Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Valószínűleg nagyfrekvenciásan begerjed a katódkövetőd - ezt a végcső rácsába sorosan kötött 1 kohm-os ellenállással ki lehet védeni. A fűtések lábaknál való NF hídegítése is javaslott.
Üdv: TJ.
Vegyük inkább viccnek. Nem megy földelt rácsúként a cső. Amúgy arra gondoltam hogy, ha nincs hidegítve a katódellenállás akkor földelt rácsúként is működik ugyanúgy, mint a helyi (katódellenálláson fellépő) vissacsatolás a vezérlőrács felé ( a katódellenálláson keletkező váltófesz visszahatása bármelyik rácsra földelt rácsú kapcsolásként értelmezhető, miközben a rácsra közvetlenül ható vezérlőjel szemszögéből földelt katódos a kapcsolás). A fő vezérlés szempontjából természetesen (az egész) földelt katódos a kapcsolás. Nem tudom miért tulajdonítottam ennek jelentőséget tegnap. Az alacsonyabb segédrácsfesznek akkor van jelentősége, ha a segédrácsot is vezéreljük kívülről (mert el kell férnie a vezérlőjelnek abba a tartományba, ahol lineárisan vezérelhető a segédrácson keresztül is a cső. Ugyanúgy mint ahogy a negatív vezérlőrácsra vezetett nagyobb vezérlőjelhez, nagyobb rácselőfesz kell, a segédrácsnak is nagyobb előfesz kell, csak itt a tápfesztől növeljük a távolságot, a vezérlőrácsnál meg a testtől növeljük a távolságot). A te kapcsolásodnál ez nem így van, mivel pont azt nem akarod, hogy a segédrácson is legyen vezérlés, ezért nyilván minél magasabb értéken rögzített segédrácsfeszt érdemes alkalmazni (de nem túllépve a határértékeket úgy, hogy még szimmetrikus vágást lehessen beállítani, ekkor a legnagyobb a kivehető teljesítmény). Sima külső ellenállásos osztó kevésbé elterjedt talán, mint ha csak a táp felé van ellenállás, és az van hidegítve testre (vagy valamilyen stabilizátor van használva), de végülis semmi kivetnivaló nincs az ellenállásos osztásban sem.
Hali!
Végül is 470-et raktam oda, a korábban épített 6N13SZ -em mintájára és valóban ennek hiánya okozta a problémát. Köszi szépen a segítséget Egyébként pedig jól szól ez a 6E5P :yes: Hatalmas a dinamikája, ami főleg mélyben érzékelhető leginkább.
Hát most felcsigáztál, megcsinálom én is. Nekem 6n1p, ecc88 és társainál az volt a bajom, hogy picit erősnek érzem a mély tartományt. Ebből a szempontból ez nem bíztató, de ha pattogósabb lesz, az csak jó.
Ha jó lenne, az jó lenne, mert szerencsére ez még egy "filléres" cső.
Végül is egy próbát megér(het)... bár szerintem sokkalta kellemesebb hallgatni a 6N23P-t és a 6N1P-t, a 6N13SZ -es OTL fülesben, mint a 6E5P-t
Sziasztok!
EL 34-el szeretnék egy SE erősítőt építeni, csöves egyenirányítással. Ha valakinek van olyan rajza amit esetleg meg is épített, vagy csak javasolná, akkor tegye fel, vagy küldje el priviben. Köszi.
Ok.
A segédrácsfeszt Ug1 et és a tápot azaz az egészet sikerült nagyon pontosan 4k ra szimmetrikus vágásra állítani, amit szinte sajnálok, mert ha 0,5W minusz árán kicsit alulvágós, akkor valahogy jobb mélyátvitel, és az egész levegősebben szól. Persze a 6w os erősítőt 2W on hallgatom így is úgy is de a levegősség már érződött. Vagy csak beképzelem? Rosszul emlékszem..Vagy azóta megsüketültem? Most a keresztváltó magas kondikat cserélgetem, avval is így vagyok, mintha az előbb lett volna jobb? Vagy nem?
Amíg nincs bedobozolva leárnyékolva rendesen, addig nem fog megfelelően működni. A trafót is érdemes külön dobozolni, mert amit megszór azt akár 100-szorosára is erősítheti. A fűtést is érdemes felkötni +30,+40 voltra.
Ha rajzot tennél fel akkor tisztább lenne a kép. Van RIAA-s topik ITT
Mondtam én Egyébként nekem nagyon csupasznak tűnik a kapcsolás Kicsit olyan fapadosnak, a minimalizált dolgok nem mindig jók…
Azt nem látom át, hogy miért kell bele a két cső közé a kondi? Direkt csatolás nem lenne jó?
Ne viccelj… Ugye nem szeretnéd, hogy a rácsra vidd azt a pár szár voltos egyenfeszt az anódról? (Jó, itt csak 150V, de akkor is!) Helyes, akkor ezt megbeszéltük (Ugye a kondenzátor váltakozóáramú szempontból vezet, egyenáramú szempontból szakadás.)
Na jó, ezt akkro rövidre zártuk . (Akkor ebben a kapcsolásban miért nem kell: Bővebben: Link). Tudom, lehet hogy hülye kérdés, de ha nem kérdezek, akkor nem tanulok.
Persze, azt tudom, hogy a kondi leválasztja a DC-t és csak a "hang" megy át.
Mert ez egy DC csatolt erősítő, itt a második cső katódja magasabb feszültségen van, mint a rácsa, így megvan a kellő negatív rácselőfesz.
A másik rajzon csak 1k van a második cső katódjában, így ott kisebb a fesz, tehát tuti nem lenne meg a rácsán a negatív előfesz.
Eléggé el vagyok már fáradva, úgyhogy a legegyszerűbben fogalmazok: mert itt a katódról veszed le a kimenetet. Tudod, ha van kimenőtrafó, és SE-ről beszélünk, akkor a primeren átnyomod a betápot az anódnak, és a szekunderről veszed le a jelet. És akkor a fázisviszonyokról még nem beszéltünk…
Megvan! azt hiszem kezdek megvilágosodni. Köszönöm a választ.
Ez a része körülbelül világos (mármint a kimenőtrafós SE változaté). A rácsi is érthető, hogy negatívnak kell lennie a katódhoz képest, mert különben elfüstöl a cső. Szóval az 1 kohmon eső feszültség nem emelné el eléggé a katódot a földtől (tekintve, hogy a 6e5p gyanúm szerint magasabb anódfeszt lát a kisebb anódellenállása miatt)?
Pozitív feszültséget kapcsolva a rácsra nem füstölne el a cső, csak nem fékezné az elektronokat, hanem gyorsítaná (a nagy rácsáram persze vezethetne meghibásodáshoz, de maradjuk emberi viszonyok közt).
Na jó, a füstölés túlzás volt.
Helló mindenkinek. Szeretnék majd a közeljövőben egy csöves erősítőt építeni. Ezt a kapcsolást szeretném megvalósítani. A leírásában azt olvastam hogy 50mV érzékenységű (de lehet hogy az előerősítőre igaz és rosszul értelmeztem a leírást), de én 775mV-al "hajtanám". Ehhez milyen átalakításokat kell a kapcsolásban eszközölni? Csak a végerősítőt szeretném megépíteni. Segítséget előre is köszönöm.
Az előerősítővel együtt 50mV a bementeti érzékenység, ha ezt te nem építed meg akkor mehet a végfok bemenetére a 775mV os jel.
Nézegettem, de nem tudtam kihámozni, van pár 6P3C-E-m itthon szeretnék kezdeni vele valamit, leginkább erősítőt építeni! Tudna ebben valaki segíteni működő kapcsolás, és kimenő rajz!
Helló. Tehát akkor itt a "Hangszín szabályzótól" pontra köthetem a nagyobb jelet, vagy a "Volume" potméterre? Bocsánat hogy értetlenkedek, de inkább rákérdezek még egyszer, mint hogy tönkretegyek valamit. Köszönöm.
A "Hangszín szabálytótól"-ra kösd a bemenő jelet, a PL500-aknak kicsit kevés lenne a 775mV..
Köszönöm szépen a segítséget, most már világos
Annyit még hozzátennék, hogy a kimenőtrafó szekunderén a 180 ohm-os ellenállás legyen 2W-os, a PL-ek katódjánál a 200ohmos ellenállások meg legyenek 5W-osak.
Ja, és az ECC85-ös SRPP fokozata és a hangerőpoti közti 100nF-os kondi 400V-os legyen. És lehetőleg az 1µF-ok is.
Én meg azt javasolnám , hogy a hangerő potit tedd a bemenetre , úgy elhagyhatod a 100nF kondit és a bemenet is védettebb lesz az esetleges túlvezérléstől .
Az ECC83-asokat nem próbáltad SRPP-be kötni?
Én nem szívesen használok olyan megoldást ahol pl. egy kettős trióda fele van csak használva. (ha jól látom így van megoldva)
Köszönöm a tanácsokat, megfogadom őket Viszont megint lenne egy kérdés: a hálózati trafót SM102a hiperszil vasmagon (csatoltam) szeretném megcsinálni. Ez a vasmag elég ehhez az erősítőhöz? (205W-osnak írja a táblázat)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |