Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A 6p45sz-ek csak ott maradtak az asztalon,azokat most vettem.Készül belőlük a gitárerősitőm.Üdv Longa.
Az apró csövek:E83F,PCL86,ECL86,PCC189,PCF82.A nagyok.PL500,PL504-2db,E236L-10db.
[OFF]Na de régen nyáron csak akkor vágtak disznót, ha muszáj volt. A száraz füstölt kolbász pedig jól elvolt a padláson. :finom: Nem olyan régóta divat a mélyhűtő. Gyerekkoromban még a füstölt dolgok a padláson lógtak.
Azért én már ettem, meg jó száraz szalámit is ! Vályogház nádtetős padlásán szépen beérett, ettem több éveset is ! Olyan szalámit, amit vasvágó fűrésszel szeleteltünk ... :finom:
[OFF]Értem, esetleg a beszerzési forrásról, és az árakról - ha publikus - megoszthatnád velem az információkat.
Az a bajom hogy nincs tul nagy tapasztalatom ezen a téren de nagyon szeretnék egy csöves erősitőt.. Ez tünik számomra a leg járhatób utnak most ha veszek egy mechanika hibás kütyüt amiben még él az erősítő és azt átmenteni....Nem szivesen robbantok szét ilyen dolgokat mert nagy rajongó vagyok de szükség az nagy úr ugye..
Nincs kellő tapasztalatom de szeretem a a jazz zenét és ugy gondolom hogy egy csöves erősítő még nagyobb élményt fog nyújtani a zene hallgatásban...
No már most ezzel az elgondolással csak egy gond lessz ! Ha szétszeded azt a magnót akkor is csak alkatrészt fogsz kitermelni belőle .Így ebben az esetben is neked magadnak kell összeszerelni az egész erősítőt .
Nagyon helyes. Nekem is feláll a ..... a ször, mikor szét izélnek egy komplet müködő akármit a rézért, vagy egy bigyóért
Zoli! Megtaláltam a hangkimenőt. 001-es kép. Viszont tudom hogy nem ez a hirdetésnek fenntartott oldal (bár a kolbászok messzebb esnek a csövesektő) de itt biztos hasznát veszi valaki ezt a 4 db képkimenőt (002-es kép) amit eladnék vagy elcserélnék erre-arra. Ilyen lesz ha egy kicsit meg van takaritva mint a 003-as képen a középső.
Nádtetős ház, már el is felejtettem ott tényleg más a klíma.
Na, de befejeztem.
Szia! Engem érdekelnének a trafók. Akkor a 002-es képen lévők az eladók, vagy elcserélhetők? A méreteikre kíváncsi volnék, esetleg meg tudnád őket mérni?
Hali.Egy darabot tv-ből vett ki egy kollégám, másik kettőt itt találtam az apróhirdetések közt.
Akkor az én meghajtóim maradnak triódában. Ezekkel a válogatott végcsövekkel így is tudják 2Veff bemenőjelre a 10Veff-et 8 ohmon.
Esetleg még 6E6P-E-vel tudnék kísérletezni, nekem olyanból van "ipari kivitelű".
Ne hajts az iparira, mert nem szólnak jól
Saját tapasztalat? Hallottad mindkettőt szólni?
Én még csak a hosszú, sima 6E5P-t ismerem, annak a hangjával triódába kötve elégedett vagyok, csak megtetszett Sturbi ötlete az UL szerű bekötéssel (nagyobb érzékenységgel), de arra mint írta ez a cső nem alkalmas... 6E6P-E-ből csak néhány darabom van, de 6E5P-ből lassan nagyhatalom leszek
Azt szeretném kérdezni, hogy van két 8k:8ohm áttételű trafóm, eredetileg el84-hez lett tekerve (Ha jól sejtem, akkor SM85b magon). Szerintetek ezt fel lehetne használni egy pcl86 pp-hez? (Ha jól rémlik abban is el84 belső van csökkentett teljesítménnyel...)
Fel lehet hozzá használni. Igaz a PCL86 kicsit magasabb illesztést kíván de nem lesz jelentős különbség.
Értem. És érdemes PCL86 PP-vel próbálkozni? Olvastam, hogy az itt épített egyszerűbbek közül az egyik legjobb hangú konstrukció. Az SE változatom már van és tetszik is.
A katalógus szerint alig van eltérés köztük (Raa 8,2Kohm)
a többi érték is közeli. Szerintem jó hozzá a kimenő.
Köszönöm a válaszokat, akkor majd egyszer ezt is ki fogom próbálni.
Üdv!
Lehet, hogy már kérdezte valaki, de olyan nagy ez a topik, hogy nem tudok rákeresni. Szóval a kérdésem amit így megfigyeltem... ECC83 és még más csőnél is megfigyelhető, de konkrétan ebből van kettő csövem ami ugyan arról a tápról szól, de azt vettem észre, hogy sötétben jól látható a fűtőszál pirosas fénye, és egy ilyen lilás felhő a rácsok körül... Na ez érdekelne engem, hogy ez lenne az elektron felhő kékes színben? Vagy mitől van ez? Mert a két cső közül az egyikben igen szépen látható a másikban gyengébben... A végfok csövek körül meg abszolút ez a kékes fény látható. Esetleg ebből következtethetek a csövek élettartamára? 330V Anódfeszültségről járnak az ECC83-asok, meg tulajdonképpen az egész erősítő. Válaszokat köszi!
Élettartam szempontjából egyértelműen EL84 (pentóda), de hangra meg amelyik tetszik.
Mivel az ECL/PCL/82/86 is sugártetróda (legalábbis a későbbi szériák), én kipróbálnám az orosz 6P1P sugártetródát is (=EL90) Egy 6N1P + trióda pont annyi energiával fűthető, mint egy kombinált cső. Ugyanúgy 8K illesztést kíván. Csak lehet, hogy tartósabb, és lehet variálni a meghajtással. De meg kell hallgatni.. Mind az EL84, 6P1P, E/PCL 82, 86 gyakorlatilag ugyanolyan impedanciájú kimenő trafóval működik optimálisan. Innentől ízlés és beszerezhetőség kérdése az egész...
Hali.Lehet hogy nem tartozi pont ide de nem tudom elküldeni kraliandras-nak az E236L tipusú cső adatait.
Hali.Valamit írjatok.Nincs olvasnivalóm.Mltkor vettem egy APX-et.Kicseréltem a kimenőjét.6p45sz projekthez készített trafót tettem a 100 ohmos helyére.Első próbánál sípolt gerjedt.Gondoltam rákérdezek a topikon ki tudna segíteni,de mielött leültem volna a számítógép elé eszembe jutott az ECL86-pp beüzemelése.Nem volt mindegy, hogy a kimenő melyik pontjára kötöm a visszacsatolást.Átcseréltem a vezetéket és így már abba hagyta a gerjedést.Tápkondik cseréje,nyugalmi áram beállítása után tök szuper lett.Elé dugtam egy dupla triódás torzítós előfokot amin variálni lehet atorzítás mértékét és a torzítás milyenségét.Falat lehet bontani vele.
Bármilyen csőhöz használhatsz bármilyen kimenőrtafót, szólni fog vele. De! A legjobb átvitel, és a legjobb teljesítmény csak megfelelő méretezésű, a csőhöz legoptimálisabb illesztésű trafóval érhető el?
Hali.Én úgy gondoltam hogy új olvasni való.Állandóan ezt a topicot böngészem.Az érdekesebb beszélgetéseket többször is átolvasom innen tanulom a technikát.
Hali.Az 1979-es évkönyvböl a PL509-es CSövekhez ajánlott 120wattos trafót tekertem meg, az pont ide illik.Most vasalom az áttekert apx kimenőt.Most majd az lesz a 6p45sz-ekhez.
a hálózatit is áttekerted, vagy külön trafóról fűtöd a 6P45Sz-eket ?
(Gitáros vagy ? Vigyázz, itt nem "szeretnek" minket, mert "igénytelenek" vagyunk csak vicceltem ám mondjuk én nem is vagyok gitáros )
Hali.Megvan ez akönyv már olvasgattam.Most megvan duplán.Köszi szépen.Megyek lemezt kalapálni mert még vagy tíz hiányzik a csévéből.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |