Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   149 / 2208
(#) Müszi válasza sprofan hozzászólására (») Máj 23, 2008
Símán rákötheted!

Nekem a PCL 12,6V-ról járt egy csöves rádió trafójáról annak idején...
(#) szilva válasza sprofan hozzászólására (») Máj 23, 2008
Én az adatlapban PCL86-ra 13.3V/300mA fűtést láttam. Az biztos, hogy a P-snek 300mA kell, hogy mennyi fesz esik rajta, az még gyártófüggő is lehet...

Akarsz vagy sem szilíciumot, szerintem a legkorrektebb megoldás az lenne, ha egyenirányított 18-20V körüli feszültségből 300mA áramgenerátorral fűtené az ember ezeket a csöveket. Nekem is pont ilyen gondom van most, és LM317-ekkel tervezem, hogy csinálok minden csőnek külön áramgenerátoros fűtést. A 12V váltó szerintem kicsit kevés, abból épp 15V körüli fesz lenne, ami már nem elég az LM317-es áramgenerátornak. Esetleg LM317 helyett lehet soros ellenállásokkal játszani, hogy beálljon a 300mA, de nem tudom, az mennyire lesz stabil az idő előrehaladtával.
(#) JZoli hozzászólása Máj 23, 2008
Én is csatlakoznék a kérdezők táborába. Már szó volt itt az "elektroncső.hu" oldalon lévő 15 W-os EL84 PP-s erősítőről- most én ezt építem. A kérdésem ezzel kapcsolatos: A kimenő trafó 25x20-as vasra van megadva, valamivel nagyobb vas esetén a tekercs menetszámokat kell-e változtatni, és szeretném ha a 4-es OHM mellett 8 OHM-os kimenet is lenne? Másik kérdésem a hálozati trafó méretezés miatt két darab ECC83 és 4 darab EL84-es csőnek összesen mekkora lehet a fűtőárama? az utolsó kérdésem pedig az lenne hogy a kimenő trafót légréssel kell-e PP-s erősítőben szerelni? Ha igen körülbelül mekkorával? Esetleg valakinek nincs ennél jobb konstrukcióju PP-s EE84-es rajza kimenő méretezéssel együtt? Jó lenne egy RIAA korrektor rajz is persze csöves. (valahol mintha láttam volna de nem találom)
(#) JZoli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 23, 2008
Köszönöm a gyors választ. Az a helyzet, hogy az egyik rádió végfokát sikerült beindítanom, van itthon egy régi HFM 1 -es RIAA korrektorom, és van egy Pioneer PL 200-as lemezjátszóm és kipróbáltam őket (felbuzdulva az itt pár oldallal ezelőtt emlegetett hasonló rendszeren), hát fenomenális, pedig a rádióban csak egy hangszóró van. Na már úgy is hetekkel ezelőtt nézegettem az elektroncső. hu-n az erősítőkapcsolásokat hát olyan 5-10 W-os erősítő építését tervezgettem, de most hírtelen fontos is lett a dolog. Ez a kapcsolás azért jó mert van mindenem hozzá, csak kimenő nincs, de találtam valami hasonló méretű (2db) hálózati trafót amit a munkahelyemen a jövő héten át tudunk tekerni, így az is meglesz.Ha rajzot küldesz akkor jó lenne ha a kimenő pontos adatai is rajta lennének. A továbbiakban még tervezem Gu 50-essel is erősítő építését az elnevezésekkel hadilábon állok de egy előerősítőcsö+ egy GU50 meg egy sima PP-s szintén GU50-eset, majd van itthon néhány db EL34-em és 6CA7-es csövem is és van pár darabEL156-osom is hát ezek brutális méretű darabok és elég nagy teljesítményűek. A gondom a foglalatokkal van de már az ebay-on néztem olcsón az összes EL-hez.
(#) Mate78 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 24, 2008
Én máshogy tudom.Szerintem nem a dupla menetszám kell ha 4Ohm-ról 8Ohm-ra akarjuk változtatni a szekundert,mivel az áttétel négyzetgyök Ra/Zh ebből nem dupla menetszám jön ki.
Javítsatok ha tévedek.

üdv.
(#) JZoli válasza Mate78 hozzászólására (») Máj 24, 2008
Helló! Mi újság, úgy veszem észre, hogy nem nagyon érsz rá mostanában
(#) Mate78 válasza JZoli hozzászólására (») Máj 24, 2008
Elég elfoglalt vagyok mostanában,nem jut annyi időm a csöves erősítőkre mint szeretném...
Azért a topikot figyelemmel kísérem.

üdv
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 24, 2008
Nem 2x annyi menet kell !!!!!
Mate78 írta hibátlanul , nem feszültséget transzformálunk , impedanciát !
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 24, 2008
Mate78 leírta a képletet , azzal pontosan kiszámítható . Most nem látom a kérdéses kimenő adatait , ha megadod kiszámíthatom .
(#) sprofan válasza szilva hozzászólására (») Máj 24, 2008
Tungsram gyártmányok, szóval nem tudom.
SY102 és SY104 diódákat szeretnék használni (GE), bár nem tudom hogy mit bírnak(utána kell majd néznem). Meg ugye azért kérdeztem, mert sem az alá sem a túlfűtést nem szereti a cső. Végülis rendelkezésre áll még 24V is, mert 2x12V os a trafó(két különálló secunder 300/1000mA). Egyik 12V-ról menne a fűtés, a másikról pedig a Másik trafó ami majd az anódtápot csinálná. Bár lehet hogy mégis lessz benne egy 555+tranyó a késleltetéshez, ha nem találok más megoldást. Megaztán gondolom hűteni is kéne az LM317-et, vagyis kell borda, annak meg már nem hiszem hogy lenne hely( talán csak egy egészen kicsinek).
(#) nagygyeviz hozzászólása Máj 24, 2008
Sziasztok. bocs a kérdésért,de...hogyan lehet rajzot csatolni a hsz-hez? itt van kiszkennelve cd-re,azt beteszem,meg is nyitja,ahogy kell,és aztán...hogyan tovább? ez ma már nem lesz meg...
(#) Moderátor hozzászólása nagygyeviz hozzászólására (») Máj 24, 2008
Amikor a hozzászólást írod, ugyanabban az ablakban van majdnem középen bal oldalt egy olyan írás, hogy: Fájlmelléklet

Mellette a Tallózás... gombra kattintva kiválaszthatod, hogy a gépeden melyik fájlt (képet) akarod feltölteni a hozzászólásodhoz. Ha több képet vagy egyéb fájlt akarsz csatolni, akkor megnyomod a +1 fájl gombot, és keletkezik még egy, az előzőhöz hasonló sor, ott ugyanígy tallózhatsz a gépedről...

Maximálisan 4 db képet/fájlt lehet egy hozzászóláshoz csatolni.
(#) nagygyeviz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 24, 2008
THANK YOU!!valami hasonlóra gondoltam,cs.nem mentettem a doksik közé...
(#) Müszi hozzászólása Máj 24, 2008
Csöves barátaim!

Kész lettem a kicsikével!

üdv
(#) Vacok hozzászólása Máj 24, 2008
Szia Köbzoli!

Akkor ezzel a néhány 100V-os táppal mi a helyzet, amiről a kezdő kérdések topicban beszélgettünk?
(#) abraboro hozzászólása Máj 24, 2008
Tudtok valamit olyan csőről, hogy QQE06/40 ? Mekkora anódellenállás kell neki?
(#) szilva válasza abraboro hozzászólására (») Máj 24, 2008
Erről lenne szó?

Bővebben: Link
(#) abraboro válasza szilva hozzászólására (») Máj 24, 2008
Erről van szó, de ebböl az adatlapból nem derül ki az illesztőellenállás.
(#) Mate78 hozzászólása Máj 24, 2008
Most van nálunk lomtalanítás.Beszerző körutam eredménye:1 db Orion 520/A rádió,tök kosz,de hiánytalan,és a koszt leszámítva viszonylag jó állapotú.
1 db osztrák gyártmányú valamilyen rádió,természetesen ez is csöves,ECL86 a vége,és min.15 cm átmérőjű hsz van benne.Állítólag működőképes,de mire odaértem az egyik tesvír már levágta róla a hálózati kábelt.
1 db Kékes TV,1db másik Videoton TV azzal a kis hangkimenővel,illetve egy fél Teszkós szatyor mindenféle cső,köztük pár ECL/PCL86.Asszony nézett is hülyén amikor mindenki a konténerbe hordta a ramatyot,én meg vissza.De hát ez van.

üdv
(#) kocos válasza Müszi hozzászólására (») Máj 24, 2008
Minden tiszteletem a Tied, hogy ennyi idősen ilyen erősítőket építesz, de nem bírom megállni, hogy ne jegyezzek meg valamit! Vagyis inkább kérdeznék: miért reisser csavarral dolgozol??? ugyanannyiba kerül egy "D-fejű" 3-mas csavar, az anya 1 Ft, az alátét "félforint". és az egész sokkal szebb, és stabilabb lesz!!! Tényleg nem kötekedni akartam, csak nem bírtam megállni! Egyébként hogy szólnak a GU-k?
(#) tomi9 hozzászólása Máj 24, 2008
Hali Mindenkinek!
A neten találtam egy nagyon egyszerű csöves erősítőt
ECL82-es csövel.
Szerintetek érdemes-e megépíteni,és ha igen,akkor mire kell figyelni az építésnél?

Ecl82 Single-Ended 2
(#) Müszi válasza kocos hozzászólására (») Máj 24, 2008
Mi az a reisser csavar?
A válasz: túl lusta vagyok elmmeni a csavarboltba
(#) abraboro válasza tomi9 hozzászólására (») Máj 24, 2008
Egyetértek köbzoli kollegával. Nézd meg ezeket is.
(#) abraboro válasza abraboro hozzászólására (») Máj 24, 2008
Ez is az.
(#) Istike88 válasza kocos hozzászólására (») Máj 24, 2008
csak süllyeszteni kellene őket és máris jobb a helyzet, és akkor nem kell D fejű csavar mert így "eltűnik" a feje!
Egyébként gratula Müszi!
(#) djhans válasza Müszi hozzászólására (») Máj 25, 2008
Jó lett az erősítőd! Az alu sapkákat a GU-k tetejéről nem szeded le? Látom felhasználtad az egyik EY88-at
(#) szilva válasza Istike88 hozzászólására (») Máj 25, 2008
Vagy lehet kapni olyan díszalátéteket, amikbe ezeknek a csavaroknak a feje belesimul. Én láttam ilyesmit műanyagban, ezüst- és bronzszínű rémben is.
(#) Vacok válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 25, 2008
Bocsi, nem érek rá, csak este.
(#) Mate78 válasza Müszi hozzászólására (») Máj 25, 2008
Müszi

milyen kimenőt használtál a GU50-hez?És milyen a hangja az erősítőnek?

Amúgy én is csak gratulálni tudok a munkádhoz.

üdv.
(#) hzoltaan válasza nagygyeviz hozzászólására (») Máj 25, 2008
Nagyeviz kollega!
Kerlek, kerlek, tedd fel a rajzot a Pl500 SE cuccrol, nagyon felfokoztad az emesztesemet az SE 13W emlegetesevel. Valami hasonlot keresgettem es PL500 akad otthon eleg...
Cheers!
Következő: »»   149 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem