Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 4017-el matrix alapu vezérlés pcvel
Lapozás: OK   3 / 3
(#) _JANI_ válasza proba hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Valóban nehéz feladat a mátrix motorjainak forgásirányváltása.
(#) BEMcorp válasza Prome hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Azért most már nagyon böki az oldalamat, hogy mihez kell ennyi motor? 30+ motor? Egy összetettebb robotban sincs ennyi, de a CNC-kben se.
Mégis milyen 'feltalálmányt' tervezel, ha nem titok?
(#) Prome válasza BEMcorp hozzászólására (») Feb 11, 2011 1 /

Az a helyzet, hogy titok. De beszélhetünk esetleg a kérdésről azzal, akinek megér annyit hogy privát módon beszéljen velem róla. Persze a kiváncsiság csillapitásának ára van.
(#) Prome válasza proba hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Idézet:
„Szerintem felejtsd el a mátrixot. (nem azért mert túl bonyolult ,hanem mert ésszerűen nem megoldható)
Ha a költségeket nézzük a táras meg a shift regiszteres variációban is 4 motor 16 tranzisztor egy ic a legegyszerűbb legolcsóbb forgásirányváltós megoldás.
Ha elkezdesz a mátrixxal szenvedni akkor kapsz egy nem működő kapcsolást meg egy egyszerre a 255 ból max 16 csupán egy irányba forgó, cserébe lassú és gyenge motort.
Egyébként meg nem tudok olyan eszközt elképzelni amihez 25-30 motornál több kell.Ennek pedig szerintem nem olyan horribilis az alkatrész igénye.Ha a shift regiszter mellett döntesz ,még az az előnyöd is meg lesz ,hogy 5/6 szál vezetékes buszra fel tudod fűzni az egészet,(az egy irányba menő 4 motornak egy kis panelt letéve) egy UTP esetleg 5 eres telefonkábellel (ha kis motorokat használsz) be tudod huzalozni ,nem kell a mindenféle mátrixpontokkal kínlódni.”

Rendben. Képes vagyok elfelejteni egyetlen egy pillanatra a matrixot, de akkor felmerül egy ujabb kérdés:
Ha a 4017 csak ledeket hajt, s a ledjei közös ellenálással vannak testelve, s egyszercsak megszakad a közös test, akkor megy tovább az ic, ugrik tovább az órajelekre, csak ép a led nem világit, vagy megzavarja a működését és gixer lesz?
(#) BEMcorp válasza Prome hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Simán megy tovább, igazából 'tesz rá' a 4017 hogy van-e valami a kimenetén ,vagy sem.

Idézet:
„De beszélhetünk esetleg a kérdésről azzal, akinek megér annyit hogy privát módon beszéljen velem róla. Persze a kiváncsiság csillapitásának ára van.”

Bocs, de azt hittem hogy fórumozunk, ahol többedmagaddal oldasz meg problémát, a másik mondatról meg ne is beszéljünk.
Csak azért merészeltem rákérdezni a végtermék mibenlétére, mert a teljes kép birtokában, jobban átlátja más is a kitűzött célt, esetleg használhatóbb ötlettel állna elő.
(#) Prome válasza BEMcorp hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Értem.
Sajnos azonban ennél súlyosabb a helyzet. Legelösször a moderátorokkal kell egyeztetnem taglalható e ez egyáltalán nyilvánosan.
(#) Prome hozzászólása Feb 13, 2011 /

Kaptam egy levelet, miszerint nem zártam le a témát nem fogadtam el megoldást.
Tudtok linket adni hol is van mindez leirva, hogy mit milyen határidőkkel kell tennem?
Jól sejtem sorra kéne mennem megjelölve hozzászólásokat, amik segitettek, s elfogadni megoldásnak azt amit végül alkalmazni is fogok?
Mennyi időm van minderre? Merthogy menetközben kiderülhet még ez az a gyakorlatban...
(#) Action2K válasza Prome hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Nyugi, nem kell elkapkodni. Ez csak afféle emlékeztető a rendszertől, ugyanis nem minden témanyitó ilyen aktív mint Te. Ha nincs még megoldás, akkor nincs. Egyébként én egysima soros tárolós IC-t, és utána egy meghajtó IC-t (tranzisztormezőt) ajánlok. 32 kimenethez 4-4 darab kell, "osz jóvan". Ilyen módon építek én egy 192 kimenetes egységet.
(#) Prome válasza Action2K hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Köszi. Tudnál konkrét tipusokat ajánlani hogy utána nézhessek?
Folyamatosan nézem a lehetőségeket, az összár is egy tényező, ahogy az alkatrész darabszám is, de még az is mi az amit adnak a vaterán felennyiért tizesével s mi az amit nem..
Köszi
(#) SzT3 hozzászólása Márc 7, 2011 /

A 4017-es ic-vel kapcsolatban lenne egy két kérdésem.
Az egyik: milyen gyorsan tudom vezérelni (mondjuk egy PIC-el )? pl képes lehet e arra hogy ezred másodpercenként kap 10 jelet utána egy másodperc szünet utána megint ezred másodpercenként 10 jel utána megint szünet, ezzel elvileg azt érném el hogy a 10 led nem "fut" hanem villan egyet majd szünet megint villan egy stb. . stb
A másik kérdésem az a 12-es és a 13-s lábbal kapcsolatos.
A reset ha jól tudom arra jo hogyha nem akarom mind a 10 kimenetét használni akkor a z utolsó kimenetet amit használnék azt rákötöm a reset lábra és akkor előről kezdi a számlálást.
A clock láb is tiszta ott kap jelet lépésre,
De a 13-as? Óra gátló?
És a 12-es? vég ső kimenet?
Ebbe ha segítenétek. . . . .
(#) BEMcorp válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Hali!
- 12-es láb: Engedélyezés, negált
Ha ide H jelet teszel, hiába adod az órajelet, nem számlál, amíg le nem húzod GND-re (L).

- 13-as láb: Carry-out ('átvitel')
Ezen a kimeneten Q0 - Q5 -ig H-szint van, Q6-Q9 -ig pedig L.
Ez arra jó, hogy ha pl.: órának használod a 4017-est, akkor ezt a kimenetet használhatod a következő számjegy órajelének.

Az órajelre visszatérve pedig, azt tudom mondani, hogy nekem Fairchild-os adatlapom van, ezek szerint 5V-ról 2Mhz-cel, 10V-ról, 5MHz-cel lehet járatni. Tehát a Te általad megkívánt kb 10KHz-et bírnia kell 5V-os tápfeszültségről is.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem