Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   198 / 376
(#) Pali79 válasza szili83 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Gravírozásra.
(#) szili83 válasza mex hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Na jó, de használni akarom.
(#) mex válasza szili83 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Iparszerű munkavégzésre természetesen nem alkalmas, gravírozni viszont lehet vele. Egy lézer feltéttel a marómotor helyén tágabbak a lehetőségek is, de kicsit úgy érzem magad sem tudod pontosan mit akarsz valójában.
(#) szili83 válasza mex hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Előlapokat lehessen vele marni. 3mm műanyagot, vagy 1,5mm vastag Al lemezt, esetleg 1mm vastag acéllemezt. Plusz fát...

És vajon szoftver van hozzá? LPT porton kommunikál, de azt már pl a WIN8 nem támogatja, még a WIN7 sem. Munkahelyen ezért nem cseréltük le az XP-t ami speciális mérőműszerek vezérelt.

Ez így első ránézésre 500k ha készen akarod megvenni, de még lehet, hogy keveset is mondtam.
(#) Zoli_bácsi válasza szili83 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

A linkelt géppel max gravírozni lehet. Minimum 1,5-2Nm-es, NEMA23-as motorokkal szerelt kategória kell. No és persze minimum trapézorsó, kottyanás mentessé (boldoggá ) tett anyával. Windows felületen Mach3, vagy Linux felületen LinuxCNC.
(#) lac12345 hozzászólása Okt 6, 2014 /

Ezek az árak kicsit húzósak hobbi használatra .. legalábbis számomra...Mechanika ügyben tudnátok segíteni? Esetleg tervrajz felelhetőség ,valamerre.??. olyan ami működne is nekem a dioda.hu s piros motorokkal és tb6600 vagy tb6560 as vezérlővel ???Mach3 szoftvert használnám LPT portos illesztővel..
köszönöm
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
(#) szili83 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Akkor mit ajánlatok?
Mert építeni komplexebb feladat gondolom. Vagy részegységeket meg lehetne venni külön, és úgy összehozni, úgy olcsóbb?
(#) Pali79 válasza lac12345 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Kész tervek nem nagyon vannak, illetve sok mindent készen kell megvenni vagy legyártatni hozzá, mindig az eredeti tervező elképzeléseit tükrözi, ami általában teljesen más mint amilyen alkatrészt be tudsz szerezni.
Kezd el gyűjtögetni az alkatrészeket és azokból indulj ki.
(#) szili83 válasza szili83 hozzászólására (») Okt 6, 2014 /

Bővebben: Link

Vagy ez is még gyenge?
(#) mex válasza szili83 hozzászólására (») Okt 6, 2014 / 1

Ez már jobb, itt csak az a gond, hogy mire tényleg komplett, min A4 munkaterületű lesz a gép, addigra az ár is duplázódik, (ismerve a Ramotai féle cnc bolt árait...).

A nagyobbikat hirdette régebben a vaterán ha jól emlékszem 400k volt az ára, de sem vezérlő sem marómotor nem volt hozzá.
(#) szili83 válasza mex hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Az azért sok. Valami olcsóbb megoldás? Vagy tényleg építeni kellene...?
(#) kameleon2 válasza szili83 hozzászólására (») Okt 7, 2014 /

Szia! Mire kész lesz, kíváncsi leszek a végösszegre és a használhatóságra! Itt is van például - ráadásul üzlet és garanciális. Én a motorokat is innen vettem, mert alig több, mintha Kínából jönne, csak 1 hónap helyett 1 nap alatt itt van. Keress meg privátban ha építeni akarsz, vagy részben építeni. Van két-három használható tippem - de az reklámnak minősülne. A CNC egyébként még mindig nem olcsó játékszer. Én is csak azért vágtam bele, mert olcsóbb volt nekem megcsinálni 50db-ot valamiből, mint ugyanezért másnak fizetni - így a gép tulajdonképpen már ingyen van. A marómotort most cseréltem le egy kínaira - kellemesen csalódtam. Csendesebb sokkal, mint az eredeti volt és nem ráz annyira. A marófejek sem ingyen lesznek és a fúrók sem. Bár én Kínából rendelem azokat is, mert felment bennem a pumpa, mikor kezdőként eltörtem 2db 2,5-ös marót, aminek darabja 5000Ft volt. Most legalább nyugtázom, hogy 600Ft-os maró és kész. Bár hozzá kell tennem az olcsóbbak közül némelyik jobban bírta a strapát. Rá kellett ébrednem arra is, hogy nem feltétlenül kell nekem egy sivító 30.000-es fordulatú megmunkálómotor - elég a 12-15000 is, ha nem egyélű, hanem 2 vagy négyélű marókat használok. Így is elég gyorsan kész a gép. A mechanika azonban nagyon nem mindegy. Sokat adnék, ha lenne egy jobb mechanikám. (igaz vannak sokkal rosszabbak is). Én a gép megvételétől kezdve elég sokat költöttem rá. Mai viszonylatban már megvehetném a fenti linken szereplőt belőle - ami azonnal harcrakész....
(#) szili83 hozzászólása Okt 8, 2014 /

Ha egy stabil keret van, orsókkal, akkor a motorok, meghajtás, motorvezérlő az még mekkora költség? Egyenlőre még csak tapogatozok, mit lehetne. Majd ha lesz több időm, akkor beleásom magam.
(#) szili83 hozzászólása Okt 8, 2014 /

Ez árban? Habár jobb lenne saját magam építeni, akkor tudja az ember mi hogyan. Egy értelmes mechanika mennyibe kerülhet? Bővebben: Link
(#) Pali79 válasza szili83 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

Ki kell indulni valamiből, mert ez a kérdés a "Mennyi? 60! Mi 60? Mi mennyi?" szólást juttatja eszembe. Egy jó 3 tengelyes meghajtás táppal mindennel kb 30k. A motorok elég változatosak, én 8k-ért vettem a 3,1 Nm-es darabját alig használtan. Vagyis a srác megvette kipróbálta, pakolgatta egy darabig aztán eladta. Persze ezek a dolgok összefüggnek és exponenciálisan növelik a költséget. A nagyobb motor nyilván drágább, de a meghajtásához nagyobb feszültség is kell ami ugye nagyobb tápot jelent, de az olcsó vezérlők is csak kb 35 V-ig bírják, tehát abból is drágább kell.
Tehát ha abból indulunk ki, hogy max 1 Nm-es motorokat fogsz venni, azokat használtan pár ezresért megkapod. Ezekhez a V-type vezérlő itthon kb 23k. Kell még egy 10-15A-es táp az is olyan 10k.
(#) szili83 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

A meghajtást majd megoldom, egy jó alap, azaz mechanika kellene, orsókkal, asztallal, miegymással, azaz már csak az elektronikát kelljen rászerelni. Ilyet kitől lehetne venni/rendelni? Hobby célra kell, úgyhogy 0,05mm-es pontatlanság akár bele is fér, mármint a készterméknél.
(#) mex válasza szili83 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

Nem is teszed alacsonyra a mércét azzal az öt század mm tűréssel!
Gondolom ezt aluban, és uram bocsá' ennél is keményebb anyagok megmunkálásában is elvárod.
Vásárolj egy kész gépet, az talán tudja sorozatban tartani ilyen tűréssel a méretet, de egy elsőnek épített géppel csak a szívás lesz, az eredmény pedig elmarad a várakozástól.
Tudod a cnc gépet hobbiból építők úgy mondják: az első gépet az ellenségednek, a másodikat a barátodnak, a harmadikat magadnak készíted el...
Egyébként ez egy kiváló gépépítő eladásra kínált portékája, az ára ...e Huf.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2014
(#) szili83 válasza mex hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Azt hittem, hogy a 0.05mm az soknak számít.
Igen, valami ilyenre gondoltam, amivel ilyen tárgyakat el lehet készíteni.
(#) Pali79 válasza szili83 hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Hát ez zsebbe nyúlós lesz. Ott az email a videó végén, csak írnod kell neki.
(#) szili83 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

És amit korábban linkeltem milyen lenne? Méretre nagyot be tud fogni. Ezzel lehetne marni is?

1/8-os marót tud megfogni rendesen és a motor is csak 300W-os. Ne várj tőle a videón látott teljesítményt, de biztos nem rossz. De nem azt mondtad, hogy nem akarsz ebay-ről?

EU-n belülről jöhet, arra nincs ÁFA és VÁM. Nem?
A motort ki lehet cserélni. És ha kisebb szerszámot fog be, az sem baj kezdetnek, nem? Több lépésben lassabban csinálja meg. Engem nem zavar, ha órákat dolgozik, csak csinálja meg. Nem sorozatban akarok gyártani sokat.

Igen az EU-nak megvan ez az előnye. viszont a vékony szerszámnak megvan az a hátránya, hogy max 15 mm mélyen tud dolgozni.

Az első körben, mármint a 15mm elég nekem. Később meg cserélek motort. Csak legyen stabil a körítés.

Azért nyilván megvannak a korlátok, nem lehet sokkal nagyobb marómotort rátenni.

Az igaz, de nagyobb szerszámot nagyobb és kisebb léptékben marni gondolom lehet. Azt bírnia kellene. (vagyis szerintem, de nem értek hozzá, a volt munkahelyemen volt egy NC gépem, de az célgép volt, egy orsó javítása is drágább volt, mint egy itteni gép ~4e EUR, egy új orsó ~10e volt bele)
(#) szili83 hozzászólása Okt 9, 2014 /

Az lenne a kérdésem, hogy excelon fileból tud dolgozni?Amit a sprint layout legenerál...

Illetve a MACH3 ezt be tudja olvasni?

Vagy még milyen ingyenes programmal szoktatok egy alakzatot megrajzolni?
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2014

Sprintből származót még fel kell dolgozni egy cam programmal.
Következő: »»   198 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem