Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   234 / 309
(#) Schnitt válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Ilyenről még nem hallottam, de ettől még működhet.

Akinek lítiumos akkuja van, az most ne figyeljen, mert ezzel kinyírhatja az akkut:
Én azt szoktam alkalmazni, hogy havonta 1x teljesen lemerítem az akkut. Adtak egy lámpát is a csavarozóhoz, abba beleteszem, és addig hagyom bekapcsolva, amíg 9 voltra le nem megy a 12 voltos pakk. Ezután nem a saját gyorstöltőjével, hanem egy dugasztápról a kapacitás 1/10-ével szoktam 11 óráig tölteni (időzítős konnektorbe dugva).
Ez kiegyenlíti a gyorstöltések okozta különbségeket a cellákban, és a memóriahatás is csökken.
(#) nedudgi válasza Schnitt hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Ha lehetőség van az akkupakk megbontására, ehelyett érdemesebb összeütni egy kisütőt, ami az összes cellát azonos feszültségre, mondjuk 1V feszültségig kisüti.
(#) Schnitt válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Az sajnos még nem megy, másfél év gari van a szerkezeten.
Igaz, hogy az akkura csak 1 év gari volt, ami már lejárt, de a csavarozóra csak gyári, nem hackelt akkuval érvényes a 3 éves jótállás.

Egyébként a modellezőforumokban is megoszlanak a vélemények arról, melyik módszer jobb, azonos szintre kisütni mindet, és úgy tölteni, vagy egyben kisütni, és lassan tölteni, ami a csúcsfeszültséget hozza azonos szintre.
A kulcs az, mennyire vannak összeválogatva a cellák, amit a vázolt okokból szintén nem tudok ellenőrizni, így marad a garivesztés nélküli megoldás.
(#) nedudgi válasza Schnitt hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Ezek ismeretében teljesen jogos a megoldás. Az időnkénti lassú töltés feltétlenül előnyös.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
(#) Schnitt hozzászólása Jún 24, 2013 /

Hogy ON is legyek, a hétvégén bővült a műhelyfelszerelés egy bosch quigo szintezőlézerrel.
Most hogy a Bosch piacra dobta a quigo II-t, az első szériás szintezőt akciózzák az obiban.
Egészen konkrétan 9743 Ft-ért sikerült hozzájutnom a Fogarasi úton.
Ha valakit érdekel, érdemes megnézni, még volt 2 db tegnap délután.
Az új szériát 17000 körül árulják ugyanott.

quigo.jpg

(#) KTobi válasza Schnitt hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Ha már lézer. Van-e valakinek tapasztalata lézeres távolságmérővel? A pontossága elég jónak tűnik, ami engem jobban érdekel az a frissítési gyorsaság. Robotra kellene környezet letapogatás.
(#) _vl_ válasza KTobi hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Nekem egy Leica Disto A5 van, az másodpercenként max. 1-2 mérést csinál. Szerintem ez robotra alkalmatlan.
(#) sargarigo válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Ezek a lézeres távmérők hogy működnek egyébként?
(#) satlokk válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Szia!
Örülök neki ha megtakarítodtad akkor tehetnél fel róla képeket,elöre is köszi.!/Engem érdekelnek az asztalifúró gépek,megpróbálok én is beszerezni,de eddig még nem sikerült.De ami késik nem múlik,remélem./
(#) _vl_ válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Pont úgy, mint a lézeres traffipax. Van benne egy lézerdióda, meg egy érzékelő, és a visszatükröződő fényt (a késleltetést) érzékeli.
(#) Topi válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 24, 2013 / 2

Ne tégy elhamarkodott kijelentést

Nem a késleltetést mérik, mert a fénysebességet mérni sokkal nehezebb, mint a különböző kisugárzott frekvenciák fáziskülönbségét. A lézeres távolságmérők fáziskülönbséget mérnek legtöbbször.
Azért nem visszaverődés idejét, mert a fény 1ns alatt kb 30 centit tesz meg. Ha egy átlagos távolságmérőt nézünk (mondjuk ami nekem van ~ 40E-es bosch) akkor azok 0.2-0.5mm pontossággal és 1mm kijelzett digittel dolgoznak. Azaz 33ps/mm. (ilyen pontos méréshez legalább 2 x 1/33ps ~ 60GHz órajel kellene...)

Egyszerűbb jóval alacsonyabb frekvencián sugározni és a visszatérő jel fáziskülönbségét (illetve annak hiányát) mérni. Ha nincs a visszaérkező jelnek fáziskülönbsége a kisugárzottal, akkor pont hullámhossznyi, vagy annak egész többszöröse a távolság.
Hogy hányszorosa, azt egy újabb méréssel állapítja meg (amiben duplája, majd fele a frekvencia).

Szerk: A traffiapax sem visszaérkezési idő mérésen alapul, ott kihasználják, hogy sűríted a kisugárzott frekvenciát visszaveréskor ha afelé haladsz és ritkítod ha távolodsz tőle. Ezek Doppler hatáson alapulnak és mikrohullámú jellel üzemelnek rendszerint.
(#) (Felhasználó 46585) válasza satlokk hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Ami asztali fúrógép, abból tulajdonképpen két féle van. ( Amiket a hipermarketben lehet kapni, azok drágák és nagyon pontatlanok, gyorsan el kell felejteni őket. )

Van egy komolyabb kategória, ezek többnyire régi, magyar gyártmányok, az áruk 35...50eFt között mozog. Ezek nagyon jók is tudnak lenni, ha nem jók, akkor ki kell cserélni a csapágyakat. Sajnos, ezt csak akkor lehet eldönteni, ha a helyszínen látod, kipróbálod a gépet. Ezek nagyjából elnyűhetetlenek, illetve fel lehet annyira újítani őket, hogy tökéletesek lesznek.

Van a másik kateória, ezek kb. 30 kilósak, 250...300 W-os motorral. Nagyjából ugyanúgy néznek ki, mint a nagytesók, csak talán nem annyira pontosak, meg hát kisebbek, de majdnem mindent tudnak, mint a nagyok. Viszont, az áruk is csak a fele. Az enyém 13,-eFt volt, ehhez képest nagyon jó. Ékszíj is jó, a tetején lehet váltani a sebességet. Valami német gyártmány, úgy voltam vele, hogy ennyit biztosan megér, legfeljebb szétszedem, aztán csapágyat cserélek ha szükséges. Kb. 20 éves. Az áruk eléggé szórnak, 13...25,-eFt-ig változik. A Vaterán nemrég 25-ért ment el egy ilyen... na, ennyit már nem adtam volna érte, akkor inkább kétszer annyit, de legyen egy komoly gép.

Nézz körül az aprod.hu meg az expressz.hu-n. meg van jófogás. hu is... A probléma legfeljebb az utazással van, amiket találtam, azok nagyon messze voltak. Tehát, ennyivel drágább lesz a gép... Ha érdekel, tudok egy eladó kis gépet, de ez Debrecen mellett van. Ha lemezolló is érdekel, az még jobb, mert tartalék kést is adnak hozzá és garantáltan jó állapotú és megfizethető. Szintén Debrecen környékén van. Ha érdekel, megírom privátban.
(#) Doncso válasza Schnitt hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

Lámpa van hozzá, labortáp adott, szóval megpróbáljuk.
(#) Doncso válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

igen, az, de sajnos, a két akkuból az egyik meghalt, pontosabban, ugye sok cerka akkuból össztákolt akkupack ból egy két cella kuka, lehet működne a hűtő téma.
(#) sargarigo válasza Topi hozzászólására (») Jún 24, 2013 /

MESTER! Taníts!
Hányszor kérdeztem én már hányféle embertől! A fáziskülönbségig általában sikerült eljutni, de a frekvencia variálásáig már nem. Most ugrott be helyére a fogaskerék! Nagyon örülök, köszönöm!
(#) satlokk válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 25, 2013 /

Köszi a segítséget előre is,de most nem rég kaptam egy lemezollót,pont a környék mellől/Hajdúhadház,rokonoktól./most már csak az állványosfúróra kell gyüjtenem.Igaz igértek,hogy szereznek olyant amit felkell majd újítani,addig meg kibirjuk az állványon lévő fúrógéppel ami a semmitől megtöbb.Az állványosfúrépről elmondotakkal egyetértek veled.Tetem fel képeket egy korrábi hozászólásomban.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
(#) sargarigo válasza Topi hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

Próbálom, próbálom, de egyszerűen nem találok értelmes leírást a témáról (magyarul). Tudnál valami hivatkozást mutatni, hogy hol tudok ennek a dolognak utána nézni? A fizikai szemléletű oldalakon csak konstans lézerekkel mutatnak interferenciaképeket, ahol meg elektronika is felmerül, ott mindjárt trafipax.
Úgy képzelem el, hogy fogok egy lézerdiódát, adok neki mondjuk 1kHz-et, rálövöm a falra, és figyelem a detektorral a visszavert fényt. Na itt akadok el, mert szerintem valami hiányzik. Kell valami félig áteresztő tükör a kilőtt és visszavert fény egyesítéséhez? Vagy valami más? Hogyan nézem a fáziskülönbséget? Esetleg két detektor, egyik a forráshoz, másik meg a visszavert fényhez? Mondjuk ez utóbbit tartom valószínűbbnek.

Bocsánat az offért, de nem tudom hol kellene megkérdeznem, privátban meg nem akartam.
(#) vzoole válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

A kimenő jelet te generálod, az ott van elektromos formában, neked csak a visszajövőt kell érzékelned.
(#) p_istvan válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 27, 2013 /

A "Texas: Optoelektronikai receptek" című könyvben találsz konkrét mintakapcsolást és leírást.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
(#) szamóca válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Hálálálálálálá! Ahogy Anti bácsi mondta.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013

DSCF0767.JPG

(#) zolika60 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Jó kis darab, majd irigykedem rád.
(#) szamóca válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Rendben! A képen látható géppel szerzett jó tapasztalatok miatt választottam.

met..jpg

(#) zolika60 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Ez bizony egy jó márka. Akár kicsi, akár nagy hozza amit vársz tőle. Ráadásul sokáig megbízhatóan. Sajnos kicsit drága, de ha van rá igencsak megéri.
(#) (Felhasználó 46585) válasza szamóca hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

És? Működik? Meg minden? Gratulálok... legyen örökéletű!
(#) szamóca válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

Köszi!
Már kevertem festéket ma vele, hogy az aksiját merítsem, mert két LED világított még rajta. Ez bele van építve az akkuba töltöttségi szintjelzés címen. Aztán elolvastam a NET-en, hogy nincs szükség formatálásra, mint a nikkeles aksiknál.
Hát lefogni marokkal így sem bírtam, úgyhogy elég erős a kis masina.

metaks.jpg

(#) (Felhasználó 46585) válasza szamóca hozzászólására (») Jún 28, 2013 /

6...8 éve láttam egy ilyesmi gépet, akkor egy 13-as dugókulcs volt beletéve. A 40 mm körüli, hatlapfejű csavart úgy beletekerte a fába, hogy a csavar feje majdnem teljesen eltűnt a fában. Csak azért majdnem, mert leugrott a dugókulcs a csavarfejről... szóval, ezek elég bikák...
(#) Topi válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 30, 2013 /

A lézerfényt modulálod, ezért tudod a forrás jel fázisát és frekvenciáját. Méréshez nem a konstans lézerfény hullamhosszát, hanem a modulált fény "hullamhosszát" használod.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2013
(#) Schnitt válasza szamóca hozzászólására (») Jún 30, 2013 /

Mégis 14,4V-os lett?

Szép darab, gratulálok hozzá.
Használd sokáig egészséggel.
(#) bankimajki válasza szamóca hozzászólására (») Jún 30, 2013 / 1

Azért ha hosszú üzemidőt jelentős kapacitáscsökkentés nélkül akarsz, akkor azért nem árt mindig lemeríteni. És onnan tölteni. (Sokan azt vallják hogy nincs memóriaeffektus, pedig igenis van, laptopoknál nagyon jól érzékelhető is.) A kapacitás pedig rohamosan lecsökken ha időnként nem meríted le teljesen és nem töltöd újra. (Én a laptopoknál kb. hetente egyszer játszom el azt hogy addig járatom akkuról amíg ki nem kapcsol.) Ezzel a trükkel pár ciklus alatt a 40-50% kapacitást vesztett akkut is magához lehet téríteni. (Van olyan akksim ami amikor hozzám került akkor 67% elhasználódottságos volt, most pedig 30% elhasználódottásgos.) Akkus csavarozóknál ez még jelentősebb, mivel ott a cellák rövidebb idő alatt nagyobb árammal vannak terhelve. Emiatt az önkisülésük is megnő egy idő után. Ez ellen pedig úgy lehet védekezni, hogy kb. fél évente kell egy kis áramú teljes kisütés töltést ciklust megcsinálni vagy 2X 3X és akkor elég jól regenerálódik a cella. (Ezt mindet gyakorlati tapasztalatból mondom.) Most is van vagy 150 db Li-ion cellám, minden féle fajta.
(#) szamóca válasza Schnitt hozzászólására (») Jún 30, 2013 /

Köszi! Nem vállaltam be a nagyobbat, mert nem hiszem hogy kihasználnám.
Következő: »»   234 / 309
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem