Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
A következő nyákot valami hasonlóra csinálom az biztos. 1-2 db "limitált" széria, aranyozva igazán jól mutatna egy plexi dobozkában.
Kár hogy fekete lakktól nem látszana Nekem ez tetszik, felrakhatnák lay-ban. De hol a kellő szigetelési távolság, vagy minden második föld?
Szép technikásan van megoldva, bár ami igaz, én biztos módosítanám egy kicsit, mert nekem egy kicsit már túl giccses. Ettől függetlenül szívesen fogadnám én is lay-ben.
@Hp41C: A nagy óra fejlesztésével kicsit le vagyunk állva, igaz időm sem nagyon volt most. Azért egy kérdés: A DCF jelet miként várja? Sima, vagy invertált jelet? A másik órámra eddig normálként volt bekötve, így nem próbáltam invertálttal. Azért kérdem mert a nagy órát nem sikerült még sosem szinkronra bírni, és a DCF-es fülön sem látok semmi életjelet. Annak sem látom semmi nyomát, ha a DCF funkciót tiltom-engedélyezem. Üdv!
Azt hiszem a szoftver invertált jelet vár, de nem vagyok benne biztos. Az Uwe Nagel féle szoftver volt egyenes kimenettel (Overkill, Mule1, dcf77 lcd) Az lcd-vel most kínlódtam a hétvégén lásd itt
Igen, ettől tartok én is, mert akkor át kell alakítsam a modulom kábelezését "univerzálisra". Vagy külön invertáló áramkört készíteni a kábelezés óra felőli végére. De pontos választ akkor megvárjuk.
Igen a többi órának tudom milyen jel kell. Láttam, nyomon követem azt a topicot is.
Szia!
Alapértelmezésben a negált kimenetet használja, de a 3.3V -os illesztés miatt fel van készítve a nem negált használatára is... Ne kezdj kábelezni...
A kódban lehetőség van a bejövő DCF77 jel polaritásának váltásara:
Ha az alábbi sor kommentezve van, akkor invertált - aktív alacsony szintű a bemenő jel Ha az alábbi sor nincs kommentezve van, akkor nem invertált - aktív magas szintű a bemenő jel...
Sziasztok, megépítettem az overkill órát, sajnos a SN-t használtan szereztem és nem is mondták rá hogy jó e vagy sem :s
Egy kevés módosítást végeztem az órán(nyák) de tüzetesen átnéztem és nem találtam, ebből adódó hibát. Egyedül még annyi hogy 150V van a 200V helyett . . . a képen mellékeltem a hibát mintha minden szám egyszerre égne. Köszi előre is az 5leteket.
Szia!
Túl nagy az anódfeszültség. Így ne járasd, mert hamar tönkremennek a csövek. A feszültséget 170V körülire le kellene tudni szabályozni. Ha az SN74141 -nek mindig csak egy kimenetén van 0V körüli feszültség, akkor jól működik...
Köszi a választ! Ez a kommentezés dolog nem egészen világos nekem, tudom én ezt állítani?... Lehet nem jól értelmezem, de ez a forráskódban kell legyen, még lefordítás előtt, nem?
Szia!
A fordítás előtt a forrásban kell átállítani. Az átállítás a ";" meglétéből / törléséből áll. A nem invertált bemeneti jelhez törölni kell a pontorvesszőt a sor elejéről. Fordítás, programozás, próba...
Ja értem! Csak azért csodálkoztam, mert nekem sem a forrás nincs meg, sem a fordító, sosem csináltam ilyet... Ha mailben elküldöd a forrást, ill. megmondod mivel kell lefordítani, megpróbálkozhatok vele. Bár szinte semmi tapasztalatom programozás terén.
Ha 150V van és 15k az anódellenállás (ahogy látom) nem kellene nagynak lenni a feszkónak. Az első digitben érdekes módon látszik, hogy csak az 0,1,2 szám megy, ez pedig azt jelentheti, hogy az óra pörög és valami földhiba van a csöveknél, tehát az SN a gyanus. Le kéne venni a nagyfeszt és az sn lába és a pic kimenete között ledsorral kellene tesztelni mint ahogy itt mutattam (neked persze nincs a +1 ic )Bővebben: Link
Szia!
El is felejtettem... Lefordítottam normál DCF77 jelhez ...
150V megvan beállítottan egyedül észrevettem egy hibát, hogy felcseréltem 2helyen is sajnos az mpsa42 és 92-eseket, de lemértem és nem mentek tönkre nem nagy pénz azért veszek másikat! És még valami, én a tervezésnél kivettem a mínuszos árnyékolást, az sn-t még nem teszteltem! Tehát amit lead a pic az sn kimenetére azt próbáljam le ledekkel? Köszi az eddigi segítséget!
Először akkor a tranyókat teszteld le, mert az anódvezérlés nélkül úgysem lesz kiértékelhető a az sn meghajtása, ha több anód volt egyszerre bekapcsolva, akkor érthető a szellemképes kijelzés. Ha ez nem oldaná meg a problémát csak akkor teszteld az sn-t. Amit a pic lead az biztos hogy jó, ha az sn rossz és áteresz, csak a kimenetén látod, de mivel gnd-t kapcsol ezért az egyik jól működő anódhoz képest kell vizsgálni. A nagyfeszt ki kell kötni előtte,elég az 5V-os táp ! ha így működik, még mindíg lehet, hogy nagyfeszültségen üt át...
Megvan a tranzisztorok jók, leszereltem a hosszú kábelt hátha attól, de sajnos nem. Kizárásos alapon maradt az sn . . . mi más, hisz olyan kevés alkatrész van. Most újraépítem és az árnyékolást is vissza "teszem" hátha az is gond. Köszönöm szépen az eddigi segítséget!
Sziasztok! Megépítettem a mulev2 órát dc-dc konverterrel és zm1000-es csövekkel. Elsőre el is indult szépen, egy apróságot leszámítva,időnként (van, hogy bekapcsolás után pár másodperccel van, hogy fél fél nap múlva) elsötétednek a csövek és csak ki-bekapcsolásra jön vissza a kijelzés.Sikerült előidéznem a jelenséget, ha kézzel megérintem az IRF730 hűtőbordáját (külső része szigetelt, úgyhogy nem ráz),akkor először az óra lenullázódik (0.00.00) majd vagy elsötétednek a nixik vagy elhalványodnak és a számok össze-vissza futnak. Próbáltam a hűtőborda nélkül üzemeltetni az órát, de így is előjött a tünet.
Mi lehet a hiba, mit csináltam rosszul?
Melyik verziót építetted meg, azt ami a cikkben van, vagy a gyári paneles változatot? Én most tapenoltam az IRF-et nálam semmi nem történt Nincs ott valami zárlat az IRF körül, gyanus, hogy beterheli a tápot, azért áll le az óra.
Ezt a verziót építettem meg: Bővebben: Link
Többen megépítettük már ezt, de régebbi szintén gyári panellel (azóta volt egy újabb verzió is), nézd át nincs-e valami kosz vagy vezető anyag a panelon, ami miatt a nagyfesz zárlatba mehet illetve a picet kiütheti, ha tudsz tegyél fel képet.
Egy kicsit átmostam a panelt, úgy néz ki bejött, egyenlőre stabilan működik. Köszönöm a segítséget!
bbazs kérésére mule_v2 nixi órához a zm1000 panelterv feltöltve.
Sziasztok! Nekem is készül a Mulev2 óra. Abban kérnék segítséget, hogy az 1M ohmos ellenállásoknak muszáj 2W-nak lenniük? Mert nagyon kicsi a hely a 10K ohm mellett. Csipogónak bármilyen más piezó megteszi?
A nagy fesz résznél a FET Gate lábánál találtam egy 100K ellenállást ennek mi a szerepe ? Köszönöm a segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |