Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » BEAG APX 100
Témaindító: Gubán_Gábor, idő: Márc 1, 2009
Témakörök:
Egyenirányításra megteszi 4db 1n4007 is vagy bármilyen legalább 600V-os graetz (inkább 800V, a biztonság kedvéért). Nem hiszem, hogy az a gond. Nem vagy budapesti, ugye? Esetleg nem lehet, hogy mégis a meghajtófokozatnál van gond? Át kéne nézni minden forrasztást a végerősítő fokozatnál is. Elsősorban az előfesznél, segédrácsnál. A mérést közvetlenül a foglalaton végezd. Cseréld ki új 2W/1ohmra a katódellenállásokat. A VR150 előtt van két sorba kötött 1K ohm, azt kicserélhetnéd 1 db 2,2K/5W-ra. Meg kéne nézni, hogy a meghajtás felől a csatolókondik nem zárlatosak-e. Cseréld ki őket 630V 100nF-os MKP-ra, ha tudod. Így látatlanban nehéz megmondani mi a baja.
Szerk.: A csatolók lehetnek nyugodtan sokkal nagyobbak is, akár 470nF is. Nálam jelenleg 400nF/630V van benne.
Hogy haladsz a dologgal?
Egyenlőre elhatároztam, hogy kiszerelem belőle a szimmetrizáló rendszert, és a Gubán Gábor által leírt 2 potis megoldást fogom alkalmazni. Mihelyst kész leszek vele, jelentkezek
Helyeslem az elhatározásodat. Nagyon megkönnyíted a dolgod. Én mindenképpen új potikat raknék bele, ahogy már írtam.
Sziasztok! Én is bekapcsolódok a témába, 2 db APX mono blokk felújítása van folyamatban.Új táppal, késleltetővel, + egy standbay kapcsolóval, 4-8 16 ohmos illesztő Tr.-val. És természetesen a két potival megoldott szimmetrizálóval. Az egyik már a próbán túl van.Teszek fel képeket a folyamatról.Köszönettel várom a javaslatokat, segítséget a korszerűsítéshez.Üdv.:Csaba
Még néhány kép róla
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy EAG AE-785/A típusú erősítő ügyében. A legfőbb probléma az lenne, hogy miután a csövek felfűtenek elkezd gerjedni, pontosan úgy mint amikor a bemenetet megérintjük egy drótdarabbal. Az erősítőben a végcsövek cserélve lettek, sajnos az egyik csőnek az anódja kis idő után a porcelán tartók mellett, az anódkivezetéssel ellentétes oldalon, nagyon halványan izzik. Eddig az alábbiak kerültek ellenőrzésre: - Anódfesz kivett csövek esetén 860v berakott csövek esetén 824v körül alakult, a kimenőtrafó kivezetésein mérve. -A tápegység kondenzátorai között nem akadt zárlatos, a kapacitásaik multiméterrel mérve megfelelőek -A rácselőfeszültség -43v, ekkor a katód és a föld közé beforrasztott 1 ohmos ellenállásokon az egyik csövön 25 a másikon 22mA katódáram adódott. A fent említett izzás a nagyobb áramú csövön jelentkezett - Minden ellenállást és kondenzátort végigmérve nem volt közöttük szakadt, zárlatos, kapacitáscsökkent vagy megnyúlt darab. - A kimenőtrafó szekunder ellenállása 5,3 ohm a primer 92 és 91,6 ohm -A fázisfordító fokozatról leválasztva a hangszínszabályzó, és előerősítő fokozatot, a 22 nf-os kondi előtt, vagy a 68 kiloohmos ellenállás előtt, nem jelentkezett a gerjedés, egy cd lejátszót rákötve a fázisfordítóra az erősítő gond nélkül (az izzást leszámítva) működött. -Az előerősítő rész le lett választva a hangszínszabályzó fokozatról, és össze lett kötve közvetlenül a fázisfordító fokozattal, a 22nf os kondenzátoron, vagy a 68 kiloohmos ellenálláson keresztül, ekkor a gerjedés nem jelentkezett, az erősítő mind a magas mind az alacsony jelszintű bemenetekről gerjedés nélkül üzemelt. -Ha a hangszínszabályzó fokozatot összekötöttem a fázisfordítóval, viszont az előerősítő fokozat továbbra is leválasztva maradt, a gerjedés azonnal jelentkezett. Próbáltam az 1 kiloohmos búgásmentesítő potmétereken állítani, sajnos ez sem vezetett eredményre. A hangszínszabályzó potméterek kivezetéseinek átforrasztása sem hozott eredményt. Az előerősítő fokozatból a hangszínszabályzó kettős triódájának első felébe menő vezetéket az ujjammal megközelítve a gerjedés erősödik, a panelon lévő forrpontját csavarhúzóval megérintve hangos visítás hallatszik. Az alacsony jelszintű fokozat potmétereinek feltekert állapotában a gerjedés mellett még folyamatos sustorgás, recsegés is hallatszik. Az a gyanúm hogy a hangszínszabályzó fokozat okozza a problémát de hogy ott pontosan mi, halvány lila gőzöm sincs. Ha valakinek van valami ötlete vagy volt már ilyen erősítővel hasonló problémája, és sikerült megoldania ne tartsa magában, én már kezdek kifogyni az ötletekből. Előre is köszönöm a segítséget!
Ki kell szakaszolni a hiba megállapításához. Tehát
1. előfok leköt, végfok bemenete földre Ha gherjedés szűnik az előfok gerjed ha nem akkor lehet hogy a visszacsatolás nem jó vezetékről jön vissza a végfokban ezért nem negatív hanem pozitív ami egy oszcillátor. 2 Ha a végfok rendben akkor adni kell neki előfok nélkül jelet és beállítani minden pontját. Ha mind ok, akkor az előfokot szakaszolva maszírozni. Nincs rajzod véletlenül jpg ben? djvu plugin nem mindenhol van.
CSináltam jpgt a visszacsatoló ellenállatot kikötve a gerjedésnek szűnnie kell, ha az utolsó ECC83 bemenete (végfok ) testen vanBővebben: Link
Az anódizzást okozhatja az ECC83 fázisfordító utáni 47nF os kicsatolókondi szivárgása. Cseréld ki mind a kettőt új 630V os darabokra.
A gerjedésben szerepe lehet az agyonhasznált hangszín potiknak is.
Nem sok egy kicsit az 25mA?
20,5W megy a csöveken és 25W a maximum adatlap szerint. A túl magas nyugalmi is okozhat búgást. Ha tudod, próbáld egy picit csökkenteni.
Ez esetben a firkált részena 2-es paca alatt néznék körül. A végfok bemenetének a földre kötésével a hangszín gerjedése kizárható. A 47 N szivárgása eszembe sem jutott De ha ilyen magas a nyugali áram akkor a hibalehetőségek száma jóval csökkent
Lehet az én képzelőerőmmel van gond, de hol van ott kettes paca?
Persze lehetnek a csatolókondik is vezetők és akkor az is gáz. Ki kéne mérni multival, de akár egyből cserélhető is nagyobbra, újra.
Visszaszívva, azt hittem két 4-es van .
[OFF]elég nehezen tudok egérrel írni, bocs
Sziasztok!
Köszönöm hogy ennyien reagáltatok a felvetésemre, a hibakeresést tovább folytattam, de sajnos még nem sikerült a hiba okára rátalálnom. #946177 szendi001: Az előfokot a fázisfordító ECC83 bemeneténél leválasztottam, és a földre kötve semmiféle zaj nem hallatszik. Ha rákötök egy cd lejátszót a zene is hallható. (a kimenőtrafó után bekötöttem egy 220/30v-os hálózati trafót és ennek a 30v-os ága csatlakozik a hangfalhoz.) Próbaképpen leválasztás előtt is leföldeltem a fázisfordító ECC83 bemenetét, a gerjedés azonnal megszűnt. Viszont ha a hangszínszabályzó és az előerősítő fokozat közötti (az első ECC83 as első triódájának a rácsára menő) vezetéket leföldelem a gerjedés továbbra is fennáll, sercegéssel sistergéssel kevert zúgás formájában. Az előerősítő egy vezetékdarabbal csatlakozik a potméterekről a panelra, és ha már csak megközelítem egy csavarhúzóval a gerjedés hangereje rögtön változik, ha pedig megérintem a forrpontot hangos visítás lesz a jutalmam. Azt is megpróbáltam hogy a teljes hangszínszabályzó részt kikötve, az előerősítő részt direktbe kötöttem a fázisfordító bemenetével, a gerjedés semmilyen formában nem jelentkezett. Csőcserét is próbáltam a hangszínszabályzóban, az sem hozott eredményt. #946208 cruisher: A csatolókondik multiméterrel mérve jónak tűnnek, kapacitásuk is megvan és nem vezetnek át. Ettől függetlenül valószínűleg ki fogom őket cserélni. Amikor észrevettem hogy az egyik cső izzik, megcseréltem őket, és akkor is ugyanaz a cső izzott mint csere előtt, csak ugye a másik foglalatban. A potikat biztos hogy kicserélem, tekergetve őket igencsak kontaktosak. #946233) bakos13gab: Szerinted mekkora lenne az egészséges katódáram amit be kellene állítani? Az nem probléma hogy az egyik csőnél 22 míg a másiknál 25mA áram lett mérve? Azért is kérdem mert ezek elvileg párosított csövek lennének, és hogy nem-e túlságosan nagy az eltérés a két érték között, szimmetriát pedig sajnos nem lehet állítani. Előre is köszönöm a segítségeteket.
Akkor biztos nincsenek párban a csövek, ha megcserélve is az izzott , de szerintem 3ma nem nagy szám. Hát ismerősöm az AV760c-ben ha jól emlékszem 15mA-t állított be nekik, de ha az előfoknál megszűnik a gerjedés, akkor valószínűleg nem ez a gond. Az hogy 25W a max nem jelenti azt, hogy érdemes kicentizni őket, főleg nem AB osztályban. Meg kéne hallgassad 15mA körül és ha nem rosszabb, akkor kíméled vele a csöviket. Esetleg átépítheted úgy az előfeszt, hogy két külön potira kötöd, mint itt nemsokak lelőtted az APX100-nál Gubán úr. Ekkor pontosan be tudod lőni a két végcsövet, egymástól függetlenül. a gerjedést meg hát a leírtak alapján valami más (is) okozhatja.
Ok. Először is lődd be a végét, tehát a nyugalmi áramokat. a Rajz szerint -30Volt körül kell lenni a rácson a végcsöveknél. Ez fontos, kinyírod a csöveket ha túl nagy az áram. Ovatosan tekerd az 1,5 kilós potit, ha a negatív feszültség nől( tehát -35 Volt 0 hoz képest) akkor csökken a nyugalmi áram mivel a cső zár le. Állítsa 12 mA et, első köben. A szimetria? 3 mA nem a világ vége...de lehet buherálni még egy poti segítségével, de előbb szóljon.
Aztán kötsd vissza a hangszínt úgy hogy a (3) as trióda második felének a rácsát kötöd le földre. Ekkor is el kéene hallgatnia, aztán a (3) as trióda első felének a rácsát is, tehát a hangszín bemenetét kötsd földre. Valószínű le van szakadva egy huzal. A táp elkókat sem árt cserélni, lehet hogy ki vannak száradva. Biztosan gerjedést hallasz és nem brummot? Tehát 50 hertz körüli zajt hallassz? vedd fel és tedd ide MP3 ban sokat mondana...
A gerjedés olyan mintha egy dudát focimeccsen kereszteznének egy kandúrral amit herélnek.
A brumm meg mintha egy csengő trafót kötnél egy hangszóróra direktben.
Jajj, nehogy -30v-ra vedd le, ha most -43V. Negatívabbá kéne tenni a -50v felé.
Igaz, Én a névlegest néztem a rajzon, de valóban -43 at írt korábban a kolléga, így természetesen negatívabb irányba ahogy bakos írja -50 felé.
Hali!
Elkészült a kért hangfelvétel, az áramot még nem maceráltam, meg a hangszínszabályzót sem, majd holnap-azaz ma.
De érdekes! Ez fehér zaj jellegű. Húzd ki a két EF86 ot, aztán a hangszin ECC83 at. Hátha eltűnik azonnal, nem bánnám ha így történne.
Srácok, Nem lehet gázos valamelyik cső az előfokban amit tovább erősít a többi? Be kéne írni az ötleteket egy excel fileba, majdnem minden csöves erősítőnél lehetne használni javításkor a checklistát.
Nálam 080 végfok hallatott ilyen hangot, amikor az egyik ECC83 már megvolt fáradva...
Nos kihúzgáltam az EF86-osokat, a gerjedés és zúgás ezután is megmaradt. Ha a hangszín ECC83-at is kihúzom, akkor semmifélé gerjedés sistergés nem hallatszik. Az EF86-osokat és az ECC83-asokat is kicseréltem, sajnos nem segített.
Megpróbáltam azt is hogy a hangszínszabályzó ECC83-as 2 triódájának a rácsát (7-es láb rajz szerint) leválasztottam a potméterekről és a földre kötöttem egy 1M ohm-os ellenálláson keresztül. Már ekkor is jelentkezik a gerjedés. A hangszín potikat kiváltottam ellenállásokkal, de ez sem használt. Ugyanúgy megvan a gerjedés és társul mellé ez a sistergés- recsegés is. Ahhoz hasonlít mintha valami nem érintkezne jól, ezért megmozgattam az előlapi vezetékeket, ellenállásokat kondikat, de nem találtam semmi kontakthibára utaló jelet.
Hát, ez érdekes. Csőfoglalatot is megpróbálhatod megpucolni. De legalább már behatároltad a zaj forrását. Szóval akkor a hangszín rész ECC83 2. triódafél körül kell mindenképp vizsgálódni.
A környéken meg kéne mérni az áramokat és a feszültségeket, mennyi a trióda anódárama?
Az. A gerjedés akkor is jelentkezik, ha a hangszínszabályzó ECC83 második felét leföldelem, de a cső nincs a foglalatban. Igaz a sistergés ekkor nem jelentkezik. A triódák anódárama 1,3-1,4mA körül alakul. A foglalat kontakthibájára én is gondoltam, egy régi csőlábat dugtam mindegyik csatlakozásba, és mindegyiknél ellenállást mértem, nem találtam hibát
A fázisfordító fokozatnál az első trióda anódfesze földhöz képest: 170v a másodiké 270v. az anódáram 1,1-1,2mA A hangszínszabályzónál az első triódák anódfesze hasonlóképpen alakult a fázisfordító fokozatéhoz. A mérések közben tapasztaltam, ha megfogom a multiméter egyik ágát, a másikat a sasszihoz érintem 20-21v körüli értéket mutat. Mi okozhatja ezt?
Ha a hetes lábat lekötötd földre úgy hogy nincs benne cső az nem sok vizet zavar a végfok bemenetén.... HA benen van a cső és lekötötod a 7 es lában síri kussnak kellene lennie. Nézd meg az a anód kondit, meg a táp elkóit az előfoknál. Párhuzamosan tudsz kötni egy elkót az előfokon, lehet hogy segít. Szintén nézdd meg nincs e leszakadva egy árnyékolt vezeték egyik ere, az is produkálhat hasonlót.
Merre laksz? van nálam hanggenerátor meg szkóp... Gyöngyös BP Szombathely szóba jöhet.
Nos az az igazság, hogy berakott cső mellett is gerjed, ha a hetes lábat leföldelem. Ezek után úgy néz ki, hogy a csatolókondik cserélve lesznek, és az előfok pufferekre is ránézek majd, de szerintem nem a pufikkal lesz itt gond. Átnéztem az árnyékolt vezetékeket is, a panelon, a potiknál, és a hátsó csatlakozóaljzatoknál,de nem találtam szakadást.
Most egy jó ideig nem tudok foglalkozni az erősítővel, de majd beszerzem a kondikat és az új potmétereket. Köszi szépen hogy felajánlottad a segítséged, de sajnos nem esek az útvonaladba, ugyanis Miskolc mellett lakom. Mindenesetre megpróbálok keríteni legalább egy szkópot, mert van egy olyan érzésem hogy anélkül már nagyon nehéz lesz továbbhaladni.
Sziasztok.Egy kis segítségre volna szükségem.Mindkét PL509-es csövet újra cseréltem az APX erősítőben.
A szimmetriát tökéletesen, tized voltra be tudtam állítani,-44.1V-ra. Az 1 ohmos ellenáláson viszont 50-52mA áram mérthető.A P4-es poti a minimumon áll, lejjebb már nem tudom vinni. Ez normális új cső esetén, vagy törekedjek az általános 30mA-re?Köszi előre is.Egyébként minden rendben lévőnek tűnik, a csövek nem izzanak, az erősítés brutális.Üdv.:Csaba |
Bejelentkezés
Hirdetés |