Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1463 / 2208
(#) Robid válasza pisti10hun hozzászólására (») Dec 4, 2012
[/off]A legjobb hangra úgy tehetsz szert, ha végig csöves a rendszer[off]

csoves.jpg

(#) FordPrefect válasza andru95 hozzászólására (») Dec 4, 2012
Nem. 6N1P nem egyenlő ECC82. Sajnos
(#) bakos13gab válasza akos70 hozzászólására (») Dec 4, 2012
Idézet:
„látni fogod, hogy sokan, tapasztaltak is, 2X4-5 W-os erősítőket építgetnek hasonló célra”

Én ezt átfordítanám úgy, hogy attól függ, mik az igények. A 10-15W-ot úgy mondanám - tapasztalatból - hogy a legtöbb igényt kiszolgálni képes teljesítmény, ha PP rendszerben gondolkodunk. Én sem hallgatok 1W-nál szerintem többet, de ha kell és úgy hozza kedvem, a 10W-nak oda lehet tekerni és érezhetően erős/dinamikus tud lenni egyszerűbb hangfalakon is. Persze a PCL86 SE is nagyot szól, de azért annak odatekerni...
Ez a dolog amúgy már le volt írva itt ezer és egyszer. Arra is érdemes gondolni, hogy ha olcsóbb végcsövekben gondolkodunk - itt mondjuk nem az új gyártású EL84 és EL34 közötti ugrásra gondolok hanem a börzés 6P3SZ és 6P14P közöttire, akkor egy 10W-os PP és egy 35W-os PP költségei között nincs akkora különbség, időráfordításban meg szinte semmi különbség nincs.
Nyilván ha rádióból bontott rendszerrel indulunk, akkor egy két (hozzáteszem, hogy drágább) megoldástól eltekintve (pl. Budapest rádió EL84 PP-je) kisteljesíményű SE lehet végcél.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
(#) FordPrefect válasza pucuka hozzászólására (») Dec 4, 2012
Igazad van, de "kiment a divatból" egy egyszerű megoldás. Zenerrel eltolt skála. Linearitás marad, műszerközépre behúzható a mérendő középértéke, és széles marad a szükséges méréstartomány is +/- irányban is lineárisan.
(#) mofesa válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 4, 2012
Időközben én is rájöttem,hogy nem jó.Nekem is van pár darab ECC82 a szekrényben,de még soha nem használtam.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
(#) FordPrefect válasza Pioneer hozzászólására (») Dec 4, 2012
Nem. A 6N1P sem egyelő az E88CC/ECC88-al. Igen nagy különbségek vannak. Az oroszok azt mondták régebben, hogy helyettesítő, de elfelejtették hozzátenni, hogy át kell szerelni a kapcsolást, nem egyszerűen bedugható a helyére. Amúgy nem rossz cső, az ARC is használja.
(#) FordPrefect hozzászólása Dec 5, 2012
Elnézést, eretnekség, de leírom. Az ECL/PCL86 csak DIVAT, kissé gyöngécske, különösen élettartam tekintetében. EL84 kicsit erősebb, szintén jó hangú, fűtőáram: 0,75 A. A 6L6 fűtőárama csak kicsit nagyobb, 0,9 A, de:
1. Ugyanekkora, 300 V tápfeszen nagyobb teljesítményt ad le. 2. Legalább ugyanolyan jó szól. Vagy jobban. 3. Nincs az anódfesz határán, tehát akár nagyságrendekkel!! több ideig működőképes ugyanakkora anódfesszel, mint a 86/84. 4. Árban nincs lényeges különbség. (Mármint néha a jobb, erősebb, olcsóbb) 5. Kisebb impedanciára dolgozik, egyszerűbb kimenő. Lépjünk már túl a PCL86 meg tévékimenő rágásán! OK, kezdőknek. Ja. 6. Nincs eladó 6L6 csövem, inkább venni fogok pár tucatot,..
(#) mofesa válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 5, 2012
Van jó pár tungsram E/PCL86 csövem,mind gázos,talán a hanyag tervezés,kivitelezés miatt.Én most egy 6p1p(6aq5) pp-t készítgetek,talán,nem véletlenül.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2012
(#) FordPrefect válasza mofesa hozzászólására (») Dec 5, 2012
A 6P1P-EV szerintem kb. olyan jóhangú, mint az EL84. Elvileg 5.000 órás. Csak EL84-ből van egy tucat gyártó és minőség.
(#) mofesa válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 5, 2012
Szerintem más,de ez ízlés kérdése,kinek a pap,kinek a papné.Én ezzel csak annyit szerettem volna mondani,hogy én pórul jártam az E/PCL86-al. Persze meg lehet építeni érdekesség képen,de én többet már biztos,hogy nem teszem.
(#) FordPrefect válasza mofesa hozzászólására (») Dec 5, 2012
Én már építettem 6P1P-vel, ráadásul párhuzamosan 2-2 darabbal végfokot. Több fül véleménye szerint a 6P3SZ-E-vel készült végfok jobb volt, de hozzá kell tenni, hogy más volt a két erősítő meghajtófokozata.
(#) Orbán József válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 5, 2012
Ezt a csövek párhuzamos kapcsolását nem egészen értem.
Az egyik hobbioldalon láttam, bár mindkét anódon - 2 cső, semmi másról beszélek - volt egy ellenállás, azért közvetlenül a cső anódjánál van az összekötés, és közös a katódellenállásuk.
Így egy kicsit idétlenül is néz ki a rajzon, hiszen lehetne egy közös anód ellenállás, de mindegy...
Szóval nem tudom elképzelni, hogy a két cső azonos karakterisztikájú legyen, ergo együtt fusson az áramnyelésben, hiba nélkül. Az egy dolog, hogy vannak pontok, amikor hol egyik, hol a másik viszi a picivel nagyobb zsákot és bírja is, de nem tudom elképzelni, hogy ugyanazt a minőséget adja az átvitel, mint egy cső esetén. Fentieket úgy értem, hogy pl. nincs szükség a 2x nagyobb áramra, egyszerűen megvizsgáljuk, hogy egy 1 csöves kacsolásba berakunk 2-őt, még az anódellenállás is maradhat felőlem, és mégis minden klappol...
Vagy egy kis megalkuvásra van szükségünk amikor a nagyobb teljesítmény érdekében, 2 csövet és fele anód R-t használunk és ennyi? (legfeljebb nem szól olyan szépen)
(#) CIROKL válasza mofesa hozzászólására (») Dec 5, 2012
Idézet:
„pórul jártam az E/PCL86-al. Persze meg lehet építeni érdekesség képen,de én többet már biztos,hogy nem teszem.”

Na azért ne irjuk már le ezeket a csöveket mert volt egy kis kudarc , a csövekkel nincs semmi gond egyszereűen anno tömegcikk volt és semmi más gond ezen felül .
A megoldás csupán annyi hogy kell egy kazallal belőle és nincs semmi teendőnk mint válogatni a jó érdekében .
Ja és ezek a csövek igencsak megcsúfolnak sok -sok favoritnak mondott hókuszpókusz vackokat.
Miért is jártál pórul erről tudsz mondani valamit ?
(#) tyraw válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 5, 2012
Szerintem a kollega 2 párhuzamosan kötött PP-re gondolt. Az ilyen kapcsolások szimplán teljesitménynövelére szolgálnak, nem a jobb átvitel a cél, hanem mondjuk a 100W.
2 párhuzamosan kötött cső esetén, nyugodtan számolj kétszer nagyobb árammal, de azért ne fele anódellenállást rakj be.
(#) Orbán József válasza tyraw hozzászólására (») Dec 5, 2012
Ezt értem én, írtam is, ez világos. A kérdés az, mekkora megalkuvást jelent ez a minőségben - a fentebb vázolt szempontjaim figyelembevételével.
Az áram ott egyensúlyoz folyton a két anód közt és sosem lesz szimmetrikus a kivezérlés során - szerintem.
Tranzisztoroknál ott vannak az áramelosztó emitterellenállások- ettől még ezek is lehetnek rosszabb tulajdonságúak, mint 1 tranyó - de az említett kapcsolásban én azt láttam, 1 db katód+kondi, 1-1 azonos rácsellenállás és anód összekötve a 2 triódánál...
(#) mayky válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 5, 2012
Pedig több nagy nevű cég is alkalmazza a párhuzamosan kötött végcsöveket.
ARC
Neiro
Az utóbbi ugye 7.5 millió Ft-ba került anno. Ugye ez az ár már az az ár amiért nem nagyon lehet vackot eladni.
Te 6SZ33SZ-ből akarsz SE-t építeni és ha mind a 2 triódát felfűtöd, akkor Te is akarva akaratlanul párhuzamosan fogsz kötni 2 csövet.
(#) Orbán József válasza mayky hozzászólására (») Dec 5, 2012
Ok, rendben,Tehát a kérdésem: Várható-e ugyan olyan együttfutás 2 cső párhuzamos kapcsolásával, ami egyenlő azzal, mintha 1 csövet használnék?
Kicsi a valószínűsége, bár ha elég sok csöved és időd van, akkor lehet hogy össze lehet válogatni jó párokat, quad-okat . De lehet, hogy füllel nem hallanál különbségeket. Valakik biztos, mert pl. Sturbi is ha jól tudom egy egyik 6sz33sz-ben csak az egyik triódát fűti. Meg valahol olvastam hogy valaki a neiro-t is csak egy-egy 2A3-al hallgatja, pedig így már rendesen el lehet illesztve. Bár ha 16 ohmos hangszórót használ akkor nem.
(#) Orbán József válasza mayky hozzászólására (») Dec 5, 2012
Köszi! Akkor arra is kaptam választ, hogy 1 dupla (tri-pen ) cső önmagában nem előnyös párhuzamos kapcsolásban - nagyon valószínűen.
(#) pisti10hun válasza akos70 hozzászólására (») Dec 5, 2012
Köszönöm a tanácsokat! Megnézem amiket ajánlottál. További jó épitgetést!
Nem biztos, mivel damping faktora valószínűsíthetően jobb lesz a párhuzamos kapcsolásnak köszönhetően, lehet hogy jobb, dinamikusabb hangot ad. Megfogottabb mélyek, stb. Ez igazán akkor derül ki ha komplett rendszerben teszteled a dolgot.
Pontosan: nem. Gyakorlatilag: senkinek se fog feltűnni. Egy ecc82, 2EL84 sztereo SE-ben az el84-ek, és triódák párhuzamosan vannak kötve. 2 pentóda, 2 trióda. Hallod hogy rossz lenne? nem. (jó, ez már kicsit más... )
Ez kb olyan kérdés, hogyha van két palacsintasütőd, tudsz-e egyszerre két tök egyforma palacsintát sütni. Nem, nemhogy egyszerre nem tudsz, de egymás után se. Valamiben más lesz. Egy cső is, változik az időben. Hát még ha kettő van, az se lesz ugyanolyan. De ez már a kit érdekel, úgyse hallod kategória szerintem.
Ok, ha így van, hiszek nektek... De, ha nem, jobb, ha a hegyekbe húzódtok, míg múlik haragom...
Így járok, nulla cső tapasztalattal ide kéregetni...
(#) mofesa válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 5, 2012
Nos van egy jó pár darab.Pont az a baj,hogy kell egy kazallal.Érdekes,hogy 99%-nak nem lehetett anódáramot beállítani,volt közöttük philips is,ilyen is,meg olyan is.Bár lehet,hogy ez az én szerencsém.Amúgy semmi bajom vele. Nincs több.Az is lehet,hogy rá tudsz venni,ha küldesz egy kazallal.
Az a jó a PPP kapcsolással, hogy csökken az csövek által elvárt impedancia a kimeneten. Ezt, ha kellőképp túlzásba viszed, akkor egy ilyen oldalanként 14 végfokcsővel OTL PPP is épithető. Sokszáz watt, amit megpsórol a kimenőkön, az rámegy a táptrafókra.
Itt egy példa.
Egyébként gyönyörűek, szó se róla. Mindenkinek a magáét - mondja a Gyártó.
(#) sturbi válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 6, 2012
Csövek párhuzamos üzeme általában semmiféle gonddal, vagy hátránnyal nem jár, ha kontroll alatt tartható a disszipáció. Ahhoz, hogy a munkapont ne kerüljön máshova a párhuzamosítás miatt (feltéve, hogy a párhuzamos csöveket is ugyanabban a munkapontban akarjuk üzemeltetni), meg kell változtatni a munkaellenállást (és automatikus rácselőfesznél a katódellenállást is) az új helyzetnek megfelelően, ezért cserébe kb. fele belső ellenállást kapunk, a bemenő ellenállás hátrányosan változik (nagysága csökken, állandósága romlik (főleg kis belső ellenállású triódáknál) az anódáram változás visszahatása miatt). Az együttfutás nem lesz tökéletesen egyforma, de roppant valószínűtlen, hogy a keletkezett új, eredő karakterisztika rosszabb lesz, mint szingli csőnél lenne (ne feledjük, hogy viszonylag nagy belső ellenállásúak a csövek, nem lesz olyan, hogy egyik időnként kikapcsolja a másikat, mindig eredő lesz). Előerősítő, meghajtó csöveknél nem igazán képzelhető el bármiféle probléma, mert legtöbbször közelében sem vagyunk a határértékeknek. Végcsövek esetén feltétlen gondolni kell az egyes csövek (csőfelek) disszipációjára, valamint a párhuzamos komplekszum meghajtás felé megnövekedett igényére (meghajtás belső ellenállására vonatkozóan). Gondunk akkor lehet a "műtétből", ha határérték tájékán üzemeltetett kis belső ellenállású kettős triódánál nem tudjuk kontrollálni az anóddisszipációt (ilyen lehet pl. 6C33C esetén (vagy akár 6C41C-nél is), de az adatlapi értékek szem előtt tartása (amik már a megbonthatatlanul összeházasított, búrán belüli triódákra vonatkoznak) gyakorlatilag kockázatmentessé teszi a dolgot ezeknél is. Ami rossz a 6C33C-nél, az a felvett fűtőteljesítmény/ a leadott anódteljesítmény aránya, amikor a teljes csövet befűtjük, ez fél cső esetén sokkal jobb (közel ugyanakkora teljesítmény kihozható fél csőből, aránytalanul kisebb tápigénnyel)).
(#) tyraw hozzászólása Dec 7, 2012
Üdvözletem,
ma nézegettem a BEAG EA-057-et... Már-már eljátszottam a gondolattal, hogy kéne épiteni egy ilyet, amikoris jött az ötlet, hogy miért EL34-ekkel épiteném meg, amikor KT88-akkal jobban A osztályba tolódik az üzem, viszont ehhez meg nem érné meg megtartani a a korábbi fesz erősitőt és fázisfourditót. Tud valaki ajánlani, esetleg kapcs. rajzon küldeni egy jó meghajtó fokozatot egy ilyen KT88-as PP véghez?
(#) mayky válasza tyraw hozzászólására (») Dec 7, 2012
(#) Orbán József válasza sturbi hozzászólására (») Dec 7, 2012
Köszönöm, sokat segítettél. Kísérlet képpen kipróbálom abban a bizonyos meghajtásban, hogy van-e előnye a kettőstrióda mindkét tagjának dolgoztatására. Végcsöveknél nem akarnék ilyesmire törekedni, maradok 1-nél.
Majdnem új, hogy a 6C33C-t fél fűtéssel is használhatom? Egyik fórumtársunk minha említett volna ilyesmit, és érdekelt lennék a dologban...
Következő: »»   1463 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem