Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   318 / 852
(#) kapu48 válasza jany1966 hozzászólására (») Jan 30, 2017 /

Itt 1 jó TRIAC-os megoldás:
Dimming 230V AC with Arduino
(#) andyka válasza kapu48 hozzászólására (») Jan 30, 2017 /

Szerintem az csak szenkefes motorhoz alkalmazhato.
(#) arduinoforever hozzászólása Jan 31, 2017 /

Sziasztok!
Valaki próbált már STM32F103C8T6 panelt használni bootloaderrel? Kérdezték tőlem, hogy lehet-e a micro USB-n keresztül feltölteni programot. Van hozzá bootloader, de nem tudtam működésre bírni, ezért kérdezem, hogy valakinek sikerült-e?!

Üdv: Sanyi!
(#) jany1966 válasza kapu48 hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Köszi

Ez ugyan az?

Ha a dimminget változtatom akkor tudom a 230 voltot változtatni?
(#) jany1966 hozzászólása Jan 31, 2017 /

Találta egy másikat.

Bővebben: Link
(#) andyka válasza jany1966 hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Igen, a „dimming” valtoztatasaval, de ahogy irtam fenntebb ez a megoldas nem jo a zart tekert (kalitkas forgoresz) villanymotorokhoz, a nagyobb teljesitmenyu trafokhoz sem.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2017
(#) kapu48 válasza jany1966 hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Ez nem ugyan az!
Mert nem tárgyalja a triak induktivitáshoz illesztés részét, ami pont nálad aktuális lenne!

És ha ez már működik? Tovább kell fejleszteni a rendszert.
Mert a motort előbb elkellene indítani, utána szabályozni a fordulatszámot.
És ehhez kellene 1 encoder a tengelyre, ami alapján tudnál vezérelni.
(#) jany1966 válasza andyka hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Akkor mit javasolsz?
(#) RoliNyh válasza jany1966 hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Nem akarok beszólni, de még mindig nem írtad konkrétan milyen motortípushoz szeretnél szabályozót? Háromfázisú (állótekercses) aszinkron, egyfázisú (állótekercses) aszinkron, vagy kommutátoros (álló és forgó tekercses) univerzális motorhoz? Legelőször ezt kellene tisztázni...
(#) icserny válasza arduinoforever hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Idézet:
„Valaki próbált már STM32F103C8T6 panelt használni bootloaderrel?”

Igen, működik. A hozzávaló okosságok többek között a http://wiki.stm32duino.com/index.php?title=Blue_Pill oldalról vehetők.
(#) arduinoforever válasza icserny hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Köszönöm a segítséget!
(#) jany1966 válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Első körben fűtési keringető szivattyút szeretnék vele szabályozni.
Egyfázisú asszinkron.
(#) RoliNyh válasza jany1966 hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Egyfázisú aszinkron motor fordulatszáma a póluspárok számától vagy a tápláló frekvenciától függ, nem a feszültségtől. Persze elképzelhető, hogy nagyon minimálisan a feszültséggel is szabályozható, viszont annak az a hátránya, hogy a nyomatéka is drasztikusan csökken. Neked ehez a problémához frekvenciaváltóra van szükséged, ami elég drága cucc (kb 35EFt -tól indul teljesítménytől függően) házilag viszont elég nehéz jót készíteni...

Egyfázisú aszinkron motor...

Esetleg van erre topik is, érdemes végigolvasni, vannak benne házilag is elkészíthető kísérleti áramkörök:

Egyfázisú villanymotor fordulatszám szabályozása...

Hogy ezek az áramkörök milyen hatásfokkal üzemelnek, azt inkább ne firtassuk...
(#) abacs hozzászólása Jan 31, 2017 /

Sziasztok Én még viszonylag kezdő vagyok a témában úgyhogy nézzétek el ha írok egy pár hülyeséget
Neki szeretnék fogni IC-k programozásának viszont eddig csak C++-ba tanultam programozni és most jelenleg C-ben. Semmi ismeretem nincs az IC- programozásáról, ha esetleg valakinek van magyar nyelvű IC programozást oktató könyve megköszönném ha megosztaná velem.
Az ardunio uno-t fogm megvásárolni(mivel később az egyetemen is ezzel a modellel fogunk dolgozni) amivel legelsőnek egy ledvillogtatást akarok mergvalósítani amelyet ajándéknak szánnék a barátnőmnek. Valahogy így képzeltem el:Itt (én egy IC-vel szeretném és kevesebb led-el). Milyen alkatrészekre lenne szükségem a led-ek az IC és a vezerékeken kivül?
Előre is köszönöm
(#) RoliNyh válasza abacs hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

A mellékelt linket nem nézted meg? Mert ott van az alkatrészlista, és a program is...

DIY LED Heart Photo Frame – Arduino Project
(#) FDAssasin hozzászólása Jan 31, 2017 /

Sziasztok!
Ha egy sketchben osztom az órajelet így:
  1. CLKPR = 0;
  2. CLKPR = (1<<CLKPCE);
  3. CLKPR = _BV(CLKPS1);

Akkor az befolyásolja az ISP programozást? Konkrétan egy Arduino Pro miniről és egy USBTinyISP programozóról lenne szó, de utóbbi tudom helyettesíteni egy ,,Arduino as ISP"-vel. Ha jól tudom, a túl alacsony órajelű AVR-t csak ,,lassabban" lehet programozni. Vagy ez csak fuse bites órajelosztásnál számít?
Előre is köszi a válaszokat!
(#) andyka válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 31, 2017 /

Na ezeket a pontos elnevezeseket nem tudtam
(#) ha1drp válasza arduinoforever hozzászólására (») Feb 1, 2017 /

Az STMx kontrollerekbe alapban csak soros bootloader van, USB-s nincs. A linken találsz hozzá usb-s bootloadert. Ha nem megy a youtube-on több videó van e témában.
(#) jany1966 hozzászólása Feb 1, 2017 /

Sziasztok

Újabb problémám adódott.
Ezt a nanot vettem
A windows nem ismeri fel a CH-340 USB illesztővel sem. /WIN10 64 bites/
Valaki találkozott már ezzel a problémával?
(#) vargaf válasza jany1966 hozzászólására (») Feb 1, 2017 /

Miért ismerné fel a CH-340 USB illesztővel amikor a dokumentációja szerint FT232RL csippel van illesztve?
(#) jany1966 válasza vargaf hozzászólására (») Feb 1, 2017 /

Azt azért írtam mert akkor rögtön az a válasz jött volna hogy fent található az illesztő.
akkor hogy ismeri fel?
(#) vargaf válasza jany1966 hozzászólására (») Feb 1, 2017 /

Mielőtt kérdeztél volna megnézhetted volna milyen csippel van szerelve ( ott van a kezedben, mi nem látjuk ), vagy a dokumentációját. Azt a HEStore linkedből töltöttem le. Utána kereshettél volna FT232RL drivert és ha azzal sem megy akkor kérdezel.
(#) jany1966 válasza vargaf hozzászólására (») Feb 1, 2017 /

Igen FT232RL letöltöttem és akkor sem ismeri fel
(#) jany1966 hozzászólása Feb 1, 2017 /

Sikerült!!!!
Másik USB csatlakozón azonnal felismerte.
Ez hogy lehet?
(#) szili83 hozzászólása Feb 1, 2017 /

Arduino nano hány darab 5V-os relét bír meghajtani?
Így kötöttem be: Bővebben: Link

De ahogy nézem az arduino nano kapcsolási rajzát, az szerint az 5V-es festab IC csak 500mA-t tud. Az 5V-os relék pedig 90mA-t fogyasztanak. De nekem valamiért nem húzott be rendesen a két 5V-os relé, kb 3-3.5V-ot kapott csak.
(#) RoliNyh válasza szili83 hozzászólására (») Feb 1, 2017 /

Út tudom max 20mA a kimenetek terhelhetősége.

De szerintem nálad az lesz a probléma ahogy elnézem, a reléid 12V -osak, te meg csak 5V -ról táplálod a relé modult. Így ne is várd, hogy be fognak húzni...

Mondjuk azt sem értem a real time clock GND pontját minek kötötted az arduino nano VIN bemenetére (sárga vezeték).

És ha már amúgy is lehet válogatni, az SCL és SDA érintkezőket is áttenném a nano digitális lábaira, az analóg helyett (persze így gondolom a programot is módosítani kell majd)...
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2017
(#) RoliNyh válasza szili83 hozzászólására (») Feb 1, 2017 /

És még azt is vedd figyelembe, hogy a Power Source pozitív és negatív ágát a relé nyugalomban nyitott érintkezője összekapcsolja, így behúzott állapotban egy jó nagy zárlat keletkezik...
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2017
(#) tbarath válasza szili83 hozzászólására (») Feb 1, 2017 /

Féloff: ha a pontosság szempont és nem szeretnéd pár naponta/hetente beállítani, akkor inkább ne használj ds1307-et.
(#) vargham válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 1, 2017 /

Idézet:
„a reléid 12V -osak, te meg csak 5V -ról táplálod”

A nyákon van tranzisztor a relék kapcsolásához, úgyhogy sem ez, sem az áramfelvétel nem lehet gond.

Idézet:
„az SCL és SDA érintkezőket is áttenném”

Azoknak ott a helye. Az ATmega328 MCU-n ott van a hardveres I2C.

Idézet:
„GND pontját minek kötötted az arduino nano VIN bemenetére”

Ez jogos. Gondolom, elnézte.
(#) vargham válasza szili83 hozzászólására (») Feb 1, 2017 /

Idézet:
„kb 3-3.5V-ot kapott csak”

Honnan kap tápot az Arduino? USB? Külső táp? Ha külső, akkor az milyen feszültségű?
Következő: »»   318 / 852
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem