Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem valami itt hibádzik. Tegyük fel, hogy ismeretlenül nyúlsz egy másik kolléga által így kialakított rendszerhez. Például egy YSLY kábel esetén. Látod, hogy 24V-os áramkör van rákötve, mert éppen azzal foglalkozol, majd gyanútlanul megfogsz egy másik eret, ami pont ugyanolyan színű, pont ugyanolyan szigetelésű, pont olyan keresztmetszetű, csak éppen jól megráz, mert nem különíthető el egyértelműen a másiktól. Maximum az egyiken 1-es, a másikon 2-es szám van. Ezért nem értem például a DALI világítástechnikát sem a szabvány oldaláról, illetve az életvédelem oldaláról. Ott is 18-22V-os vezérlőfeszültség van 230V mellett. A rendszer toleráns ugyan a 230V-al, de ez téged nem fog megvédeni egy életveszélyes áramütéstől, amit nem hinném, hogy a szabvány támogatna. Ennek nekem is jobban utána kell néznem, mert valami itt nagyon kimaradt.
Bocsánat, ha hülyeséget írok, de szerintem a villamos szereléseknél nem "látom", hogy ott 24V van, hanem mérem. Ha nem tudom feszültségmentesíteni a javítandó készüléket, nem fogdosok vezetékeket, előbb mérek. Feszültség alatti munkavégzés: FAM vizsga. FAM nélkül csak ellenőrző mérések történhetnek, javítás nem. Feszültség alatt kb az izzócsere, és régen a Db betét csere volt lehetséges, de az is fesz alatt, terheletlen állapotban.
Tehát ha valaki kinyit egy zárt villamos készüléket, és ott áramütés éri... Bár tudom a szabvány előír sok mindent, hogy hülyebiztosak legyenek a dolgok. Fel kell matricázni: Vigyázz idegen feszültség. Valahol fentebb olvastam, hogy " Sőt még egy berendezésen belül sem mindegy, hogy hol használsz 230V-os vagy 24V-os áramkört, mert jól megkülönböztethető módon el kell tudni különíteni egymástól." Sok gyári kivitelű készüléknél nincs még színjelölés sem. Minden fekete. Csak az adattáblán van feltüntetve, hogy: Betáplálás 3x380V 50Hz Működtető feszültség 24VAC például. Bár másik "soknál" valóban használnak szép színes vezetékeket.
Pedig ez legalább 77 óta benne volt az MSZ 1600-ban, és 86 óta az MSZ 172-ben is.
Azonban két témakört mixeltél össze, az egyik a hálózat, a másik a gép. Ezek mindig is külön szabványok voltak.
"FAM nélkül csak ellenőrző mérések történhetnek, javítás nem."
Ez igaz lesz novembertől, mivel hatályba lép az új biztonsági rendelet, mely szerint az egyszerű műveleteken kívül minden fesz alatti tevékenység az új FAM szabályzat alá tartozik, de eddig és ma ez még nem igaz.
Sziasztok!
A Csatári mérőszekrényeinek típusszámában van egy ilyen: M63.80A. Ez mit jelent? Nem az "M"-re vagy a "A"-ra vagyok kíváncsi, hanem a "63.80"-ra. Másik fórumon is feltettem a kérdésem a szakiknak, de nem jött nekem elfogadható válasz. Ilyen válasz jött: "használható 60Amperre is és 80Amperre is" . Igen, meg 25-re, 32-re, meg 50-re, meg bármennyire, mégsem sorolják fel. ![]() Tudja valaki, hogy ez a jelölés konkrétan mit jelent? A gyártó oldalán nem találtam info-t róla. A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2023
Jelölések:
M63.80A = Mindennapszaki 3x63A és 3x80A-ig V63A = Vezérelt 3x63A-ig Hv63A = Vezérelt H tarifa 3x63A-ig Csatári jelmagyarázat: M: mindennapszaki V: vezérelt H: H tarifa (Eon terület) Hv: vezérelt H tarifa (ELMŰ-ÉMÁSZ terület) K: földkábeles csatlakozás CSF: csatlakozó főelosztó
Nagyon kedves vagy hogy válaszoltál, de leírtam, hogy nem erre vagyok kívácsi!
Azt kérdeztem, hogy mikor, miért, hogyan (hogy kérdezzem?) 3x63A? És mikor, miért, hogyan (hogy kérdezzem?) 3x80A? Ezt tudja valaki? Köszönöm. Megjegyzés: Ez a Hv tarifa igen érdekes. Tényleg kapcsolgatják a H tarifát? A H tarifának épp az a lényege, hogy ne kapcsolgassák, mert a hőszivattyú így rövid időn belül kipurcan.
Idézet: „Nagyon kedves vagy hogy válaszoltál, de leírtam, hogy nem erre vagyok kívácsi!” Sajnálom, pedig amit leírtam az pontosan azt jelenti, nincs más jelentéstartalma, mint a beszerelhető villanyórák maximális értéke. Megértem hogy nem vagy elégedett vele, de sajnos akkor is ezt jelenti. A beszerelhető villanyórákra utal. A H tarifát "kapcsolgatják", de szezononként csak egyszer be/ki (H = fűtési idényben 0-24h). A Geo tarifa az amit folyamatosan minden nap több napszakban is kapcsolgatják ki-be.
Csak az elszámolást "kapcsolgatják" folyamatosan rendelkezésre áll a csatlakozási teljesítméyn csak más-más tarifával.
Jó, de akkor 63A lehet a beszerelhető villanyóra maximális árama vagy 80A?
Hogy lehet két maximális érték? Erre keresem a választ. Nyilván van valami oka, hogy két értéket adnak meg, csak nem tudom miért? A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2023
Ha felmentél volna a csatári weboldalára már régen tudnád a választ. 80A mindennapszaki mérés a válasz.
Csatári weboldala
A kábel két szekrény között lenne kb 20m távolságon. Mindkét helyen jelen van 230 V, de vannak 24 V mágneskapcsolók, meg egy 24 V szivattyú. Ha a kábelen átvihetem a 24 V-ot, elég lenne egy db. táp. Olyan része nincs, ami tisztán 24 V-os, és érinthető.
Sziasztok!
Az a kérdésem lenne, hogy van egy mérőhely (pár éves, szabványos), ahol van nappali illetve vezérelt (bojler) óra külön. A nappali órát érintetlenül hagyva, a vezérelt B tarifásat szeretném lecseréltetni H tarifás órára. Az EON igénybejelentő űrlapon új mérőhely kialakításról van csak szó, de új mérőhelyre nincs szükség, csak a B tarifás órát H tarifásra kellene cseréltetni (tudom, hőszivattyú gép papírok, ce, adatlap, stb - ezek megvannak). Miképp kell ilyen "tarifa váltás" ügyet elindítani az EON-nál? Hogy néz ki a folyamat? Köszönöm!
Szia! Regisztrált szerelő kell hozzá szerintem. Magad nem intézheted. Neki kell beadni sz igénylést.
Szerintem intézheti magánszemély is az igénylést. Azt majd az EON eldönti utána, kell e valami mérőhely változtatásos dolog, amihez már valóban kell a reg.szerelő.
ELMŰ területen simán intéztem mindent magamnak, a reg.szerelő csak a mérőhely szabványosításnál jött képbe.
Regszerelő ellenőrzi a tarifás vezetékezését, ugyanis a B tarifánál 6os mkh a fázis (a nulla és a földelés ugyanúgy 10es mkh). A H tarifásnál 10es a fázisvezeték is, tehát ha 6os (annak kéne lennie, de láttam már 10est megkarcsúsítva 6osra az érvéghüvelynél), cserélni kell.
Mennyit vesztesz a biztonságon egy kábel megspórolásával? Ráadásul ha különböző áramköröket, feszültségszinteket vinnél egy kábelben, akkor a védelmi készülékek, kismegszakítók akár egymástól távol is kerülhetnek a vezérlőszekrényben, tehát megint csak keresgélni kell mi hova tartozik a lekapcsolásnál.
Arról nem is beszélve, hogy a magasabb feszültség egy hibánál visszakerülhet a teljes törpefeszültségű áramkörökbe, pl. egy kábel átvágásánál, elszakításánál, vagy szabad kábelvégeknél. Mivel valószínűleg kettő vezérlőszekrényről van szó, én megfontolnám mindkét helyen a (vezérlő)tápegység kiépítését és nem tápot, hanem vezérlőfeszültséget vinnék csak egy különálló kábelen. Ha kültérről van szó, akkor én egy nagyobb védőcsövet fektetnék és a 230V-nak NYY-J kábelt, a törpefesznek fekete eres, számozott YSLY 0,6/1kV, UV álló kábelt használnék, utóbbi nem is fektethető közvetlenül földbe. Beltéren védőcsőben, kábeltálcán mehet a sima YSLY.
Tegnapi felfedezés: elektromos orosz rulett, zuhanyzóból kialakítva, egyszerűen, hatásosan.
![]() (A különálló vezetékek alumíniumok, a kábel MT, a piros földvezeték nem volt bekötve a másik végén, hogy fokozza az izgalmakat.) Elmondás szerint sok éve így használják... Mikor mondtam a tulajnak, hogy az életével játszott, nem kicsit elsápadt. Hát ők vigyáztak pedig... Aha, egyszer irányul rossz fele a vízsugár és annyi. Természetesen kijavítottam (új kábel, biztosíték, firelé), a harmadik képen látható (eredetileg nem ezért mentem oda), mert az én felelősségem, ha egy veszélyt látok és nem hárítom el, akkor bizony sittes biznisz. Más hanyagsága, ez esetben durva hibája miatt nem megyek börtönbe. ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2023
És még a forróvíztároló alját is lefejelte valaki...
![]()
az én felelősségem, ha egy veszélyt látok és nem hárítom el, akkor bizony sittes biznisz
Ilyen szerintem nincs. 50 éve teljesen szabályos volt a forróvíztárolót a fürdőkád fölé, zuhanyfej fölé szerelni. A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2023
Idézet: „Ilyen szerintem nincs.” Aha... Van olyan jogi fogalom, hogy "foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés", meg ugyanezzel kezdődően "...halált okozó testi sértés". Tessék kipróbálni, de én nem viszek bablevest a böribe, az tuti! Hallottam egy halálesetről, áramütés okozta. Aki észrevette a hibát, de nem javíttatta ki, az 3 évet kapott, a villanyszerelő, aki elkövette, 8-at. Idézet: „50 éve teljesen szabályos volt a forróvíztárolót a fürdőkád fölé, zuhanyfej fölé szerelni.” Persze, de ÍGY??? Láttad a képet? Olvastad, mit írtam? Mellesleg van ilyen fogalom a villanyszerelésnél, hogy "zóna". Házi feladat az utánanézés. Idézet: „És még a forróvíztároló alját is lefejelte valaki...” Nem én vóóótam... Viszont a fejemet fogtam, mikor megláttam.
A vízórát legalább letudják olvasni. Nem tud porosodni. Minden zuhanyzásnál le van mosva.
Sziasztok!
3 fázisú Fi relével (30mA érzékenységű) kapcsolatban szeretnék kérdezni. A Fi relé előtt a 0 és a föld közösítve van. Tesztelés céljából ha Fi utáni egyik fázis és föld között 35mA terhelés volt, akkor leoldott a relé, ideáig OK. Ha normál hálózati terhelés mellett a FI után a 0-t és földet rövidre zártuk, nem oldott le a relé, 1-2 Amper terhelés mellett sem oldott le így. Több 3 fázisú FI relével is próbáltuk, de egyiknél sem oldott le. A kérdésem, hogy mekkora normál terhelés mellett kellene leoldani a 0 és föld rövidzárra? A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2023
Szia
Kapcsolj rá fogyasztót, hisz ha nem folyik áram a 0-n, akkor nem is fog leoldani 0-föld zárlatra. Köss rá próbából pl egy porszívót úgy, hogy bekötsz 20m kábelt, arra egy dugaljat, és mikor megy a proszívó, akkor zárod a föld-0-t, a dugaljnál. Ott a kábelen már esni fog akkora feszültség, hogy a földön keresztül is fog folyni áram, így le kell oldania a relének. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2023
Ha közvetlenül az AVK után a nullát és a földet összekötött az esetek többségében az AVK működésképtelenné válik. Gyak. egy rövidre zárt menetet teszel az áramváltó trafójába ezzel drasztikusan lerontod az érzékenységét.
Valami nem kerek a történetben. Ha a Fi után összekötöd a nullát és a védőföldet, akkor az ellenállások függvényében valamennyi áram a földelés felé folyik, a Fi-nek ezt azonnal érzékelnie kellett volna. Az összekötéskor mértétek, hogy mennyi áram folyt a védővezetőn?
Mellesleg van ilyen fogalom a villanyszerelésnél, hogy "zóna". Házi feladat az utánanézés.
Nem utána néztem, hanem előre. Én sosem levegőből írok. 50 éve nem volt zóna. Nézz utána... ![]() Van olyan jogi fogalom, hogy "foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés" Van. De nem látás útján, hanem tevékenység útján. Elegendő dokumentáltan felhívni a figyelmet. Ha igazad lenne, akkor a felülvizsgálók mindig 50 kg gipsszel és vésővel mennének felülvizsgálni.
Ha A tekercs dologban nem tudom mi az igazság, de ha a FI pici ohmos érintőjével párhuzamosan kötött esetleg kontakthibás viszonylag vékony vezetéket alapul véve az áram osztás szerint sem rózsás a helyzet. Én egyszer direkció 20 cm vezetékkel a FI nullaág alját tetejét kötöttem össze, felül hozzányomva a vezetéket, de az egyébként azóta is jól működő ( vizes konnektorra repülő) FI meg sem rezzent.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |