Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   192 / 254
(#) Hp41C válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Akkor valahol zárlat van a két anód vezérlő vezetékei között.
(#) havranarpi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Nem zárlat volt hanem véletlenül kimaradtak az anódellenállások.
És előbb utóbb megadta magát.Csak kicsi 360mA-s induktivitás
(#) havranarpi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

És mivel nincs cseredarab 100 uH-m ezért érdeklődtem ,hogy más érték nem felelne-e meg?
(#) Hp41C válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Soha nem próbáltam. Mivel az energia átvitelében ez az elem a meghatározó, egyáltalán nem biztos, hogy működik más értékkel.
(#) Csupasz válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Árpika! Most induktivitásról beszélünk, vagy áramról? Két hsz.-ben mást-mást írtál.
Induktivitásnak kell a 800uH min.
Áramnak pedig a 0,8A.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2013
(#) havranarpi válasza Csupasz hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Elnézést.
Összefoglalva.Nem használtam anódköri ellenállásokat és szerintem ezért adta meg magát az induktivitásom.Az induktivitás típusa 100 uH -360mA max-Ezért feltételeztem ,hogy anódellenállás nélkül túl nagy áram fojt mint 360mA és ezért füstölt el.
(#) Gery78 válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Hogyhogy nem használtál anódellenállásokat? Ezt nem értem? A csöveket ellenállások nélkül hajtottad meg? Amúgy be lehet kapcsolni a kapcsolóüzemű tápot terhelés nélkül?
(#) havranarpi válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Igen véletlenül kimaradtak

Hát ez probléma. Remélem a csöveket nem nyírtad ki. Jók még? Nem szikráztak belül? Még Kisgeri mesélte az egyik írásában nemrég, hogy nem lehet anódellenállások nélkül beindítani a csöveket, mert a gáz bennük vezetővé válik és zárlati áram is folyhat bennük, meg szikráznak és a cső elhalálozik. Amúgy nekem is nagyon át kell tanulmányozni a panelt, hogy minden jó legyen. Csinálok egy aktualizált alkatrészlistát árakkal és boltokkal Excelben elkészítve, nemsokára felteszem majd.

És folytatva gondoltatmenetemet.
Amikor még jó volt a tápot úgy lőttem be ,hogy a glim tápcsatlakozón beállítottam a 180V-ot.
Mekkora anódellenállások kellenek?
illetve mivel megsült a 100 uH-s induktivitásom jó lehet-e más értékű?Mivel az van itthon
(#) kisgeri válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Milyen csövekkel csináltad? Ha Z573M vagy hasonló, akkor szerintem 10k-s anódellenállásokkal nem lősz mellé. Üresjáratban hiába nézed a nagyfeszt, terhelten kell beállítani, úgy, hogy még ne legyen szellemképes a kijelzés. Az induktivitás ne legyen más, de ezt már feljebb is megírta más is. Tudjon minimum 1A-t (különben melegszik, rossz a hatásfok, extrém eseben tönkre is megy).

Szerintem más értékű induktivitás azért nem lesz jó, mert ez a Step-Up konverter egy bizonyos frekire van belőve, és ehhez a frekihez pontosan az az induktivitás szükséges, mint ami meg van adva a kapcsolási rajzon. Jelen esetben 100uH/1A (Sooty alkatrészlistájában ilyen van előírva). Legalábbis remélem, hogy jól gondolom. Az anódellenállás értékét úgy kell megválasztani, hogy a csövön a kívánt értékű áram folyjon. Pl: Z566M-nél a folyamatos áramnak 3mA és 6mA között kell lennie, de ez a kapcsolás impulzusüzemben működik, a multiplex meghajtás miatt ezért a max. áram impulzusüzemben 20mA lehet. Pár (kb.4-5) oldalt, ha visszalapozol, én is kérdeztem az áram beállításáról, Simpi leírta hogy kell kiszámolni az ellenállásértékeket. Keresd meg légyszi.
(#) havranarpi válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Köszönöm a választ!
Akkor várok is amg lesz megfelelő 100 uH-m.( De találtam itthon 3A-os változatot.)
Elég batár de e lehet indítani vele a rendszert
A csöveim Z573M-ek.

Hát ha befér a 3A-es az biztos nem fog leégni.
(#) yodee hozzászólása Szept 21, 2013 /

Üdv újra!

Nemrégiben kérdeztem katódmérgezésről és tudom már hogy lehet javítani. Viszont! Itt egy kép és egy videó az egyik csőről, amiben szerintem más a probléma. Ez is javítható szerintetek? Köszi

Videó

IMAG0099.jpg

(#) kisgeri válasza yodee hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Ez furcsa, ilyet még nem láttam. Katódmérgezés ütésre nem gyógyul: biztos, hogy nem az. Elsőre olyan, mint ha esetleg az 5-ös jobb felső része túl közel lenne a 7-es felső részéhez, vagy valami ilyesmi... esetleg hozzáér?... Jó fénynél megnézve a csövet milyen közel van egymáshoz a 7-es és 5-ös kritikus része?
(#) yodee válasza kisgeri hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Most nézem, és elég közel. Lehet ez a gond? Mit lehet ezzel kezdeni? Nagyobb esélyem van ezt megcsinálni inkább? Mert akkor a rossz 5ös megy az első csőnek, ott úgyis csak 0,1,2 kell

Néhány csövemet megnézve olyan 1mm körüli a távolság ezen a helyen. Ha ennél lényegesen kisebb, az baj. Mechanikailag nem tudod rendbehozni szerintem, vagy gyártási hiba, vagy le lett ejtve esetleg. Honnan sikerült végül szerezni? A helyedben én átraknám az órák tizes helyiértékére, ott nem lesz használva az 5-ös. (Nagyobb feszültséggel valószínű begyújtana, esetleg multiplex nélküli kapcsolásban is, de ez csak feltételezés.) szerk: Utóbbi cső szerintem esélyes a javításra.

Az óra nem multiplexelt, és néha működik rendesen néha meg nem.

Tudom, hogy nem az. Amit esetleg megpróbálhatsz, hogy az anódellenállásokat megnöveled*, a feszültséget meg feltekered. Így a gyújtás pillanatában nagyobb feszültség impulzus éri, biztosabban gyújt. Ha egyszer begyújtott normálisan, onnan már nem alszik vissza.
* Rosszul írtam az előbb!

Szerintem inkább az lesz hogy a második videón szereplő csövet megpróbálom megcsinálni, mert az ugye "katódmérgezett", és akkor ez meg megy az első csőnek.
(#) Gery78 válasza yodee hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Csak nem a jófogásról vetted a csöveket? Nemrég volt ott 7db ilyen átlátszó 1000Ft/db áron, meg egy nagy szimbólumcső, kinéztem őket magamnak, de nem voltam elég gyors.
(#) yodee válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Nem. Ismerősömtől kaptam teljesen ingyen. Piros volt, de lemostam mert nem tetszett úgy.

Az más. Olyan gyorsan elvitték a csöveket, hogy pislogni sem volt időm. Próbáld meg a katódmérgezett csövet megjáratni nagyobb árammal, több mint valószínű rendbe fog jönni, csak sok türelem kell hozzá. Én kb 4 nap alatt hoztam rendbe teljesen egy ilyen csövet. Megérte vele dolgozni, mert hibátlanná vált a kijelzés.

Üdv midenki!
Addig kerestem amíg nem találtam újra 100 uH 360mA-os induktivitásokat.
Illetve kerestem 15 K Ohm -os ellenállásokat(TOm025-ből visszamaradt)Sajna csak 0,6W de nem melegszik és bírja.
A probléma az időbeállítással van.
Tettem Picasa Albumba egy videót a gondról.Valaki tudja rá a választ?
Bővebben: Link
(#) yodee válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Láss csodát, megkopogtattam az asztalon egy kicsit erősebben és azóta tökéletes Remélem így is marad.

Végül meglett a gombhiba is.
Elöl a PIC -nél van 3-3 paneltüske.Összerakásnál rányomtam egy Jumpert ,hogy majd kellhet.
Amint levettem láss csodát minden jó.
Köszönöm mindenkinek a segítségét!!
(#) sooty válasza havranarpi hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Azok a tüskék akkor kellenek, ha a dobozra máshová akarod kivezetni a gombokat.
(#) sooty válasza Gery78 hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Igen, én ilyen gyors vagyok

z5660m.JPG

Jól van, mégiscsak működik a biomechanikus javítás. És látszott, hogy hátrébb került a közellévő szám? Lehet hogy laza a rögzítése.
Következő: »»   192 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem