Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1462 / 2208
(#) mofesa válasza andru95 hozzászólására (») Dec 4, 2012
Szia.Igen,az az ECC82 orosz megfelelője. Fütése 4-5 láb 6.3V . 9-es láb az a belső árnyékolás.Erre figyelj.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
(#) Orbán József válasza andru95 hozzászólására (») Dec 4, 2012
Szia! Mutasd már azt a kapcsolást, csak itt esz a kíváncsiság...
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 4, 2012
Közben egy kérdést továbbítanék tőlem, felétek.
A retro benyomású csöveseken gyakran vannak stílusos műszerek, mérik a katódáramot és még ki tudja mit?
Mert nem bírtam ellenállni egy, nem is lineáris skálájú műszernek, amit egy kóddal majd kiolvasok.
Milyen eljárásokkal szokták megoldani az 1 db-os műszer használhatóságát mindkét oldalra? Voltmérőként használni a katód ellenállások mellé és átkapcsolgatni ide-oda?

múszer.jpg

(#) mc-4 válasza andru95 hozzászólására (») Dec 4, 2012
Szia!

Igaz 6n2p-ev( fleta pont most látott el vele) van a képeken, de ua. a lábkiosztása mint a 6n1p-nek.
(#) pucuka válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 4, 2012
Ez eredetileg egy nedvességmérő műszerben szerepelt, ezért nemlineáris a skálája. Amúgy egy közönséges deprez műszer, ami lineáris kitérítésű, és az érzékenysége 200 uA egyenáram hatására megy végkitérésbe. A negatív pólusát testre kötöd, és feszültséget mérsz a katódellenálláson, és az anódon, esetleg az anód tápfeszültségen. A mefelelő előtét ellenállások, és a mérőpontok átkapcsolásával. Ha kerek értékű katódellenállást használsz, akkor a katódáramnak mint söntön eső feszültségét méred, így a skálát miliamperre készítheted annak ellenére, hogy feszültséget mérsz. A skálákat úgy lenne célszerű megrajzolni, és az előtét ellenállásokat megválasztani, hogy a mutatott üzemi értékek a skála utolsó harmadára essen. Tupírozhatod a tartományok színezésével, pl. zöld üzemi, piros túlterhelt.
(#) Pioneer válasza mofesa hozzászólására (») Dec 4, 2012
Szia!
Én úgy tudom, hogy a 6N1P az E88CC orosz megfelelője.
Bővebben: Link
(#) granpa válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 4, 2012
Szia! Előre bocsájtom: mindenben hallgass 'pucuka'ra. De szerintem ne rontsd el a (nagyon szép)retro jelleget az átskálázással, tudni fogod mit mutat, mert nem annyira torzít a skála (mivel nem a két végén fogod használni).Nem is vagyok nagyon sárga...
(#) pucuka válasza granpa hozzászólására (») Dec 4, 2012
Végül is lehet ezzel a skálával is használni. Azért szerintem furcsán mutat egy erősítőn a sónedvesség mérő. A skála nemlinearitása az ellenállás mérés miatt van.
(#) pisti10hun hozzászólása Dec 4, 2012
Először is köszönöm a részletes, kielemző (helyenkén inkább csak kioktató) válaszokat! Mivel nem Magyarországon élek, igy nem tudok csak az ebay-ről rendelni, a magyar oldalak és a kutakodás az ócskásoknál a régi vasak után nem jöhetnek szóba. Ezért szerettem volna egy kit-et rendelni amin gyakorolhatom az épitést. Elnézést hogy "olvasni is másnak kell helyettem" igérem még egyszer nem fordul elő!
(#) granpa válasza pucuka hozzászólására (») Dec 4, 2012
Oké, de sokan nem tudnak külföldiül,-aztán meg nem hisznek a szemüknek. Aki meglátja, az teljesen 'retro'ba lemegy (a skála meg a szokásos, és így még 'retro'sabb is szerintem).
(#) granpa válasza pisti10hun hozzászólására (») Dec 4, 2012
Szia! Nózi kissé lejjebb; sajnos nagyon gyakori a 'slendrián író', és nehezen toleráljuk. Előfordult már, hogy 'kintrekedt' kollégának elpostáztuk amit csak itt(hon) talált meg, megfelelő (elérhető) áron. Ezért kutakodj bátran, megéri!
(#) CIROKL válasza Pioneer hozzászólására (») Dec 4, 2012
Sajnos de nem így van , az ECC88 -hoz közelebb van a 6H23P
(#) CIROKL válasza pisti10hun hozzászólására (») Dec 4, 2012
Senki nem akart itt kioktatni és olvasni helyetted de a belinkelt két "erősítő" az gyakorlatilag nem erősítő , az egyik fejhallgató meghajtására alkalmas a másik pedig egy vonali meghajtó.
Amit te félre értelmeztél még a dologban hogy az áramfelvételt te kimenő teljesítményként gondoltad .
Nincs ezzel semmi gond ha az internetes böngésző a barátod és fordítod a szöveget megfelelő nyelvtudás hiányában .
Kérdez bátran nem harapjuk le senki fejét ha a kérdés célirányos és nem félreérthető , itt sok ember megfordul és sokan sokféle csöves erősítőt épitenek kisebb nagyobb sikerrel ...
(#) Orbán József válasza granpa hozzászólására (») Dec 4, 2012
Igen, ezért említém, lesz egy "kódom" a leolvasáshoz, de ez egyszerűen gyönyörű... Köszönöm mindenkinek, aki segít örülni...
pucuka köszönöm a mérőpont szempontokat, remélem oda jutok, hogy be is tudom mutatni ezeket a "régi" gőzölgő monstrumjaimat...
Nekem olyan erősitő kellene ami kb 40w kimenő teljesitményű. Ilyet keresnék elsősorban kit-ben, mert szeretném én összerakni. Ha külön külön rendelném meg a darabjait szerintem elég sokba kerülne. Ebben tud esetleg valaki segiteni milyet érdemes nézni? Azt már hallottam hogy a kinai csövek annyira nem jók.
Köszönöm!
Jobbra fent, kis nyilacska lefelé: beírod, 40W-os erősítő, vagy nézel a képek közt olyat, ami neked tetszik. KIT-ben nem hiszem, hogy lesz pont olyan; ha jól nézelődsz,nem kerül többe mint a 'kit', és Te építetted!
(#) CIROKL válasza pisti10hun hozzászólására (») Dec 4, 2012
Szerintem bőven 20k alatt kihozod Te is. Nagyságrendet mutat 'CIROKL' kolléga.
(#) Szpisti válasza granpa hozzászólására (») Dec 4, 2012
A hálózati trafóját legfeljebb
Köszönöm a tippeket! Lehet hogy ostoba kérdés, de ha csöves előerősitő után normál (nem csöves) erősitőt kötök az mennyire rontja le a "tiszta" csöves hangzást? Vagy hamár az előerősitő csöves akkor úgy "illik" hogy az erősitő is csöves legyen?
Köszönöm!
(#) granpa válasza Szpisti hozzászólására (») Dec 4, 2012
No, tán nem, ha elég kreatív.
(#) Szpisti válasza pisti10hun hozzászólására (») Dec 4, 2012
Pisti10hun ne hagyd magadat szívatni. Kicsit komolytalanra sikerült az az ebay-es linked, amiből itt a szakik arra következtetnek (joggal) hogy még nem vagy túlságosan járatos a témában.
Először is azt kellene tisztázni, hogy mi célból kellene az az erősítő.
Most legutóbb 40W-ról írtál, korábban 30-ról, de sztereó kitről adtad a linket.
Ha szobai minőségi zenehallgatásra szeretnéd, akkor nem biztos hogy kell a 40W , kétszer 40 meg aztán semmiképp (főképp első lépésként).
Az sem mindegy milyen hangforrásról szeretnéd használni, és milyen hangsugárzót fogsz rácsatlakoztatni.
A zenehallgató berendezésnek csak egy láncszeme a csöves erősítő, és nem biztos hogy ez fogja meghatározni a végeredményt minőségét. Jó hangú csöveshez jó (és drága) hangszórók kelenek, hogy annak minden jó tulajdonságát élvezni tudd. Minőségi lemezjátszó, és nem mp3 játszó.
A teljesítmény igényt nem tudom mi alapján határoztad meg, de egy átlagos lakószobában jó hangsugárzókkal (!) már a 2x15W is falrengető lehet.
Ha a ma kapható kommersz hifitornyokra írt 2x40W-ot veszed alapul, akkor sajnos az nagyon nem mérvadó.
Ha komolyan gondolod a csöves építését, akkor tényleg érdemes lesz pár estét rászánnod, hogy ezt a topicot visszafelé sokat olvasgasd. Megéri, hidd el sokat lehet itt tanulni. Nézegesd meg a tapasztaltabbak galériáit, ki mit épített, hogy néz ki.
Talán ezek után, hogy szembesültél CzirokL linkje révén egy valós 2x25W kitt mibe kerül, kicsit jobban elgondolkodsz, mi értéket teremtettek itt sokan maguknak.
Hidd el még egy félkészre szerelt egységcsomagot sem egyszerű csak úgy beüzemelni, készre szerelni.
Persze nem lebeszélni akarlak, csak próbálj meg a realitás szintjén maradni az igényeiddel.
(#) bakos13gab válasza granpa hozzászólására (») Dec 4, 2012
Ezzel óvatosan azért. Függ az igényességtől és az alapanyagok hozzáférhetőségétől.
Akkor csináltál egy hybridet, -nem különleges-, vannak itt hybrid-mániások is. Hogy mi, mit ront, az világnézet szerint változik; szerintem csőre-cső.
(#) granpa válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 4, 2012
Ja, ja. Akinek alacsony a költségvetése, annak sok az utánjárása, csak kedve, akarata legyen.
(#) pisti10hun válasza Szpisti hozzászólására (») Dec 4, 2012
Köszönöm a választ!
Jól feltételezed hogy normár "szobai" zenehallgatáshoz szeretnék egy csöves erősitőt. Ezek szerint akkor elég lenne nekem egy 2x15w-os is. Sajnos csak laptopom van idekint, de hallottam olyan megoldásról hogy flac zenefájlokat usb-n csatlakoztatnak erősitőbe, igy az nem veszit a minőségéből. persze ehhez egy erre alkalmas erősitő kellene. Én megelégednék egy egyszerü jack, vagy RCA-bemenetes erősitővel is. A hangfalakat az erősitő megléte után szeretném beszerezni.
(#) pucuka válasza pisti10hun hozzászólására (») Dec 4, 2012
A "csöves hangzást" leginkább a végcsövek, és a kimenőtrafó minősége, milyensége határozza meg. A többit kitalálhatod. Hogy milyen bemeneti csatlakozót szerelsz az erősítődre, az tökmindegy.
(#) pisti10hun válasza granpa hozzászólására (») Dec 4, 2012
Szerintem is az lenne az igazi hamár csöves, legyen végig csöves
(#) bakos13gab válasza pisti10hun hozzászólására (») Dec 4, 2012
Végig csöves...
Hát voltak már próbálkozások, de a csöves laptop azért igen nagy kihívás a sokszobás ENIAC-ra és társaira gondolva...
(#) akos70 válasza pisti10hun hozzászólására (») Dec 4, 2012
Szerintem ez a 2X15 W is túlteljesíti azt, amit egy normál használatú szobai erősítőtől elvár az ember.
Ha visszaolvasgatsz, látni fogod, hogy sokan, tapasztaltak is, 2X4-5 W-os erősítőket építgetnek hasonló célra.
Én is nemrég készítettem el első (gitár)erősítőmet, ilyen irányú tapasztalat nélkül, sok tanács, meg sok utánaolvasás után, és a sikeren felbuzdulva tervezgetem egy sztereó erősítő elkészítését. Biztos vagyok benne, hogy a 2X4-5 watt nekem elég lesz.
Ráadásul egy ilyenhez könnyen össze is szedhetnéd a hozzávalók nagy részét, pl. régi rádiókból, ahogy először is írtad, az enyémnek is az lett az alapja.
Én olyan rádiókat nézegetnék a helyedben, amiben EL84-es cső van (legjobb lenne 2 egyforma) ezeket, ha szerencséd van, lepukkant állapotban fillérekért beszerezheted. Ebben minden lényeges dolog benne lenne, ami egy ilyen kis erősítőhöz kell, és egy csomó kapcsolást találhatsz ilyen csövekhez.
Következő: »»   1462 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem