Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítő táplálása 230V-ról

Témaindító: szum, idő: Márc 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 26
(#) honyike válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /

Ha egy 600VA-es toroidot szerzek hozzá, az jó, nem? 12V-os sec. fesszel. Meg teszek oda egy graetz hidat, meg akkor 25V-os kondenzátorokból olyan 0,1F-ot... Így megfelel neki? Az erősítőt lehet annyira terhelni, ogy kiégjen a biztosíték? Vagy akkora teljesítménynél már akkora lenne a torzítás, hogy hallgathatatlan lenne?

Köszi: Gábor

U.I.: A régi kondenzátorok mennyire hajlamosak az öregedésre? Tehát számít az, hogy mennyi idősek, és hogy mennyit voltak használva?
(#) szamóca válasza honyike hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Ha sok a pénzed, tehetsz akármekkorát.
12VAC már túl sok! Mert abból 16VDC-nél is magasabb jön ki pufferelés után. Ezt nem szeretik az autós cuccok. Mérgesen füstölögnek is magukban tőle.
A végfokozatok a kivezérlési maximumokhoz közeledve, nagy mértékben torzítanak. Akár jóval 10% felett is! Így már csak az ősök, és a szomszédok idegesítésére használhatók.
Ha magas bemenő jellel túlvezérled az erölködőt, előfordulhat hogy elszáll a védőbizti. De ez nem is baj, mert ekkor már veszettül torzít. Átvitt értelemben a környezetét is biztosítja a káros hanghatások ellen.
A kondik természetesen egy idő után elöregednek. Dielektrikumként használt olaj szárad, ezért csökken a kapacitásuk. (De gyakorlatban mérve, egyes 20éves magyar kondik még mindig a névleges kapacitásukat mutatták!)
A használati idő-használati mód, de főként a hőmérséklet az ami negatívumként hat az említett folyamatra.
(#) honyike válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Sok pénzem nincs, de találtam egy 600VA-est 5000Ft-ért... Annyiért szerintem nem sok...

Sajnos az is 12V-os, ezért nem lehetne valami ellenállást (esetleg pár LED-et) bekötni, emi megeszi a többletfeszültséget?

Találtam kondenzátort is. 2 jöhet szóba (szerintem)

1, : elég réginek kinéző itt láthatod
2, : "alig használt" 10000µF/25V 2 darab 1000Ft-ért.
Meg a linken a hozzászólásokban mondta az illető, hogy van még neki nagyobb teljesítményűek is. Szerinted?

Tekerj le a szekunderből pár menetet, az a legegyszerűbb. így nem lehet eldönteni hogy jók-e. Ezt csak kapacitásmérővel tudod megnézni, vagy ha biztosra akarsz menni, vásárolsz boltban.
A képen egy leharcolt 80 évekből származó kondi látható. Ez nem valami bizalomgerjesztő.
(#) honyike válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Igen, neke is ez a gondom a kondival.

A trafó meg ki van öntve műgyantával, úgyhogy a letekerés elég nehézkes művelet lenne....

Holnap megyek, és megkérdezem boltban, hogy mennyi. Akkor kb. 0,1Farad-ot kéne szerezni? Az hány mikrofarad? 100.000uF?

U.I.: Köszi, hogy feloldottad a Flood-ot!

Igen. :yes: (a lomexban van 33000µF/25V-os 400Ft-ért)
(#) EcoPityu válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Idézet:
„Igen. (a lomexban van 33000ľF/25V-os 400Ft-ért)”

Bizony, abból 3db, és már szinte elég is...
Én már többször is leírtam itt, talán kínos visszaolvasni, de a hál. trafó szekunder feszkója 10v legyen, mert abból 14,1 v lesz, és még a diódákon is esik 1,2 v, így az a maradék 12,8-12,9v szinte tökéletes az erősítő elhajtásához.
(#) szamóca válasza (») Ápr 27, 2009 /

Ahhoz jókora led csik kellene. Ez így nem járható út! :no:
(#) honyike válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

És valami sima ellenállás? Vagy valamilyen izzó? (autós, vagy skalárizzó...)

A kondenzátor ahogy nézem megoldódik! Azt hiszem veszek 10 darab 10,000µF-osat (25V) és azokat kötöm össze... Darabja 145Ft, úgyhogy az a legolcsóbb megoldás...

Graetz.hidat mekkorát ajánlotok?
(#) szamóca válasza honyike hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

Rakjál bele egy 35A-ost, nem kell hűteni se. 500ft körül már van. Az hogy egy 100W-os izzó világít visszajelzésként, és hogy essen a fesz, pazarlás a javából. Válasz másik trafót ami nincs beöntve. vagy 9-10V-os.

ok!

Hány Voltos dióda legyen?
(#) szamóca válasza honyike hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

No ezt már neked kell kitalálnod, mert nem tudom.

Ez a graetz kocka a sec. után van rögtön, úgyhogy ő olyan 10-12V-ot fog kapni (remélhetőleg). Akkor ha egy 80V-osat teszek oda, azzal nem lehet gond, igaz? És akkor utána jönnek majd a kondik párhuzamosan, és végül az erősítő...

Az a baj, hogy ilyen toroidot nem találok sehol...
(#) Inhouse válasza EcoPityu hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Te Pityu!

15V-ot el kellene viseljenek, mivel 14,5V simán lehet egy kocsiban...vagy eleve azzal számoltak, hogy ha terhelés van esik úgyis?
Meg kellene nézni, hogy graetz után pufferelve mennyi az annyi, meg megnézni, hogy az erősítő tápjában van-e 16V-os kondi...ha csak 25V-osak vannak, akár működhet is, csak nem kell majd annyira feltekerni...

Üdv
Inhouse
(#) EcoPityu válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Imi, én nem azt mondtam, hogy nem bír többet, hanem, hogy már ennyiről tökéletesen elműködik!

Idézet:
„így az a maradék 12,8-12,9v szinte tökéletes az erősítő elhajtásához.”

Amúgy majdnem mindben fojtó előtt 16v-os kondik, utána meg 25v-os kondik vannak, a 25v-osak is csak azért 25v-osak, mert a FET-ek szakításakor fellépő impulzusok elérhetik akár a 20-25v-ot is, akár 12v-os táplálásnál is!

Egyébként a ROBI nagy tápjánál, símán elérte a 15v-ot üzem közben, és baja nem lett egyik "D" végfoknak sem!
(#) szamóca válasza honyike hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Az a gond a 230/12V-os szekunder feszültségű trafókkal, hogy a hálózati feszültség, akár 240V felett is lehet. (mint nálam pl 242V) És ekkor a 12v már 12,5V, ami 12,5*1,41=17,6V-1,2V=16,4V is lehet. Ezt pedig nem mindegyik autóscumó viseli el. Ezért nem célszerű határértékek közelében méretezni.
(#) cimopata válasza szamóca hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Látom nagy a vita

Ha ennyire el akarjátok járatni 12V-os szekunderről, akkor javaslom tüzetesen vizsgáljátok meg a táp primer oldalát és akkor el lehet dönteni, hogy biztonságosan kibírja e.
(#) szamóca válasza cimopata hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Ez rendben is van, ha a cucmanipulátor ezzel tisztába van. De ha nem?
(#) honyike válasza szamóca hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Hello!

Vettem egy toroidot a Vaterán, 630VA. MOndtam, hogy nekem 10-11V kéne, azt mondta az eladó, hogy semmi gond, leteker belőle annyit, amennyit kell, és utána be is szigeteli az egészet, hogy biztonágos legyen! :9

Így már szerintem nem lehet gond az egyenirányítás és a puffetrelés után sem. Vagy igen?

Még nem fogott neki az átalakításnak, úgyhogy ha szerintetek más fesz legyen a sec. végén, akkor mondjátok, és tuvábbítom neki...
(#) szamóca válasza honyike hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

Jó a 10V. :yes:
(#) honyike válasza szamóca hozzászólására (») Máj 1, 2009 /

OK! Ha 11V lesz, még az is belefér?
(#) EcoPityu válasza honyike hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Ahogy az előttem szólók is említették, jó a 10-11v, de ne lepődj meg, ha a tekercselős emberkétől eljőve az üresjárati feszkód 12v is lesz, ezzel is számoljál, mert az autós erősítő készenlétben semmit, bekapcsolva vezérlés nélkül 0,5-1A-t vesz !.

Végülis terheld egy 5w-os izzóval a szekundert, és úgy mérd meg, ha úgy nem lépi túl a 11v-ot, akkor tutti!
(#) honyike válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

A tekercselős emberkétől nem fogok eljönni, mert Postáűn kapom meg a cuccot!

Az üresjárat alatt azt érted, amikor az erősítő nincs rádugva, vagy azt, amikor az erősítő nem erősít? Szép megfogalmazás, de most ez jött!

Az erősítő vezérlése jelenleg össze van kapcsolva a +12V-os bemenetével... És szerintem a trafó elé fogok tenni egy kapcsolót, és úgy fogom az egészet be ill. ki kapcsolni.

5W-os égőn kívül még mivel lehetne kipróbálni?

Egyenirányítóból hány A-est vegyek? És 25V-os kondenzátorból elég a 100.000uF?
(#) EcoPityu válasza honyike hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Idézet:
„z üresjárat alatt azt érted, amikor az erősítő nincs rádugva,”

Igen!

Idézet:
„Egyenirányítóból hány A-est vegyek? És 25V-os kondenzátorból elég a 100.000uF?”

Amekkora a biztieid összértéke, annál egy 10A-el többet!

30-40A-ig elég a százezermikrofarád!
Én a 70A-es tápba is 1F-osat, de a 210A-esbe is 1F osat tettem...SAL-nál olcsó!
/Bár a HE storés 33000µF/400Ft-ra senki sem ver rá...vagy mégis?../
(#) honyike válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Hello!

A He sore-nál én 25V-os, 10000µF-osat néztem 141Ft-ért! Abból 10 darab, és még olcsóbb is, mint a 33000-es!

Az erősítőbe 15A-es bizti van, úgyhogy szerinted min. egy 25A-es egyenirányító kell?!

Szerinted melyiket inkább? :

KBPC 2506
Diódahíd 25A / 350V QF 377Ft

KBPC 3502
Diódahíd 35A / 80V QF 496Ft

A kábeek átmérőlye és milyensége sokat számít?
(#) EcoPityu válasza honyike hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Az Asszonyt is mindíg mindenben kijavítom, ezért ne haragudj!: átmérője

Egyébként a keresztmetszet számít, mert láttam már a .ESCO-ban 8mm átmérőjű "BIKAKÁBELT" amiben csak 2,5 mm2-es vezeték volt... Hát bikázni nem is lehetett vele, de a csipeszek jók lettek máshova...

Lényeg az, hogy mm2-enként 5A-t lehet aránylag kis veszteséggel melegedés nélkül tovavinni!
Tehát a tiedhez minimum 3mm2-es kábel kell a bekötéshez. A trafó szekundere is minimum 2,5mm-es átmérőjű legyen!
A graetz-ek közül a 35A-est pártolom, mert 100Ft-ért nem kapsz plusz 10A-t, és ha később erőstítőt fejlesztesz, akkor még rákötheted azt is!
(#) honyike válasza EcoPityu hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Semmi gond, inkább TE/TI javítsatok ki, mint a magyar tanárom érettségin...

Akkor keresek valahol valami nagy átmérőjű kábelt! Úgyse kell belőle sok... Ez a .Esco-s bikakábel jól hangzik... Gondolom olcsóbb mint a hasonló vastagságú hangszórókábal...

Ha meglesznek az alkatrészek, akkor majd még jövökegy kevés segítségért! Remélem nem baj!

Üdv!
(#) janeszj hozzászólása Máj 14, 2009 /

hali! Nekem van 1 Alpine v12 mrv f400 as erősitőm,amiről aszt mondták hogy 800watt,4 csatornás,szerintetek hogy lehetne szobában üzemelni,és mennyibe kerülne?
válaszotokat előre is köszönöm!
vagy fel vehettek msn re..cimem:havanek@freemail.hu
(#) EcoPityu válasza janeszj hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Egyszerűbb, ha azt írod meg, hogy mekkora biztit mertek beletenni, és akkor lehet kalkulálni, a W-okban ne higgyél elsőre...
(#) honyike hozzászólása Máj 28, 2009 /

Sziasztok!

Örömmel jelentem, hogy főleg a TI segítségeteknek hála, elkészült a trafóm!

A főbb paraméterei:

630VA
11,3V üresjárati fesz
0,1Farad-nyi kondenzátor
35A-es egyenirányító
Pufferelés és egyenirányítás után 14,5V jön ki belőle!

A költségek:
trafó+szerelvények: 8500
egyenirányító: 594Ft
kondik:10X169 összesen: 1690Ft

Faanyag, kárpit, kapcsoló, vezetékek, forrasztási kellékek, csatlakozók voltak, azok 0Ft-ba kerültek.

Így az egész kijött 10.785Ft-ból. Tudom, hogy nem kevés pénz, de a végeredményt látva, ráadásul jól elvoltam, és mág tanultam is, így számomra mindenképpen megért ennyi pénzt!

KÖSZÖNÖM MINDENKI SEGÍTSÉGÉT!

U.I: Itt van pár kép...
Következő: »»   10 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem