Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Látom közben lett rajz, meg közben lettek hozzászólások is, így most pont azt írnám, mint Jani.
![]()
Köszönöm a rajzot, nekem is pontosan ez a rajz van meg, ezen épp középen látszik az az ominózus 470 Ohmos ell. amiről szó van. Lehet, hogy nem hibásak a kimenő csövek? Ha esetleg hibásak lennének az honnét látszana? Miért akarnak nagy áramot felvenni? Kicsit félve bevallom, hogy először üresen, hangszóró nélkül kapcsoltam be, aztán -hangszóró híjján- tettem egy 230V/15W-os izzót a 100V-os vonalkimenetre. Remélem ezzel nem csináltam túl nagy hülyeséget... Arra nem írtatok semmit, hogy át lehet e tekerni a kimenőt úgy, hogy 8 Ohmos hangszórót tudjak rátenni.
Üdv, kemil Kedves djhans! Sajnos az általad írt dolgokat csak jövő héten fogom tudni megnézni, mert az erősítő a szüleimnél van, így majd csak legkorábban szombaton tudok vele tovább foglalkozni. De meg fogom nézni amit írtál. Köszi Egyébként mennyit érhet ez a típusú erősítő?
Ez a készülék amint a kapcsolási rajzon is látható 15 illetve 5 ohmos hangszóróterhelésre dolgozik. Nem 100V-os vonalkimenet!!!
Az alap felállás az amit leírtam azokat csináld meg elöször. A kimenetre kell egy hangszóró, bármilyen bontott lehet amit nem sajnálsz. Vagy egy megfelelő értékű és teljesítményű terhelő ellenállás. A csövek azért vehetnek fel nagy áramot mert: 1. Nincs meg a megfelelő előfeszültség (a katód és a test között mérendő) ( ezt a 100 ohmos potival állíthatod) tulajdonképpen ezzel a nyugalmi áramot állítod ami vezérlés nélkül a csöveken folyik. Ez egyszerre szabályozza mindkét csövön az áramot. 2. Szakadt valamelyik rácslehúzó ellenállás vagy a soros rácsellenállás (470k, 10k) 3. Átvezet a végcsövek csatolókondija és a rács ezáltal a nulla potenciál helyett följebb csúszik. 4. Gerjedés. Ezek miatt kell így leválasztani a végfokot hogy ezeket ki lehessen zárni. Ha valamit nem jól írtam majd a többiek kijavítanak.
A782/A-nak nincsen 100 V-os vonalkimenete, 5 Ohmos "belehallgató" kimenete (0,5 W-os), és 15 ohmos kimenete van (10 W-os). Nyilván át lehet tekerni 8 ohmosra is a kimenőt (új kimenő készítése), de maradhat is.
Azt, hogy rossz-e a cső, csak közben lehet megállapítani, ha nem törött, izzik a fűtőszál és van benn getter (cső teteje fekete). Ha munkapontba állítható, akkor első közelítésben jó, ha tartósabb üzemmel nem borul a monkapont, akkor második közelítésben is jó, ha ezek után szépen szól használatkor, akkor a cső jó. ![]() Elmarad a teke ma. ![]()
5. Gázos a cső. (Nem lehet a ráccsal rendesen vezérelni az anódáramot) De ez nem rögtön jelentkezik, pár percnek el kell telnie. Az a jelenség hogy egyre nő az anódáram.
Hát ezek nagyon jó hírek! Teljesen el voltam keseredve, hogy mit csinálok a 100 V-os kimenettel, de így hogy csak 16 Ohm-os már sokkal jobb a közérzetem. Összekötök két 8 Ohmos hangszórót és kész! Már alig várom hogy nekiláthassak szombaton. Sajnos most egy lakásban lakunk, így az asszony ki is vágna ha idehoznám azt a "rozsdás vackot".
Visszatérve a kimenetre! Miért van a hangszóró csatlakozó mellé -ami gyakorlatilag egy 3-as csoki- odaírva a 10W 15 Ohm mellé egy villámjel?
Hát az egy jó kérdés
![]()
Mi az, hogy "rozsdás vacak" ???
Sárgalapot neki! ![]()
Jó, nem mondom most még tényleg egy kicsit látszik rajt az idő nyoma, így én sem raknám ki a szoba közepére, de talán megérné felújítani.
Persze hogy megéri. Ez egy nagyon jó kis keverőerősítő. Van rajta 2 nagyszintű ( ide jó a cd vagy magnó) és 2 kisszintű bemenet (mikrofon vagy gitár) és még mély, magas hangszínszabályozó.
![]()
Csak kár hogy mono. Vagy ez sem baj? Használ valaki ilyet napi szinten? Mármint csöves erősítőt. Lehet hogy hülye kérdés, lehet hogy ezen a fórumon mindenki ilyet használ. Én meg még soha sem hallottam csöves erősítőt. De tényleg. Kíváncsi vagyok.
Ezek szerint a 100 mV-os bemenetre simán köthetek egy CD lejátszót, vagy akár egy számítógép hangkártyát? Érezhető különbség egy olyan csöves erősítő és IC-s között ami számítógépen keresztül hangkártyával van meghajtva? Vagy ti inkább bakelitlemezt használtok? Igazából én ennyire nem vagyok High End-es, sőt semennyire, nálam az a fontos, hogy szóljon szépen 'oszt jó van.
Monó cuccokat inkább a gitárosok használnak.
Sajnos a technikai "fejlődés" visszaszorította a csöves erőlködőket a piacról, aki meg akar egy ilyet venni, nagyon mélyen a zsebbe kell nyúlni. Mi szegény emberek vagyunk (azért nem mindenki), ezért inkább építgetünk, és a tapasztalatainkat megosztjuk egymással. Az IC-s erősítőket hallgathatatlannak minősíted, ha meghallod a kimenőtrafók, a katódok, és rácsok, és anódok hangját. Ezt itt lassan már mindenki átélte. Nem fogsz csalódni. :yes:
Hát már nagyon izgatott vagyok. Tényleg nem tudom milyen lehet egy csöves erősítő. Eddig csak tranzisztorosokat, IC-seket építettem és nekem tetszettek. De hát nincs viszonyítási alapom.
Lehet, hogy eladom az összeset és építek egy kisebb sztereó csövest ![]()
Van egy vermona csöves erősítőm el84 es csövekkel csak az vele a baj hogy 6 ohmra illeszt,viszont én egy 16 ohmos hangfalhoz szeretném használni. Megoldás lehet a probrámámra hogy utána akasztok egy trafót ami a 6 ohmot 16-ra illeszti?
Üdv:korgs2
Így igaz, de azt nem mondanám hogy a csövesek vissza vannak szorítva, minden valamire való zenész csöves erősítőt használ.
A legjobb gitárerősítők csövesek, és a legdrágábbak is. Ennek valami oka van.Semmi más, csak a hangzás. Pl egy Marshall 100w-os tranyós fej 100.000 ft ugyan ez csövesben 250-270.000 ft.Mesa -Bugi 350ezer. Az a legszebb az egészben hogy még használtan is tartják az árukat.
Sziasztok : volna egy pici kérdésem ? Szeretnék egy egy el84 es csővel egy mono blokkot összehozni . Kivánsci volnék a hangjára , csak az elején van egy ecc 83 as cső . Nos mivel hogy ez csak mono lessz , az ecc másik felével mit tegyek?
Szerintem ne csinálj vele semmit úgy kösd be hogy az egyik felét fűtse csak.
Kösd párhuzamosan a cső két oldalát (anód-anóddal, rács-rácsal, katód-katóddal).
Akkor az anódellenállás legyen 100 K-s (220 K helyett), a katódellenállás pedig 1 k-s vagy 1,2 k-s (a 2,2 K helyett. Minden más változatlan maradhat. ![]() Azokat a katódhidegítő kondenzátorokat keveslem, tapasztalatból mondom, hogy jobb lenne a hangja, ha az EL 84-nél legalább 470 µF-van (több lehet), a triódánál pedig vagy semmi, vagy legalább 220 uF.
Örülök hogy ilyen hamar megoldódott a problémád.
Sziasztok!
Rég jártam ebben a topikban. Van két kihasználatlan SM85B hypersil vasam minden tartozékkal. (Egyiken rajta van még az eredeti trafó tekercselve, a másikról már lefejtettem az eredeti tekercseket) Sajnos anno nem fért rá erre a vasra az általam tervezett menetszám pedig 3-szor nekifutottam a dolognak, úgyhogy mással kellett megoldanom. Azóta pedig kihasználatlanul hevernek nálam. Tudom hogy az apróhirdetésben lenne a helye, de hátha nem bánjátok hogy beírtam. Eladnám, vagy csereberében is benne vagyok, vannak még használható dolgaim csöves erősítőhöz. Csak nem tudok most mit építeni a két trafóból. Van egyébként még GU-50 meg EL34 csövem is. Nameg szertnék még építeni én is, ha valami jóra el tudjuk boltolni ![]()
msnre felvettelek!
És ez nem fogja tönkrevágvi a végcsöveket vagy a kimenőt csak kissebb lesz a hengerő és kész?
Semmi baja nem lesz, 16 Ohm kellő terhelést ad ahhoz, hogy ne történjen semmi.
Keress rá a GU-50-es cikkemre, benne van a válasz.
üdv
Az eggyáltalán nem biztos hogy a válasz az neki jó! Mivan ha Ő más kapcsolást akar megépíteni , nem a cikkben szereplőt!
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |