Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1461 / 2208
(#) mayky válasza bakos13gab hozzászólására (») Nov 30, 2012
Közgazdász vagy? Én állítom, hogy több ember foglalkozik csöves erősítő építésével szakmán kívül, mint akinek ez a szakmája, mármint akinek elektrotechnikai végzettsége van. Csak érdekességképpen már adtam el kimenőt, patológusnak, nőgyógyásznak, cukrásznak, meg még ki tudja kinek, aki egész más szakmával bír.
(#) Orbán József válasza mayky hozzászólására (») Nov 30, 2012
Persze, nekik könnyű volt eladni... haragudni tilos!
Nekem most az a "taktikám", hogy vettem gyárit, aztán addig csavargatom a vasakat, míg nem hasonlít a bótira...
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
(#) mayky válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 30, 2012
Nekik is van fülük, és lehet hogy igényesebbek mint Te. Egy cukrász pl. biztos hogy az igazi finomságokat szereti, ez elmondható a nőgyógyászról is.
(#) Orbán József válasza mayky hozzászólására (») Nov 30, 2012
Persze, ha jobban utánanézel, elismert amatőr nőgyógyász vagyok és a Max Planck Society-n ének-zene levelezőn is végeztem néhány szemesztert.
(#) sturbi hozzászólása Nov 30, 2012
Visszatérve az 5 oldallal ezelőtt elővezetett ECL 86 SE-hez, végrehajtottam némi (kezdetleges) optikai tuningot a szerkezeten. A deszkának készült változatot is bedobozoltam (nem azt építettem át véglegesre, hanem újat csináltam) egy Beag EA 110 dobozába, ehhez csak másik trafókat és csöveket kellett előtalálni. Ehhez a projekthez 2 db Philips Adagio rádiót vettem, egyiket a közeli lomis piacon 1500-ért, a másikat a vaterén 5500-ért (mindkettő príma állapotban volt). Így 7000-ből lett 2db jóminőségű hálótrafóm, 2db Philips ECL86-om és a 2 db SU "topológiájú" 1 cm2-es fürge, nagyon jó hangú kimenőm (sajnos nem annyira jó, mint a 108 WA, de jobb, mint a szokásos Philips lemezeltek). Megmaradt a két rádiódoboz a 2*2 db szélessávú hangszóróval (ezek hangsugárzóvá "dizájnolhatók", mert teljesen hasáb alakúak, meg egyéb lomok).
(#) gkari válasza pisti10hun hozzászólására (») Nov 30, 2012
Bontott "Pacsirta" cuccokat kaphatsz tőlem,csak el kell jönni érte!
Üdv:gkari
(#) Zenner hozzászólása Nov 30, 2012
Én meg szakács vagyok, és még is, ami hangot kelt a szobámban, azaz én kezeim alól került ki. Most éppen egy Marshall JCM 800 kópiát építek, pedig nagyon messze van a szakmámtól.
(#) FordPrefect hozzászólása Dec 1, 2012
Nem értem, miért kellet törölni hozzászólásomat, senki nincs megsértve, nem politizálok, Off-ban, szürkén írtam. Tudok olyan jónevű nőgyógyászról, aki megúnta a finomságokat, megváltozott az ízlése. -)
(#) frecsko válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 1, 2012
Lehet azért, mert az ízlésficam nem ép csöves dolog

pisti10hun:

Ha van Videoton Melodyn rádiód, a trafójából és az ECL86-os csőből is össze lehet hozni egy jó kis SE erősítőt. Elsőre, tanulni az is megteszi.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
(#) Orbán József hozzászólása Dec 1, 2012
Egy kis segítségre volna szükségem. Az egyik csöves tervemben szerepel egy viszonylag ritkán elérhető elektroncső - 6C2C vagy 6J5GT - trióda ő az
Csődoktorok, tudnám én ezt érdemben és jól helyettesíteni?
Az elektromos környezete:
Utáp= 350V
Ua= 240V
Anódellenállása 22kOhm 5W
Rácson 1 MOhm a testre, becsatoló kondi 2x33nF - kicsatoló 2x220nF - ez már hajtja a 6C33C-B-t.
Katódban 2k + 2k trimmer és egy 220µF hidegítő kondenzátor.
Nem nagyon találok elérhetőségben ilyen csövet és ha valamelyik kettőstrióda jó helyette...
Köszönöm, ha segítesz!
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 1, 2012
http://www.r-type.org/pdfs/6j5-2.pdf" target="_blank" rel="nofollow" >angol pdf
Ennek a végén azt írják, hogy hasonlít/megfelel a 6SN7GT-nek? Mármint egyik fele...
A webfordító találós kérdést csinált belőle, így nem tudom értelmezni...
(#) pucuka válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 1, 2012
Szerintem ECC82 -t használhatsz helyette, majdnem stimmelnek az adatai.
(#) Orbán József válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2012
Köszönöm, utána nézek!
Esetleg a 6N8Sz?
Van egy nyákterv is, ahol a foglalatok ehhez a mérethez vannak rajtzolva - mindenképp módosítani kell - az első fokozat egy kaszkád 6N8Sz - remékem jól írom, egyik fele a csőnek a másik fél munkaellenállása...
Ez lenne az a hely...

P1150142.JPG

Én a V1 helyén ECC88 -t, a V 2 helyén ECC81 -t használnék, de oda jó az ECC 82, esetleg 85 is.
(#) Orbán József válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2012
Kutakodtam közben... Az ajánlott csövek vannak nekem, kivéve az ECC81-et.
Hanem az a kényelmetlen, hogy van egy nyáktervem is, amit jó lenne kihasználni.
A V2 cső helyett ajánlott 6J5GT-nél azt említik - kiderítettem közben - hogy paramétereiben a 6SN7GT vel fut együtt, annak az orosz megfelelője pedig a 6N8C.
A végén még bodzafából lesz kifaragva a sok helyettesítés után...
Nos, a legkevesebb átrajzolás és hibalehetőség a dupla trióda felhasználásával ígérkezik - 6N8C. Egyik fele parlagon marad, lehet az probléma, kell valahova kötni a kihasználatlan csatlakozásokat?
Sajnos meghatározó az elérhető csőválaszték. De abból is meg lehet csinálni, egy kis többlet munkával. A maradék fél cső meg jól jöhet, ha netán sztereó lesz belőle valamikor. addíg meg rács katód összeköt, és testre. Az anód elvileg lóghat, de azt is lekötheted testre.
Köszönöm, valószínű így teszek, ez jár a kevesebb munkával. Félvezetőknél, IC-knél tudom a káros oszcilláció miatt valamelyik potenciálra kötendők a szabad bemenetek, akkor itt is ez az út kövezett.
(#) sturbi válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 1, 2012
6SZ33SZ meghajtása kapcsán érdemes elgondolkodni a 6N8SZ triódáinak párhuzamosan kötésén is (persze fele anódellenállással)...
(#) Orbán József válasza sturbi hozzászólására (») Dec 1, 2012
Köszönöm! Javíthat a dolog a meghajtás jóságán, linearitásán? Végül is azt hiszem, nem nagy munkával ki lehet próbálni, csak a torzítást mérni nem tudom, max. hallgatózni...
Ezzel az 1 szem triódával 15W-ot ígér a kapcsolás, sőt többet is, de az már a torzítás növekedés miatt nem annyira ésszerű.
(#) pisti10hun hozzászólása Dec 1, 2012
Köszönöm a hozzászólásokat és a tippeket!
Kiváncsi lennék a véleményetekre az alábbi szerkezettel kapcsolatban:
Tube Preamp

Köszönöm!
(#) pisti10hun hozzászólása Dec 1, 2012
egy hasonló:
Link
(#) Szpisti válasza pisti10hun hozzászólására (») Dec 1, 2012
Én hogyha már csöves ügyben az Ebayhoz fordulnék segítségért, komplet kitet semmiképpen nem rendelnék. (Mondjuk amit pisti10hun linkelt egyik sem kimenős erősítő, egyik egy preamp a másik egy hibrid fejhallgató erősítő - és egyikhez van hálózati trafó is). Nem dícsérik sehol különösen a Beijing és hasonló kínai csöveket, azt itthon olcsóbban és tán jobb minőségben be lehet szerezni. Nem is beszélve az R-C elemekről, ami ha kitben veszed azért drágábban jön ki szerintem.
Szóval egy ilyen komplett szerelt kit beszerzésével tényleg elmarad az élvezet. Az anyag után vadászat, a nyák tervezés/készítés, stb. Viszont megmarad a legnagyobb kihívás, a dobozolás.
Ha már rendelnék, csakis az üres nyomtatott áramköri lemezt szerezném be ebayről. Mert amiket ezek a ferdeszemek gyártanak, néha káprázatosan szépek, és masszívak. Egyszerűen nem érné meg legyártani ennyi pénzért ilyen minőségben(meg nem is lehetne házilag) . Hol kapsz 3 mm-es nyáklemezt ? Furatgalvanizálva és aranyozva van legtöbbje, nem beszélve a 70 mikronos rézről, ami megint nem utolsó szempont.
Egy ilyenért pl. nem sajnálnék 5 darab ezrest.
(#) FordPrefect válasza Szpisti hozzászólására (») Dec 1, 2012
Azért ha utána nézel, meg alkudozol, akkor szerintem 5000 ft-ért kis tételben is legyártanak ebből legalább kettőt itthon
(#) pisti10hun hozzászólása Dec 4, 2012
A kérdésem az lenne hogy mi a különbség a két előerősitő között?
1
2
Én csak annyit látok hogy az egyik potméteres, illetve a csövek tipusa eltérő. Lehet eltérés a teljesitményben? Elvileg mindkettő 30W. Elbirna egy ilyen egy pár kisebb hangfalat vagy ahhoz erősiteni kell rajta?
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
(#) CIROKL válasza pisti10hun hozzászólására (») Dec 4, 2012
Idézet:
„Buffer Pre-erősítő fejhallgató AMP KIT Cső 6N3 UK”

Idézet:
„Pre - puffer erősítő előerősítő KIT Cső 6N11 SRPP”

Már ne haragudj de olvasni is másnak kell helyetted ?
Egyértelműen levan irva melyik mi célt szolgál !
Idézet:
„Elvileg mindkettő 30W. Elbirna egy ilyen egy pár kisebb hangfalat vagy ahhoz erősiteni kell rajta?”

Ez meg aztán a krém ...
(#) mc-4 hozzászólása Dec 4, 2012
A múltkori fojtótekercs számolásra/méretezésre, és még pár dolgot találtok ott.
(#) Orbán József válasza mc-4 hozzászólására (») Dec 4, 2012
Részemről hálás köszönet, hasznos holmik!
(#) Szpisti válasza pisti10hun hozzászólására (») Dec 4, 2012
Már megbocsáss, de ha ennyire nem tudod mit veszel, mikor választasz, akkor hogyan oldod meg az angol nyelvű kommunikációt az eladóval , vagy egyáltalán az ebay menüpontokban való tájékozódást?
Nem véletlenül tiltják le a magyar vásárlókat sok helyen

Egyébként meg nem valószínű hogy elbírna bármelyik is egy "hangfalat", mert a csövek összetörnének alatta valószínű.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
(#) andru95 hozzászólása Dec 4, 2012
hello mindenki azt szeretném kérdezni hogy találtam egy egyszerű kis csöve erősítőt ami ecc82-vel megy de a nekem egy hozzá hasonló 6n1p lehet vele helyettesíteni?
Következő: »»   1461 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem