Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   840 / 2208
(#) CIROKL válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 23, 2009
Idézet:
„Hú ez is egy szép darab”
Szép az biztos még nekem is megtetszett ! Ezért is építkezem belőle , és egy furcsa szerkezet lessz ha minden igaz ha egyszer elkészül ? Eredetileg egy füles erősítőnek szánom de! a terv szerint egy apró módozattal végfokká alakul majd át ! 6H13C Füles erősitő
(#) MrBrown válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 23, 2009
Nem akarok játszani a pénztárcáddal (pláne nem a tartalmával ), de az AZ21 nagyon adja magát ebben az esetben mind méret-forma és teljesítmény tekintetében is. Ha a foglalat a gond tudok adni. Csövet biztosan találsz a börzén is!
(#) mark.budai válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 23, 2009
Nem is a cső ára a baj, hanem a Börzére való feljutás. Nem lakok valami közel Pesthez. Köszi, de ez már 5 foglalat lenne, de Te tudod..
(#) MrBrown válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 23, 2009
Kettő sasszirra csavarozható szép barna bakelitest tudok felajánlani. Az ára kizárólag annyi hogy használod..., AZ21-hez :yes:
Na jó bármihez
(#) mark.budai válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 23, 2009
Elfogadom én, de hogyan jut el hozzám? mert a posta az drága, a börze az előbb említett okok miatt mostanában felejtős, meg közel se laksz. De attól függetlenül, ha adod, akkor elfogadom .
(#) Mate78 válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 23, 2009
Beleszerettél az SE hangjába mi?

Szerintem az eredeti Beag kimenőt nem bántsd, mivel légrés nélküli M mag, tehát SE-be nem lesz jó.
Ha akarod elküldöm a hiperszil trafók méreteit, és meg tudod nézni hogy belefér-e az SM85B vas a csévédbe.(ha tudsz szerezni légréses típust)

6C4C-t nem ismerem, ezzel kapcsolatban várd meg a hozzáértők válaszát!

üdv

Máté
(#) MrBrown válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 23, 2009
Priviben írd meg a címed, karácsony van vagy mi, azt is adom hozzá!
(#) Gery78 válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 23, 2009
Bele hát! Amióta megépítettem az EL84SE-t azóta nem bírok magammal, és nem alszom jól. Nekem is kell egy SE, méghozzá triódás. Úgy döntöttem belevágok egy ilyen építésébe! Azért kérdezgetem itt a srácokat, hogy mit ajánlanak megépítésre. Betettem a 6C4C- adatlapját, kukkantsd meg légyszi, hogy szerinted jó lenne-e? Én még a beag kimenőt is átvasalnám ha jó lenne valamelyik triódához... De küldd el légyszi az SM magok méreteit. Lehet a nem légrésest is légrésesen szerelni nem?

6C4C.pdf
    
(#) 6C4C válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 23, 2009
Ha egy triódát felül illesztünk, akkor:

-Csökken a kimenőteljesítmény
-Csökken a torzítás.

Az én ampomban a 6C4C 3 kOhm-ra dolgozik.

(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Dec 23, 2009
Jovore , otthonrol mar menni fog , most nincs ra eleg ido .
Nagyon keves az a 15-20perc .

Mindenkinek kellemes unnepeket kivanok !
(#) rhesus23 válasza 6C4C hozzászólására (») Dec 23, 2009
Akkor kérdezek megint... Ha nem DC csatolt egy erősítő akkor a rácslevezető ellenállás állítja be a katódhoz képesti negatív rácsfeszültséget? Mert, ha lejjebb megyek a táppal mondjuk 300V-ig akkor a végcső katódján 50Volt áll be. Viszont az előfokcső anódján már csak 5 Volt lenne. Egy másik kapcsolásban viszont amit már korábban feltettem +163 Volt a rácsfesz végcső katódjához képest.
(#) 6C4C válasza rhesus23 hozzászólására (») Dec 23, 2009
Nem állítja be, inkább mondjuk úgy DC-ben földre köti a rácsot (rácslevezető ellenállás). A végcső akkor örül, ha ez minél kisebb értékű, a meghajtás meg akkor, ha minél nagyobb...

Igen, a DC csatolt kapcsolásokban leginkább két lehetőség adódik arra, hogy a csövek normális munkapontban dolgozzanak:

1. Nagy tápfeszültség, aminek jelentős része majd a végcső katódellenállásán esik
2. Csúnya, de esetleg célravezető megoldás a kettős táp alkalmazása
(#) Gery78 válasza 6C4C hozzászólására (») Dec 24, 2009
Szia!

Neked milyen teljesítmény jön ki az erősítődből, hogy felülillesztetted 3kOhmra? Ha jól láttam 2,5kOhm lenne a hivatalos illesztés nem? A kimenőtrafó tervét, és a kapcsolási rajzot, ha megkérlek szépen megosztanád velem? Komplikált lenne elkészíteni a kimenőt? Milyen csővel hajtod meg a 6C4C-t? Triódával? Mekkora feszről járatod? Hangra milyen a 6C4C?

Üdv Geri.
(#) Gery78 válasza rhesus23 hozzászólására (») Dec 24, 2009
Szia!

Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan tudsz vásárolni az ebay-ről? Én még sosem vásároltam onnan. Mi a menete? Mondjuk én is csak itt találtam eladó 6C4C-t. Szépen sértetlenül, egy darabban megérkeztek a csövek? Mennyi idő alatt ért oda hozzád, és honnan ékeztek? Rendesen becsomagolta a fószer? Kellett valamit levelezni vele?

Üdv Geri
(#) rhesus23 válasza Gery78 hozzászólására (») Dec 24, 2009
[OFF]Először én is féltem tőle, de azért regisztráltam, hogy ezt meg tudjam venni. Regisztrálj, adj meg minden adatot amit kérnek. Kevés angol tudással végig tudod vezetni a vásárlást. Én nem beszélek egyáltalán és sikerült. Be voltak csomagolva rendesen, sérülésre esély sem volt. Oroszországból küldték, a ciril betű miatt nem tudom honnan. 2 hét alatt itt voltak. Megkapod az eladó e-mail-jét, de nem kell levelezni.
Itthon is lehet kapni 2 helyen is, de az egyik másfélszer, a másik helyen 2szer ennyibe kerül + posta.
Remélem tudtam segíteni!
(#) rhesus23 válasza 6C4C hozzászólására (») Dec 24, 2009
Ha jól sejtem egyszerűbb tervezni egy DC csatoltat mint kondisat. Ezzel a rácslevezetős megoldással mi garantálja a munkaponti -45V-ot?
(#) mayky hozzászólása Dec 24, 2009
Ha valaki éppen ILYET akarna venni .....
(#) kocos válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 24, 2009
Hát őőőő ... amihez nem értünk, abba nem szólunk bele ! És miért Gu 50 a gitárhoz? És milyen gitárhangzást kedvelsz ? single coil, vagy humbucker? tiszta, vagy kráncs ? esetleg "Hi-gain"?
És miért gondolod, hogy egy gitárerősítőnek "igénytelenebbnek" kell lenni, mint egy Hifinek? Gondolom ismered a nagy tradícionális gyártók "híres-hírhedt" erősítőit is, fejben az összes kapcsolás ! A kis "practice", illetve studió kombókat/fejeket is vágod gondolom ! Anno Leo Fender mivel is építette a Championt? Gondolom az Epiphone Valve Jr, és a Cornford is ismerős nevek !
Na érted ! Ne tanácsolj olyan dolgokat , amiket nem ismersz !
El6 (special) -val anno az Audio hang- és kinotechnikai gyár készített végerősítőket, de már akkor "kifutottak", és jött a korszerűbb oktál fejű 6L6 (g) a későbbi termékekben, de ez meg "amerikai" (RCA fejlesztés) aztán - gondolom - kereskedelmi, és politikai, no meg katonai (6P3Sz) okokból jöttek a (g)807-ek, majd a BEAG-nál a sorvégcsövek, amik akkoriban a Keravillban (is) kaphatóak votlak, és nem voltak drágák ( állítólag, én már az APT-100 utáni időkben születtem )
(#) kocos válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 24, 2009
"kontakthibák melegágya"
(#) kocos válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 24, 2009
Szia Barna ! először is bocs, hogy végül nem mentem, elszaladt az idő, egy rohadt MV3-mal küzdök hetek óta, sajnos "le is győzött" aztán meg se telefon, se net ... közben megtekertem egy hálózatit, két fojtót, és még van hátra két osztott kimenő, 6 fojtó, és egy "mezei" SE kimenő" "kellemes ünnepek"
Egy Rafilm 100-as - siemens álnéven - roncsom van nekem is vagy fél éve be WD40-eztem, hogy a kosaras foglalatokat ki tudjam szedni, azóta nem engednek a csavarok, a bakelit meg könnyen "pattan" még kis feszítés hatására is ...
(#) kocos válasza 6C4C hozzászólására (») Dec 24, 2009
Így igaz! Eszer én is így jártam ! DMM : 5,9 V , másik DMM 6 V, piaci analóg kéziműszer (tükörskálás) 6,1 V, NDK kéziműszer : 6V Minivohm csővoltmérő :6,1 volt (közben erről [is] kiderült, hogy nem hiteles. Mondom ez nem igaz, a trafót impregnáltam, szétszedni meg sem próbálkozok, bújtatva se lehet rátekerne egy két menetet ... Na eló az UNIVO-t 6,3 V Később - a DjHans-tól szerzett, ezer hála neki - GANZUNIV-2-es is 6,3-mat mutatott. Nos utóbbi kettőnek hiszek
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Dec 24, 2009
[OFF]Nekem még van eredeti (Tungi) EL84-esem dobozban, golyóstollal ráírt árral, ami nem több, mint 21,80.
(#) kocos válasza Action2K hozzászólására (») Dec 24, 2009
Nem lesz ! Ezt már többször leírtam ! olyan kicsiny a fűtőszál ellenállása, hogy a DC feszültség is közel az AC-val lesz egyenlő, (mert ugye a graetz is elvesz 1,4 V-ot kb ) . egy 6,3 V-os AC feszt egyneirányítva, minimum 40 mF-dal pufferelve, 300-600mA fűtésű csővel kb 6,2-6,4 V lesz a DC fesz! (shottky diodákkal egyeniráynítva talán nyernénk pár tized voltot)
(#) kocos válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 24, 2009
nekem is , természetesen nem én vettem
6P15P :
nekem is van egy pár (mármint két darab), én is ki szeretném próbálni ! 13 W Pd-t ír az adatlap. a fékezőrácsát külön vezették ki a kisebb kapacitások miatt, mert talán valami adócsőnek szánta a gyártó. E-bay-en párokat, és quadokat hirdetnek, hogy "turbóhosszúélettartamúőéelnyolcvannégy vedd meg és ezer évig szól a gitárerősítőd", persze azt nem közli senki, hogy a foglalaton - az eredetileg El84-gyel szerelt gépnek - össze kell kötni a katódját a fékezőráccsal, a "paraszt" meg megveszei, beteszi - mert ugye "quad" nem kell állítani semmit ! - aztán csak figyel, mint hal a szatyorba', hogy nem jó ...
(#) kocos válasza sturbi hozzászólására (») Dec 24, 2009
Esküszöm kipróbálom! Ha nem akad két naponta egy EF80 a kezem közé (útbanvan), akkor egyszer se !Perzse lehet mindig ugyanaz Végülis hengeres : gurul felgurul Pestre, aztán legurul Kevibe
maximum három smiley használata engedélyezett
ma nem nevetünk !
(#) kocos válasza sturbi hozzászólására (») Dec 24, 2009
biztos pucolja(ta) a halat, meg kopasztja a pulykát
(#) kocos válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 24, 2009
Idézet:
EF80 nálam nagyon mikrofóniás, pentódás üzemben kb. 20db csőből 15 csilingel, de nagyon.


Christmas edition ?
(#) kocos válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 24, 2009
Idézet:
„Elég sok csövet nem HF-re találtak ki”

300B, 6C33C, 6P45Sz/Pl509, 6AS7/6N5Sz/6N13Sz, Pl500/504, Pl36, Gu50, E130L, a sor végtelen még a 807 is csak félig-meddig hangfrekis, de talán a "korai" sugártetródák, a KT-66, és az RCA "változatok" 6V6/6L6 is adócsőnek születtek, de ebben nem vagyok biztos. talán az első igazi hangfrekis teljesítménypentóda az El34, hát olyan is lett amilyen ....
(#) kocos válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 24, 2009
figyeld a vaterát, én már 400 Ft-ért is vettem dobozzal, sőt 1000 Ft-ért hálózati trafóval
(#) kocos hozzászólása Dec 24, 2009
Na behoztam a lemaradásom
mindenkinek kellemes ünnepeket kívánok !
Én meg mentem dolgozni
Következő: »»   840 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem