Fórum témák
» Több friss téma |
Ha egy 600VA-es toroidot szerzek hozzá, az jó, nem? 12V-os sec. fesszel. Meg teszek oda egy graetz hidat, meg akkor 25V-os kondenzátorokból olyan 0,1F-ot... Így megfelel neki? Az erősítőt lehet annyira terhelni, ogy kiégjen a biztosíték? Vagy akkora teljesítménynél már akkora lenne a torzítás, hogy hallgathatatlan lenne?
Köszi: Gábor U.I.: A régi kondenzátorok mennyire hajlamosak az öregedésre? Tehát számít az, hogy mennyi idősek, és hogy mennyit voltak használva?
Ha sok a pénzed, tehetsz akármekkorát.
![]() 12VAC már túl sok! Mert abból 16VDC-nél is magasabb jön ki pufferelés után. Ezt nem szeretik az autós cuccok. Mérgesen füstölögnek is magukban tőle. ![]() A végfokozatok a kivezérlési maximumokhoz közeledve, nagy mértékben torzítanak. Akár jóval 10% felett is! Így már csak az ősök, és a szomszédok idegesítésére használhatók. Ha magas bemenő jellel túlvezérled az erölködőt, előfordulhat hogy elszáll a védőbizti. De ez nem is baj, mert ekkor már veszettül torzít. Átvitt értelemben a környezetét is biztosítja a káros hanghatások ellen. ![]() A kondik természetesen egy idő után elöregednek. Dielektrikumként használt olaj szárad, ezért csökken a kapacitásuk. (De gyakorlatban mérve, egyes 20éves magyar kondik még mindig a névleges kapacitásukat mutatták!) A használati idő-használati mód, de főként a hőmérséklet az ami negatívumként hat az említett folyamatra.
Sok pénzem nincs, de találtam egy 600VA-est 5000Ft-ért... Annyiért szerintem nem sok...
Sajnos az is 12V-os, ezért nem lehetne valami ellenállást (esetleg pár LED-et) bekötni, emi megeszi a többletfeszültséget? ![]() Találtam kondenzátort is. 2 jöhet szóba (szerintem) 1, : elég réginek kinéző itt láthatod 2, : "alig használt" 10000µF/25V 2 darab 1000Ft-ért. Meg a linken a hozzászólásokban mondta az illető, hogy van még neki nagyobb teljesítményűek is. Szerinted?
Tekerj le a szekunderből pár menetet, az a legegyszerűbb. így nem lehet eldönteni hogy jók-e. Ezt csak kapacitásmérővel tudod megnézni, vagy ha biztosra akarsz menni, vásárolsz boltban.
A képen egy leharcolt 80 évekből származó kondi látható. Ez nem valami bizalomgerjesztő.
Igen, neke is ez a gondom a kondival.
A trafó meg ki van öntve műgyantával, úgyhogy a letekerés elég nehézkes művelet lenne.... Holnap megyek, és megkérdezem boltban, hogy mennyi. Akkor kb. 0,1Farad-ot kéne szerezni? Az hány mikrofarad? 100.000uF? U.I.: Köszi, hogy feloldottad a Flood-ot! ![]()
Igen. :yes: (a lomexban van 33000µF/25V-os 400Ft-ért)
Idézet: „Igen. (a lomexban van 33000ľF/25V-os 400Ft-ért)” Bizony, abból 3db, és már szinte elég is... Én már többször is leírtam itt, talán kínos visszaolvasni, de a hál. trafó szekunder feszkója 10v legyen, mert abból 14,1 v lesz, és még a diódákon is esik 1,2 v, így az a maradék 12,8-12,9v szinte tökéletes az erősítő elhajtásához.
És valami sima ellenállás? Vagy valamilyen izzó? (autós, vagy skalárizzó...)
A kondenzátor ahogy nézem megoldódik! ![]() Graetz.hidat mekkorát ajánlotok?
Rakjál bele egy 35A-ost, nem kell hűteni se. 500ft körül már van. Az hogy egy 100W-os izzó világít visszajelzésként, és hogy essen a fesz, pazarlás a javából. Válasz másik trafót ami nincs beöntve. vagy 9-10V-os.
No ezt már neked kell kitalálnod, mert nem tudom.
![]()
Ez a graetz kocka a sec. után van rögtön, úgyhogy ő olyan 10-12V-ot fog kapni (remélhetőleg). Akkor ha egy 80V-osat teszek oda, azzal nem lehet gond, igaz? És akkor utána jönnek majd a kondik párhuzamosan, és végül az erősítő...
![]() Az a baj, hogy ilyen toroidot nem találok sehol... ![]()
Te Pityu!
15V-ot el kellene viseljenek, mivel 14,5V simán lehet egy kocsiban...vagy eleve azzal számoltak, hogy ha terhelés van esik úgyis? ![]() Meg kellene nézni, hogy graetz után pufferelve mennyi az annyi, meg megnézni, hogy az erősítő tápjában van-e 16V-os kondi...ha csak 25V-osak vannak, akár működhet is, csak nem kell majd annyira feltekerni... ![]() Üdv Inhouse
Imi, én nem azt mondtam, hogy nem bír többet, hanem, hogy már ennyiről tökéletesen elműködik!
Idézet: „így az a maradék 12,8-12,9v szinte tökéletes az erősítő elhajtásához.” Amúgy majdnem mindben fojtó előtt 16v-os kondik, utána meg 25v-os kondik vannak, a 25v-osak is csak azért 25v-osak, mert a FET-ek szakításakor fellépő impulzusok elérhetik akár a 20-25v-ot is, akár 12v-os táplálásnál is! Egyébként a ROBI nagy tápjánál, símán elérte a 15v-ot üzem közben, és baja nem lett egyik "D" végfoknak sem!
Az a gond a 230/12V-os szekunder feszültségű trafókkal, hogy a hálózati feszültség, akár 240V felett is lehet. (mint nálam pl 242V) És ekkor a 12v már 12,5V, ami 12,5*1,41=17,6V-1,2V=16,4V is lehet. Ezt pedig nem mindegyik autóscumó viseli el. Ezért nem célszerű határértékek közelében méretezni.
Látom nagy a vita
![]() Ha ennyire el akarjátok járatni 12V-os szekunderről, akkor javaslom tüzetesen vizsgáljátok meg a táp primer oldalát és akkor el lehet dönteni, hogy biztonságosan kibírja e.
Ez rendben is van, ha a cucmanipulátor ezzel tisztába van. De ha nem?
![]()
Hello!
Vettem egy toroidot a Vaterán, 630VA. MOndtam, hogy nekem 10-11V kéne, azt mondta az eladó, hogy semmi gond, leteker belőle annyit, amennyit kell, és utána be is szigeteli az egészet, hogy biztonágos legyen! :9 Így már szerintem nem lehet gond az egyenirányítás és a puffetrelés után sem. Vagy igen? Még nem fogott neki az átalakításnak, úgyhogy ha szerintetek más fesz legyen a sec. végén, akkor mondjátok, és tuvábbítom neki... ![]()
Ahogy az előttem szólók is említették, jó a 10-11v, de ne lepődj meg, ha a tekercselős emberkétől eljőve az üresjárati feszkód 12v is lesz, ezzel is számoljál, mert az autós erősítő készenlétben semmit, bekapcsolva vezérlés nélkül 0,5-1A-t vesz !.
Végülis terheld egy 5w-os izzóval a szekundert, és úgy mérd meg, ha úgy nem lépi túl a 11v-ot, akkor tutti! ![]()
A tekercselős emberkétől nem fogok eljönni, mert Postáűn kapom meg a cuccot!
![]() Az üresjárat alatt azt érted, amikor az erősítő nincs rádugva, vagy azt, amikor az erősítő nem erősít? ![]() ![]() Az erősítő vezérlése jelenleg össze van kapcsolva a +12V-os bemenetével... És szerintem a trafó elé fogok tenni egy kapcsolót, és úgy fogom az egészet be ill. ki kapcsolni. 5W-os égőn kívül még mivel lehetne kipróbálni? ![]() Egyenirányítóból hány A-est vegyek? És 25V-os kondenzátorból elég a 100.000uF? ![]() Idézet: „z üresjárat alatt azt érted, amikor az erősítő nincs rádugva,” Igen! Idézet: „Egyenirányítóból hány A-est vegyek? És 25V-os kondenzátorból elég a 100.000uF?” Amekkora a biztieid összértéke, annál egy 10A-el többet! 30-40A-ig elég a százezermikrofarád! Én a 70A-es tápba is 1F-osat, de a 210A-esbe is 1F osat tettem...SAL-nál olcsó! /Bár a HE storés 33000µF/400Ft-ra senki sem ver rá...vagy mégis?../
Hello!
A He sore-nál én 25V-os, 10000µF-osat néztem 141Ft-ért! ![]() ![]() Az erősítőbe 15A-es bizti van, úgyhogy szerinted min. egy 25A-es egyenirányító kell?! Szerinted melyiket inkább? : KBPC 2506 Diódahíd 25A / 350V QF 377Ft KBPC 3502 Diódahíd 35A / 80V QF 496Ft A kábeek átmérőlye és milyensége sokat számít?
Az Asszonyt is mindíg mindenben kijavítom, ezért ne haragudj!: átmérője
Egyébként a keresztmetszet számít, mert láttam már a .ESCO-ban 8mm átmérőjű "BIKAKÁBELT" amiben csak 2,5 mm2-es vezeték volt... Hát bikázni nem is lehetett vele, de a csipeszek jók lettek máshova... ![]() Lényeg az, hogy mm2-enként 5A-t lehet aránylag kis veszteséggel melegedés nélkül tovavinni! Tehát a tiedhez minimum 3mm2-es kábel kell a bekötéshez. A trafó szekundere is minimum 2,5mm-es átmérőjű legyen! A graetz-ek közül a 35A-est pártolom, mert 100Ft-ért nem kapsz plusz 10A-t, és ha később erőstítőt fejlesztesz, akkor még rákötheted azt is! ![]()
Semmi gond, inkább TE/TI javítsatok ki, mint a magyar tanárom érettségin...
![]() Akkor keresek valahol valami nagy átmérőjű kábelt! ![]() ![]() Ha meglesznek az alkatrészek, akkor majd még jövökegy kevés segítségért! ![]() ![]() Üdv!
hali! Nekem van 1 Alpine v12 mrv f400 as erősitőm,amiről aszt mondták hogy 800watt,4 csatornás,szerintetek hogy lehetne szobában üzemelni,és mennyibe kerülne?
válaszotokat előre is köszönöm! vagy fel vehettek msn re..cimem:havanek@freemail.hu
Egyszerűbb, ha azt írod meg, hogy mekkora biztit mertek beletenni, és akkor lehet kalkulálni, a W-okban ne higgyél elsőre...
![]()
Sziasztok!
Örömmel jelentem, hogy főleg a TI segítségeteknek hála, elkészült a trafóm! ![]() A főbb paraméterei: 630VA 11,3V üresjárati fesz 0,1Farad-nyi kondenzátor 35A-es egyenirányító Pufferelés és egyenirányítás után 14,5V jön ki belőle! ![]() A költségek: trafó+szerelvények: 8500 egyenirányító: 594Ft kondik:10X169 összesen: 1690Ft Faanyag, kárpit, kapcsoló, vezetékek, forrasztási kellékek, csatlakozók voltak, azok 0Ft-ba kerültek. ![]() Így az egész kijött 10.785Ft-ból. Tudom, hogy nem kevés pénz, de a végeredményt látva, ráadásul jól elvoltam, és mág tanultam is, így számomra mindenképpen megért ennyi pénzt! ![]() KÖSZÖNÖM MINDENKI SEGÍTSÉGÉT! ![]() U.I: Itt van pár kép... |
Bejelentkezés
Hirdetés |