Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   140 / 2208
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 7, 2008
Én szerintem minden további nélkül ide behelyettesíthető a pcl86.

pp.gif

(#) djhans hozzászólása Máj 7, 2008
Voltam Pesten egy trafó tekercselő műhelyben és megtekerik a kimenőket, ért is hozzá az emberke. De lehet kapni üres EI vasat csévével együtt olyan méretűt amilyet akartok vadiújat.
(#) sprofan válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 7, 2008
Igen arra gondolta, csak nem tudtam a nevét
Egyébként ilyet akkor lehet kapni?
Az el84 pp rajznál 250v a táp de itt az eredeti rajz leírással.

Ki lehet váltani az el84-et és az ecc83-mat egy-egy pcl86-al. Maximum nem tud majd csak 10w-ot.
(#) djhans válasza sprofan hozzászólására (») Máj 7, 2008
ITT lehet kapni. Alul van az egyéb cuccoknál.
(#) MrBrown válasza sprofan hozzászólására (») Máj 7, 2008
Vagy levágsz egy 1-2 cm széles akármilyen hosszú egyoladlas nyákcsíkot és belereszelgetsz vagy belevagdosol kereszt irányban a réz felületbe megszakítva annak folytonosságát és kész a méretre gyártott forrléc. (u.i. ezt is nálam sokkal okosabbak találták ki én csak továbbadom!)
(#) MrBrown válasza djhans hozzászólására (») Máj 7, 2008
Hol van és milyen áron teker? Gondolom olcsón ha nem te pödröd meg?.
(#) sprofan válasza djhans hozzászólására (») Máj 7, 2008
Huh, szép ára van Majd meglátom hogy hogyan tudok átcsoportosítani.

MrBrown
jó ötlet ez a NYÁK lap bebordázása, ha szépen meg tudom csinálni, akkor ez lesz! Ha nem, akkor forr léc.
(#) marci91 hozzászólása Máj 7, 2008
Hát igen, a technika . Amúgy csak megsúgom hogy a BCDC++ nevezetű fájlmegosztóról sokkal többet is lelehet tölteni még. Kicsit lassú meg fapados de szinte mindent meglehet vele szerezni. Én pl. szintén az összes Rádiótechnikát letudtam róla szedni + még az eddigi összes Hobby elektronikát . A megosztó leírása és használata a neten rajta van. Tényleg bámulatos hogy ez az egész mindenség egyetlen dvd-re ráfért, és kitűnő minőség. Na mind1. Szerintetek lehetséges ma már mindenféle új ketyerével tranyós erősítővel "csöves" hangot csinálni? Én jelenleg egy PS-02 multieffektet használok, amibe állítólag nagyon sok erősítőmodell van, de nemtudom hogy ez mennyire igaz hogy tranyóssal is "csövesen" szól. Szerintetek?
(#) djhans válasza MrBrown hozzászólására (») Máj 7, 2008
8. ker.-ben. Én még kimenőket nem tekertettem velük csak hálózatit régebben de az nem volt drága. A kimenő persze kicsit drágább a több tekercs miatt meg hogy oda kell figyelni az irányokra. A főnök épp nem volt bent nem tudtam árat kérdezni. De ha soknak találom akkor csak a lemezt és a csévét veszem meg aztán nekiállok megtekerni. Konkrét tervvel, menetszámokkal, vasmérettel kell odamenni és árajánlatot kérni ami nekem nem volt.
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 7, 2008
A fékolaj meg a fékrendszerből..., hogy van a szemed Zolibácsi?
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Máj 7, 2008
Milyen vasaik vannak, és kb mennyiért?
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Máj 7, 2008
Nem volt ott a főnök de majd megérdeklődöm.
(#) szilva válasza Mate78 hozzászólására (») Máj 7, 2008
Üdv!

Az egy másik szerelem, de a csöves világ egy külön varázs.

Talán írtam már, hogy korábban egy szkópcsővel bohóckodva foglalkoztam csöves kapcsolásokkal. Igaz, én már csak a szüleim régi tankönyveiből tanultam valamicske csőelméletet, mert akkoriban már nem volt "divat" csövezni. De egy nagyon elbűvölő világ a csövek világa, most is megfog, hogy ott hever a földön a nappaliban egy izzó üvegbúra meg nézány lemeztrafó és szól

Ja, trafókhoz eléggé nem értek, de összekotortam 4db hiperszil magos trafót (eredetileg talán 1:1 áttételű HF vonalillesztők). Ezeknek a magmérete - ha jól mértem - 10x26mm, azaz ez csak az egyik fél keresztmetszete, mert ugye a céve közepén két mag megy keresztül. Ezekből a trafókból gondoltam EL84 kategóriájú SE erősítőhöz kimenőt tekerni vagy tekertetni.

Hogy kell azt kiszámolni, hogy ez a mag mire elég, és hogy kellene megtekerni a fenti cél érdekében? Egyáltlán hogy álljak neki a műtétnek? Minden ilyen infót szívesen vennék!
(#) djhans válasza szilva hozzászólására (») Máj 7, 2008
Ez ha jól számolom akkor 5,2cm2 trafónként. Ez pont jó lesz egy el84 vagy pcl86 se erősítőhöz. Nekem is ilyen magokkal van a kimenőm megycsináva és nagyon jól szól a mély is rendben van. Nekem a menetszám 2500 menet 0,18-as a primer és 100 menet 0,8-as a szekunder. Ez pont 8ohmra illeszt.
Szerintem ugyanúgy mint a másikra a lényeg a keresztmetszet ami a csévén keresztül megy. De ebben Imi a mágus.
Szert tettem egy újabb brutaliti (24 cm átmérő, kb 3kg) gerjesztett hangszóróra ugyhogy nem tehetem meg hogy elvesztegessek holmi tizedwatt kimenő teljesítményeket. De azért lesz visszacsati, pláne hogy a szkóp szerzeményemmel már látható is lesz a néha fájdalmas valóság!
Lassan annyi lesz hogy játszhatjuk azt hogy ami legurul a kupacról az a tied! Azért az sokmindent elárúl hogy amíg nem tudtam hogy lesz teszt CD-m akartam csinálni egyet ami úgy kezdődött volna hogy 50Hz és 15KHz-nél ért volna véget. Sebaj majd ráfogom a torzítást a CD DA-jára meg a szkóp öregségére meg a mérőzsinorra. Hoppá, honnan lesz nekem BNC-s zsinórom mert azt nem kaptam a kütyühöz?
Köszöntem!!!
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 7, 2008
Milyen hangszórót kapsz? Nekem nem ad senki?
(#) MrBrown válasza Müszi hozzászólására (») Máj 8, 2008
Na megnéztem, 1951-2007-ig az összes rajta van a DVD-n kivéve az 1976-77-78-as számokat . Esetleg ezekben az években szünetelet vagy csak nem volt meg a szorgalmasan gyüjtögető emberkének?
(#) nagygyeviz válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 8, 2008
Üdv Imi65. Igen,megteheted,hogy hagyományos PP-nél is leveszed a nyugalmi áramot,viszont akkor a hangminőséget is lejjebb vetted! (gondolom azért,mert megnövekszik a cső látszólagos meghajtó impedanciája).ezzel régen nagyon sokat szórakoztam,de ha nem hiszel,nyugodtan tégy próbát. a csöveket sajnos nemigen lehet "kímélni",A-osztályú-vagy ahhoz közeli-beállításra kell törekedni,még ellenütemben is.nálam mindenesetre ez jött le.jelen tudomásom szerint ez alól egyetlen kiv.a PPP,amiből eleddig 3példányt építettem,EL-84esekkel.(elég is volt...) itt a kapcs.rajz szerint 7-8mA-re kell belőni az anódáramot,ergo alig van anóddisszipáció(cca3W),az alkatrészt szinte csak a fűtés melegíti,ezáltal komoly esély van az élettartam jelentős mértékű megnövekedésére.(minden más esetben pl.a kis EL-nek is oda kell pörkölni 40-45mA-t,hogy szóljon is valahogy).és ez a jelenlegi csőárak,és beszerzési lehetőségek mellett úgy gondolom komoly fegyvertény.
(#) nagygyeviz hozzászólása Máj 8, 2008
Más... Ágoston Lajos könyvét én is átfutottam,mit is mondjak?? azt el kell ismerni,hogy a maga nemében hiánypótló mű,de gyakorlottabb építőknek szakmailag nem sok újat mond,s a benne nyújtott infókhoz képest...hmm-kissé drága. nem szabad tőle túl sokat várni.az ő másik érdeme,hogy megszervezi az amatőr konstruktőrök országos találkozója c.rendezvényt,ami e hónap 24-én is lesz,Hmvásárhelyen.aki teheti,mindenképp érdemes ellátogatni,főleg az alkatrészbörze miatt.halom elektroncső,tápkondi,hangszórók,s minden egyéb kapható,elérhető árakon.s meghallgatható a könyvben közölt kapcsolásokon kívül sok más érdekesség.
(#) abraboro válasza MrBrown hozzászólására (») Máj 9, 2008
Ha küldök neked levélben válaszborítékkal dvd, akkor megírod nekem a rádiotechnikákat?
(#) EcoPityu hozzászólása Máj 9, 2008
Srácok!
Nem tudjátok, hogy Békés, esetleg Csongrád megyében hol lehet venni műnyomó papírt???
Nem pont nyákkészítésre akarom használni, csak símán feliratozásra...
(#) sturbi hozzászólása Máj 10, 2008
(#) marci91 hozzászólása Máj 10, 2008
Ismeritek ezt?: www.18watt.com
Valaki építette már?
(#) Imi65 válasza marci91 hozzászólására (») Máj 11, 2008
Én személy szerint nem ismerem ezt az oldalt, és nem is tudtam vele semmit csinálni. Regisztrálni kéne, de angol szövegkörnyezetben nekem túl komplikált.
Mindazonáltal annyit bármilyen kapcsolásnál el lehet mondani, hogy a csöves világban nincs olyan rettenetes nagy mozgásszabadság. El lehet képzelni 3-4 féle végfokot, fázisfordítót, előfokot, tápegységet, és nagyjából kész.
(#) marci91 hozzászólása Máj 11, 2008
Na szóval ezen a honlapon egy 1974-es Marshall erősítő rajza található. Ez egy rendkívül jó minőségű erősítő és az új ára kb. 450E Ft. Igaz hogy 18W, de ismerősöm szerint szól úgy mint egy 60W-os tranyós erősítő. Ezeket a mái napig kézzel készítik és még nem nyomtatott nyákra teszik az alkatrészeket. A honlapon rajta van az alap kapcsolási rajz és rengeteg kép a mások által házilag készített ugyanilyen erősítőjükről. Be kell regisztrálni majd kell várni 1-2 napot hogy visszaigazoljanak és utána már be tudsz lépni. Az eredeti: http://www.youtube.com/watch?v=wJ0-Ap2VH8k
(#) Imi65 válasza marci91 hozzászólására (») Máj 11, 2008
Ha Neked már megy, akkor idetehetnéd a rajzát. A tranyós-csöves teljesítmény vita is elég régi keletű. A Watt definíciója elég egyértelmű, az ok inkább az, hogy a tranyós hirtelen kezd torzítani, amitől egyből lejjebb veszed. A csöves nem egyszerre kezd tűrhetetlenül torzítani, sőt - hangszererősítőnél - még lehet, hogy egy kis túlvezérlés még rátesz egy lapáttal a végső hangzás minőségére.
Én azt gondolom, hogy nincs olyan "ültetőautomata", amelyik forrlécre szerelne, tehát, ha nem NYÁKos, akkor kényszerűségből is kézzel kell szerelni. Az meg, hogy erősítő mitől 450E HUF, az már csak üzletpolitika kérdése.

Szeretném felhívni a figyelmet a '80-as években megjelent Dyras hangfalak esetére. Rettenetesen drága volt, mindazonáltal igen sz@r. Nyilván ez így a Marshallra nem igaz, de lehet, hogy a fele sem lenne, ha az importőr cég nem 5-öt hozna be évente, és nem ezen az 5-ön akarná megkeresni az éves hasznát. Ezzel csak azt akarom sugallni, hogy nem kell hasra esni, mert valami sokba kerül.
Következő: »»   140 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem