Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   965 / 2208
(#) teren56 hozzászólása Ápr 24, 2010
Köszönöm mindenkinek az infót. Akkor sajnos marad az a fránya szilícium. :gumicsirke:
(#) hgy válasza teren56 hozzászólására (») Ápr 24, 2010
Vagy két 5C4SZ
(#) Gery78 válasza teren56 hozzászólására (») Ápr 24, 2010
Vagy próbáld ki az 5U4G-t, az 300V-on 300mA-t tud. 450V-on 275mA-t. Az már elég jó lesz szerintem. Az electronic parts-nál 3000 Ft-körül lehet kapni. Vagy van még az 5R4GY ami jó hangú, azt hiszem ezt az elektroncső.hu-n lehet venni, de ez már egy drágább cső. Ha szabad javasolnom inkább ne tegyél egy SE-be szilíciumdiófás egyenrángatást. :hide:
(#) Longa György válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 24, 2010
Hali.Pont ilyen dologba törtem a fejem ami a végfok elött van.Az első fokozatot vagyis a második gain-ig megcsináltam.Ez nekem már elég.Meghajtja az APX-et gitárral.Tettem egy 50 mikrós kondit,sorba vele két germánium diódát ellen irányba visszacsatolásnak.Olyan dögös hangokat tudok kikeverni, de szól tisztán is.Köszz a rajzot.
(#) Longa György hozzászólása Ápr 24, 2010
Megtaláltam a rajzot amiböl az ötletet vettem.
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 24, 2010
Szia Zoli !

Ne haragudj , de ezzel nem értek egyet . Nem vitatkozni akarok , de ha jobban belegondolsz , rá jössz Te is , hogy nem igaz , amit állítasz .
Olyan erősítő nincs ahol a tápegységnek semmi köze sincs a kapott hangminőséghez . Lehet akár A , de B osztályú is . Együtemű A osztály esetén a "tápegység hangja " még jobban dominál , nem kevésbé , vagy egyáltalán nem , ahogyan Te hiszed . Nagyon benne van a kapott hangminőségben , C/L/C vagy C/R/C tagok értékeinek aránya is nagyban érzékeltetik hatásukat . Fojtóval párhuzamosan kötött néhány µF-os kondi , SE erősítő tápbjában , nagyon hallható változást tud okozni .
Tápegység hangja nem csak a szűretlenség , a brumm szintjén jelenik meg egy erősítő hangjában .
(#) CHZ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 24, 2010
Pedig jól hallható megfelelő minőségi szint felett , ezen nem csak az erősítő minőségét értem .
Szerintem rajtam kívül , mások is érzékelték ezt..
Műszakilag is megmagyarátzható , de hosszú lenne .
(#) teren56 válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 24, 2010
Köszönöm a tippet. Akkor úgy néz ki, mégis lehet "tiszta" csöves az erősítő.
(#) hgy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 24, 2010
Bárcsak ilyen egyszerű lenne..
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 24, 2010
Amikor az SE erősítő kimenőtrafóján - amin 100 mA nyugalmi áram "csordogál"- az egyik időpillanatban 20 mA-re csökken az anódáram, majd a következő időpillanatban 180 mA-re nő, az bizony a tápegységnek komoly "traumát" okoz, mondhatnám azt is (?), hogy ilyenkor bizony rángatja a tápot. A hangot a pillanatnyi áramváltozások lekezelése befolyásolja elsősorban a tápegység szempontjából, hiába nem változik az átlagáram huzamosan. Az időbeni lefolyást soha nem szabad teljesen elhanyagolni....
(#) bakos13gab válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 24, 2010
Az 5u4c a börzén egy bácsitól 600 forintért hazavihető. Árban még mindig ez a legjobb .
(#) sturbi hozzászólása Ápr 24, 2010
Kisérleteztem 6E5P (lpcollector jóvoltából) kontra 6E5P-I csövekkel 6C33C meghajtás ügyében. A két cső között jelentős különbségek vannak. A 6E5P-I lényegesen könnyebben kezelhető, fülre is és mérve is jobb a sima 6E5P-nél. Az impulzustűrő változattal elérhető az 1,4 V-os bemeneti érzékenység is mert felköthető a segédrács az anódnál lényegesen magasabb feszültségre anélkül (UL szerűen), hogy torzulna a színusz (valószínűleg messzebb van a segédrács az anódtól, mint a sima 6E5P esetén, vagy kisebb...vagy más miatt). A két cső belseje szemre teljesen azonosnak látszik, csak a sima hosszabb búrában van. Az I-s változatnak 100 mA-el nagyobb a fűtőárama, ez komoly eltérés (gondolom a megfelelő impulzusáram biztosítása miatt, de nyilván ez az egész cső analóg működésére is hatással van, főleg amikor "keresztre feszítés" közelében kell üzemeltetni. A sima 6E5P hasonló beállíással, oszcilloszkópon is észrevehetően, (torzításmérőm nincsen) torzította a színuszt, még nagyobb katód és anódellenállással, "lájtosabb" anódellenállás osztással is (segédrács közelebb az anódhoz). Az érzékenysége is alig volt jobb a sima triódás kötésnél.
Összegezve, én jobbnak tartom a 6E5P-I-t a 6C33C meghajtására, mint a 6E5P-t.
(#) sturbi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 24, 2010
Idézet:
„...Amiket írsz adatokat, azok valami szörnyek...”

Miért lennének szörnyek, egy GU 50, 6C33C, 6C41C SE-nél vagy akár egy EL84-es PSE-nél a 100 mA körüli nyugalmi áram egyáltalán nem rendkívüli. Egy SE erősítő végcsövén (kimenőtrafóján) egyik pilanatban kicsi áram folyik a másikban nagy (arányaiban így van ez egy 3 W-osnál is). Ha egy színusz jellel vezérled az erősítőt, a negatív csúcsnál (ha nem fordít fázist az erősítő) alig folyik áram, a színusz pozitív csúcsánál pedig (következő időpillanat) hatalmas áram folyik. Az arányok ahhoz hasonlatosak, mint amit írtam (28 mA-es nyugalmi áramú erősítőnél teljes hangerőn pl. kb.5-6 és 50 mA között változik az áram, ami nem 3 mA eltérés, hanem 45 a színusz minimuma és maximuma között). Megint elhanyagoltad az időt. Az, hogy teljes vezérlénél az átlagáram 3 mA-el több, mint vezérlés nélkül, egészen más kérdés.
(#) Lakatfogó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 24, 2010
Nálam a Pcl86 SE csatornák tápját közönséges SI diódás egyenirányítás, majd puffer és C-L-C szűrés követi. Nem volt más alkatérszem, ezekből csináltam.
Aztán lett pár EZ80-as csövem, amikből kettőt bekötöttem az anódtáp ágakba közönséges diódaként, így jelenleg egyik EZ80-on 2, míg a másikon 3 SE árama megy keresztül az eddigi 5 ből.
Azt tudom mondani, hogy nagyon megváltozott a hangzás, sokkal lágyabb lett (de nem erőtlen). Hasonló dolgokat olvastam a fórumokon is, hogy SI diódával "harapósabb" lesz a hang, míg csöves diódával lágyabb. Saját tapasztalataim szerint is ez a helyzet.
Amit még jónak tartok, hogy az EZ80-ak miatt megvalósul az anódtáp késleltetése, ami elvileg jót tesz az élettartamnak.

Te Pcl kapcsolásod melyik rajzot követi? Milyen arányú osztót kellett a bemenetre tenned pl. vonali szinthez?
(#) varttina válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 24, 2010
Lehet vitatkozni, hogy melyikkel van jobb hangja, valamint, hogy van-e egyáltalán külömbség a két hangzásvilág között. Egy valami azonban biztos, egy egyenirányító cső sokkal mutatósabb, mint egy Graetz híd.
(#) hgy válasza varttina hozzászólására (») Ápr 25, 2010
Mindent a megfelelő helyen kell alkamazni. Igaz
(#) hangszoros válasza Longa György hozzászólására (») Ápr 25, 2010
A táp mindig sorba van kötve a hangszoróval _ezt már valahol kifejtettem_ akár A, akár B akár kapcsolós,
(#) hangszoros válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 25, 2010
A Mesa Boogie csúcs gépeibe átkapcsolható a csöves, illetve félvezetös egyenrángatás !
Nagyon másképp szól
Ők alkalmazzák az 1957-es Audio Cyklopédiában (573. oldal ) található trióda eggyüt a pentodával megoldást. Leszabadalmaztaták, és elkeresztelték szimulklassnak
(#) kocos válasza Longa György hozzászólására (») Ápr 25, 2010
már láttam többször ilyet.. ez a "félvezetős hangzás" "szimulálása" csövesnél .. eddig csak basszustorzítóknál láttam kapcsolóval be/ki-iktathatóan, mert sok basszernak nem jön be a "pure tube" hangzás, kell neki a "szőr" ..
(#) kocos válasza hangszoros hozzászólására (») Ápr 25, 2010
Dual / Triple Rectifier..
nekem is van ilyen "gépem", mármint átkapcsolható egyenirányítással, de csak 4 W-os, és klín/kráncs hangzást tud, 6V6 vagy EL84-gyel, átkapcsolhatóan az is ...
ég és föld a két egyenirányítás, ahogy a két végcső is... sok hangot tud ez a kis pici szerkezet ...
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 25, 2010
Idézet:
„szépen kérlek benneteket, ha ez így megfelel, akkor más már ne írja le, mit hall..ez úgyis szubjektív..”

Így van, mindenki máshogy hall !
Ezért szépen kérlek Te se írd le többször, hogy SZERINTED nincs különbség, mert TE nem hallod..
Ugyanis, más meg hallja ....
(#) hangszoros válasza kocos hozzászólására (») Ápr 25, 2010
Na arra én is kiváncsi vagyok, mint mindenre, amit nem láttam
Küldenél valamit róla ?

Az Audio Cyklopédia 1957-es könyv utalásához még bekelett volna irnom : Van benne FET-es, és IC-és erősitő kapcsolás is !!!
1757 oldal agyig infoval, Bocsi 1959-es Fantasztikumó
(#) kocos válasza hangszoros hozzászólására (») Ápr 25, 2010
erról nincs még képem ...

csöves egyenirányítás, SE, csak "klín"
ugyanaz kívülről
El 84 PP , JCM 800 "turbózott" előfok, fázisfordító utáni Master volume
ugyanennek a sasszija
félig készen belülről ( tudom, hogy csúnya )
Böhm Regent 30 ből átalakított, kétcsatornás / zenegtős cucc
kicsit zsúfolt, de serintem, és más szerint is jól szól, gazdája szerint szar, de az építés alatt két hetente más hangzást akart, amit nem lehetett, nem tudtam "követni"
PCL86 stereo PP.. még nincs kész, de most i szól ..
El84 stereo SE - most "pihen", ez is "ördögtől való" NOS MM elkókkal ...

ezekről van kép, 3 meg éppen épül ...
holnap veszek derótot ...
hogyne írhatnád le Én csak azt írtam, amit Te ! Visszanyalt a fagyi, vagy hogy mondják
Köszönöm !
én csak viccelődok, ilyen a humorom
(#) hangszoros válasza kocos hozzászólására (») Ápr 25, 2010
A Regent 30-ast szerettem
Egy cimbimnek készen lett egy tuning. Beesett a Dinamit, hogy mennek buliba és beszart a Fender Twin Reverb adjak valamit kölcsön. Rábökök a Régentre, Szücs Antalnak (Totya ) legörbült a szája, szárazon meg nem gitározhat más nem lévén vitte
Lement a buli és nem akarta elhinni, hogy csak 20Wattos A teljesitményét nem piszkáltam, hanem AC 30 szerüre sikeredett
Állitása szerint nem szólt halkabban, roszabbul mint a Twin
Amire utaltál, hogy 6V6, és EL 84 azt hittem egy gyári kütyüben van. Ezért voltam kiváncsi az elkövetőre
Dilliből kellene csinálni egy SE szimulklasz
Ha szerencséd van a kisebbségtől begyüjtheted drótjaimat
(#) walter válasza Lakatfogó hozzászólására (») Ápr 25, 2010
"EZ80-ak miatt megvalósul az anódtáp késleltetése"
Viszont az EZ 80 nincs kímélve , (késleltetés, terhelés).
(#) Lakatfogó válasza walter hozzászólására (») Ápr 25, 2010
Az igaz. Annak mennyire van szüksége a kímélésre?

Igazából egyező magyarázatokat sem találtam erre, meg a lágy felfűtésre, hogy egyáltalán kell-e a késleltetés. Egyik nap rászántam 3 órát, de googleal csak egymással vitatkozó embereket találtam.
(#) klemo86 válasza kocos hozzászólására (») Ápr 25, 2010
Azok a szép novál foglalatok nemtán tőlem vannak?
(#) kocos válasza klemo86 hozzászólására (») Ápr 26, 2010
(azok még nem )
Következő: »»   965 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem