Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Az alacsony váltófeszt mindig analóggal vagy valami nagyon precíz DMM-el kell mérni. Én is csak a Ganz-nak hiszek. De van egy ősrégi MM-2002 digit műszerem, az jól méri.
Viszont kívánom!
A többieknek is boldog Karácsonyt kívánok!
Szia Kóci!
Ne hidd, hogy csak a fékezőrács a gond. Teljesen más beállítást igényel, mi is "benéztük" Janival. Az EL84 helyére dugva valami istentelen torz jelet ad, bár PP-ben lehet, hogy ez annyira nem jön ki. Egyébként a 8-as lábat lehet alapból közösíteni a 3-asal, mert az se a 6P14P-nél, se az EL84-nél nincs használva. A 6P15P egyébként meg EL83-asnak felel meg.
Utána gondoltam erre, is, miért ne lehetne jó csövekkel egy gitárerősítő is.. Hisz ha normális zenét akarsz a gitár se elhanyagolható. De szerinted az EL6-ból lenne még rendesen utánpótlás? Még rimlock csöveket is könnyebb szerezni, mint kosaras végcsövet..
Te ennyire nem szereted az EL34-et? Nem tudom mi a baj vele, de egyszer ez miatt össze fogok rakni vele egy SE-t, legalább össze lehet hasonlítani a többivel. Pár cső közül biztos ez vinné a pálmát, nem lehet annyira rossz, hogy teljesen hátul legyen a sorban.. Na mindegy, nem is ez a lényeg, lehet jó hangjuk nem HF-re tervezett csöveknek is.. Láttam pár oldalon azt is, hogy több cső közül a 6C33C-t írták AUDIOFIL triódának, míg a többihez ez nem volt odaírva, mint pl. a 6AS7, EL84.. Pedig az EL84-nek aztán szép a hangja!
Idézet: „Te ennyire nem szereted az EL34-et?” Én sem szeretem. Ha már hangfrekis végcső, akkor inkább 2 EL84 helyette. Olcsóbb is, meg jobban is szól. Az EL34 pentódában kifejezetten furcsán zenél, UL-ben már sokkal jobb, triódában meg egész jó. De itt már feszültség, és teljesítménykorlátok vannak.
Én egyszer kipróbálom azt a csövet egy PP-ben, csak olcsón kéne szereznem belőle legalább 4-et.. Meg kimenőnek is kéne két olcsóbban szerzett vas. A hálózati már nem annyira nagy dolog, azt könnyebben szerzek. De akkor kapcsolható lesz, Pentóda-UL-Trióda. Vagy beteszem a 6P3Sz helyére.. Persze a lábkiosztásra figyelve.
Nekem volt 8-9db új. Eladtam mert nekem se szimpatikusak. 2db tesla, a többi Erfurti volt.
El34 nem olcsó ... nekem van két RFT az egész hallgatható, de nagyon sok silány van köztük
selejt is rengeteg na meg olyan mikrofóniás, hogy az csuda. Meg elég "fátyolos" a hangja, de legalább drága ..
Sziasztok.
Elösször is boldog karácsonyt szeretnék kivánni mindenkinek! Másodszor elindult az erösitöm, viszont a hangerejével nem vagyok megelégedve mert nagyon halk1-2 w lehet. (viszont nincs brumm és nem gerjed és elsöre megszólalt, csak a hangerö potit kötöttem rosszol, de már megoldva) Kérdésem hogy mihez nyúljak, vagy mit tegyek következő lépésként? Kapott egy elöerösitöt is és ugy se nagyon változott. ui. csak monó a cucc mert egy hiperszil vasam még hiányzik.
Kocsonyát főzögetek közben, a hal túl egészséges lenne (de azzal is készültem).
Az EF 80 mondjuk nem fog falat dönteni, de fejhallgatónak biztos elég (bár én preluval hallgatom immár két napja reggeltől estig. Az egész házban jól hallatszik, príma mélyei is vannak (az a 11 mA nyugalmi áram nem sok fluxust köt le a kicsike tv trafóból)). Előerősítő azért nem árt (olyan ami többet is tud a vonali szintnél) , mert vonal szint nem hajtja ki rendesen.
Tudom, hogy nem olcsó. Börzén mennyiért mehetnek ezek, augusztusban láttam -viszonylag- sokat belőle.
Én sajnos nem értek a csöves elektronikához, de annak az R4-es ellenállást kicsinek vélem. (15 k) inkább 100-120 K-nak kellene lennie és a trimmerrel lehet beállítani a szimmetriát.
Az a fázisfordító rajz több helyen is hibádzik, de az biztos, hogy ha 15 k lett beépítve attól halk az erősítő
Ja és tényleg kidobnám ezt a bonyolult katód komplexumot, a katód egy 1 ohmos ellenállattal a földre, a 330k ellenállások meg egy trimmer potival a neg előfeszre.
A neg előfeszt. valahogy így gondoltam.
neg előfesz
Hát inkább, de az első rajzon egy kicsit túllépi a cső adatlapja szerinti max. 300 V-ot
Én a másodikat építettem meg. A fázisfordítóban a két 22k-t kicseréltem 68k-ra hogy ne szenvedjen szegény ECC83 és az 510ohm-ot meg 1,5k-ra.
Sziasztok!
Minden Kedves Fórumtársamnak Nagyon Boldog Karácsonyt kívánok! Üdv: Geri
én máér 500 V tápfesszel is láttam 25 Wattos 2xEl84 PP-t pesze csak papíron, a hatvanas évekből ..
akkor hajrá! 8 perc múlva kettő!
Idézet: Háát akkor neked is van kedved építeni . Mikor lessz végeredmény a PPP - ből , majd megosztod velünk is ? „akinek van kedve építkezzen, engem lefoglal a PPP -m”
Hát igen akkoriban 2 Ft 20 fillér volt egy cső
a sarkon a Keravillban ! Pláne az El84, ami kifejezetten kommersz cső volt . Az is vicces, hogy a Csabai féle könyveben írják az EAG-k ra, hogy ha a 807 pár anódárama eltér valami 25 százalékkal, akkor már cseréljük is új párra ...
A 6P15P-ről egy két szót, ha megengeditek.
Eredetileg egy video végcső, és a segédrácsfesültséget érdemes 150V-ra beállítani... Nekem volt EL34 triódába kapcsolva egy nem éppen hagyományos kapcsolásban és nem mondhatom, hogy hallgathatatlan lett volna a hangja De pentódában biztosan sokkal rosszabb a helyzet, nem is mertem kipróbálni Minden Kedves Fórumtársnak Áldott Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok! 6C4C
Nálam a 6P15P úgy adta a legjobb eredményt, ha 100 Ohm -os katódellenállást, és 12k-s segédrács ellenállást iktattam be (amit 47 µF -al hidegítettem), és 7k-s (PCL86) illesztést alkalmaztam.
Kellemes Karácsonyt!
Én is kellemes karácsonyt kívánok minden fórumtársnak, és családjaitoknak is, és ami talán a legfontosabb: jó egészséget is!
Igy most már tudok mihez nyúlni, és ha már ennyire vagyok vele, nem "dobom ki", de ha sehogy se lesz jobb akkor igérem keresek itt a fórumon valami bejáratott rajzot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |