Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   906 / 2208
(#) Action2K válasza fleta hozzászólására (») Feb 13, 2010
Ez így van! Minden tranyós szépen szól, ha triódákból építjük.
(#) hapro válasza Action2K hozzászólására (») Feb 13, 2010
Ez jó szöveg.
(#) rockersrac válasza Action2K hozzászólására (») Feb 13, 2010
Főleg ha FA triódákból, FA nyáklemezre, táptrafóval, FA huzalozással, stb Bocsánat, de ezt nem lehetett kihagyni! :hide:
(#) Syn7h37ic válasza lpcollector hozzászólására (») Feb 13, 2010
Nekem földfüggetlen meghajtás esetén kb. 1 perc üzem után valami rettenetes brumm kerül a rendszerbe, így marad a szekunder oldal testelése. A kapcsolható vcs-t kipróbálom, legalább lesz összehasonlítási alapom.
(#) Gery78 hozzászólása Feb 13, 2010
Sziasztok!

A börzén vettem két új Tesla E88CC csövet. Átfutottam az adatlapját, és úgy láttam, hogy az ECC83-al lábkompatibilis. Mi a véleményetek arról, hogy betehetném-e az E88CC-t az ECC83 helyére, csak hogy kipróbálhassam, hogy milyen a hangja. Van egy pár EAG AE-782/A erősítőm, abba a kapcsolásba szeretném belepróbálni. Munkapont szempontjából jó lenne ez a beállítás ami az EAG kapcsolásban van? Nem csinálnék nagy galibát ezzel?

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Imi65 válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 13, 2010
Nem, és nem.
Egyrészt az ECC83-mal biztos, hogy nem lábkompatibilis, mert a 83-asnak a 9-es láb a fűtésközép, a 88-ast pedig a 4-5-ös lábon kell 6,3V-al fűteni.
Máskülönben meg teljesen más a karakterisztikája, nem lehet "csak úgy" bepróbálni egymás helyére.
(#) varttina válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 13, 2010
Az E88CC különlegessége, hogy viszonylag alacsony anódfeszültség mellett is szépen működik. Jelenleg ezzel a kapcsolással kísérletezem. Ide másfajta cső nem is lenne jó.
(#) Gery78 válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 13, 2010
Imikém, teljesen igazad van!
Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem ezekre a dolgokra! Megnéztem tüzetesebben az adatlapokat, tényleg teljesen más a két cső karakterisztikája.
Mert ahol az E88CC véget ér, az ECC83 csak ott kezdődik.
A fűtésnek is van egy közös lába az E88CC-n is a 9-es, akkor most ez úgy van, hogyha a két fűtést párhuzamosan szeretném kapcsolni, akkor 6,3V helyett 3,15V-ot kellene rákapcsolni? Egyébként ezt a csövet telepes készülékekben alkalmazták?
(#) Gery78 válasza varttina hozzászólására (») Feb 13, 2010
Az E88CC itt SRPP kapcsolásban üzemel? Úgy hajtja meg a GU 50-et?
(#) Imi65 válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 13, 2010
Rossz a rajzod, vagy rosszul értelmezed. Az E88CC-t csakis egy módon lehet fűteni, mégpedig 6,3V-ról, amit a 4-5-ös láb közé kapcsolsz.
Ez a cső tipikusan műszerekben lett felhasználva, de "találtak neki más munkát" is.
A mellékletben talán jobban látszik.

E88CC.doc

(#) Syn7h37ic hozzászólása Feb 13, 2010
Végül is összeállt a QQE-03-12 SE. Így marad, ez lett a végleges beállítás. Lehetne még finomítgatni, rajta, illetve akár triódás kötésben is kipróbálni, de egyelőre ennyiben marad. Ez a cső sokkal jobb PP-ben.
Így is sokkal jobb a hangja, mint egy STK-nak.

DSCN0017.JPG

(#) lpcollector válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 13, 2010
Mekkora teljesítmény jött így össze, hogy párhuzamosan kötötted a két tetródát?
Két ECC85-öt használsz, vagy egynek a felét-felét a két csatornához?
(#) 6C4C válasza varttina hozzászólására (») Feb 13, 2010
SRPP DC csatolt... Telitalálat, gratulálok!

Mondjuk a GU rácsát én inkább a felső CC88 csőfél katódjára kötném ...

Ha ki tudod fűteni, még szóbajöhet a PCC88 is..
(#) varttina válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 13, 2010
Igen. Több féle kapcsolást kipróbáltam, több fajta meghajtócsővel, ennek van a legkellemesebb hangja.
(#) kocos válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 13, 2010
Nagyon szívesen, remélem tudod használni, van közte jó vas, igaz kisit retkes, rozsdás ...
(#) kocos válasza Action2K hozzászólására (») Feb 13, 2010
kristálytriodákból ? :nemtudom:
(#) Syn7h37ic válasza lpcollector hozzászólására (») Feb 13, 2010
Nem mértem, mekkora a teljesítmény. Számított teljesítményt tudok, az 12W. Egy ECC két felét használom, a két anód külön-külön szűrt tápot kap. Áthallás nincs.
(#) varttina válasza 6C4C hozzászólására (») Feb 13, 2010
Kipróbálom, amit javasoltál. Bár az igazi minőségjavuláshoz jó kimenőtrafók kellenének, de jelenleg nem tudok tízezreket kiadni vasakra.
(#) kocos válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 13, 2010
én ezt nem értem ...
(#) llaci56 válasza kocos hozzászólására (») Feb 13, 2010
Meddig érted? A fa trióda még ok?
(#) kocos válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 13, 2010
pont a FA az , amit nem értek
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 13, 2010
ja, értem ... hát kinek mi
(#) rockersrac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 13, 2010
Erre csak azt tudom mondani, hogy átütlek, mint Hapro a csévetestet-vasig!
(#) hgy válasza 6C4C hozzászólására (») Feb 14, 2010
Katódra kötésnek vannak előnyei és hátrányai is.
Nem annyira lényeges.
SRPP-vel DC csatolt végcső nem újdonság, de itt egészen újszerű, szellemes.
De !! a - (vagy +, nézőpont kérdése) 60 V tápfesz szerintem még SRPP-ben is igencsak kevés a meghajtásnak linearitási problémák miatt, még a 88 csőnél is, ráadásul lehet hogy a GU-t sem tudja kivezérelni.
A fűtés-katód fesszel valószinűleg nem lesz probléma.
(#) CHZ válasza varttina hozzászólására (») Feb 14, 2010
Én is inkább így próbálnám
(#) 6C4C válasza hgy hozzászólására (») Feb 14, 2010
Mi a hátránya a katódra kötésnek?
(#) lpcollector hozzászólása Feb 14, 2010
Úgy tűnik, mások sem hajszolják a wattokat. Ezt a csöpp erősítőt a Hi-fi News februári számában találtam közvetlenül a magyar Taylor Acoustic Gyrophon lemezjátszójának képe mellett. Ez egy képes beszámoló a 2009-es Milánói Hi-fi Show-ról...
(#) Imi65 válasza lpcollector hozzászólására (») Feb 14, 2010
Ennél már csak a telepes csövek tudnak kevesebbet. Volt ilyen csövem, de nem szerettem, mert egy közös katód van benne, és ez behatárolja a lehetséges kapcsolástechnikákat. Én osztott katódellenállással próbáltam ki, a pentódáé volt az egész, a triódáé a felső rész. Megfelelő hidegítésről is kellett gondoskodni, mert e nélkül egy katódcsatolt multivibrátort alkot.
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Feb 14, 2010
Én sem hajszolom a wattokat , sajnos ebből , még csak 6P3C csövekkel is simán 25W kivehető .
Ez több mint sok , 92 dB érzékenységű hangsugárzóval .
De szerencsére ott van a hangerő-szabályozó .
Nem is csinálok másik PP-t ??

PP4.jpg

(#) Moszkvai hozzászólása Feb 14, 2010
Ma összeállítottam a Hiraga riaat.Még nincs teljesen dobozba zárva, de a macik máris távoztak.A tápegység külön dobozba került CHZ tanácsára, biztos nagy szerepet játszik ez is.Most már igazán hallható, hogy mire is képes.Képeket a RIAA-s topikba tettem.
Következő: »»   906 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem