Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Milyen szimbólumcső az ott a végén? Ha ez az az adag, akkor szép fogás! Én nem láttam... De áprilisban nekem is lett egy olyan hosszú panel mint neked, 11+1 csöves, akkor én voltam a leggyorsabb.
TESLA ZM1043S X Y Z W U + - jelekkel. ZM1047-re és 2db ZM1042-re fáj még a fogam.
Igen ez volt az az adag amit kinéztem.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
Akkor jól döntöttem, hogy személyesen kell elmennem érte, sovány malac vágtában
Kicsit most irigykedek, nem semmi cső. Találtam róla jó képeket.
A lengyen Dolam-nak vannak még ekkora számkijelzői, LC631 számmal. Ugyanakkora mint a Z566M, csak sokkal vastagabbak benne a számok. Az is ritka nagyon. Ha sokat gyártottak volna belőle, biztos ez került volna a lengyel műszerekbe 566 helyett. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
Bizony szép kis (nagy) csövecske ez a ZM1043S.
Amúgy kipróbáltad már őket? Jók? Szép fényük van?
Gáz van bennük. Még nem próbáltam ki őket, egy olyan z566m panelt akarok hozzá összerakni mint amit neked is adtam , mert a meglévő (átalakított) z560m-es panelben nagyon sűrűn vannak. Vigyázni kell vele, mert a mule v2 panelhez képest hátrafelé néz, ha ugyanúgy rakja be az ember. Tehát a vezérlőpanelen a táp, fényellenállás és az infra beszerelésénél ezt figyelembe kell venni.
Én még egy 6-os pakk IN18-ason gondolkodom, csak az ebay-ről félek megrendelni. Nem igazán tudom, hogy megy az. Vajon gyártják még azokat a csöveket?
Megrendel, kifizet, vár, megjön , örül... (Tudok ajánlani korrekt árust, akitől én is vettem, csak az árak már azóta nem ugyanazok sajnos ) Gyártani már nem gyártják, a múltkor néztünk egy hirdetést ahol a gyártósort árulták 5 millió Ft-ért. szerk: Már ez se igaz az is felment 8.8 millióra IN-18 gyártósor
Áprilisban lementettem, akkor is ennyi volt. Forintban most még olcsóbb is kb 300e-el. Kit tudsz egyébként ajánlani, ez engem is érdekel.
Akitől vásároltam, annak most nincs ilyen csöve, közben megnéztem... Ha többen is akartok venni, érdemes összeállni, mert akkor lehet némi engedményt kicsikarni viszont ha nagyobb a csomag, akkor könnyebben fennakadhat a vámon és rávágják az áfát
Azon gondolkodtam az este, hogy nem lehet-e valahogy megoldani itthon azt, hogyha netán megsérül a piros bevonat egy Nixie csövön, akkor azt hogyan lehetne kijavítani. Valami újralakkozásra gondolnék. Esetleg más színeket is kipróbálhatnánk.
Lehet kapni hobbi és kreatívboltokban ilyen lakkokat, üvegfestékeket. Azokkal lehet kísérletezni. Van amit sütőben rámelegítve rá is lehet égetni. Egyszer vettem ilyesmit, hogy glimmlámpát befessek vele, de színben nem volt jó, más árnyalat kell, azóta nem próbálkoztam újra. Nem tudom mit értesz más szín alatt, max. a narancs és vörös különféle árnyalataival érdemes próbálkozni, a gáz ionizáció vonalas színképe miatt. Kékkel-zölddel stb., felesleges is kísérletezni.
Na ez jó ötlet amit mondasz, jó hogy lehet kapni ilyen üvegfestéket. Igen kék, zöld színekre gondoltam, mert láttam egy kékszínű csövet, de az lehet hogy nem Nixie volt, hanem VFD, vagy numitron. De hát ha nem látszana a vonalas színkép miatt, akkor a más szín nem jó ötlet. Vajon hogy lehetne megfesteni, hogy szép is legyen? Gondolom a gyártás során megfogták a csöveket a lábuknál fogva, majd bemártották a csöveket ebbe a lakkba, és szép egyenletes lett a lakkozás. A minősége gondolom a lakk minőségétől függött. Egyébként szerintem a lakkozás sikeressége avagy sikertelensége miatt került rá az első osztályú jelzés. (háromszögben az 1-es) Nekem egyébként a mélyvörös árnyalat tetszik igazán. Egyébként hogy sikerült a glimm lakkozása? Szép lett az árnyalaton kívül?
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2013
A conr@dos lámpalakkokkal már festettem nixiket (z590m) , ha visszanézitek a topikban tettem fel róla képet anno. A sárga (inkább borostyán) és vörös (valójában inkább bordó vagy lilás) festék keveréke lenne az ideális, mert ezek az alapszinek nem hasonlítanak a nixi szineire. A festék szépen terül a saját ecsetjével is. Retuspisztollyal kifújva porzik, mert nagyon hamar szárad. A bemártás kisebb csöveknél lehet megoldás. A kéket, zöldet kipróbálom, teszek fel képet milyen.
Csak a numitronokat lehet kb. bármilyen színűre lakkozni, mert az izzószálas. A kék biztos, hogy VFD volt. Én is mártással csináltam, ecseteléssel nem tudom milyen lett volna. Hagytam felakasztva, míg megszáradt, és ennyi, nem égettem ki, de biztos úgy még szebb lenne. De többféle ilyen festék van, meg kell nézni melyik "mit tud". A minőségi osztálybesorolás az elektronikai paramétereken múlik, nem a lakkon.
A pacsmagolás helyett, egy gyors tesztet végeztem 3d-s anaglyph szemüveg lencséjével. Az eredmény nem hazudtolja meg a fizikát: Kék szűrő = 1% fényerő a nixi színe lila lesz. Zöld szűrő= 25% fényerő a nixi színe sárgás lesz, Magenta szűrő= 90% fényerő a nixi színe narancssárga marad, Narancssárga és piros szűrő= kontrasztos narancs és piros 95%-os fényerővel.
Szuper, köszi a kísérletet, ilyen eredményre számítottam. Közben megtaláltam a csőfestős hozzászólásodat is. Gery78 is szerintem ennél marad.
Szerintem az összehasonlítás közül.A bordós vöröses a legjobb.Már csak az a kérdés ,hogy mennyire szilárdul meg(lepattog-e?) és milyen a fényátadása.
Szerintem a kék és zöld festék a csúnyácska orosz IV-6 és IV-11 -ek belsejének eltakarására lehet jó. Ja és a képek: (narancs, magenta,zöld,piros,kék) @havranarpi: nem pattog le, le se lehet vakarni szárazon, viszont vízzel ugyanúgy lejön mint az eredeti (conr@dos lakk).
Jó kis sorozat lett. A zöld-kék plexiket szokták VFD-k elé rakni, azokkal jók. Én kipróbáltam a piros plexit VFD elé, kb. ugyanolyan az eredménye, mint nálad a nixie elé a kék. Még ennyire sem látszik a fénye, csak ha nagyon akarom, akkor látom, halványpirosban. (Orosz berendezéseknél volt szokás nixie-k elé különböző halványságú zöld plexit tenni, de szerintem ennek inkább csak védő funkciója volt, mint szűrő. Nekem is van ilyen frekimérőm, minden átlátszik rajta. A képeken látszik mire gondolok, de az enyémen még ettől is halványabb zöld.)
Köszi a kísérletet és a képeket is. A magentás kicsit lilás szín is egész jó. A csőfestéted meg nagyon szép lett, nekem is az eredeti festéstől bordósabb árnyalat tetszik. Hát az probléma, ha lejön vízzel, mert akkor nehéz tisztítani, ha esetleg beporosodna.
A festett (gyári) nixie csöveket sem mosogatjuk vízzel, csak letöröljük a port puha ronggyal. Ha mosogatni akarod használj színszűrő nélküli orosz csöveket, de azért előtte húzd ki a konnektorból
Sooty érdeme, nem az enyém! Száraz ruhával kell tisztítani, ennyi. Amúgy a gyári lakk is puhul a víztől, ha sokáig áztatod, le is jön.
Ja, bocsi Sootynak akartam válaszolni, véletlen mellényomtam. Na ezt jó, hogy mondjátok, akkor nem fogom vizes rucival tisztítani a festett csöveket.
Kád fölött gyorsan letusolni és azonnal jöhet a hajszárító
... és közben ne felejtsünk el a kádban állni és nézni a másodpercek léptetését...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |