Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akku NiCd - NiZn
 
Témaindító: szeva000, idő: Feb 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 19
(#) proli007 válasza abcdabcd hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Hello!
Mélykisütéssel kapcsolatban csak egy tapasztalatom van, de az NiCd aksi. A cégnél volt egy kazal régi Varta aksi, ami nem volt használva, és egy csomó "kizöldült" - kifolyt.. Elküldtem a toxikusba, de volt 4db. ami nem volt lyukas, ép volt. Töltés nem volt benne. Ezeket félreraktam, hogy majd esetleg töltő nyüstölésére még megfelelő lesz. Ez után évekig hevert a fiókban, töltve nem volt. Majd vettem jóval később egy gagyi töltőt (főleg a doboz és a teleptok miatt), ami időre ellenállással tölt. Beletettem próbára az aksikat. Vagy 16 óra/230mA töltés után, egyre jobbak lettek. Ma évek óta ezt használom a rúdlámpámba, mert alacsony az önkisütési áramuk. Így évente kb. egyszer töltőm. Fogalmam sincs a 4Ah-ból mennyit tud, de mindig ég ha néha szükségem van rá, vagy kis unokám játszik vele...
üdv! proli007
(#) abcdabcd válasza proli007 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Érdekes ez, mert ugye azt szokták mondani, általában, hogy pont az NiCd-nek nagyobb az önkisülése, pedig nekem is van egy készülékem, egy Braun villanyborotvám, amiben nicd-akku van, 2003-ban lett véve, azóta volt talán hogy 1-1 évig alig használtam, és ahoz képest utána amikor feltöltöttem teljesen jól működött, most is jól működik és az üzemidővel sincs bajom... lehet, hogy itt van az, hogy amióta gyártanak NiMh-t is esetleg a "korábbi technológiás", akkukat sok gyártó "alacsonyabb minőségben" készíti... kifolyt akkut én csak olyat láttam eddig aminek kicsit szét volt nyílva a háza, nem volt klasszikusan kifolyva, mint egy elem, viszont "sörhöz hasonló szaga volt"... na azokat én se tudtam életre kelteni.
Amúgy a doboz miatt talán tényleg érdemes lehet olcsó töltőt venni, hiszen, ahogy írtad a kollégának is, megfelelő kivitelben otthoni körülmények között eléggé nehézkes akkutöltő készítése, jobb beleépíteni valami kész töltő házába...
(#) abcdabcd válasza proli007 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Viszont nekem NiMh-val vannak negatív tapasztalataim (mondjuk az általam említett könyv, még NiMh-ról nem is írt), ez gyorstöltővel töltött GP 2700-as, akksira vonatkozik, azok pl akár 1 hónappal a feltöltés után már alig voltak használhatóak valamire, legalábbis a rögtön a feltöltés utáni állapothoz képes biztosan... ezeket én később megmértem kapacitásra olyan 2100mAh körül voltak ha jól emlékszek, és rögtön feltöltve tényleg elég jól bírták a fotózást kis kompakt gépben...
(#) lóri válasza abcdabcd hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Igazad lehet, inkább veszek neki egyet a linkeltek közűl.
Köszönöm a hozzászólást!
(#) abcdabcd válasza lóri hozzászólására (») Dec 18, 2011 / 1
 
Ha tudsz, akkor olyat vegyél, ami automatikusan lekapcsol a töltés végén, pl az egyik linken lévő Duracell pont ilyen elvileg, bár nincs odaírva, de már láttam ilyet, meg a neten rákeresve is ezt írták róla (CEF20 mini charger), ami "hátránya" van, ha hátrány, hogy 2 akku fér bele, viszont 1-et is tölt, szóval 2 független töltőhelye van, és 2100ft-ért még 2 akku is jár hozzá...
(Állítólag az újabb Duracellek is kis önkisülésűek, szóval még nem is rossz akkuk, a töltő meg ha az akkukat külön is kb 1000ft/db ért lehet megvenni, akkor az akkuk árával ingyen van, ha más nem magadnak megveszed az akkukat a töltőt meg odaadod az ismerősnek...)
(#) eSDi válasza abcdabcd hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Elég jó tapasztalatom van nekem is ezzel a Duracell töltővel. Árban nagyon megéri. Én mikor vettem az olympus fényképezőgépemet, ahhoz járt gyári töltő és akku is, és pluszban vettem hozzá egy csomag VARTA 2100mAh-s kifejezetten fényképező gépekbe szánt akkut. A gyári töltő az gyári 1700mAh-s akkukat még fel is tudja tölteni gond nélkül, de ezeket a 2100mAh-akat inkább csak kinyírja mint feltölti. Nagyon hamar lemerültek... Viszont mióta ezt a Duracell-t használom, kezdenek magukhoz térni. Úgyhogy csak ajánlani tudom!
(#) koverg70 hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Electrolux porszívónkba kellene akkut cserélni. 4 x EMX1600CsS (1600mA 1.2V) való bele.

Beszerezhetőség (11500 Ft)

Nem értem, miért ilyen drága, mit tud ez az akku? Hozzá tartozik, hogy ugyanez másutt 1.5 euro / db áron is megkapható.

Az a kérdésem, hogy ha lecserélem más típusúra (pl. 1600mA vagy erősebb AA-ra, akkor működni fog vele a porszívó.

Valaki írja, hogy 2/3A-sra cserélte

Köszi előre is választ!
(#) lalibatyo válasza koverg70 hozzászólására (») Dec 28, 2011 / 1
 
Az akkus cuccoknak ez a hatalmas problémájuk. Ha behal az akku egy vagyon a másik és inkább kidobod az egészet úgy ahogy van sokszor. Ez az akku semmi extrát nem tud azon kívül hogy a figyelmetlen vásárlót lehúzzák vele. Nyugodtan vegyél másik forrfüles cellákat ami bele is fér és amiből pakkot csinálhatsz. Kapacitásban jelentősen ne térj el mert a töltőd lesz majd kevés hozzá. Viszont a megbízhatatlan helyről vásárolt akkuk gyakran a feltüntetett kapacitás töredékét tudják, tehát légy óvatos.
(#) eSDi válasza koverg70 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Idézet:
„Valaki írja, hogy 2/3A-sra cserélte”


Üdv! Nem 2 vagy 3A-esre cserélte, és nem is 1600mA-esre... Az akku kapacitását mAh-ban adják meg. Tehát ami benne volt az 1600mAh kapacitású, a mérete pedig SUB-C. A szövegben a "2/3A" az a méretre vonatkozik, úgymint AA és AAA. És ugyan olyan kapacitásúra cserélték ki. Te is tedd ezt, ahogy előttem is javasolták. Méretben pedig keress olyat ami belefér.
(#) abcdabcd válasza koverg70 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Ha tényleg csak 4 akku van benne, ahogy a képen (meg most látom írod te is), akkor sokkal olcsóbban is kihozhatod, persze ha külön műanyagháza van a pakknak akkor szét kell szedni, ez lehet esetleg trükkös, ha összeragasztották, de ha nem akkor nyugodtan cseréld ki... Én amikor akkus csavarhúzóban cseréltem, akkor itt vettem, és az 1200mAh-s NiCD, valami 611Ft-ba került darabja... ők az importőr, az akku fóliáján rajta van, hogy "Li-ion Ltd. Hungary", ugyanilyen akkut láttam már máshol is sokkal drágábban, gondolom ezek nagy tételben behozzák aztán ezt árulják mások is... Forrfület raknak rá talán kb 100Ft-ért darabjára... szóval én annak idején őket találtam mint legolcsóbbak, de szerintem attól függetlenül jó az akkujuk... kapacitásra megmértem megvolt az 1200mAh körüli kapacitás... szóval szerintem az, hogy pl a Conradban egészen drágán is lehet ilyen cellákat venni az ne tévesszen meg... az meg főleg ne, hogy az Electrolux annyiért adja őket, amennyiért...

Arra figyelj esetleg, hogy ami most benne van az NiCD vagy NiMH-e, mert ha CD akkor elvileg azt az MH-hoz való töltő is fel tudja tölteni, viszont a CD töltéséhez nem szükséges állandó áram, az MH-hoz viszont igen, szóval lehet nem fogja feltölteni, ha ilyen egyszerű a töltője...
(#) xNorbi hozzászólása Ápr 8, 2012 /
 
Helló

Van nekem egy 7.2V NiMh akkupakkom, amit cellánként szeretnék kisütni és tölteni is, az oldalon a kapcsolások közt már van egy nagyon jó PICes áramkör a kisütésre, ezt szeretném kiegészíteni egy töltővel,de pár dolog a töltéssel kapcsolatban még nem világos.

Tegyük fel hogy van egy kisütött 2400mAh cellám 0.9-1V feszültséggel, a legoptimálisabban szeretném tölteni:

1.Az akku sarkaira akkora feszültséget kéne kapcsolnom, ami hatására 240mA fog rajta keresztül folyni és ezt a feszültséget az egész töltésidő alatt lassan emelnem kell(mert az akku feszültsége is nő), hogy az állandó áramot megtartsam. Helyesen gondolom?

2. Mikor kell abbahagynom a töltést? Egy bizonyos feszültség elérésénél vagy (kapacitás/töltőáram)*1.2 jelen esetben 12óra elteltével?

3. Ha a második módszert választom és egy idő után hagyom abba a töltést, mi legyen akkor ha az akku már messze nem bírja felvenni a névleges kapacitását és pl. 6óra alatt feltöltődik a végtelenségig nem növelhetem a feszültséget, legyen egy feltétel a töltőprogramban, hogy egy bizonyos feszültség elérésénél mindenképp vegye feltöltöttnek az aksit?
(#) abcdabcd válasza xNorbi hozzászólására (») Ápr 25, 2012 /
 
1. áramgenerátorra van szükséged, az pont ezt csinálja magától...

2. a lekapcsolás vagy deltaV/dt alapján itt valami feszültségnövekedési ütemet figyelnek...
-vagy ha időzített töltést szeretnél akkor meg mondjuk a "normál" töltést állítólag az akkuk elviselik "károsodás nélkül", de ez lassú töltést jelent...

Egyébként a neten egészen sokféle töltő elérhető kapcsolással, lehet valamelyikhez a program forráskódja is elérhető onnan ki lehet másolni az ötletet vagy itt a "8 lábbal" c. cikksorozatban van valahol egy akkutöltő is, az elvileg tud valami ilyesmi fejlett töltést is... de nem tudom nézd meg esetleg azt először...
(#) xNorbi hozzászólása Máj 4, 2012 /
 
Hűtőbe vagy inkább a fagyasztóba érdemes tenni ilyen akkut ha sokáig nem használjuk? Fagyasztóban probléma lehet, hogy túlságosan lehűl?
(#) Pulyka válasza xNorbi hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Tehát hidegben szeretnéd tárolni az akkujaidat, hogy ha használod, akkor kiveszed, és életképesek legyenek?
Nagyon nem jó ötlet..
Legjobb, ha teljesen feltöltött állapotban raktározod őket, "üresjáratban", szobahőmérsékleten.
Igaz, azok ólomakkuk, de gondolj csak bele, hogy miért veszik ki a motorból, és az autóból a hosszú teleken az akkut, mikor jó ideig nincs használva, és berakják a lakásba?
A pontos okot nem tudom, de a hidegben tönkremennek.
(#) Markota hozzászólása Máj 7, 2012 /
 
Hello!
Meg szeretnék építeni egy 2*50w-os erősítőt.
Hogyan tudnám kiszámolni, hogyha mondjuk 1 órán át szeretném akkuről működtetni, akkor hány mAh-es kell hozzá?

Köszi, Márk
(#) proli007 válasza Markota hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Hello!
2*50W és mAh?
A kétszer 50W, az 100W. Mivel az erősítő általában B osztályú aminek maximális hatásfoka, kb. 75%, vagy is 133W kell. Ez Egy óra alatt, 133Wh munkát jelentene. Mivel a zenei "lüktet", vagy is nem állandóan maximális teljesítmény van, átlagosan az 1/3 teljesítmény igénye lesz. (Kivétel, ha valami tuc-tuc techno.) Vagy is egy órára, kb. 40Wh az igény. Ha egy cella 1,2V feszültségű, és 2200mAh kapacitású, akkor ez 2,6Wh munkát jelentene.
50W teljesítményhez, 20Veff váltófeszültség kell. Ennek csúcsértéke 28V. Plusz a végfok veszteségi feszültsége adja a minimális tápfeszt. Ha 2V a veszteség, akkor az erősítőkhöz minimum +-30V kell. Vagy is 60V-hoz, 50db. soros cellára lesz szükséged. (Ha nem hídkapcsolású a végfok.) 220mAh kapacitású cellával, már lehet, hogy fog szólni az erősítő egy órán át. Bár az kérdés, hogy fog örülni az aksi, a közel 7A-es csúcsáramoknak, és ez hogy csökkenti a tényleges kapacitását, mert a 2200mAh az 20óra kisütés alatti kisütésre van megadva, ha a kisütő áram nem lesz nagyobb110mA-nál.
üdv! proli007
(#) Markota hozzászólása Máj 7, 2012 /
 
Köszönöm szépen a részletes választ
Ha ezt az erősítőt megcsinálnám, mennyire járnék jól?Bővebben: Link És milyen típusú aksit tudsz ajánlani esetleg? Köszi, Márk
(#) proli007 válasza Markota hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
Hello!
Nem ismerem ezt a végfokot. Aksinak inkább 4db 12V-os zselés savas aksit használnék. Az +-24V lenne, és kb. 2*25W jönne ki belőle 8ohm-os hangszóróval. Ésszerűbb, mint egy kazal NiMh aksi.
üdv! Proli007
(#) xNorbi hozzászólása Máj 8, 2012 /
 
Hello

Összeállítottam az akkutöltő egy részét, de mivel először csinálok ilyet egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy ez így jó.

Lényegre is térnék:
A 7ohmos ellenállás után jönne a lemerített akku, az ellenálláson eső feszültséget mérné a PIC így tudnám, hogy mekkora Ic töltőáram folyik és ennek függvényében változtatná a PIC a bázis ellenálásra kapcsolt feszültséget, hogy ezt az áramot állandó pl. 200mA-en tudjam tartani. Leszimuláltam A Microcap 9 programban az egészet de kicsit más eredményeket kaptam mint amire számítottam, a piros vonalak 0tól 5Vig 0.5V lépésenként jelentik a bázisellenállásra kapcsolt feszültséget.

Az Uce az adatlap szerint 0.5V, 500mA-ban akartam maximalizálni az átfolyó áramot Ic-t így (5-0.5)V/0.5A=7ohm.

Az Ube=1V a bétát 100nak vette amit be is állítottam a szimulátorba a tranzisztor paramétereknél 500mA max Ic-t akarok amit 5V pic kimenetnél szeretnék elérni 100as bétánál 5mA bázisáramra lenne szükségem, és ehhez (5-1)V/0.005A=800ohm bázis ellenállás kell.

A szimulációban nagyából 500mA-es Ic árammal lettem volna megelégedve, ennek ellenére 210mA körüli maxot kaptam, hol rontottam el a számításokat? Esetleg betudható ez annak, hogy az adatlap más adatokat tartalmaz mint a szimulátor?
Ha az ellenállás után bekötöm az akkut is az nagyban megfogja változtatni ezeket az értékeket?Mert a bázis ellenállással eltudok játszani, hogy megfelelő töltőáram folyjon. Működhet így ez az áramkör?
(#) eSDi válasza xNorbi hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Üdv!

Szerintem ne bonyolítsd túl nagyon a dolgot. Ha már PIC-el szeretnéd mérni és szabályozni, akkor célszerűbb egy áramgenerátort építeni a maximális töltő áramra, majd ezt az áramot PWM-el szabályozni a kívánt szintre. Így nem kell az analóg szabályzó feszültség előállításával bajlódni és a töltőáram is mindig stabil lesz.
(#) xNorbi válasza eSDi hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Tudnál mutatni erre egy konkrét példát?
(#) proli007 válasza xNorbi hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Hello!
Amit készítettél, nem kimondottan áramgenerátor. Legalább hasonlítson egyre! Nem a bázisáramot célszerű korlátozni és a bétára alapozni, hanem egy feszültség generátorral kell hajtani egy tranyót. Jelenesetben ezt egy Led testesíti meg. Ha a Led nyitófeszültségéből levonod a tranyó bázis-emitter feszültségét, és ezt elosztod az emitter ellenállás értékével, akkor közelítőleg megkapod a töltőáram értékét. Ezt már kattogtathatod a PWM jellel.
Arra ügyelni kell, hogy ha a tápól levonod az aksi feszültségét, és az emitter ellenálláson eső feszültséget, akkor a maradék a tranyó kollektor-emitter feszültsége. Oda is illik minimum 1V-ot tartalékolni, amiből majd működni fog.
(Te a szimulációból kihagytad az aksit.)
üdv! proli007
(#) xNorbi válasza proli007 hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Az aksinak nembaj ha impulzusszerűén lesz töltve a PWM szabályzás miatt és nem folyamatos áramot fog kapni? Ez így tényleg egyszerűbb lenne, köszönöm a rajzot!

A szimulációból igazából azért hagytam ki az aksit, mert nem tudtam hogy tegyem oda lemerítve vagy feltöltve de most már asszem világos .
(#) eSDi válasza xNorbi hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
A kapcsolási rajzzal látom már megelőztek. Az akkunak nem baj az impulzus üzem, sőt inkább szereti is az ilyesfajta töltést a nagyobb töltőáramoknál (REFLEX töltés).
Azt, hogy berakhatod e az akkut vagy nem, szimulátora válogatja. Multisim-ben ez igen jól kivitelezett, ISIS-ben már voltak vele gondjaim. A Tina-ról sajnos nem tudok nyilatkozni, mert már rég nem használom. Sokszor nem tudta azt ami nekem kellett volna.
(#) proli007 válasza xNorbi hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Hello!
400mA-tól még nem lesz probléma, ha kattogtatod.
A szimulációban egy feszültségforrással lehet/kell helyettesíteni az aksit. Az aksi egyébként is valóban az, legfeljebb a belső ellenállása nem nulla ohm. De azt is be lehet állítani a szimulátorban.
üdv! proli007
(#) Gránátalma hozzászólása Máj 13, 2012 /
 
Sziasztok!
Olvasgattam a témát ma, mert szükségem lenne egy gyorsan megépíthető AA ceruza akku töltő áramkörre. Ha esetleg tudnátok konkrét működő kapcsolást adni...
A lényeg, hogy olyan helyre megy, ahol nem értenek a pic-es és egyéb "bonyolult" áramkörökhöz szóval ha lehet, olyan kapcsolást ajánljatok, ami csak kb 2LED-del kommunikál a felhasználóval. Egyik a töltést jelzi, a másik a kisütést.

Úgy tudom töltő áramnak 2 akkunként 150mA áram kellene, tehát 4db egyidejű töltéséhez 2x 150mA.
Kisütéshez pedig olyan 300mA.
NiMh akkukról van szó 2300-és 2700mAh értékűek.

Ha esetleg tudtok tutira működő kapcsolást, azt szívesen venném
(#) xNorbi hozzászólása Máj 19, 2012 /
 
Helló

Igyekeztem megtervezni a töltő áramkörét és a hozzá tartozó nyáktervet is az ajánlásaitok alapján, az akkuk merítéséhez tartozó áramkör ötletét és egyes részeit dolfin kapcsolása alapján csináltam remélem nem haragszik meg érte. Ha valakinek lenne ideje és kedve átnézhetné a nyáktervet, mert először csinálok ilyet.

A kapcsolási rajz és a nyákterv között lehetnék apró eltérések, például a relé valamikor a tranzisztor kollektor valamikor az emitter felén van. Az lcd kijelző még nincs beletervezve. Igyekeztem a lehető legvastagabb vonalat használni, hogy könnyebb legyen a nyák legyártása erről is elmondhatná valaki, a véleményét.

A zenner dióda feszültségét 2.7Vra választottam így olyan 350mA körüli töltőáram fog folyni és a tranzisztor kollektor emitter között is marad olyan 1.3V. Rakok fel egy képet a szimulációról is, rózsaszín keretben vannak a feszültségértékek, kékkel pedig az áramértékek.

Úgy tervezem, hogy ha elkészül, minden tranzisztornak megmérem Ube feszültségét és eszerint kiszámítom a maximális töltőáramot, majd pontosan beállítom a PWM kitöltési tényezőt, hogy C/10el töltsek egy cellát. Jóll gondolom, fontos minden tranzisztornak ezt kimérni? Az adatlapban csak annyi volt hogy Ube... 1V max.
(#) proli007 válasza xNorbi hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Hello!
- Ha a zénerek könyökfeszültsége és a tranyók bétája közel egyforma, akkor nem kell számolgatni a töltőáramot, közel egyforma lesz.
- Az áramkör többi részét is leszimulálhattad volna. A rajzon van egy hiba, a műveleti erősítő invertáló bemenetének az R6 és R7 közé kellene kapcsolódnia. Különben nem lesz igazán "kivonó erősítő" belőle.
De az erősítő háromszoros erősítése sem megfelelő. Az 5V tápfesz mellett, az LM324-nek maximális kimeneti feszültsége, kb. 3,6V lesz. Ez háromszoros erősítés mellett, maximálisan 1,2V bemenő feszültséget jelent. De töltés alatt ez magasabb lesz, mint a névleges feszültség. Javaslom, hogy a 3kohm-ot 2kohm-ra csökkentsed. Ekkor kb. 1,8V-ig mérhetsz.
- Relére illendő módon tegyél védődiódát.
üdv! proli007
(#) Mzolee hozzászólása Máj 21, 2012 /
 
Sziasztok!

7,2 V-os és 9,6V-os Ni-Cd akkupakkokat szeretnék felújítani. Érdemes-e Ni-Mh-ra váltani (Baby) vagy maradjak az eredeti típusnál?

Azért ez a bizonytalanság, mert egyszer már befürödtem egy hasonló projekttel. Meg aztán valahol hallottam hogy a kadmium akksik elavultságuk ellenére rövid távon nagyobb áram kivételére bírhatók, mint az Ni-Mh társaik. Akkus fúróba lenne tehát ez fontos szempont.

Előre is köszönöm.
(#) nedudgi válasza Mzolee hozzászólására (») Máj 21, 2012 /
 
Akkus fúróba NiCd való, akármit mondanak a sötétzöldek.
Következő: »»   14 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem