Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Szerintem kezdd fordítva a dolgot. Nézz körül az E-bay-en és az aliexpressen. Ott van jócskán tengely, vas, csapágy, csapágyház, motor, elektronika, sőt komplett kit-ek is. Van komplett leírás is, ami nem túl drága. Egyben érdemes a google sketchup 3d warehouse oldalát is meglátogatni, mert nagyon sok gép 3d modellje meg van szerkesztve. Lehet jócskán tanulni a felépítésükből. Ha nem felel meg az ár - bár igen olcsók a szettek is, akkor marad a házi barkács és az ismerős esztegályos, marós, meg néhány rekesz sör. Mekkora gépet szeretnél és mennyiért gondoltad összerakni?
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2013
Méretre, ha egy A4-lap területén tud dolgozni az jó, és olyan 20,000Ft ot szánnék rá.
Csak sima lézert szeretnék nem CO2-est, a balsafát lehet vágni akár CD író lézerrel is, gravírozáshoz meg nem kell olyan nagy teljesítmény, én arra gondoltam veszek ebayen egy 1W-osat, vagy valami hasonlót.
Ha ennyiből kijön - akkor én is kíváncsi leszek rá. A vezérlés többe kerül a táppal.
Ennyiből bőven kihozható, feltétel hogy leleményes legyen az ember. Én minap bányásztam 400W-os tápot a gépemhez, kemény 300Ft volt. Visszagondolva hogy eddig mennyibe került, még mindig nem tudtam rávenni magam a 7000Ft-nyi csapágyra a géphez, de muszáj lesz mert nélküle nem megy...
Végülis, ha egy régi szkennert szétdrehál, abból is lehet építeni - ilyet sok helyen találni a neten.
Én most építek 570*650*210 mm munkaterületűt potom anyag költség 100 ezer Ft vezérlés kuplung motorok nélkül. Alut is vinni fogja..
Nos igen, az már egy meglehetősen profi kategória, sok felhasználás lehetőséggel. Nekem nincsenek ilyen igényeim így olcsóbban megúszom szerencsére. Nem is aluból építkezem hanem fából, 3cm vastag tömör bútorlap (régi íróasztal volt ). Jut is eszembe, már össze van rakva a váz többé-kevésbé, holnap mutatok képet hátha kedvet/ötletet adok vele valakinek.
Közben el is felejtettem az ígért képet. Még nincs teljesen összecsavarozva. Még mindig gondolkodom az X tengely kivitelezésén, de nincs túl sok lehetőségem.
Mit szeretnél ezzel az eszközzel készíteni?
Igazából magam sem tudom... illetve korábban tudtam. 2 hónap múlva kezdek angliában dolgozni és nem vihetem magammal. Egyszerűen látni akarom hogy megmozdul, nem érdekel ha nem lesz már időm semmire, csak mozogjon... Egyébként eredetileg nyákmarásra szerettem volna használni. Még csak az van fixen összerakva amin látszanak is a csavarok.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
Ez nagyon jó! Kifogom próbálni ha megy majd a gépem.
Sziasztok! Megakadtam egy problémánál. Eddig leginkább csak alakzatokat kellett vágnom. de egyre többet kellene a 3D. Utoljára Sketchupban megrajzoltam amit kellett, majd dxf és némi konverzió után a Cut3D szoftvere átalakította, hogy 3D-ben marható legyen. Ez nem is rossz módszer, működik is de ... tetű lassú. Nekem most mindössze néhány félgömb alakú mélyedés kellene egy sík falapba, majd körbevágni, de ez 3D marással az én gépemen vagy 2 nap lenne, mert hálósan mire oda-vissza végigsétál a fej 100000%-ot amortizálódik a gépem. Ráadásul gyorsan kellene megoldanom, mert ajándék lenne. Tud valaki épeszű, gyors megoldást, ami vektorosan képes ezt megoldani? A Vectric szoftverével a durva marás is jó lenne, de sajnos a megmunkálási irány pont fordítva van és nem lehet átállítani ennél az opciónál. Ez azért gáz, mert puhafám van és rettentően szétsorjázza a fát, ha óramutató járásával ellentétesen dolgozik az új turbo 4 élű marófejem. Ráadásul a marófej is jobbos, nem tudom a motoron a forgásirányt megcserélni, mert akkor megszorul. Tud valaki gyors megoldást? A mellékletben látható, hogy nem egy nagy durranás lenne a feladat. Artcam-ben is próbáltam, de állandóan elszáll két különböző gépen is - ezért jobbnak láttam elfelejteni.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2013
Az a megmozdulás nagyon sokat megér! Én is alig tudom kivárni az első önálló mozdulatokat.
Hát még mikor magától harap bele az első nyák/fa/alu/vas darabba a maró és nem törik ripityára és a felület is szép, mérethű lesz.... tiszta élvezet...
Mivel programból nem tudom vezérelni, marad az "alternatív" megoldás
A lézer akkor kapcsol, ha elérte a Z a munkapontját.
De ugye nem nyugszol bele ebbe a megoldásba? A Z fogás irányú mondatait kellene csoportosan átnevezni a programban pl a főorsó bekapcsolásaira. Vagy ebben mi a hiba?
Közben sikerült konzultálnom Sír-rel. Elég bagatel dolgon buktam el.
Ha rendbe rakom a dolgokat, jelentkezek.
Használj körülhatárolást és csak azt mard. A többi megy gyorsabban is. Én amúgy valami rádiuszossal ugranék neki, mondjuk 2 es rádiusztól felfelé.
Szia! Köszönöm. Az Aspire megoldotta a dolgot. Kicsit többet kell dolgozni a kód előállításánál és valóban a körülhatárolás volt a megoldás, csak így lukanként kell definiálgatni. Viszont végre kész lett -és koppra készen lett a névnapra . Azóta elkészítettem az első kis erősítőmet is hulladékanyagból, 3D marással ..
A probléma az volt, hogy mivel a Z tengely DIR jele kapcsolgatta a lézert, de én a step jel portját 0 -n hagytam. Gerit megkeresve, Ő azt mondta, mivel nincs 0-ás port ez kavar be. Átírtam 7-es pinre(nem használt port) és jó is lett Köszi Sir Így tuti!
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
Ilyen lett. Már közelít, a számomra elfogadhatóhoz.
A megmunkált anyag, 0,3mm-es furnér lemez. A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
Ja, Így már értem. Akkor egyszerűen megoldódott.
Próbáltál más anyagba is gravírozni mint a fa? A fához milyen előtolást használtál? Érdekel engem is mire képes a kis lézer. Ez ugye az 1W-os Sir féle lézer?
Végre Újra_indult a gépem (_a PC dobta be a törülközőt). Szereztem egy majdnem Újat, majd egy hétig szÍvtam a beprogramozásával. (_A régi géppel elment minden beállítás is )
Most már mendegél, de mintha néha lépést vesztene. MegprÓbáltam ugyanazt a munkadarabot egy 8 mm vastag fábÓl kivágni, ezt 4 menetben gondoltam 2 mm-s mélységgel menetenként. A második menet vége felé történt, hogy mintegy 1 mm-REl mellé ment. Valami ötlet, hogy mit vizsgáljak meg? A régi notebookon nem emlékszem ilyen bajra. Most meg asztali gép hajtja. Mod: A piros szavak javításra szorulnak (az okostelefon is tud helyesen írni, ha nehézkesnek találod, akkor ne írj róla) A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2013
Ugy látszik nem mindegyik, mert az enyém sajnos nem tud, legfeljebb vesszöt tud kirakni.
Ez erősen anyagfüggő, de általában, műanyaghoz, mivel könnyen olvad, alacsony élszámút(1-2 élűt) érdemes alkalmazni és azt is nagy előtolással, hogy ne tudjon megolvadni a műanyag.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |