés szálával.
Ha a konektorokat "jóra" kötöd azaz nem old le az FI és csatlakoztatsz bele egy földelt fogyasztót, akkor is fenn marad az FI? .... mert akkor már csak a világítás marad.
(#) xeri válasza VIM hozzászólására (») Szept 26, 2023 /

Idézet:
„Ha a konektorokat "jóra" kötöd azaz nem old le az FI és csatlakoztatsz bele egy földelt fogyasztót, akkor is fenn marad az FI?”

Hát naná, eleve a megúszós módszert használtam végig, szóval semmit nem húztam ki a dugaljakból a teszt alatt, így szépen elindult a hűtő meg a többi a visszakapcsolt árammal.

Eljutottam addig, hogy egyetlen körre szűkült a hiba, az egyik elosztódobozból az összeérő PE-N már csak egy lámpához megy (aminek a bekötését már az első körben megnéztem, szóval nem ott van a hiba, hanem valahol útközben, de másik dobozt nem találtam, és a kapcsolón csak a fázis megy keresztül). A csillárral megbeszéltem, hogy nem lesz zárlatos, aztán lekötöttem ennek a körnek a földjét a doboznál, és örültem kb. 10 percig, mert a szárítógép elindulása úgy vágta le a FI-t, hogy még akkor is csak huszadikra tudtam visszanyomni, amikor már az összes biztosítékot rég lekapcsoltam. És nagyon úgy néz ki, hogy a relé megadta magát, mert a Teszt gombra azóta nem reagál, így végül kikötöttem a helyéről és nézek majd másikat. Szóval lett is hepiend meg nem is, mint a mesében
(#) ötfelezős válasza xeri hozzászólására (») Szept 27, 2023 /

A teszt gombra reagálásából csak akkor szabad az ÁVK egészségi állapotára következtetni, ha az összes elmenő ki van kötve.
(#) BarnaPili válasza BarnaPili hozzászólására (») Szept 27, 2023 /

Nos,a Lidl nem kapkodja el a garancia kérdést)pedig korábban nagyon jó véleménnyel voltam róluk),így ma.elmentem a szerszámoutletbe,és bevásároltam horonymaróból.
Hikoki CM5. Megegyezik a Metabo MF40-nel.
Holnap főpróba.
(#) pipi válasza BarnaPili hozzászólására (») Szept 27, 2023 /

Lehet kivülről szemre egyezik, belül meg feleakkora motor csücsül. Múltkor szétszedtem egy leégett noname flex-et, benne tökmag motor, csoda hogy forgott valaha terheléssel...
(#) Villanymozdony hozzászólása Okt 5, 2023 /

Sziasztok!
Az mennyire szabványos, ha egy több eres (pl 5 ér) kábelen viszek 220 V-ot, és 24 V DC-t is?
(#) Tomi20 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 5, 2023 / 2

Szia

Én úgy tudom szabálytalan, sőt közös csőben sem lehetnek, nem hogy egy kábelben...
(#) pcsoma válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 5, 2023 / 2

Szigorúan tilos!
(#) tothgyula válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 5, 2023 / 1

Az MSZ HD 60364-4-41:2018 szabvány 414.4szakasza a következőket írja:"A SELV és PELV-áramkörök (DC max:120V, AC max:50V) vezetékrendszereinek védőelkülönítését más áramkörök,legalább alapszigetelésű aktív részeitől a következő elrendezések egyikével lehet biztosítani.
-A SELV és PELV áramkörök vezetőinek az alapszigetelésen túl legyen nemfémes köpenye vagy legyenek szigetelő burkolattal körülvéve;
-A SELV és PELV áramkörök vezetői legyenek földelt fémköpennyel vagy földelt fémárnyékolással elkülönítve az I-es sávnál nagyobb feszültségű áramkörök vezetőitől;
-I-es sávnál nagyobb feszültségű áramkörök vezetői lehetnek ugyanabban a többerű vezetékben vagy más vezetékcsoportban is, ha a SELV és a PELV-áramkörök vezetői az abban előforduló feszültségre vannak szigetelve;
-más áramkörök vezetékrendszerei feleljenek meg a fenti szabvány 412.241 szakasznak;
-fizikai elkülönítés alkalmazásával."
Továbbá előírás még a színjelölés:MSZ HD 60364-5-51:2010 szabvány 514.3.Z2 szakasza szerint, a fázisvezető színe: barna,fekete,szürke; a nullavezető:kék; a védővezető színe zöld/sárga legyen, teljes hosszában.
(#) Kovidivi válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 5, 2023 /

A 24V-ot szállító vezetéknek is kell a 230V-os szigetelés, tehát megfelelö kálbelt kell választanod, akkor mehetnek egy csöben, én így tudom.
(#) tothgyula válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 6, 2023 / 1

Még annyit,hogy a vezetékek túlterhelés-elleni védelméről is gondoskodni kell.
(#) Villanymozdony válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 8, 2023 /

5 erű vezetékre gondoltam, erenként 230 V szigeteléssel. 1. ér fázis, 2. ér nulla, 3. ér védőföld, 4. ér +24 V, 5. ér a 24 V táp testje.
Fizikailag nyilván tökéletesen működik, de szabványos?
(#) gg630504 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 9, 2023 /

Szerintem, ha a 24 voltos rendszer is I. érintésvédelmi osztályban üzemel, mint a 230 voltos, mehet együtt.
(#) kameleon2 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 9, 2023 /

Nem szabványos. Egyneműnek kellene lennie a feszültségszinteknek. Ráadásul igazodni kell a kábel tulajdonságaihoz is. Ha például egy CAT5 kábelen 24V-ot viszel, az rendben van, mert 60V-os a szigetelése. Sok helyen sajnos olyannal is találkoztam, hogy 230V-os zónaszelep mozgatókhoz is CAT5 kábelt húztak, mondván, hogy csak 2W. Csak éppen a szigetelése nem arra van méretezve. Ahogyan nem mindegy, hogy az adott kábel 300, 500, vagy éppen 1000V-os szigetelésű. Hiába van egy YSLY kábeled például 12 érrel, Ha már van rajta 230V-os áramköröd, akkor már nem vihetsz rajta 24V-os áramkört. De ha ugyanezen az YSLY kábelen már van 24V-os áramköröd, akkor 230V-ot nem vihetsz rajta. Sőt még egy berendezésen belül sem mindegy, hogy hol használsz 230V-os vagy 24V-os áramkört, mert jól megkülönböztethető módon el kell tudni különíteni egymástól. Az még nagyobb perverzió, ha az egyik AC a másik DC áramkör.
(#) Tomi20 válasza Villanymozdony hozzászólására (») Okt 9, 2023 / 1

Arról nem is beszélve, hogy a parhuzamosan kis távolságra lévő kábelek közt a kapacitásuk miatt megemelkedhet a feszültség.
(#) proba válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 9, 2023 / 1

Szerintem annyival kiegészítve, mindkét áramkör érintésvédelmének a magasabb feszültségű rész szabályainak meg kell felelni.. Tehát a 24V os részt is mindenhol a 230V szabályai szerint kell szigetelni, nem csak a kábelben.
(#) ötfelezős válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 9, 2023 /

Bocs, ezek helytelen megállapítások. A szabvány valahogy így szól:
528.1.1. Azonos kábel- vagy vezetékrendszerben nem lehet együtt I-es és II-es feszültségsávba tartozó áramkör, csak akkor, ha minden kábel vagy vezeték a jelen lévő legnagyobb feszültségre van szigetelve vagy ha a következő megoldások közül valamelyik teljesül:
– a többerű kábel vagy vezeték minden vezetője a kábelben vagy vezetékben jelen lévő legnagyobb feszültségre van szigetelve; vagy
– a kábelek vagy vezetékek a rendszerfeszültségükre vannak szigetelve és a vezeték-profilcső vagy vezetékcsatorna-rendszer külön rekeszében vannak elhelyezve; vagy
– külön védőcsőrendszer használata.

Azért fogalmaztam úgy, hogy valahogy, mert ez egy régebbi kiadás szövege, a ma érvényes kiadás csak angolul van kiadva, a lényeg ugyanaz.
Kovidivi és Tóthgyula már leírta 4 napja.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2023
(#) ötfelezős válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 9, 2023 /

A kapacitív feszültségosztó inkább csak zavart kelt, áramütésveszélyt legfeljebb ipartelep mértekben okoz.
(#) sany hozzászólása Okt 10, 2023 /

Van egy fázisú 230 V-os elektromos, fűtőszálás 2000 W-os fűtőtestem. A hálózati kábelét megrágta valami. Szerencsére cserélhető. Egy sorkapocssal csatlakozik be a három kábel. Tehát a kábel könnyen cserélhető. Van ilyen kábelem. Azonban a bemenő vezetéken sárgaréz csupasz érvéghüvelyek vannak felszerelve. Ilyennek nekem nincsenek.
Ha sima "ezüstszìnű" érvéghüvelyeket raknék a sárgarezek helyett, akkor azzal rosszat csinálnénk?
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2023
(#) Bakman válasza sany hozzászólására (») Okt 10, 2023 / 1

Az is réz, csak ónozva van. Használhatod nyugodtan.
(#) sany válasza Bakman hozzászólására (») Okt 10, 2023 /

Köszönöm!
Ha aranyozva lenne bajba lennénk.
Következő: »»   943 / 985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem