Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
én XP SP3-nál feljebb még nem mentem ezt se szeretem, de a többit pláne nem akarok
[off]Akkor elküldöm a Win 1-et, azt hiszem, valahol megvan.
olyan nem volt ....
Én mintha emlékeznék ilyenre. Nézd csak!
Na most van egy kis probléma. Ha egyáltalán az, remélem te megmondod. A primerem, az brutto 0,35-ös huzalból van. Ez elegendő lenne a PCL86pp nek és a varázsszemeknek?
Üdv.
De ez nem operációs rendszer... úgy tudom, az első Windows operációs rendszer 3.xx verzószámmal jött ki
[off]Én is úgy tudtam, mikor ezt meg nem láttam, és nem is nagyon hittem el, hogy van Win 1, meg 2 is. Mondjuk megvan a 3.1, meg a 3.11 is, úgyhogy mindegy.
Reggelre sikerült felraknom a progit gond nélkül, csak egy ujrainditás kellett elötte. Én nem értem ezt a májkroszoftot Most már csak a kitöltést kell megoldanom és minden ok.
Értem. Szerinted akkor inkább kezdjem a fűtésekkel? És a többi anódfesz, és ami ráfér? Mit gondolsz?
Üdv.
Bruttó 0,35 ugye az nettó 0,32 (vagy még vékonyabb ha 2x szig) ami 2,55 A/mm2 esetén 205 mA 220*0,205=45 VA Jó egy kicsit több mert a hipersil esetén 3 A/mm2 vagy egy kicsit többel számolunk, nekem egy kicsit soványnak tűnik a primer terhelhetősége.
Nálam 0,48 (nettó) 0,461 A x 230 = 106 VA vagyis valamivel több, egy picit. Bár lehet, hogy nem jól számolok. Szerintem ha nem cél a nagy szekunder ohmikus ellenállás (csöves EI) akkor az anódfesszel kell kezdeni a fűtések meg kívül legyek.
opp, akkor ez így nem lesz jó, most nem tudom a PP-nek pontosan mennyi áram kell, de gondolom 50mA oldalanként kell, majd ott vannak a varázsszemek és azok meghajtásai, illetve az összes cső fűtése, ami 8 csövet tesz ki, az az érzésem lehet hogy tényleg kevés az a 0,3 netto , primernek.
Ha jól számolom, akkor 4db pcl 13,3v*300mA = 16w , a 4 további cső 6,3*300mA = 8w , ez így 24w, ami csak fűtés. Egy PCL86PP nek mekkora anódáram kell? Üdv
Nem értem, hogyan tekerhették ilyen vékonnyal a primert. Elvileg az SM85B 160VA-es trafó. Na jó, csövesben elég lesz 120VA is és akkor nem lesz túlgerjesztve. Viszont akkor is vastagabb huzal kell.
Igazad van Zoli bácsi, nem mondtam. bocsi. Szóval akkor tekerhetem le az egészet. . Mindegy, akkor legyen a primer 0.45? Ez brutto?
Üdv.
Most olvasom a táblázatból, SM 85B-re 160 VA-es trafó méretezhető 1,7 T indukcióval. Ekkor a voltonkénti menetszám a primeren 2,25 menet/volt, a szekunderen 2,44 menet/ volt. Így a primer menetszám 230 V-ra 517 menet. Erősítőben azonban nem szokás maxon járatni a vasat még hálózati trafónál sem, jó erdményt ad, ha a táblázati teljesítmény kb. 80 %-ára számoljuk a trafót (kocos ezt régebben többször is mlítette). Ez előre számolva annyit tesz, hogy szorozzuk a táblázati menetszámot 1,2-1,3-al. Tehát neked primerre 620 menet jó lenne 0,5-ös huzalból. Anódtekercsnek jó lenne a 0,3 -as, fűtéseknek pcl-hez oldalanként 0,55-ös elbírja kívül, ha egy fűtőtekercst csinálsz az összes pcl-hez akkor 0,8-as (ecl-eknél értelemszerűen oldalanként 0,9-es, vagy egy fűtőtekerccsel 1,2 vagy inkább 1,3 a fűtésnek). Ez így egy sztereo pcl/ecl 86 pp-t könnyedén el kell hogy vigyen, ha felfér az SM 85 B-re, elvileg rá kéne férnie, vagy... :dumcsi: .
Nem lehet, hogy nem is SM85B az a trafó, hanem csak SM 74... akkor érthető lenne a régi primer huzalvastagság. , vagy 380-as a primer, és majdnem 4 A/mm2 áramsűrűséggel számoltak.
Ez így tökéletesen érthető és szuper. Így fogok eljárni. Szerintem 85-ös mert van két SM74-em, ezek lesznek a kimenők, namost az a trafó , amiről szó van az a 74-estől egyel nagyobb. Gondolom 85B lesz az. Illetve a készülékre amiből ki lett termelve 120VA volt írva. Ebből gondoltam hogy ez SM85.
Üdv.
Szia Doncso ! misem egyszerűbb itt a táblázat aztán megméred és megnézed a tiéd melyik méretnek felel meg?
Mérd le és megtudod. De a mérete is elárulja a nevét.
Méretek.
Ezért vettem én egy használt mikrométert, mert a legjobb tolómérőmmel sem tudtam megnyugtatóan leolvasni az értéket.
Biztos, hogy SM85B a trafó nem lehet hogy SM85A?
Cirokl, Rhesus és Janikém. No megmértem, és a méretek alapján, ez bizony SM85A , nem B . Akkor ezek szerint nem lesz jó a PCL-hez?
Illetve Sturbi által vázolt menetszámok sem stimmelnek majd. Üdv.
Szerintem még éppen jó lehet. 114VA-es. Viszont akkor ki kell gerjeszteni a normál értékre. A kimenőktől messzebb kell tenni. Úgy lenne elég ha csak a 4db PCL86 lenne.
Sziasztok,
Végre egyformára lettek cserélgetve az SM65-ök vasai amiket a Loctal Projectbe tekertettem fletával. A gépezetbe ma már nem kerül bele mert 11.30-ra fogok hazaérni a munkából, de amire a kis 3 ncm-es kimenőkkel is felfigyeltem hogy olyan igazi meleg csöves hangzása van, sokkal melegebb mint a PCL86 SE-nek. Tulajdonképpen ez az a hangzásvilág amit álmaimban elképzeltem egy csövestől. Nem akarom elhinni hogy meghallom a külömbséget Si és csöves anódtáp között de én mégis az AZ21-nek tudom be a külömbség java részét és nem az EBL21-nek. Pláne hogy ebben az ideiglenes felállásban nagyobb és több rétegű kimenő van a PCL86 SE-ben mint a Loctal-ban.
én most csináltam egy trafót Sm102/a-ra stereo 6P14P PP-nek előerősítővel, varázszsemmel
Primer : 230 V 667 menet 0,5 CuZ Secunder anód 2x250 V 2x815 menet 0,3 CuZ fűtés még nincs rajta, kicsit át kell számolni az eredeti 18 menet helyett olyan 20-21 lesz két Ez81 egyenirányít egyenként kap egy fűtést 1 mm-es CuZ-ből (ez elfér egy sorban ) oldalanként külön fűtés 1,2 CuZ ből, ez is elfér egy sorban előfesznek 50-60 menet 0,1-0,2
114 VA-es trafó is elég lesz még, egy sztereo PCL 86-os PP 75-90 W-ot vesz fel. 800 menet körül jó lesz a primer, 0,45-0,5 közötti huzallal, szekundernek netto 0,25-0,3 között, a többi meg ahogy írtam, el kell hogy bírja. Megtekerheted adatlap szerint is, akkor 731 menet a primer (itt a primer 3,18 menet/V, a szekunder 3,52 menet/V), jó szorosan kell tekerni, szépen menet menet mellé, hogy a vas és a drót között fellépő erő ne tudja berázni a drótot (ne brummogjon a tekercs), lehet impregnálni is, akkor biztos csendes lesz. Az irányított szemcséjű vasak amúgy alig szórnak ha névlegesen vannak tekerve is.
csak monohoz. 85/a-ra tervezte, egy trafó mono El 84 PP-hez , de 17 W-ra, 3 ECC83 előfokcső (gitárfej) ereetileg SM74 trafója vot, de megadta magát
-Hát igen, az egy igazán jó méret. Legjobb szerintem dupla telejesítményű trafót használni (vagy még attól is kicsit nagyobbat), mint az erősítő teljesítményfelvétele.
igen, sajnos én erre tapasztalatból jöttem rá
Sturbimester egy 6E5P-ből mekkora erősítés csikarható ki triodába ill. tetrodába kötve? Azon gondolkodom, hogy a 6n13s pse-et ezekkel kéne meghajtani ...sajnos nem tudom modellezni TINA-val...neki nincs olyanja, a görbék között meg nem nagyon tudok navigálni
|
Bejelentkezés
Hirdetés |