Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 12 > 5V DC/DC konverter
 
Témaindító: Tihamér, idő: Nov 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Tihamér hozzászólása Nov 1, 2006 /
 
Hello Mindenki!
Tápfeszt kellene adom egy számítógépes DVD írónak. Akkumlátoros üzemben dolgozom -- forgatásokon, ahol nincs mindig 220. Az aksi 12V-os feszültségét kellene leredukálni 5V-ra, kb 2A folyamatos villanyfogyasztás mellett. 78S,M05 kizárva: nem bírja folyamatosan a 2A terhelést, és nagy hűtőbordáján disszipálja el az értékes akkukapacitást ami este 11-kor nagyon fog majd...
Valami kapcsolóüzemű cuccra gondoltam, amihez az IC beszerezhető.
Köszi Mindenkinek.
(#) Balu válasza Tihamér hozzászólására (») Nov 1, 2006 /
 
Hi!

Ez 2.5A-t ad ki 5V feszültség mellett.

Ezek japán cuccok...

Még keresgélek...

Ha esetleg egy számítógép tápot át tudsz alakítani...
(#) Tomee válasza Tihamér hozzászólására (») Nov 1, 2006 /
 
Szerintem nézz körül a Lomex árlistában Step down konverter után.
Én találtam egy pár 3A-s tipust.
TS2596CM5-5.0
LM2676S- 5.0
LM2678S-ADJ
Az adatlapjukat meg Itt megtalálod.
(#) Gatery válasza Tihamér hozzászólására (») Nov 1, 2006 / 4
 
Szia!

Itt van amit te keresel nagyon kevesen ismerik de az egyik legjobb cucc a világon!
A TI gyártja (ti.com)
7-36V -ig bármit rá lehet kötni (!) szóval nem gáz ha merül egy kicsit az aku.
És ami a lényeg 97% a hatásfok ezért nem melegszik!!!!!
Elvileg 6A-t bír!!! De csak 8A-nél kapcsol ki nagyon sok protection van benne! És akkor akár 3 dvdt is tudsz üzemeltetni róla.
Ja igen az IC-neve : ptn78020w
Nézz szét a ti-oldalán ilyen típusú IC-k terén vannak nagyon jók de én ezt ajánlom neked!
Lehet belőle ingyenes mintát kérni, de ha megteheted akkor inkább rendeld!

Nagyon egyszerű a bekötése! A datasheetben van példa rá! Wiszont ha rendelsz figyelj arra hogy mi a vége azaza 78020W vagy 78020H mert nem kompatibilisek és neked a 78020W kell!

Én már jó ideje használom ezt az ic-t és eddig nem sikerült leégetnem túlterhelnem felforrósítanom stb...pedig már sok mindent csináltam vele
(#) Tihamér válasza Gatery hozzászólására (») Nov 2, 2006 /
 
Köszönöm az értékes hozzászólásokat, a Ti megoldás igen vonzó, de a LOMEX közelebb van.
Köszönöm.
(#) Stanford válasza Gatery hozzászólására (») Nov 10, 2006 /
 
Szia!

Valóban Jól néz ki a cucc!

Nekem a használatával kapcsolatban lenne néhány kérdésem.

Milyen kondenzátorokat használtál hozzá? Olyat, mint ami a leírásában van (minimum 2,2µF :eek2: ! kerámia kondi a bemeneten)? Honnan szereztél be ilyen nagy értékű kerámia kondit?

üdv!
(#) Sebi válasza Stanford hozzászólására (») Nov 10, 2006 /
 
Már SMD 1206 méretben is van egy ideje 2,2uF!
Lehet h már 0805 is létezik....
(#) bladika hozzászólása Okt 30, 2008 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket kérném. A probléma a következő!
Építettem egy GSM-GPS riasztót az automba és az a problémám, hogy leszívja az autó aksiját! A probléma szerintem az lehet, hogy a tervezésnél elkövettem azt a hibát, hogy az 5V os sima áteresztő tranzisztoros feszstabot használtam és nem DC-DC konvertert.

Ebben kérnék megerősítést, hogy tényleg ez lehet a gond?

Egyébként az 5V ról kap minden tápot, erről tölt a telefon is (c35i) és forró a fesz. stab.

A gyári telefon töltő 5V 300mA.

További kérdésem, ha mondjuk egy 150mA es DC-DC konvertert használnék, akkor egyszerűen összeomlik az egész vagy szépen üzemel a cucc 150mA-el és nagyon lassan tölt a mobil?

(#) potyo válasza bladika hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Alapvetően nem az a gond, hogy áteresztős szabályzót használtál, mert a kapcsolóüzemű is leszívná az akkut, csak nagyjából kétszerannyi idő alatt. Tehát a probléma gyökere nem ez, hanem valami más. Viszont addig nem tudjuk meg, amíg nem mutatsz valami kapcsolási rajzot az egészről.
(#) bbatka válasza bladika hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Utána is számoltál kicsit? Ha 150mA-t vesz fel a riasztód akkor egy 50Ah-s aksi 14 napig bírja. Szóval először ennek kellene utána számolnod. Ha kapcsolóüzemű tápegységet használsz, akkor sacc/kb. kétszer annyi ideig fogja bírni az aksi. Szóval javaslom a váltást.
(#) bladika válasza potyo hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Csatoltam a kapcs rajzot! Azért gondoltam hogy segítene a DC-DC mert elég sokat fűt el a stab de akkor mégse? A BootLoad gomb és a VPP felhúzója az elvan írva! Az 1k! De biztos ami biztos majd megnézem! (fél éve építettem)! Esetlek a sok felhúzó/lehúzó ellenállások ne 1k hanem inkább 10k legyen? Vagy nem itt a gond? De egyébként szerintem a telefon a ludas mert ha nincs rádugva a panelra akkor egyáltalán nem melegszik a cucc!
(#) bladika válasza bladika hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Bocsi most mennem kell lehet már csak holnap leszek, de legalább van idő bogarászni a cuccost!
(#) bladika hozzászólása Okt 31, 2008 /
 
Semmi eredmény?
(#) bladika válasza potyo hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Semmi?
(#) potyo válasza bladika hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Bocs, nemnagyon értem rá. Szóval a kapcsolási rajz jónak tűnik. A felhúzó nem kritikus, ha alapesetben nem folyik rajta áram. Ha folyik, akkor meg kell cserélni a szerepet olyanra, hogy csak akkor folyjon, ha valami esemény van.

Ha a telefon nélkül az áramfelvétel normális, akkor csak a telefon lehet a gond. A telefonok nem 5V-ról szoktak üzemelni, hanem inkább 3,3V-ról. Köss az 5V-al sorba két diódát, és nézd meg úgy, hogy mit csinál.

Az ilyen állandó üzemű jelző jelzőledet én kihagynám, és aminek nem muszáj állandóan üzemben lennie, azokat mind a kontrollerrel kapcsoltatnám be, amikor szükség van rájuk.
(#) kendre256 válasza bladika hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Nem írtad, hogy mennyi idő alatt meríti le az akkut.
Én mérnék áramfelvételt, és abból nézném, hogy jogos-e az akku lemerülése.
Nézegettem a rajzot, a felhúzóellenállásokon legalább 120mA elfolyik önmagában. Utána jönnek a jelfogók, amelyik be van kapcsolva, a PIC, a GPS, GSM áramfelvétele. A felhúzóellenállásokon lehetne növelni, de a 10k szerintem sok lenne (akkor az opto LED-jén csak 1,2 mA folyna, az szerintem kicsit kevés lenne)
Ötlet:
Ha a GSM telefon "jól el van dugva" valahol a motorháztető alatt, gyenge a térerő, állandóan keresgél bázisállomásokat, rákapcsolódik mindig a legerősebbre, és ilyenkor ad is. Ez nyilván sokkal nagyobb áramfelvételt jelent, mintha csak venne állandóan.
A kapcsolóüzemű DC-DC is segítene, mert azzal az akkuról az áramfelvételed kevesebb mint a fele lenne.
(#) kendre256 válasza potyo hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
"A felhúzó nem kritikus, ha alapesetben nem folyik rajta áram."
Az érzékelőkön alapban folynia kell áramnak (a felhúzók ezzel vannak sorba kötve), mert ha megszakad vagy elvágják a vezetéket, akkor riasztania kell. Ha alapban nem folyik rajta áram, akkor nem lehet azonnal észrevenni a meghibásodást, vagy szabotázst.
(#) bladika válasza potyo hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Én is most már arra gyanakszom, hogy teló gond van majd megnézem mit csinál 3,3V on ,de az eredeti hálózati töltője 5V 300mA. Azért köszi! Üdv
(#) potyo válasza bladika hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Ha a töltőbemenetre kötötted az 5V-ot, akkor rendben van. De ez nem indokolja a nagyobb áramfelvételt, ha a töltés készen van.

Egyébként ilyen célra inkább a telefon akkujának helyére szokás tápot adni, nem a töltésére. Vannak telefonok, amik képesek töltőre dugva is lemerülni, mert lekapcsolják a töltést, amikor az készen van, és csak akkor kezdenek el ismét tölteni, ha közben volt egy töltő le-fel csatlakoztatás.
(#) smirdex hozzászólása Márc 2, 2009 /
 
Sziasztok! Nem vagyok elektronikában kifejezetten járatos, de affinitásom van. No és forrasztóm is Szeretnék egy autóban használatos 5 voltos adapter készíteni, amire minden eszközömet, telefon, pda , pna stb gond nélkül csatlakoztathatok. Több usb kivezetése lenne. Végig olvastam a hasonló témákat, de mégis tanácstalan maradtam. Gondolom egy 2-5 amper szükséges, ha több mindent csatlakoztatok. Láttam stab kockás megoldásokat, de arról már van tapsztalom, hogy nagyon melegszik. A step down-os megoldás teszene, nem tudom megépítése mennyire nehéz. Ha előre gyártott nyákon is megoldható, akkor nekem való. Holnap megyek a Lomex-be (vidéki vagyok ) szeretnék egy komplett hozzávalók listát, mit vegyek a kapcsolás elkészítéséhez..Köszönöm
(#) SzervízMacska válasza smirdex hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Szia! Én az LM2676-ot javaslom Neked, ebből most 37 db. van raktáron. 3A terhelhetőséggel, ami bőven elég kell hogy legyen. Alkatrész-listát lusta vagyok ideírni, ezért csatolom az adatlapját. Az első lap alján ott az ajánlott gyári kapcsolás, írd össze indulás előtt! Ne felejts pluszba 1 furatos próbanyákot is kérni, amire majd összehozod az egészet.

Szerk: Ha kevesled a 3A-t, árulnak 5 és tíz amperes kivitelű ic-ket is, csak azok jóval zsebbevágóbbak. Szerintem ez jó lesz.

Üdv: SzervízMacska

lm2676.pdf
    
(#) smirdex válasza SzervízMacska hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Köszönöm a gyors segítséget. Merült fel kérdésem: táltam hasonló funkcióval lm2575 néven is ott több féle tokozásban különböző betű jelölésekkel, különböző árban. Mi a különbség a 2676 és 2576 -os család között illetve családon belül...Milyen típusú az 5amperes változat?
Az igy megépített kapcsolás terheletlenül is fogyaszt? köszi
(#) potyo válasza smirdex hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Így most hirtelen azt látom, hogy a 2676-os 260kHz frekvenciával üzemel, míg a 2576-os csak 50kHz-el. Emiatt a 2676 mellé kisebb tekercs is elég, illetve a kimeneti szűrő is kisebb lehet.

Azt látom, hogy a 2676 50uA áramot húz, amikor a shutdown lábán keresztül kikapcsolod. Autóban ennek nincs túl sok értelme, mert akkor már kapcsolhatod az egészet is ki. Hogy mennyit fogyaszt, ha nincs a kimenete terhelve, azt nem tudom. De néhány mA-t szerintem benyel, tehát nem tartanám állandóan bekapcsolva, csak akkor, ha rá van adva a gyujtás. Vagy pedig szivargyujtóba csatlakoztatnám...
(#) lalipityu hozzászólása Ápr 14, 2009 /
 
Sziasztok lm2678ADJ-vell én is építettem áramkört kissé melegszik 2,5 ohmos terheléssel 1,5A áramfelvétel ,az eddigi leirások alapjánszerintem nem kéne melegednie 22uH induktivitást tettem rá lehet hogy nagyobbat kellene?
(#) didyman válasza lalipityu hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Nem 100% a hatásfoka, és egy be/kimeneti feszültség jól jönne a dologhoz. Ha a tekercs melegszik, akkor abból kell nagyobb áramra alkalmas, kondi csak alacsony ESR legyen.
(#) smirdex hozzászólása Aug 30, 2009 /
 
Sziasztok!
Nos megépítettem az step-down kovertert lm2576 -el, de valamiért nem működik. Az 5 volt nem jelenik meg, a tekercs hamar forró lesz és a 2576-os alkatrész is bizony hűtést igényelne.Amikor megkapja a 12 v-ot halk "sipoló" hangot is hallok, ha elvszem megszűnik Mi lehet a probléma? Van valakinek ötlete?Köszönöm!
(#) smirdex hozzászólása Aug 31, 2009 /
 
Ez lemaradt..Mellékeltem a képet a "készítményről" valamint a linket a kapcsolásról.
(#) smirdex válasza smirdex hozzászólására (») Szept 13, 2009 /
 
Megoldás még nincs sajnos, :no: jár erre egy mester sem?
(#) Stadi válasza smirdex hozzászólására (») Szept 14, 2009 /
 
Ez nem egy olyan bonyolult áramkör, aminek ne lehetne egyszerűen megtalálni a hibáját. Az biztos, hogy a referencia kapcsolás működik, én is utánépítettem és elsőre indult. A képen látható áramkör 9V-ból csinál 5V-ot, kb. 1-1.5A-es terheléssel. Így a stabkocka bordája langyos, a tekercs picit melegebb, de semmiképp nem forró! Az alkatrészek a Lomexből vannak, nem kutattam olyan tekercs után, ami kifejezetten az adatlapon megadott paraméterekkel rendelkezik.

A neten elérhető ehhez a stab. családhoz egy Design Guide (vagy hasonló nevű doksi), amiben emlékeim szerint az áll, hogy a tekercs paraméterein kívül bizonyos alkatrészek távolsága kritikus. Ezért igyekeztem a kis kondit és a tekercset a lehető legközelebb tenni az IC-hez. Nem tudom, ebből a szempontból az Általad használt vezetékezés hosszú-e, de én nem is annyira a vezetékekre, mint inkább valamelyik alkatrész hibájára vagy hibás bekötésre gondolnék esetedben. Mivelhogy szemre a tekercsed mérete kb. azonos az enyémmel, gondolom a terhelhetősége is megvan 1A, így az alulméretezett induktivitás valószínűleg kiesik. Bár azt nem írtad, hány A-t akarsz kivenni a tápból. Vagy még nem is terhelted? Mivel nem jön ki belőle az 5V, gondolom nem.

kapcsitap.jpg
    
(#) nova001155 hozzászólása Nov 17, 2009 /
 
üdv all nekem olyan gondom lenne hogy nekem kellene 1 olyan átalakÍtó ami csinál 12v ból 6 voltot motor kürt megszolaltatásához kell mit alyánlotok milyek a legegyszerübb megoldás. válaszotokat előre is kösznöm.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem