Fórum témák
» Több friss téma |
Na, így már világosabb. A végén lévő alkatrészt kideríthetnéd, hogy mi, lehet kondi, de lehet egy védő szikraköz, vagy varisztor is akár. Ha kondi, akkor ha kiszeded, mérhető lenne kapacitás.
Ezekszerint az inverter tölti a kondit, amikor eléri a megfelelő feszültséget, a cső (valami glimmlámpa szerűség, csak persze nagyobb teljesítményre) 'kinyit', és ráereszti a kondi töltését a gyertyára. Ezért van, hogy nagyobb bemenő DC-re sűrűbb az impulzus, olyankor hamarabb töltődik a kondi adott feszre. Ha jól értem, neked csak az inverter rész kellene? A 100nF 4-5kV-nál olyan 1J energiát jelent, másodpercenként 5J mondjuk 5W. Így valóban elég lehet egy tévé sorkimenő, egy egyszerű meghajtással. Viszont kell rá egy nagyfesz egyenirányítás, ezt szintén ki lehet termelni régi FF tévéből. (amiben már nem csöves nagyfesz egyenirányítás van) Vagy mikrosütőből a nagyfesz dióda. A neon trafók általában hálózatról mennek, ha kész megoldást akarsz, ami akksiról megy, lehet, hogy létezik akkus is. Idézet: „...szakadást mutat az Ω mérő” Akkor véleményem szerint az egy szűrő kondi lesz,a kisülések során létrejövő zavaró interferencia kialakulása ellen,semi fontosabb szerepe nincs.Egyébként ha attól félsz a sorkimenő meghajtással,hogy így túl nagy feszültség jutna a kondenzátorra,akkor nincs mitől tartanod,ugyanis a töltés pillanatában a kondi annyi áramot igényel,ami meghaladja egy gyengébb meghajtású sorkimenőét (egyébként az is fontos,hogy ne legyen nagy teljesítményű a meghajtó),és ez esetben a töltő feszültség fordítottan aránylik a töltőáramhoz képest.Amint pedig a töltés során az áram lecsökken,tehát a kondi feltöltődik a feszültség a kondi (5,5kV-os) maximumát sem fogja elérni,ugyanis mielőtt ezt meg tenné kisül a „szikraköz csövön” és a gyertyán keresztül,majd újból az áram megnő,a fesz leesik és az egész kezdődik előről. Nem fontos az egyenirányítás sem,ha split (újabb típusú) sorkimenőt használsz,mivel az alapból tartalmaz n.f. diódákat... Igazából az a legnagyobb gond,hogy egy picit szűkszavú vagy,nem fejted ki bővebben a véleményed,hogy pontosan mivel mi is a probléma,mi itt segítünk szívesen,csak ez így nehezen fog menni. Üdv!
Minden hozzászólónak szól jelen válaszom.
A problámám néhány napja merült fel és ma délelőtt megoldódott. Jelentős részben a TI segítségetekkel. Az eredeti áramkör tökéletesen működik (attól eltekintve, hogy a szilikonszerű áttetsző kiöntést eltávolítottam, közben a nagyfesz vezetékek részben megsérültek, de sorkimenő vezetékkel pótolható). A probléma az eszköztől a gyertyáig menő kábel volt. Átütött. Műszerrel mérve hosszában 0 ohm-ot, keresztbe szakadást mutatott, szóval minden OK. Ennek ellenére a gyújtási energia, feszültség kevésnek bizonyult. Ahogy segítségetekkel felépült bennem az áramkör működése, úgy jöttem rá, hogy nem lehet alkatrész baja. Az áramkör működése tökéletesen megegyezik Cavalier leírásával. A DC - nagyfesz átalakító tölti a kondit, amikor elér egy feszültséget a csőszerű szikraköz átüt, ráengedi a feszt a gyertyára a tekercsen keresztül. Párhuzamos kondi szerű ismeretlen alkatrész vagy kondi, vagy egy biztonsági szikraköz, ezt még nem derítettem ki. Amire rájöttem: Ha nincs elég nagyfesz, a kondi nem töltődik fel, így a szikraköz nem is "kapcsol". Az energia kisüléskor zömében a kondiból jön, szóval a sorkimenő szerű tápnak ilyenkor már nincs jelentős beleszólása. A szikraköz szemmel láthatóan jól működött. Egy idő után elgondolkodtam, hogy akár rajta van a gyertya akár nincs, ugyanúgy villog. Valami terheli talán? Leforrasztottam a kimenő vezetéket és minden megváltozott. Ekkor tudtam a megoldást. Egy darab vezetékkel direkben rákötöttem (csak úgy a levegőben...) a gyertyát és jöttek a hatalmas szikrák. Tüzetesen átnéve a gyertyakábelt találtam 2 jelentéktelennek tűnő összenyomódást. Kiflexeltem belőle, ideiglenesen összeforraszt és minden OK! tudni kell, hogy katonai a cucc, így nem meglepő: rozsdamentem acél harisnya kívül, majd rozsdamentes acél flexibilis -a tusoló csövéhez hasonló csak vékonyabb- belső flex cső, utána hőálló szigetelő teflonszerű szigetelés, majd többszörösen sodrott kb 3 mm2 keresztmetszetű, valamilyen rozsdamentes anyagal bevont (nem horganyzott!!!) rézkábel. Nem lesz egyszerű toldani. Szóval valahol ez ütött át úgy, hogy mérni nem lehetett. Mégegyszer nagyon kösznöm mindenki segítő hozzászólását. Sikerült megérteni a működését, kizárni a hibaforrásokat és megtalálni a valódit. Ha sikerül végigvinni a dolgot igérem beszámolok. Tervem igen egyedi: gázturbinát szerelni egy motoros sárkányrepülőre és irtó magasra repülni Idézet: „nagyfesz átalakító tölti a kondit, amikor elér egy feszültséget a csőszerű szikraköz átüt, ráengedi a feszt a gyertyára a tekercsen keresztül.” Az a kondi tekercs páros egy soros rezgőkör, ami a szikraköz átütésekor egy lecsengő szinuszt produkál, nem pedig simán csak kisül a kondi. Ha működik, akkor minden oké. Nagyfeszkábelt a karusneontól tudsz venni, van nekik 20kV-os, kettős szigetelésű is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |