Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
ennek semmi értelme ... szerintem és a jel/zaj viszon is nő . a bemeneti érzékenységet kellene csökkenteni inkább :nemtudom:
De ehhez való munkaponttal szerinted menne ez is normálisan?
Nagyon egyszerű kapcsolás , 300mA terhelést is elvisel , 300V feszkó melett , kb . 5H induktivitást jelent 100mA munkapont mellett 100Hz-en . Tranyót hűteni sem kell nagyon . Érdemes elolvasni a teljes cikket , abból több minden kiderül ..
ahhoz kell a neki való minimum gyorsítófesz, és az osztóláncot újra kel számolni, hogy az elektródákra a megfelelő feszültségek jussanak, és akkor megy
Ezt megoldom. A visszacsatolást valószinűleg nem kötöm vissza a brumm nem túl zavaró majd átlesem még a tápot hátha megtalálom a megoldást. köszi.
Nem igazán tudom mit kell mérni de a Jani rajza szerint az1.2k után kötöttem még 1k-sat mert különben pulzáló bufogó hang hallatszódott a hangszórón igy a rádió hangszórójával jó szólt de a haverom hangfalával már nem és az el is elkezdett jobban izni ezért kötöttem ki.
nincs meg ez a szám ... érdekes amúgy, gondolom sorosan kel kötni, mint egy fojtót
270 volt van az el anódján a katódon 8.4 volt
Igen , csak két ponton csatlakozik , mint a fojtó .
Na gyerekek, az enyém egy digit dial körbeforgó számláló 000-999-ig körbe-körbe amit a szélén lévő retesz-el lockolni lehet (szebben nem tudom mondani).
Én ezzel egy közönséges 2x50Kohm log potit tekergettetek amit egy AKAI CS-F210-es magnó deckből mentettem meg a VFD kivezmérővel együtt + táp + VFD előfok-meghajtó csak ezeket a mai napig nem tudtm betenni sehova a kék színe miatt és azért mert a varázsszem szebb! üdv. Idézet: No akkor csak jól mondtam ami nálam landol az dettó ugyan az ! Csak annál még eredeti állapot uralkodik , vagyis még az eredeti poti ami rávan építve Az meg hogy a tiéd szebb az természetes hisz te vásároltad és kituttad választani hogy mi az ami tetszik ! De ami nálam van azt bontotam , és ebből adódóan olyan amilyen „körbeforgó számláló 000-999-ig körbe-körbe”
És én is azt hittem, hogy ezt én találtam ki! Köbzoliéknál meséltem is erről... Nekem már megvan hozzá a 3cm-es szkópcsövem!
Sőt én ezzel már a 80-as években kísérleteztem is. Igaz nem szkópcsővel, hanem sima CRT-vel: Bővebben: Link Doncso-nak már mutattam.
És itt az egyik fórumtársunk már meg is csinálta a segítségemmel: Bővebben: Link
Egy szinten irigység és gonoszság szól belőlem, de semmi rosszindulat nincs emiatt bennem semelyik fórumtárs felé. Csak bosszant, mint ez a szkópcsöves téma, hogy én azt hiszem, kitaláltam valamit, ami nagyon nagy "durr" lenne, és tényleg nem gondolt erre még senki... De kiderül, másnak is van kreativitása! Egyre nehezebb kitalálni valami újat!
szerk.: De amikor az első közös börzén megkérdezted, hogy van-e valakinek nagyobb mennyiségű glimm lámpája, én meg rákérdeztem, hogy kivezérlésmérőt készítesz belőle?! Akkor te is kukucskáltál! : D
Sajnos ez van. Nagyon nehéz manapság új dolgot kitalálni. Valaki már biztos megépítette, csak nem tudunk róla. Mikor én kitaláltam a glimmes VU métert, elkezdtem utána keresgélni, hogy hogyan is lehetne meghajtani, persze szilícium mentesen, hát nem egy glimmes óriási spektrumanalizátorra bukkantam. Végül is aztán az ára, meg a kevés időm miatt nincs még semmi belőle.
Zolikám, láttad, hogy 3! alkotóelemmel (Glimm, R, C) megoldották a vízszintes eltérítést? Nem kell oda egy komplett szkóp áramkör!
Sziasztok hát nem tudom ki mennyit költött az erősitőre de én már bőven átléptem a 100 -as határt ......és még a doboz ősszerakása még messze van csak egy fémlapon fog indulni....Sokat sporolsz ha.szinte mindent magad csinálsz ha van kapcsolási rajzod plusz van csőveid foglalattal ..legtőbb épitő orosz csőből oldja meg ..mert aránylag kőnyen beszerezhető..SOK SIKERT
Érdekes, amit mondasz. A csőkészleted semmiképpen nem kerül 10.000 HUF-ba, a trafókat tekercseltetve 25-30.000 HUF-ból meg lehet oldani, a többi már nem igazán nagy költségvetésű hányad. Nem tudom, hogy sikerült így feltornázni az árakat.......
Tomee barátunk már régen nem foglalkozik a kérdéssel, neki hiába válaszoltál. Figyeld a jobb felső sarokba a dátumot.
Eddig úgy kb. 2000Ft-ba fájt az EL84SE sztereóban. Jó dolog a bontás...
A mostani GU17 projekt van benne úgy 5 ropiba, plusz, ha beválik akkor hálótrafó, és kimenők készítése szigorúan home made módon. És kizárólag hobbi szinten.
A csöveket a "dizsájn" miatt tettem volna bele... :pirul:
Azzigen ! Én egy most épülő erősítőnél ( 6P14P stereo PP, előerősítővel, hangszínszabályozóval, RIAA korrektorral ) most járok 40 ezer FT anyagköltségnél, d e úgy, hogy én mindenből minimum dupláját veszem, ha vásárolok, így egy következő project akár "fióktakarítás" is lehet, meg amúgy is szeretem, ha van itthon "anyag", és nem nem szombat délután derül ki, hogy valami elfogyott...
Rádaásul végcsöveket többet is vettem, hogy lehessen válogatni ... AZ erősítő, ha kész lesz a 100 ezer alsó határát súrolva fog értékesítődni ... Szóval hol vásárolsz, és mit ?
Rózsa Sándor Elektronikus amatőr mérőkészülékek c. könyvében über egyszerű fűrészgenerátor kapcsolások is vannak, akár egy darab kettőstriodával
40.000?? Én most vagyok 2000Ft nál, de az sem lett volna muszály. PCL86PP
Negyvenezer Magyar Forint? Mi az? Amorf kimenők, ezüstcsillám kondik, low ESR tápkondik, meg 0,1%-os ellenállások, mindez aranyozott lábakkal, meg nagy ezüsttartalmú ónnal forrasztva?
Nem ! Új ezüstözött kerámia foglalatok, "mezei" EPCOS elkók, 5 % -os fémrtéteg ellenállások, RÉZDRÓT, Új szovjet, és Tungsram csövek , Tölgyfa káva, szeszes pác, 4 mm-es alumínium lemez-"lap", mint "hordozó", Relék, aranyozott RCA-k, banánhüvelyek, kapcsolók, potméterek (ez modnjuk "elfekvőből, grafitcsúszkás csheszlovák potik, de újak ). És a trafók nem kerültek pénzbe, illetve a haálózatit vettem kb 5 éve Debrecenben a Zsibin 2500 Ft-ért, a többi az cserebere, bár a cserealapot is meg kellett vennem ... Megegyébb "apróságok"m, amire az ember nem is gondol, hoyg tétel, de jó pár ezret kitesz ..
Egyébként pont össeszámoltam ma, mennyi költségnél járok, és egy 10-et tévedtem, mert csak 30 ezer .. Ez megrendelésre készül, ezért nem használok bontott alkatrészekt, mert "lenyúlás", na meg "illetlenség", egyedül a hálózati bontott, ami egy akkumulátortöltő SM102a VAC gyártmányú trafójára készült Az Általad felsorolt alaktrészekből már 100 körül lennék , de Hifi erősítőre szólt a megállapodás", ami integrált, a minőségben felveszi a versenyt a bolti 100 ezres termékekkel, de egyedi kivitelezésű, ja és csöves ..
A PCL 86 stereo PP, amit saját használatra készítettem, bár már szól, de még nincs kész ( imput szelektor, trafótakaró "díszkáva", és a káva fedőlakkozása hiányzik, valamint az előlapi Deprez kivezérlésmérőknek kellene számlapot nyomtattatni, és beépíteni őket .. ), anyagköltsége még nem tart 10 ezernél, de pl itt szívességért cserébe csinálta az asztalos a kávát, na meg ebben minden trafó bontott vasra készült, csövek, foglalatok, mind bontottak ...
Igazad van, tényleg vannak dolgok, amikre nem is gondol az ember. Nem azon a színvonalon van hangzásilag, hanem szebben szól a csöves. Ahogy felsoroltad, nem drága a 30ezer, hamar el lehet ennyit költeni.
Csak nem 300B-ből építesz?
Jó, mondjuk az igaz, hogy ilyenkor azt kell nézni, hogy az az ár amiért elkészült az máskor is annyiba legyen, ez nekem egyszeri dolog, tehát legközelebb már nekem is jóval többe fájna az biztos.
Ismét tanácsot szeretnék kérni (PCL86SE). Az egyik oldalt átépítettem Djhans kapcsolása (CIROKL honalpján) alapján. A gond az, hogy ha bekötöm a visszacsatoló tagot (4,7nF + 1,2Kom), akkor az erősítő brummja megnő és összeszedi a hálózati zavarokat (fénycső begyújtása és hűtő kapcsolása esetén recsegés). A gondom, hogy csak viszonylag hosszú vezetékkel tudom a jelenlegi kialakításban a csatolást vezetni, a trafó mellett 1 lyukon megy a trafóra az anódfesz és a kimenet valamint a visszacsatolás, a kimenetet nem akartam alul megszakítani). Ha lekötöm, akkor szép csendben van és zavart se szed össze. Érdemes berakni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |