Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Valószinűleg az árnyékolók megoldanák a zavarást de miért van a majdnem kétszeres frekvencia és feszültség a tranzisztoron és a magasabb primér feszültség mellett miért van a katódon rendes feszültség.Ez így nem logikus,legalábbis nekem.Aztán a gyorsító fesz.is kisebb a kelleténél,a legtöbb leírásban 8500 V szerepel,most csak 7200 V.A rács is negatívabb a kelleténél,legalábbis a lecsökkent fényerő erre utal.Szeritem először a nagyfesz.-ben kellene megtalálni a hibát csak nem tudom,hogy hogyan.Minden tippet szívesen és köszönettel fogadok.Főleg az tudna segíteni aki már hasonló esetet sikeresen megoldott.
Lehet,hogy igazad van,ha valami konkrét tipped lenne,hol keressem a hibát az sokat segítene.Arra gondolok,hogy talán valami túlterheli a HV tápot,akár szennyeződés ahol elszivárog az áram.A szabályoző hurok a katódfeszültséget figyeli ezért annak helyes az értéke ,lehet ennek a következménye a magas frekvencia és a negatívabb rácsfeszültség.A gyorsító fesz.viszont alacsonyabb tehát lehet,hogy az okozza a hibás müködést.De az is lehet,hogy máshol van a hiba,neked mi a véleményed?
Felteszem ide a HV táp rajzát. Mérd meg a rajta feltüntetett feszültségértékeket, kezdve a táppal.
A frekvencia 50-55 KHz környékén kell lenni a BD kollektorán 30-35 Vpp imulzusnak kell lenni a csúcson egy kis "beharapás" látható. Nézd meg lehet e változtatni a katód feszültségét vagyis működik e a visszacsatolás
A BD 2 ohmos emitter ellenállása kritikus, nézd meg nincs e megégve, értéke megváltozva .
Ez a HV táp szinte szabványosnak tekinthető legtöbb EMG szkóp ezt a megoldást használja a ferrit transzformátorban van különbség. Kérdezem a HV táp ónálló egység kivehető a készülékből?
Ezen a szkópon más a HV táp bekötése,lásd a mellékleten,741-es IC vezérli.Ami a HV táp kiszerelését illeti,szerintem az egész hátsó részt szét kellene szerelni,hogy kivehető legyen.Az egész konstrukció nem a legszerencsésebb, sok mindenhez nehéz hozzáférni nem beszélve a mindenféle kusza vékonydrótos összekötésekről,nekem ebből a szempontbó nagyon amatőrnek tünik az egész.
Szia!
A visszacstoló körben lévő 3,3M ohmokat mérd meg. A nagyfesz sokszorozó kondijai szeretnek átvezetni. Milyen van benne a narancs hengeres Francia LLC? A legutolsó szokta feladni ami az 1M ohm után van, de a többi is lehet rossz, és terheli a nagyfesz tápot. A kondikat mérve érdekes módon csak az egyik irányban vezetnek át jobban, feszültséggel próbálva is mérhető ez. A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
Küldök 2 képet ezeken egészen jól láthatóak az alkatrészek,hogy milyen tipusok nem tudom.A képen látható 3 db fehér hosszúkás valami (van még 1darab de a képen eltakarja a konstrukció),szerintem ezek a diódák,még hasonlót sem láttam soha.A HV táp kacsolási rajzán amit az előző válaszomban küldtem 5db egyforma dióda látható (D53-D57),nem találtam meg csak négyet,nem tudom,hogy hol lehet az ötödik. Elég lassan írok gépen ezért soká tart.
Ez barna dobozos műszer?
Azok ott nagyfesz diódák és a kondik is újabbak ezekkel nem szokott gond lenni de nem árt ellenőrizni őket. Az utolsó szériánál sokmindent módosítottak a KS cső is Lengyel típus lett, rajz nem nagyon van ezekről.
Most visszanéztem az első hozzászólásomat és rájöttem,hogy hibásan adtam meg a szkóp tipusát ez EMG TR-4655A (nem 4654 !!!!).A doboza kék szinű.Találtam hozzá leírásokat,rajzokat is és átnézve a konstrukciót passzolnak erre a szkópra.Nincs tipped,hol lehet 5-ik dióda? Az alkatrészeket persze átmérem és a HV tápbekötést lerajzolom papírra és lenyomozom melyik alkatrész minek felel meg a rajzon.Sajnos most nem tudok megfelelően tömény alkoholt venni tisztításra.
Sziasztok,
Pár nap méregetés és tisztogatás, új furaságok felfedezése után úgy döntöttem, újra összeszedem a tüneteket. ADD mód, mindkét csatorna kikapcsolva. POS A és B minimumon, az ernyő harmadánál brummos vonal. Ha POS A-t maxra rakom, a vonal egyenes, az ernyő felénél van. Innen már csak negyed fordulat kell a POS B-n, és az ernyő tetején van a vonal. Innen még egy fél fordulatot tekerhetem, de már nem látható. Bekapcsolhatom A csatornát, látszik a jel, ugyanígy B-vel. A&B mód, csatornák ki. Itt máris más a helyzet: ugyanúgy harmadánál brummos vonal, viszont POS A-nak semmi hatása, POS B fél fordulata után a tetőn van a vonal, még egy picit lehet tekerni és már nem látszik. Továbbra is A&B, de bekapcsolom A csatornát. Brummos vonal a harmadánál, POS A fél fordulata után vonal a tetején. (Amúgy jelet mutat, ha adok rá). A ki, B be, ugyanez. Ha mindkét csatornát bekapcsolom, POS A-nak nincs hatása, ugyanúgy, mint ha mindkét csatorna ki lenne kapcsolva, viszont jel csak B-n látszik. Kimértem az összes tranzisztort, és kitaláltam egy tesztet: megfordítottam az Y eltérítők csatlakozóját, ezzel elvileg horizontálisan tükrözve a képet. Várhatóan most az alsó részén jelent meg a sugár. (Ezt azért csináltam, hogy biztosan ki lehessen zárni a képcsövet vagy annak csatlakozását). A képcső Y eltérítőinél szimmetrikusan változott a jel, ahofy kell.
A TR számokat az Elektroimpex külkereskedelmi cég nyilvántartása miatt vezették be.
Ha már EMG akkor az EMG száma 1568/A, és ez a számozás egy logikus rendet követett műszerfajtánként. A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
Akkor ilyen, ill ehhez nagyon hasonló
Még egy dolog: XY módban mindkét csatorna működik, normál A&B-ben viszont csak B (ha mindkettő be van kapcsolva)
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
Én hagynám a nagyfeszrészt, egyenlőre kivenném a biztosítékát és az összes tápfeszültséget újra ellenőrizném brumra is. Mivel a +110V rész volt rossz ellenőrizném a csavaros elkót nincs-e lelazulva az anyája, és emiatt nem érintkezik rendesen a testponttal. Majd ha itt minden jó akkor 741 ett cserélném és végigmérném a környezetében lévő alkatrészeket, visszacsatoló 3,3M ohmokat.
3 képet küldök,1 a HV táp bekapcsolási rajza,2 kép az elrendezés és a szkóp pontos tipusa 1568/A
Szinte megszólalásig olyan mint az 1556 csak ott a BD és a 741 áramköre benne van egy dobozba.
A trafó 10-es kivezetéséről válaszd le a sokszorozót és akkor nézd meg a táp frekvenciáját és jelalakjait. Van e legalább 10 kV méréshatárú nagyfeszültségű mérőszuronyod és egy 10 MOhm méréshatárú műszered analóg lenne jó de digitális is megteszi.
Most javítok egy 1553-at egy frumtársnak és megmértem a HV tranyó kollektorát eredmények:
42V P-P 74 Khz A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
Sajnos most még nem tudom,hogy melyik a trafó 10-es kivezetése de majd megkeresem.Van nagyfesz. szondám 275 Mohm-os az ellenállások 21 kV-ot bírnak így 10 kV-ig biztos jó.10 MOhm-os digitális műszerem is van.
Ezt úgy érted,hogy ezek a jó értékek,nekem is nagyon hasonlók vannak de a leírásokban mindenhol jóval kisebb szerepel.
Már én is megtaláltam a HV trafó szekunder oldali kivezetéseit,sőt az utolsó diódát(D57) is megtaláltam.Azt hiszem ha sikerül beszereznem alkoholt akkor először alaposan megtisztíton a HV részt és csak utána fogok kisérletezni nehogy nagyobb bajt csináljak mint ami most van.
Igen ezt egy jól működő készülékben mértem.
Én könnyebb helyzetben voltam ki lehetett venni az egész HV részt. Mint látod a mérőkapcsolásban a frekvencia 55,4 KHz és olyan nagy az impulzus a frekvencia mérő ami műanyag dobozban van nincs kábellel csatlakoztatva
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
És mi határozza meg annak az oszcillátornak a frekvenciáját, maga a nagyfesztekercs és a szórt kapacitások.
Fölösleges ezzel az erdőbe vinni a javítást végzőt. A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2020
Ajánlom figyelmedbe Sipos Gyula TR1568-al foglalkozó cikkeit az RTÉK '94 - 95 - 96 -ban, a '96 -ban van a tápegység igen jó leírása, hasznos tanácsokkal. Ha nincs meg, emilben tudom küldeni (privat), ide nem menne fel.
Megvannak nekem is ,olvastam is és anélkül,hogy a szerző érdemeit kisebbíteném a szerző negyon kevés kokrét adatot ad meg vele kapcsolatban.Ha nem tévedek az egyedüli konkrétum,a HV tápról beszélek,az 50kHz-es frekvencia,feszütségről vagy áramfelvételről szó sincs.Valaki itt a fórumon említette,hogy a külömböző szériáknál elég sok eltérés volt és ezeknél valószinűleg változott a frekvencia és a feszültség is.Ha arról is írt vola,hogy ezek az értékek milyen határok között mozogtak az egyes sorozatoknál akkor most tudnánk,hogy a külömböző értékek hibát jeleznek-e vagy az alkatrészek szórása miatt más értékek sem jeleznek hibás működést.Azért köszönöm az infót.
az R58 és C53 valamint a primer induktivitása
Beáztattam! Semmi. Rosszabb sem lett, de jobb sem. Semmiváltozás. Azt írod szét kell szednem a három forgókacsolót. Azokon annyi vezeték van, hogy igen nagy levegőt kell vennem mielőtt nekiállok. Hogyan kezdjem?
Igen egyenlőre elsőnek csak az osztók és abból is az egyik majd meglátod mia javulás.Én is vettem egy nagy levegőt és kivettem az egész osztót, be volt dobozolva gondolom a Tied is olyan. Levettem az árnyékoló dobozt lefényképeztem minden oldalról hogy amikor rakom össze segítségem legyen. Igen le kell forrasztani az ellenállások kondenzátorok egyik végét amelyik a tárcsákon vannak és egyenként meg kell tisztítani a tárcsákat. Persze ha van ilyen Yaxley új akkor nem kell a tisztogatással foglalkoznod.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |