Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Témaindító: Müszi, idő: Okt 19, 2006
Témakörök:
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Mivel a NiCd-os aksik rászoktatták az embert ezen memóriaeffektusos borzalomra, én megszokásból mindig kimerítek minden akkus cuccot.
Pont erre írtam hogy a köztudatban az van hogy Li-ionnál és Li-Po-nél nincs, pedig hosszú távon jelentkezik itt is. De amúgy jól teszed ha mindig teljesen kimeríted, mivel többet használod ugyanannyi töltés/kisütés ciklussal.
Nekem az a tapasztalatom a laptop akkukkal, hogy a használat nem igazán van hatással az élettartamára. Dolgoztam sokáig olyan helyen ahol több száz azonos lapopot támogattam és mivel elég sok jött hozzám javításra ezért mindnél tudtam tesztelni, hogy mennyire jó még benne az akkumulátor. Sok olyan volt akik nem törődtek a géppel és még három év után is tökéletes volt de volt aki töltögetett-merítgetett és mégis egy év alatt tönkrementek a cellák.
Ezek az cajgok védelemmel vannak már ellátva a mély kisülés, túlterhelés ellen, ráadásul beépített hőmérséklet-figyelés is van már bennük.
Sziasztok!
Lincos termékekkel milyen tapasztalataitok vannak? (bár tudtommal kb. a Beta -val van egy szinten) Keresgéltem alap kéziszerszámokat (fogó, csavarhúzó, dugókulcs) és így találtam rá EZEN összeállításokra. Ha tényleg olyan jó minőségűek, akkor árban is nagyon rendben van. Hátha más is szintén most keres ilyen eszközöket....
Sziasztok!
Most állok forrasztóállomás vétele előtt... Kb. 15 000 Ft-t szánok rá. A Hestore-ból mit tudnátok ajánlani? Köszi!
Szerintem 15 000Ft ból simán meg tudsz építeni egy pöpec forrasztó állomást, akár digitálisat, akár "normál" hőmérőset.
Szerintem veszel egy weller wsp80at az 15e és +5e ért (ebbe már a trafó is bennevan) építesz hozzá egy állomást
15+5-ből komplett gyári weller állomást vehet használtan, LR21 pákával.
Nem a levegőbe beszélek: Bővebben: Link Ha nem lenne wsd80-am, le is csapnék rá azonnal.
Ezek baromi olcsók ám. (A minőségüket viszont nem ismerem, bár gyanús hogy ennyiért BETA szintűek lennének.) Az én Fortum fogóimból 2 db együtt került ennyibe. A többiről ne is beszéljünk.
Igen, nekem is feltűnt, hogy nagyon olcsók, de tudtommal minőségi darabok. Egyenlőre még nem terveztetem a vásárlást, de ha valakinek van ezekkel kapcsolatban tapasztalata, arra kíváncsi lennék.
Találtam egy nagyon ötletes otthon elkészíthető panelfúró állványt nagyfelbontású képekkel.
Ha valaki esetleg megunta a sok fúrótörést, de nem akar sokat költeni állványra, ezzel szerintem el lehet játszani 2 konyhai lapos fakanálból, meg 3 darab deszkából megvan egy kis kézügyeséggel.
Akkor hadd lássuk.
Szerintem meg garantált a fúrótörés, mert ívben mozog, nem egyenes vonalon.
Miért mozogna ívben? 2 csukló van, ilyenkor párhuzamosan mozog azzal a tengellyel, amelyiken a mozgó karok vannak.
Tényleg nagyon ötletes.
Az ív sugara kb 20 centi, a függőleges mozgás pedig a nyák vastagsága + 1-2 mm (amikor még nem éri el a nyákot a fúró hegye, mindegy, merre mozog, és miután átér, nincs értelme tovább nyomni)
Tehát ha egy R=200-as körbe húzunk mondjuk egy 5 mm húrt, ahhoz a húr közepe, és a körív távolsága az oldalirányú mozgás, ami szerintem még így is kisebb, mint a legtöbb gyári állvány oldalirányú kottyanása. Ha vastagabb anyagot akarna vele fúrni valaki, ahol centiket mozogna föl-le a fúró, miközben már forgácsol, valós veszély lenne, amit írsz, de itt szerintem egy hosszú távon is változatlan pontosságú, olcsón elkészíthető dologról van szó. A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
A megoldásban valóban van egy "kicsi elvi" hiba, de nagyon elvi és nagyon kicsi. Ilyen arányok mellett, az oldalirányú mozgás tényleg nagyon pici, messze jobb mintha kézzel tartanánk meg a fúróeszközt, sőt egy lötyögős géptől is jobb mert itt nincs sehol sikló megvezetés.
Éppen a felépítése a zseniális, mert a szerkezet egyszerűsége ellenére megoldja a fel-le mozgást, a rugós visszatérítést, és az oldalirányú megvezetést is. Precízen kell felépíteni, mert sehol sincs állítási lehetőség.
Lerajzoltam. 10mm-es elmozdulás hibája látszik a képen. Fontos, csak ebben a helyzetben érvényes a dolog, mert ha máshol vagyunk az íven, akkor eltérő eredményt kapunk.
Igen, az fontos, hogy a nyák anyagvastagságára működik jól, vízszintes tartókkal, és relative nagy kinyúlással.
A csúszkás tartók meg pont nagy kinyúlásnál instabilabbak, illetve a stabilak drágák. Ez egy megfizethető alternativa lehet akár A3 méretű nyákok fúrásánál, és nem kizárt, hogy egy olcsón előállítható nyák gravírozó cnc masina Z tengelyének is megfelelne ez a mechanika.
Anno (25 évvel ezelőtt), már csináltunk hasonlót fejes vonalzóból és sajnos a magas fordulat plusz keményfém fúrószárak nagyon nem szerették. Oldalra stabil volt és a kézben tartott fúró kiváltása volt a cél, de elmaradt a projekt véglegesítése mert a fenti okok mellé még a nagy helyfoglalása is "betett". Ettől függetlenül lehet vele kísérletezni...
Azt nem mondtad az előbb, hogy tapasztalatból beszélsz.
Azért kíváncsiságból lehet, hogy megépítem, aztán referálok. Bár a fotókon lévő faanyag vastagabbnak tűnik, mint a régi fejes favonalzók, lehet, hogy kevésbé rezeg be.
Biztosan lehet elérni egy olyan kivitelt, ami stabil és még éppen megfelel egy panel furkálásához. De, a fa összemegy, vetemedik, reped, meg rügyezik, meg minden. Azért a végeredményt szivesen megnézném. Biztosan ügyesebb leszel mint én, anno.
Ez azért roppantul tetszik, meg is fogom csinálni, annyi kiegészítéssel, hogy az alsó nyelvre teszek egy állítható stoppert, (M6-os hatlapfejű csavar, alul anya, felül szárnyasanya) hogy még véletlenül se legyen esély a túlnyomásra. Ráadásul van pontosan ilyen minidrillem is.
Rügyezik
Igen, a természetes folyamatok keresztbe tehetnek, de igazából a működési elve tetszik, az anyagválasztás még függőben van. 3 mm-es üvegszálas lapból már nem lenne vele ilyen probléma. Oldalfalnak meg némi bontott textilbakelit megteszi, az másra úgysem nagyon jó, mert tele van lyukakkal.
Tudtok ajánlani valami bevált rezgőcsiszoló típust? Nem ipari célra kell, de most elég sokat fogom használni, elsősorban régi lazúr festék lecsiszolására fa felületről. ( Ablakok, külső faborítások, stb. ) 5...12,- eFt-ig.
Én inkább csak azt tudom hogy mit nem szabad, Black and Decker-t újat. (Ismerős minden "bleki" gépe kevesebb, mint 1 évet ment.) Keress valami használt Bosch-t nem hiszem hogy gond lesz vele. Nekem az volt, amíg kölcsön nem adtam. :S
B&D, hát inkább hagyjuk, így vettem 1000Ft-ért, egy akkus gépet, aminek meghalt a töltője, meg az egyik akkuja is, pedig nem is olyan régi gép. vicc. Szerintem sem olyan jók.
Nekem egy B&D ütvefúróm adta meg magát téglában.
A hajtómű nagy fogaskerekéről a forgórész egyszerűen lenyalta a fogakat. Nem törtek, csak elkenődtek egy fél centi hosszon.
Osztom a véleményt, azaz egyetértek. Szerintem is a "bleki" nagyon is hobbi kategória. Siklócsapágyas motor, idétlen, megbízhatatlan kapcsolók, és ha egy kis port beszed, végleg megadja magát. Ezeket több géppel kapcsolatos (fúró, sarokcsiszoló,stb) tapasztalataim alapján írtam. Ezeknél még az orosz, ősrégi magyar, és a nevenincs kínai gépekkel is jobbak a tapasztalataim, tartósabbak.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |